wielkim zaskoczeniem odkrywam, że naprawdę nie brakuje mi zagranicznych wyjazdów. Ten weekend spędziłam wśród wzgórz Read More Artykuł Żar wino w winnicy – plenerowa kuchnia z pysznym winem i mięsiwem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
FlymetothespoonSkładniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty(...)pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem
R'n'G Kitchenłyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu dodatkowo : oczywiście młoda kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę(...)wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu , aż kapusta się przyrumieni . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie zalewamy sokiem pomidorowym , winem , dodajemy smażoną cebulę , granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej
Ogrodnik w podróżyPrzepisy na diecie Ketogenicznej Pyszne i podpieczone idealnie żeberka w sosie BBQ Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki
Keto - Meto Przepisyświeżo zebranych młodych pędów świerku kłącze tataraku 5 czarnych owoców jałowca 0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml ) 0,5 kg cukru trzcinowego 0,75 l białego półsłodkiego wina gronowego dobrej jakości Sposób wykonania(...)ędy świerku pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do słoja. Wrzuć suszone owoce jałowca ( możesz je lekko rozbić w moździerzu na kilka mniejszych kawałków ) oraz kłącze tataraku. Całość zalej winem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 10 dni. Pamiętaj, aby co 2 - 3 dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników
Przepisy i porady kulinarneDorsz z piekrnika na szparagach filety z dorsza zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą(...)pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw. Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min. Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy
Kuchnia moimi oczamijest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory. Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Bulion podgrzewamy razem z winem. Dodajemy zeszkloną cebulę. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy przez około godzinę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy po trochu zupy, aby się później
Delusional TrineRównowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą
W kuchni KatieSkładniki : 1/2 litrowego słoja lub butelki świeżo zebranych kwiatów pierwiosnka lub 30 g suszonych kwiatów białe wytrawne wino dobrej jakości Sposób wykonania : K wiaty zalej winem do pełna, aby wszystkie były przykryte. Całość dokładnie wymieszaj. Słój lub butelkę szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Możesz postawić je na parapecie, aby wiosenne słońce lekko je ogrzewało
Przepisy i porady kulinarnePrzepis który warto wypróbować. Składniki: 1,5 szklanki ryżu do risotto-arborio Kuchnie Świata 30 dag świeżych pieczarek 20 dag parzonego lub wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina Ok.1,5 litra domowego bulionu (zależy ile wchłonie ryż ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki Kawałek pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżki(...)czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony boczek, smażyć chwilę, dodać pokrojone pieczarki, wsypać suchy ryż arborio, wymieszać, przesmażyć całość 2-3 minuty, zalać winem i dusić do momentu odparowania, aż ryż zrobi się szklisty i pokryje się tłuszczem, wlewać stopniowo bulion i gotować, cały czas mieszać potrawę, dolewając bulionu dopiero jak ryż wchłonie poprzednią
Wanilia i Kardamonobiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej(...)Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku sosik, dobry na codzienny obiad jak i lekką kolację. Głównym składnikiem są w nim pieczarki, ale także pokrojona w piórka cebulka i czosnek. Wszystko podlane brandy lub winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone passatą pomidorową i minimalną ilością mąki Najlepiej smakuje podany z ryżem, ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem. Sosik jest lekko kwaśny(...)dodawać passatę stopniowo. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mąki pszennej 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu
cool and mintykrajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą winem i oliw ą płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła ś nie w Apulii, to właśnie tam drzewa oliwne można spotkać niemal na każdym
La grande e la piccola cuocałyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera dowolnego pleśniowego 100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć Pęczek posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą(...)minut w temp pokojowej. Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do odparowania soku. Po ok. 10-12 minutach wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez
Wanilia i Kardamonsyropu klonowego sól pieprz papryka pimienton pikantna papryka pimienton łagodna ketchup / sos barbecue / tomate frito kilka kropel tabasco majeranek cząber lubczyk w dzień pieczenia: odrobina wina lub wody (miałam akurat muscata) dwie cebule pokrojone niedbale w pół-plastry czasem dodaję do marynaty również: sos czosnkowo-miodowy (wtedy nie dodaję miodu) sambal oelek srirachę musztardę Zamykam(...)wymiesza. Gdy leży w lodówce od czasu do czasu, jak mi się przypomni, zamieszam pudełkiem. Z reguły następnego dnia piekę żeberka na cebuli (ale niekoniecznie), podlane wodą (te akurat winem, bo miałam resztkę) w brytfannie pod przykryciem około 1 godziny, może chwilę dłużej. Zawsze wychodzą pyszne, niezależnie od składników marynaty. Z cebulka i bez. Ale cebulka się cudownie rozpada
Cytryna&Co.