Latem i wiosną ludzie chętnie sięgają po goryczkowate, schłodzone piwo, które... Artykuł GRZANE WINO pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEklik ! Tortilla z Pieczarkami i Karmelizowaną Cebulą 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: oliwa z oliwek 5g cebula 2 sztuki ksylitol lub cukier 1 łyżeczka wino ok. 15ml masło 1 łyżeczka czosnek 2 ząbki pieczarki 250g tortille: mąka 115g sól odrobina proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki masło do smażenia woda 80ml ser kanapkowy lub mascarpone(...)całkowitego odparowania wody, a następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy pieczarki i na czystej patelni podsmażamy cebulę (ok. 10 minut). Posypujemy cebulę ksylitolem i zalewamy winem. Smażymy jeszcze ok. 5 minut. Tortille smarujemy serkiem kanapkowym, wykładamy cebulę i pieczarki. Całość podajemy z sosem. Zapisz
rabarbarowomiodu 1 łyżeczka sosu sojowego 1/2 łyżeczki soku z cytryny świeżo mielony biały pieprz wino ryżowe lub białe Wykonanie: Śliwki przekroić na pół i na 15 minut zalać winem. Odsączyć. Śledzie wyjąć z zalewy, odsączyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki. Imbir również odsączyć z zalewy i podzielić na mniejsze części. Połączyć w miseczce śledzie ze śliwkami
zadanie-gotowaniepułku wojska – połowa zamrożona czeka na zachciankę . Składniki: 300 g ryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej(...)pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać winem i odczekać aż odparuje. Podlać bulionem tak żeby tylko ryż był przykryty i gotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion aż do miękkości ryżu. Posiekać drobno gruszki i razem z gorgonzolą
Mama z miastagarść listków świeżej bazylii (można zastąpić suszoną) 2 łyżki oliwy z oliwek 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis) 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody) Wykonanie: 1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym(...)Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością
Mama z miastapstrągi przyprawa Ryba Mojito Lime 50 ml oleju łyżeczka soku z cytryny 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć) pół kieliszka wytrawnego wina Wykonanie: 1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem. 2. W miseczce wymieszać przyprawę z olejem(...)natrzeć rybę marynatą – także w środku – i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce. 3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać
Mama z miastamamy fajne świąteczne mięso. 60 dkg filetu z indyka 1 garść suszonych jabłek 20 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich tartych sól, pieprz przy.prawa do indyka 1/2 szklanki wina czerwonego olej Filet(...)indyka nacinam na jeden duży płat i delikatnie rozbijam. Solę, pieprzę, posypuję przyprawą do indyka i odstawiam na godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno
wesoła kuchniamajeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka godzin i gotować 30 minut w tej samej wodzie. – Kapustę kiszoną odcisnąć(...)rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki. – Połączyć obie odcedzone kapusty, dodać cebulę, grzyby i śliwki wędzone. – Wymieszać z przyprawami, podlać winem i piec 2 godziny w temp. 200 st.C
To co kochamBazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut(...)przygotować szybki sos pomidorowy. Przygotowanie sosu pomidorowego zaczynamy od zeszklenia w garnku na oliwie z oliwek drobno posiekanej czerwonej cebuli. Następnie dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje
ale Pyszniepołączenie, a było bardzo bardzo dobre). Zając - nie do końca tego się spodziewałam. Zająca jadłam pierwszy raz i mam mieszane uczucia (ze względu na mięso). Sos zawierał dużą ilość wina, która przyćmiewała mięso. Stopień wysmażenia zająca i miękkości dodatków był idealny. Nie da się ukryć, że danie główne(...)było dla mnie czymś zupełnie nowym, a nowych rzeczy trzeba próbować szczególnie w kuchni. Dzik - wysmażenie i dodatki idealnej konsystencji. Sposób podania zaskakujący, ponieważ mnie dziczyzna kojarzy się z winem, grzybami, a nie słodkim sosem. Dla mojego narzeczonego okazał się on za słodki, ale za to bardzo chwalił połączenie dziczyzny z gruszką. Dania okazały się nadzwyczaj sycące. Zaskakiwały nowością
Karola gotujetortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem kawowy: 500 g masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki dekoracja filiżanka: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki miodu sztucznego obsypanie: 50 g czekolady gorzkiej ziarenka kawy Biszkopt: Do miski wbijam białka(...)talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą. Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem. To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można
wesoła kuchniałyżki galaretki z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady gorzkiej 25 g masła 125 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki do posmarowania 1/2 szklanki wina czerwonego Do miski wbijam białka, jaja dobrze jak mają temperaturę pokojową. Ubijam na sztywno z odrobiną soli. Dodaję stopniowo cukier po łyżce dalej ubijam, i następna partia cukru jak poprzedni(...)porzeczki i ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w jak najmniejszej ilości gorącej wody 1/4 szklanki wody około.Studzę i wlewam jeszcze płynną do śmietany i miksuję. Dolny blat biszkoptu nasączam winem, smaruję konfiturą i wykładam krem zostawiając 3 łyżki do dekoracji. Wstawiam do lodówki aż masa się bardziej stężeje. W tym czasie robię polewę. W rondelku podgrzewam śmietanę z masłem
wesoła kuchniaparku , gdzie warto wybrać się nawet zimą! Jeśli po spacerze zrobi Wam się zimno – koniecznie musicie pokrzepić swoje ciało i umysł serwowanym właściwie w każdym miejscu czeskim punč – grzanym winem (głównie czerwonym) z wszelkiej maści dodatkami, tj. wódką, rumem, amaretto czy whisky. Dla każdego coś pysznego! Przyjemność ta dla serca i duszy będzie Was kosztować około 30 – 50 koron czeskich
Garniec Magalieserników. Ten jest iście świąteczny, delikatny, żurawinowy. Słodycz masy serowej równoważy kwaskowata konfitura żurawinowa. Do ciasta polecam lampkę słodkiego wina Monte Santi . Idealne i miłe chwile z winem i kawałkiem pysznego sernika. Spód: 5 łyżek mąki pszennej 50 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Szczypta proszku do pieczenia Masa serowa: 500 g tłustego zmielonego twarogu
VioletoweKucharzeniemięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina 1 łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek(...)mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą, pieprzem i majerankiem. Przykryj mięso kapustą kiszoną i duś mięso na niewielkim ogniu do miękkości podlewają wodą jeśli trzeba. Wyjmij nogi z kapusty. Na patelni
Gotuj Sam!