małej) 1 średnia cebula 150 g ryżu do risotto 50 g sera typu Lazur 200 g mleka kokosowego (u mnie light) 200 g jogurtu greckiego 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml rosołu (najlepiej domowej roboty) szałwia, kardamon, sól, pieprz, chili odrobina drobno startego parmezanu INGREDIENTS (4 portions): 450 g pumpkin (half of a small one) 1 medium onion(...)oleju do smażenia. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dorzuć pokrojoną w kostkę dynię, smaż razem przez 10 minut mieszając co chwila. Dodaj ryż i smaż mieszając 5-10 minut. Zalej całość winem, duś na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Po tym czasie dolej rosół i dalej duś do momentu, aż rosół prawie zniknie
Martyna Cooksszczególnie tych czerwonych takich jak wołowina czy dziczyzna. Zamiast borówki czy żurawiny. Warto mieć kilka takich słoiczków w domowej spiżarni. Składniki: 1 kg ciemnych winogron 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina(...)gałązki świeżego rozmarynu ½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 1 cytryna 225 g cukru żelującego ze stewią Jak wykonać ? Winogrona myję , przesypuję do garnka z grubym dnem, zalewam winem, dodaję skórkę obraną ze sparzonej wcześniej wodą całej cytryny bez tej białej błonki koniecznie-ona powoduje goryczkę, oraz wyciśnięty sok. Dodaję gałązki rozmarynu, ziarenka pieprzu i uzupełniam zimną
Wanilia i KardamonBulion jarzynowy – 2 szklanki Śmietana 30% - 3 łyżki Sól, pieprz Natka pietruszki – 1 pęczek Oliwa – 2 łyżki Składniki – risotto – 4 porcje: Ryż Arborio -2 szklanki Bulion jarzynowy – 3 szklanki Wino białe wytrawne – 200 ml Koper włoski – 1 sztuka Cebula – 1 mała sztuka Marchew – 1 mała sztuka Seler naciowy – 1 łodyga Masło – 2 łyżki Parmezan – 2 łyżki startego Sól, pieprz(...)seler. Gdy warzywa będą delikatnie miękkie dodajemy ryż i smażymy przez 2-3 minut, aż zrobi się szklisty. Do ryżu dodajemy pokrojony w kostkę koper włoski. Następnie całość podlewamy winem i gotujemy na mocnym ogniu bez mieszania. Po 2-3 minutach wszystko zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i nie mieszając gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie prawie cały płyn i będzie
Kuchnia Bon Appetitporcje: Sandacz (filet) – 400g Musztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy i każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy(...)solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy z kaparami. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię, na której smażymy sandacza (na rozgrzanym
Kuchnia Bon AppetitSeler naciowy – 2-3 łodygi Seler korzeniowy – ½ sztuki Marchew – 1 sztuka Cebula – 2 sztuki Czosnek – 3 ząbki Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 ziarna Czerwone wytrawne wino – 200ml Sól, pieprz Olej rzepakowy – 2 łyżki Składniki – puree z pietruszki: Pietruszka – 4 duże sztuki Mleko – 1 szklanka Sól, pieprz Składniki – knedel: Mąka pszenna – 500g Drożdże – 20g Cukier – szczypta Sól(...)patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poliki. Gdy będą już przyrumienione dodajemy do nich warzywa i całość smażymy przez 4-5 minut. Po tym czasie podlewamy wszystko winem i redukujemy na dużym ogniu przez kolejne 5 minut. Następnie mięso i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy powstałym sosem i pieczemy przez 3 godziny w 180 stopniach. Gdy mięso będzie
Kuchnia Bon Appetitkrewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe wytrawne – 120 ml Masło – 25 g Sok z ½ cytryny Natka pietruszki – 1 łyżka posiekanej Sól, pieprz Oliwa z oliwek i masło do smażenia owoców morza Wykonanie: Krewetki obrać(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej czosnek pokrojony w cienkie plastry. Gdy czosnek będzie delikatnie podsmażony dodać do niego cukinię pokrojoną w paski. Całość zalać winem i zredukować. Następnie dodać sok z cytryny, natkę pietruszki i masło. Całość gotować przez kolejne 2-3 minuty. W między czasie na osobnej patelni podsmażyć krewetki po minucie z każdej strony
Kuchnia Bon Appetitświetnie podkreślił jego smak. Grillowany karczek - paprykowy Składniki : 1 kg karkówki papryka ostra i słodka wędzona sól i pieprz około 200 oleju rzepakowego około 150-200 ml wina wytrawnego sos barbecue FOLWARK Przygotowanie : Karczek kroimy(...)plastry, oprószamy solą, pieprzem i papryką ostrą oraz wędzoną - delikatnie rozklepujemy. Skrapiamy obficie olejem - wkładamy do miski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, po tym czasie skrapiamy winem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy na rozgrzanego grilla i grillujemy po kilka minut z dwóch stron. Gotowe mięso podajemy z sosem barbecue FOLWARK
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiryż do risotto – ok. 1,5 szkl * filet z kurczaka – ok. 150 g * mała cukinia – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * białe wino – 200 ml * masło – 1 czubata łyżka * oliwa z oliwek * bulion warzywny – ok. 3-4 szkl(...)parmezan – do posypania * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, a następnie wsypujemy ryż – przesmażamy ok. 1 minutę. Zalewamy winem, redukujemy, a następnie podlewamy 1 szklanką bulionu. Po wchłonięciu bulionu przez ryż podlewamy go kolejną porcją ( i tak do wykończenia ). W tym samym czasie na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy
Ostra na Słodkoduszone trochę dłużej, bo wtedy ropływają się w ustach a sos jest bardzo kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu(...)warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą, zalewamy winem i gdy odparuje dodajemy bulion. Dusimy pod przykryciem około 20 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy posiekaną pietruszkę, musztardę oraz śmietanę i jeszcze chwile dusimy. Doprawiamy do smaku solą
Mienta blogkurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina 50 g serka kremowego topionego 1 łyżka przyprawy do kebaba Sól i pieprz do smaku Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Mięso umyć, zostawić aby obciekło z wody. Oprószyć z każdej strony(...)naszło przyprawą. Na głębszej patelni rozgrzać klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia
Wanilia i Kardamonanyżowym smaku. Składniki 1 kg schabu 2 łyżki nasion kopru włoskiego sól morska gruboziarnista- 1 łyżka 3 łyżki oleju 500 g kopru włoskiego świeży rozmaryn 500 ml białego wytrawnego wina Dodatkowo: sznurek spożywczy papier do pieczenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Schab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu tłuczemy nasiona kopru, świeży rozmaryn, sól(...)nacieramy schab. Obwiązujemy sznurkiem. Na rozgrzanej patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojony w paski koper włoski, kilka gałązek rozmarynu, zalewamy winem. Papier do pieczenia moczymy w wodzie, Przykrywamy naczynie. Całość zapiekamy 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G KitchenPołączenie śliwek i malin z wytrawnym winem i lekką nutą goździków doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza tych dzikich. Wystarczy tylko wybrać dobre białe wino (niezbyt kwaśne), żeby mieć gwarancję, że sos się uda. Oczywiście, nie trzeba go stosować tylko do mięs - zastosowania jak zwykle ogranicza tylko wyobraźnia
Milion Smakówidealna <3 Składniki 2 roladki z sera koziego 2 jajka 2 łyżki mąki 100 g płatków migdałowych 3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki 4 łyżki białego wina szczypta cukru 3 łyżki klarowanego masła 5 łyżek oliwy owoc granatu Przygotowanie Ser pokroiłem na porcje. Oprószyłem(...)mąką, panierowałem w jajkach i płatkach migdałowych. Na patelni rozgrzałem masło razem z oliwą. Smażyłem ser na średnim ogniu z każdej strony. Sos : dżem przetarłem przez sitko, połączyłem z winem i cukrem. Zagotowałem. Serek polałem ciepłym sosem, posypałem pestkami granatu
R'n'G Kitchenpolędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna 100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła) 300 g rabarbaru 2 łyżki jagód goji 250 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Porcjujemy. Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki czosnek(...)czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos. Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając. Rybę podajemy
R'n'G Kitchenindykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku. Gałązki rozmarynu lekko rozgnieć i obłóż nimi(...)całą noc). Po tym czasie filet pokrój w kostkę i wyłóż na rozgrzaną na patelni oliwę. Smaż przez kilka minut, następnie przełóż do rondla, podlej białym winem, przykryj i duś do miękkości. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój w ćwiartki i wraz z pozostałym czosnkiem i rozmarynem wrzucić na rozgrzaną patelnię, duś do odparowania, przełóż
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała