Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą
W kuchni KatieSkładniki : 1/2 litrowego słoja lub butelki świeżo zebranych kwiatów pierwiosnka lub 30 g suszonych kwiatów białe wytrawne wino dobrej jakości Sposób wykonania : K wiaty zalej winem do pełna, aby wszystkie były przykryte. Całość dokładnie wymieszaj. Słój lub butelkę szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Możesz postawić je na parapecie, aby wiosenne słońce lekko je ogrzewało
Przepisy i porady kulinarnePrzepis który warto wypróbować. Składniki: 1,5 szklanki ryżu do risotto-arborio Kuchnie Świata 30 dag świeżych pieczarek 20 dag parzonego lub wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina Ok.1,5 litra domowego bulionu (zależy ile wchłonie ryż ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki Kawałek pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżki(...)czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony boczek, smażyć chwilę, dodać pokrojone pieczarki, wsypać suchy ryż arborio, wymieszać, przesmażyć całość 2-3 minuty, zalać winem i dusić do momentu odparowania, aż ryż zrobi się szklisty i pokryje się tłuszczem, wlewać stopniowo bulion i gotować, cały czas mieszać potrawę, dolewając bulionu dopiero jak ryż wchłonie poprzednią
Wanilia i Kardamonobiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej(...)Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku sosik, dobry na codzienny obiad jak i lekką kolację. Głównym składnikiem są w nim pieczarki, ale także pokrojona w piórka cebulka i czosnek. Wszystko podlane brandy lub winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone passatą pomidorową i minimalną ilością mąki Najlepiej smakuje podany z ryżem, ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. Sosik jest lekko kwaśny(...)dodawać passatę stopniowo. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mąki pszennej 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu
cool and mintykrajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła ś nie w Apulii, to właśnie tam drzewa oliwne można spotkać niemal na każdym
La grande e la piccola cuocałyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera dowolnego pleśniowego 100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć Pęczek posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą(...)minut w temp pokojowej. Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do odparowania soku. Po ok. 10-12 minutach wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez
Wanilia i Kardamonsyropu klonowego sól pieprz papryka pimienton pikantna papryka pimienton łagodna ketchup / sos barbecue / tomate frito kilka kropel tabasco majeranek cząber lubczyk w dzień pieczenia: odrobina wina lub wody (miałam akurat muscata) dwie cebule pokrojone niedbale w pół-plastry czasem dodaję do marynaty również: sos czosnkowo-miodowy (wtedy nie dodaję miodu) sambal oelek srirachę musztardę Zamykam(...)wymiesza. Gdy leży w lodówce od czasu do czasu, jak mi się przypomni, zamieszam pudełkiem. Z reguły następnego dnia piekę żeberka na cebuli (ale niekoniecznie), podlane wodą (te akurat winem, bo miałam resztkę) w brytfannie pod przykryciem około 1 godziny, może chwilę dłużej. Zawsze wychodzą pyszne, niezależnie od składników marynaty. Z cebulka i bez. Ale cebulka się cudownie rozpada
Cytryna&Co.ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego sól pieprz wędzona papryka (do smaku, ale dosyć sporo - u mnie łyżeczka pikantnej) chlust czerwonego wina lub chlust octu jabłkowego chlust sosu Worcestershire (sprawdź, czy w składzie nie ma glutenu!) 200 g passaty pomidorowej chlust czegoś słodkiego: (mój tajemniczy składnik to syrop żurawinowy, ale może być(...)śliwkowego) kolejny składnik, który dodałam za kolejnym podejściem i sos był lepszy a mianowicie kilka namoczonych wcześniej suszonych pomidorów opcjonalnie: cynamon i mielony kminek Podsmaż cebulę i czosnek, chluśnij winem, dodaj cukier i zredukuj. Przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Możesz też nie miksować, ale dokładnie wymieszać. Można przechowywać w lodówce
Cytryna&Co.chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól pieprz łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe i jeszcze chwilę smażyłam aż sos się zredukował. Na koniec zagęściłam odrobiną skrobi wymieszanej z zimną wodą. Podałam z gnocchi. Składniki na gnocchi
Cytryna&Co.Zupa cebulowa w prostszej wersji, bez dodatku wina i bez zapiekania w piekarniku. Nie każdy lubi ją z winem, choćby ze względu na dzieci. Ja dzisiaj właśnie taką wersję zrobiłam. Jedynie o czym trzeba tu pamiętać, to o tym, by cebula dobrze się zrumieniła, a nie spaliła! Musi się najpierw zeszklić, a potem lekko skarmelizować. Uwielbiam zupę cebulową. Może
Calzonella.comWino podobnie jak wszystko, co możemy kupić na wciąż rozrastającym się rynku, podlega pewnym modom i trendom. Od wielu lat laur pierwszeństwa popularności bezspornie należy się trunkom pochodzącym ze słonecznej
Na moim stolechochelce i stojąc cały czas przy garnku mieszamy jego zawartość. Moja ulubiona wersja to risotto grzybowe, na które przepis dziś prezentuję. 500g fileta z indyka 250ml białego, wytrawnego wina 300g ryżu do risotto 1,5 litra gorącego bulionu 2 cebule 500g grzybów świeżych lub mrożonych 2 marchewki 1 pietruszka 4 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 200g(...)praskę. 2. Na rozgrzanym maśle podsmażamy kurczaka i cebulę, do mocnego zarumienienia. Dodajemy grzyby, ryż i warzywa, smażymy jeszcze trochę do momentu aż ryż zrobi się szklisty, zalewamy winem. Dusimy do całkowitego odparowania płynu. Wtedy wlewamy 1 chochelkę bulionu, kiedy ryż go wchłonie wlewamy kolejną i tak do wyczerpania bulionu. 3. Dolewamy śmietankę, wrzucamy starty na tarce
Szefowa kuchnipieczarek 4 suszone śliwki 2 pietruszki mały seler i taki sam brokuł masło, sól, pieprz, zioła prowansalskie, liście laurowe ok 20 ml. alkoholu, może być białe, wytrawne wino Przygotowanie: Umyte, pokrojone mięso wyłożyć na rozgrzany tłuszcz ( ja robiłam to w wooku), podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i gotować prawie(...)miękkości Gdy mięso prawie miękkie oddzielić je od kości, rozdrobnić, dołożyć pokrojoną marchew, pietruszkę, śliwki, czosnek, jeśli trzeba dodać tłuszcz, włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, podlać winem i gotować dalej W następnej kolejności dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, gotować Na koniec dodać różyczki brokuła, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wymieszać
Proste Potrawy