wino - 10075 przepisów (strona:332/672)

Serca duszone w winie i kluseczki ziemniaczane 149

serca wieprzowe 1 duża cebula szczypta chili jałowiec kolendra rozmaryn sól pieprz pół szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka smalcu 3 łyżki dobrej śmietany kluseczki 300 g ugotowanych ziemniaków 1 szkl mąki pszennej szczypta soli 1 jajko Serca umyć, pokroić w cieniutkie plasterki(...)Cebulę pokroić w pół talarki, zioła utłuc w moździerzu. W rozgrzanym rondlu najpierw przysmażyć na smalcu cebulę, dodać pokrojone serca i przyprawy. Smażyć aż cały płyn odparuje, wtedy podlać winem i szklanką wody, przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie , ok godzinę, półtorej. Na koniec posolić i dodać śmietanę. Z mąki, ziemniaków i jajka z dodatkiem soli , zagnieść ciasto kopytkowe

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 114

pieprz czarny oliwa sos 3 łyżeczki serka gruszkowo jabłkowego 2-3 łyżki mleka 1 żółtko 1 łyżeczka masła sól pieprz ziemniak olej gruszka cebula 1 łyżka masła  łyżka wina 1 łyżka cukru brązowego Polędwiczkę pokroić na dość grube plastry ok 2 cm, położyć na desce i na środku przebić palcem, Do otworków nałożyć serek,  posypać solą, pieprzem(...)zagotował a tylko zaczął gęstnieć. Masło doda mu kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym. Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią. Danie wykonaliśmy wspólnie na Konkursie    Almette. Puszysty smak natury Nie zajęło

Gotowanie jest łatwe
Risotto na żołądkach drobiowych 127

żołądków drobiowych 1 szkl ryżu 1 marchewka listek laurowy ziele angielskie 1 biała papryka 1 cebula majeranek lubczyk bazylia 1 łyżka papryki suszonej 3-4 kawałki pomidora suszonego kieliszek wina 1 łyżka tłuszczu do smażenia Żołądki oczyścić, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, ugotować do miękkości. Marchewkę(...)pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. W rondlu rozgrzać tłuszcz podsmażyć cebulę, dodać ryż, podsmażyć chwilę, dodać pokrojoną marchewkę żołądki (można pokroić drobniej) , paprykę, przyprawy i podlać winem oraz rosołem pozostałym z gotowania żołądków. Gotować często mieszając i dolewać wody by risotto nie było zbyt gęste. Na koniec zgasić ogień i pod przykryciem trzymać jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Kapusta czerwona na winie do obiadu 174

Bardzo smaczny dodatek do obiadu z kapusty czerwonej i jabłek. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty(mała), 3 jabłka, 1 cebula, 2 łyżki smalcu, 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina, 1 cytryna, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Kapustę oczyścić, drobno pokroić, dodać soli(...)cukru do smaku, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na kilka godzin. Cebule drobno posiekać, przysmażyć na smalcu, dodać kapustę, starte jabłka i smażyć na wolnym ogniu podlewając winem. Pod koniec duszenia doprawić do smaku (musimy uważać aby kapusta nie była za miękka

Tradycyjna Kuchnia
Potrawka z fasoli do chleba 150

wędzonego boczku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 puszka białej fasolki, 1 pomidor, 5 dag żółtego sra, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki białego wytrawnego wina. Wykonanie: Boczek pokroić, obsmażyć na patelni(...)wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Dodać z  powrotem podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Fave 160

naszemu BÓB. We Włoszech kupowany łuskany i suszony. Smakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda(...)małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
UDKA KURCZAKA Z GRUSZKAMI 200

oraz owoce dodają wyrazistości daniu. 12 udek kurzych sok z 2 cytryn sól pieprz 6 gruszek bez skórki i pokrojonych w plasterki o grubości 1 centymetra 3/5 szkl.białego wina  po 1 łyżce posiekanych ziół świeżych : tymianku , estragonu rozmarynu ******************************************************************************** Udka wkładamy do miski nacieramy solą i pieprzem , zalewamy sokiem(...)cytryny ,mieszamy z częścią ziół. Marynujemy pod przykryciem w lodówce około 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Gruszki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym , na nich układamy mięso , polewamy marynatą , winem , posypujemy resztą przypraw . Na czynie nakrywamy folią aluminiową . Pieczemy 1 godzinę , od czasu do czasu polewamy zebranym w naczyniu sosem . Kiedy mięso zmięknie , usuwamy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Restauracja Ale wino - Warszawa 189

letni dzień, przyjemny delikatny wietrzyk i schowane od głównej ulicy stoliki na placu wewnątrz kamienicy! Miejsce, w którym czas zwalnia i można śmiało spędzić tam wiele godzin popijając świetne wina! Chrupiące kwiaty cukinii, ser kozi, bakłażan, czarna soczewica (28zł) Naszą przygodę z alewino.pl zaczęliśmy od chrupiących kwiatów cukinii faszerowanymi musem z koziego sera i bakłażana, podane na czarnej soczewicy

Plate of Joy
Ragout 218

Inaczej królik duszony w winie. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka. Składniki 600 g mięsa z królika (comber lub udka) 100 g wędzonego boczku … Czytaj dalej Ragout

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pieczona dynia z białym winem 140

kwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1  średnia dynia  ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina  3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól i pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy(...)kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem

AZgotuj!
Zupa krem z cukinii i papryki z dodatkiem wina porto i orzechów włoskich 114

było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :) A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia  1 papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy(...)łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Risotto z wieprzowiną, pyszny i prosty obiad ! 163

pyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu.    Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób )  250 gram ryżu  1/2 szklanki białego wina  2 szklanki wody  20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka )  15 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku  2 łyżki oleju(...)głębokiej patelni ( lepiej się miesza niż w garnku ) rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż. Dodaj ryż wraz z winem, przesmaż, dodaj wodę oraz wieprzowinę, zamieszaj całość dodaj marchewkę z groszkiem i zamieszaj.  Przykryj pokrywką ( żeby płyn za bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż

Kuchnia na wzgórzu
Wino w gronie czyli z wizytą na kalifornijskiej wsi 190

się samochodem w mini podróż. Zatrzymałam się u znajomego w okolicach San Luis Obispo. Dzięki temu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi. Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone białym

Jem więc Jestem
Makaron razowy w odchudzonym sosie kurkowym 215

smakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego białego wina - łyżka oleju kokosowego - łyżka płatków jaglanych/ryżowych - pół natki pietruszki - sól, pieprz *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i tarty parmezan do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki(...)pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem. (Sos możemy podawać na makaronie lub wcześniej wymieszać

Be Fit Be Strong
Jeżynowe Fale Dunaju. 130

zimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę(...)łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto.      Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Gotowe

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania