wino - 10075 przepisów (strona:320/672)

Potrawka z fasoli z chorizo 155

suchej fasoli typu "Jaś" 150g kiełbasy chorizo (pikantnej) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 marchewki 1 łodyga selera naciowego puszka krojonych pomidorów (400g) lub przecier pomidorowy 75ml czerwonego wina po około 0,5 łyżeczki ziół: oregano, bazylia, tymianek, majeranek 2 listki laurowe sól, pieprz Przygotowanie :  Fasolkę zalać wodą dzień wcześniej i odstawić na noc, aby się namoczyła(...)cebula się zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz selera naciowego pokrojonego w plasterki, smażyć kilka minut. Przesmażone warzywa z chorizo przełożyć do wolnowara (garnka), dodać obgotowaną fasolę, zalać winem, pomidorami z puszki (lub przecierem) oraz niewielką ilością wody z gotowania fasoli (kilka łyżek do wolnowara, nieco więcej do garnka). Wodę z gotowania fasoli zostawić, aby w razie potrzeby można

Codzienne Gotowanie
Omułki w sosie pomidorowym na ostro, to nie jest wcale takie trudne. 133

Omułki mogą być bardzo dobrym pomysłem na romantyczną kolację we dwoje lub na spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: omułki (kilogram) duża cebula 6 pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła 50ml wina czerwonego sól, pieprz, papryka chilli łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Sprawdź czy muszle są pozamykane. Jeżeli jakaś jest otwarta uderz nią o blat stołu. Istnieje prawdopodobieństwo, że nadal jest świeża(...)wtedy mogą się pootwierać. Wystarczy, że je przepłuczesz pod zimną bieżącą wodą. Na patelni na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ta się zarumieni dodać czosnek a następnie zalewamy winem. Dodajemy pokrojone pomidory, które wcześniej warto sparzyć i obrać ze skórki lub wykorzystać pomidory z puszki. Sos dusimy około 10 minut aż się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryczką

wysmienity
Najlepsze kotleciki mielone w sosie cebulowym. 143

cebula 2 ząbki czosnku jajko 100ml zimnej wody 80g bułki tartej łyżeczka mielonego kminku pół łyżeczki papryki słodkiej sól i pieprz łyżka oleju Składniki na sos: 2 cebule 100ml wina czerwonego 50g masła łyżka maki kukurydzianej sos powstały podczas pieczenia kotlecików Sposób przygotowania: Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ładnie się zarumieni dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek(...)garnku na maśle podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Zmniejsz ogień ponieważ nie chcemy by cebula się przypaliła a skarmelizowała. Kiedy cebula będzie miękka zalewamy ją czerwonym winem i chwilę gotujemy. Dodajemy soki powstałe podczas pieczenia kotlecików mielonych i mieszamy razem z mąką kukurydzianą, która zagęści sos (można pominąć) Podajemy z pure ziemniaczanym oraz dowolnymi warzywami. U mnie kapusta czerwona

wysmienity
Sos chrzanowo-żurawinowy 76

pomysłu Karola Okrasy. Składniki 1 łyżka miodu 60 g utartego chrzanu 1 posiekana cebula dymka 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)łyżki masła sok z 1 cytryny     Przygotowanie   Na gorącej patelni rozpuściłem miód. Jak zaczął się pienić dodałem chrzan i posiekaną cebulę dymkę, chwilę przesmażyłem, zalałem czerwonym winem. Gotowałem na wolnym ogniu. Kiedy sos zredukował się o połowę, dodałem kwaśną śmietaną i masło, delikatnie wymieszałem podgrzewając. Doprawiłem do smaku sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 154

płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego wytrawnego wina 100 ml spirytusu 95 % Sposób wykonania :   D o dużego czystego, suchego słoja wsyp suszone zioła i przyprawy. Zalej winem zmieszanym ze spirytusem. Słój zakręć i odstaw na miesiąc. Co 2-3 dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Dosłodź płynnym

Przepisy i porady kulinarne
GULASZ Z DZIKA (keto, LCHF, optymalny, paleo) 216

marchewki – ok 300 g 1 główka czosnku garść jagód jałowca kilka liści laurowych kilka ziaren pieprzu czarnego świeże zioła rozmarynu, szałwii i oregano 1/2 l wytrawnego czerwonego wina 250 g pomidorów z puszki (z zalewą) sól pieprz czarny mielony Zamrożone wcześniej mięso gulaszowe rozmrozić, umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę. Pokroić w plasterki(...)miski, dodać połowę pokrojonych warzy, wyciśnięty czosnek, zmiażdżone w moździerzu jagody jałowca, liście laurowe oraz ziarna pieprzu. Dodać gałązki lub same igiełki rozmarynu, listki szałwii oraz oregano. Całość zalać winem, tak aby prawie zakryło mięso. Lekko przycisnąć ręką. Miskę przykryć folią i wstawić do lodówki na minimum 10 godzina a najlepiej na całą dobę. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć

Ola la LCHF
Przepiórki w warzywach 171

przepiórki 2 marchewki kawałek selera kawałek pora jedna cebula 1 brokuł sól pieprz majeranek szczypta chili pół szkl białego wina 2 łyżki śmietany 18% lub 22% 3 łyżki oleju Przepiórki myjemy(...)oczyszczamy wnętrza. Nacieramy solą i pieprzem. Włoszczyznę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki. Na dno garnka wrzucamy warzywa, dodajemy olej i podsmażamy, na dużym ogniu, gasimy winem, dodajemy jeszcze 3/4  szkl wody, przyprawy i układamy przepiórki. przykrywamy naczynie i dusimy ok 30 min pod przykryciem. W tym czasie gotujemy ryż i dzielimy na różyczki brokuła. Brokuł układamy

Gotowanie jest łatwe
pasztet drobiowy z żurawiną 176

rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :-) składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z piersi indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100 g masła 100 g suszonej żurawiny wykonanie: Żurawinę zalałam(...)odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego naczynia i zmiksowałam blenderem, następnie dodałam resztę mięsa, masło i ponownie zblendowałam na gładką

babka w formie
Policzki wieprzowe duszone w kapuście i porto 298

pojemności ok.650 g ) 150 gram boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku Kilka lisków laurowych 8 goździków Kilka ziaren ziela angielskiego 200 ml porto 100 ml białego wytrawnego wina Sól Pieprz Mąka Wykonanie: Policzki wieprzowe oczyszczamy z ewentualnych błon. Przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek wędzony kroimy na kawałki. Umieszczamy na patelni. Policzki wieprzowe obtaczamy w mące i przesmażamy(...)tłuszczu smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili całość również układamy w garnku. Całość przykrywamy drugą częścią kapusty. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Podlewamy wszystko porto i winem. Dusimy pod przykryciem około 2 ½ godziny na wolnym „ogniu”. Czas ten możemy znacznie skrócić używając szybkowara. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zapiekany królik z rozmarynem i boczniakami 156

boczku , najlepiej swojskiego – około 0,3 kg 2 cebule małe lub 4 szalotki 3 ząbki czosnku 5-6 gałązek rozmarynu – koniecznie świeżego 1 szklanka pół-słodkiego białego wina sól , pieprz do smaku Królika płukamy , oczyszczamy ze zbędnych , dziwnych błonek i farfocli Dzielimy na porcje . Skrapiamy olejem , nacieramy wyciśniętym czosnkiem , solimy , pieprzymy , obkładamy gałązkami rozmarynu i wkładamy(...)przysmażyły się z jednej strony , ale nie puściły soku . Przekładamy na królika . Boczek siekamy razem z cebulką i smażymy na złoty kolor , także dodając do mięsa królika . Całość zalewamy winem i śmietaną , lekko solimy , obkładamy rozmarynem który został po marynowaniu- przykrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika , nagrzanego do 150 C i pieczemy około 1,5 godziny . Po tym czasie ściągamy

Ogrodnik w podróży
Königsberger Klopse - Klopsiki królewieckie 322

mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki skórka otarta z 1/2 cytryny 1 mały(...)połączyć ze zmielonym mięsem. Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzyzmać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet drobiowy z wątróbką 142

Pasztet z dodatkiem cebulki, czosnku i tymianku jest bardzo smaczny.   Składniki: 250g wątróbki drobiowej 500g mięsa indyczego mielonego 2 średnie czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 100ml czerwonego wina wytrawnego sól, czarny pieprz, tymianek(...)majeranek Sposób przygotowania: Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy przetarte ząbki czosnku, majeranek i tymianek i razem przesmażamy jeszcze 2-3 minuty. Podlewamy winem i redukujemy aż większość płynu odparuje. Mięso indycze i wątróbki mielimy bądź miksujemy wraz z cebulką. Małą formę o wymiarach 20x8cm wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i posypujemy

Pyry na Gaz
Sos wenecki z makaronem 213

przepis oddaję do Waszej dyspozycji.     Dla 2 osób 150-200 g boczku wędzonego 5-6 sztuk średniej wielkości pieczarek 1 średni cebula 150 ml białego wina 200 ml pomidorowej pasaty 2-3 ząbki czosnku bazylia sól, pieprz 2 szczypty cukru olej do smażenia   Boczek pokroić w kostkę i wraz z poszatkowaną cebulą na bardzo małym(...)ogniu w niewielkiej ilości oleju podsmażyć. W połowie smażenia dodać pieczarki pokrojone w plasterki, zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier  oraz bazylię. Gdy pieczarki będą już podsmażone zalać winem oraz pasatą. Dusić jeszcze około 5 minut i podawać z makaronem

Jadło i czytadło
Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto 139

cukrowe 1 cebula czerwona 1,5 łyżki masła klarowanego 2 l bulionu warzywnego (zazwyczaj dzień wcześniej gotuję bulion z marchewek, pietruszki, selera, pora, cebuli i czosnku) szklanka wytrawnego białego wina ok. 60 g pikantego w smaku cheddara sól i sporo pieprzu do smaku pesto: natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pistacji(...)pieprz do smaku dodatkowo: 4 kromki wiejskiego chleba 4 łyżki startego cheddara Cebulę myjemy, kroimy w piórka i w garnku szklimy na maśle. Połowę zeszklonej cebuli miksujemy. Całość zalewamy winem i chwilę dusimy, po czym dodajemy bulion i gotujemy 25 minut. Dodajemy […] Artykuł Zupa cebulowa z pietruszkowo-pistacjowym pesto pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania