zapraszam! Składniki na sos pomidorowy: 1 marchewka 1/4 selery 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 2-3 pomidory malinowe 1 puszka pomidorów krojonych 250 ml passaty pomidorowej 1/2 szkl wina czerwonego wytrawnego 6 listków świeżej bazylii ziele angielskie 4 liście laurowe pieprz w kulkach sól pieprz oliwa Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 1 bułka(...)dodać liście laurowe, pieprz w kulkach i ziele angielskie, aby wydobyć z nich aromat, następnie wrzucić marchewkę, seler i cebulę, chwilę smażyć, pod koniec dodać czosnek, po chwili podlać winem. Kiedy alkohol odparuje dodać zblendowane pomidory, pomidory w puszce i passatę. Kiedy sos się zagotuje dodać klopsiki i dusić pod przykrywką ok 20 minut. Przyprawić wg uznania solą i świeżo
Trufelkowowina 2 łyżki śmietany do zagęszczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurki myjemy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle przez około 2 minuty, zalewamy winem i dodajemy parmezan, gotujemy przez kolejne 3 minuty. Następnie należy dodać krewetki i śmietanę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, następnie dodajemy ugotowany makaron penne i całość dokładnie mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Delusional Trinepszennej 60 g cukru szczyta soli 2 żółtka 125 g zimnego masła Gruszki : 5 gruszek, moje były duże i wystarczyły tylko 3 250 ml wody 125 ml białego, wytrawnego wina po 1/2 łyżeczki cukru i cynamonu Masa migdałowa: 125 g miękkiego masła 100 g drobnego cukru lub pudru 1 jajko łyzka brandy lu amaretto 125 g mielonych migdałów(...)formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut. Przygotowanie gruszek: Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 min. na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 min. Przygotowanie masy migdałowej: Miękkie
Proste Potrawynatki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo winna: szklanka octu 10 %, szklanka białego wytrawnego wina, 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej), 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka(...)przekroczyć doby). Po tym czasie wyjmujemy ogórki, wycieramy do sucha i układamy w 2 litrowym słoju wraz z gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy
Anioły w kuchnidwóch osób Krewetki ( po rozmrożeniu 215 g ) 100 g makaronu pełnoziarnistego 180 g krążków kalmarów 1 łyżka oliwy 1-3 ząbki czosnku ( jak kto lubi ) Sól 100 ml wina białego półwytrawnego Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Krewetki oczyszczamy ( usuwamy przewód pokarmowy, wygląda jak nitka przebiegająca przez długość krewetki ). Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i dodajemy krewetki. Smażymy(...)Krążki kalmarowe wrzucamy do garnka ( zamrożone ) i gotujemy 7 minut (ni e dłużej, bo będą gumowe ). Następnie odcedzamy i dodajemy do krewetek razem z czosnkiem. Przesmażamy. Podlewamy winem i dusimy aż alkohol odparuje. Całość doprawiamy solą. Na koniec do owoców morza dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy aby makaron został pokryty powstałym sosem. Wykładamy na talerz i SMACZNEGO. Wartość kaloryczna
Smaki EwyRównowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą
W kuchni Katiepomidorowego - 1 opakowanie szpinaku - 1 opakowanie (250g) ricotty - 3 opakowania (375g) mozzarelli - 1 jajko - oliwa z oliwek - 1 papryczka chili - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia - lampka czerwonego, wytrawnego wina Mięso zmielić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Przygotowanie sosu bolońskiego: 2/3 cebuli zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać marchewkę i seler, doprawić(...)przez praskę (lub posiekane) 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną papryczkę chili oraz zmielone mięso. Doprawić solą i pieprzem, dodać również słodką paprykę. Smażyć przez kilka minut i zalać czerwonym winem. Dusić około 10-15 min po czym dodać przecier, bazylię i gotować przez około 30 min. Przygotowanie farszu szpinakowego: Pozostałą 1/3 cebuli zeszklić na osobnej patelni. Dodać kolejne 2 ząbki
Zgrabne GotowanieSkładniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon(...)ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i dusić ok 40 min w 160 st C. Na końcu do sosu dodać śmietanę, włożyć mięso jeszcze
Gaździnka warzyręką. Klasyczny sos pomidorowy: Składniki Świeże pomidory – 1 kg ( opcjonalnie pomidory z puszki ) 1 duża czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 kieliszek białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 kostka bulionu warzywnego Świeża bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Nacinamy ich skórkę w krzyż, wrzucamy do miski(...)garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną cebulę przez 3 minuty, aż się zeszkli i zmięknie. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i smażymy przez 30 sekund. Sos zalewamy winem, po czym gotujemy jeszcze przez 2 minuty, żeby alkohol wyparował, zostawiając przyjemny posmak. Dodajemy przygotowane wcześniej pomidory, koncentrat pomidorowy, cukier, i kostkę bulionową. Gotujemy przez 20-30 minut
ale Pyszniefiletu z halibuta 2 duże łodyżki rozmarynu (najlepiej ze zdrewniałymi łodyżkami) 12 dużych liści bazylii 1 łyżka oliwy 50g masła 2 liście laurowe kilka gałązek tymianku trochę białego wytrawnego wina sól morska i świeżo mielony czarny pieprz dodatki: 200g ziemniaków, surówka z marchewki i jabłka Włączyć piekarnik, żeby się nagrzał do temperatury 190 stopni. Przygotować ziołowe szpilki – połamać(...)zacznie się pienić przelać do naczynia żaroodpornego lub brytfanki, w której będzie piec się ryba. Rybę przełożyć do naczynia z masłem, posypać liśćmi laurowymi i gałązkami tymianku, skropić białym winem, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 8-10 minut, podlewając raz lub dwa rybę po wierzchu powstałym sosem. Tak przygotowany halibut jest jędrny i delikatny, uwodzi
Dietologcebule 20 g masła 250 g ryżu na risotto 1,5 l wywaru rybnego lub warzywnego 1 puszka pomidorów bez skórki 100 ml soku pomarańczowego 50 ml białego wina sól, pieprz, cukier 5 łyżek masła 5 łyżek oleju słonecznikowego Filety z okonia natrzeć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać w rondelku, podsmażyć cebulę(...)dodać ryż i zeszklić. Podlać zimnym wywarem. Gotować 20 minut na małym ogniu, stale mieszając. Pomidory wyjąc z puszki, grubo posiekać, dodać do risotta razem z sokiem z puszki, winem i sokiem pomarańczowym. Pogotować 10 minut, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Garnek zdjąć z ognia i przykryć, by ryż zachował ciepło. Na patelni rozgrzać masło, dodać olej. Filety smażyć
Pieguskowa Kuchniapomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy(...)przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje
ale PysznieFantastyczne zielone risotto z bobem jest kwintesencją lata. Łączy wyraziste smaki boczku, czosnku i wina z sycącym bobem, słodkawą cebulą i kremowa konsystencją ryżu z śmietanką Składniki: (na 4 porcje) 200g boczku wędzonego 2 białe cebule 2-3 ząbki czosnku 200-250g ryżu do risotto 500ml bulionu warzywnego Kieliszek wytrawnego martini 100ml śmietanki 12% Łyżka masła Sól(...)tłuszczu, który wytopił się z boczku. Gdy cebulka z czosnkiem się zeszklą (zajmie to 2-3 minuty) dosypujemy ryż i przesmażamy aż zacznie być szklisty. Podlewamy bulionem warzywnym i winem. Nie wlewamy całego bulionu na raz. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie „al dente”. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy wcześniej przygotowany bób oraz słodką śmietanka i masło
Pyry na Gazłyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki śmietanki 36 % posiekany świeży koperek, do podania cukier, sól, pieprz i ocet z białego wina do doprawienia 4-5 szklanek bulionu drobiowego, lub więcej jeżeli lubisz rzadsze zupy Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż wieprzowinę, cebulę i czosnek i podsmaż do zarumienienia. Dodaj ziemniaki
karmelowydelikatnego mięsa dawno nie jadłam! Pyszota…. Do przygotowania potrzebujemy (3- 4 porcje): ok 700 g cielęciny bez kości 1 puszkę zielonego groszku 150 – 200 ml wytrawnego białego wina 2-3 ząbki czosnku 5 szalotek (może być więcej) 400 ml bulionu cielęcego (u mnie ze słoika) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia(...)Cielęcinę myjemy, osuszamy i wykrawamy ewentualne błony itp a mięso kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso, odrobinę solimy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion wraz z winem i dodajemy mięso. Na jeszcze gorącą patelnię wrzucamy pokrojone szalotki (ja pokroiłam je na pół) oraz czosnek i gdy lekko się przybrązowią dodajemy do drugiego garnka. Gotujemy na małym ogniu
Szybko Tanio Smacznie