Składniki : 1 kg dojrzałych zdrowych borówek leśnych 1 kg cukru 1 i 1/2 l wody 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego 0,5 l spirytusu 95 % kora cynamonu ( około 5 cm ) 3 goździki kilka cienkich plasterków kłącza imbiru Sposób wykonania : O woce borówki dokładnie umyj pod bieżącą wodą na sicie lub cedzaku(...)osusz z nadmiaru wody, usuń wszelkie za nieczyszczenia ( liście, łodygi ). Wsyp do trzylitrowego ( może być większy ) garnka lub rondla. Dodaj korę cynamonu, goździki, plastry imbiru. Zalej to wszystko białym winem, postaw na ogniu i gotuj, aż owoce zmiękną ( około 8-10 minut ). Następnie wsyp cukier, dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i odstaw do chłodnego miejsca na 12 godzin
Przepisy i porady kulinarneSkładniki szprycera arbuzowego kilo arbuza pół butelki białego wina 200 ml schłodzonej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Arbuza pozbawiamy skórki i pestek. Miksujemy z winem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę gazowaną i kilka kostek lodu na każdą porcję. Ponieważ arbuz jest słodki, nie trzeba nic dodatkowo dosładzać. Artykuł Szprycer arbuzowy pochodzi
Ugotowane pozamiatanekapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem winogronowym. Pod przykryciem(...)dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę
R'n'G Kitchenłyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ostrej papryki 6 listków szałwii, drobno posiekanych 2 gałązki rozmarynu 8 plastrów wędzonego boczku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą(...)wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Każdą nóżkę kurczaka owijamy plastrem boczku, spinamy wykałaczką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy winem, na wierzchu kładziemy drugą gałązkę rozmarynu i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 60 minut, od czasu do czasu polewając powstającym sosem. Podajemy z ziemniakami/ryżem i/lub ulubioną surówką, posypane szczypiorkiem. Smacznego
My Culinary ArtSkładniki: 3 płatki żelatyny (lub 3 łyżeczki) 5 jajek 100 g cukru 250 g mascarpone 100 g śmietany kremówki (lub ramy do ubicia) 500 g truskawek 5 łyżek białego wina 200 – 300g biszkoptów Przygotowanie: Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej jak macie sprawdzoną żelatynę, bo niestety z nimi jest jak z galaretkami, jedne się zetną(...)Śmietanę i białka osobno ubić na sztywną pianę. Wszystko razem czyli ubitą śmietanę, ubite białka i masę mascarpone, delikatnie wymieszać. Umyć truskawki i pokroić w kostkę. Zmiksować razem z winem. Biszkopty pokruszyć na mniejsze kawałki. W naczyniu układamy najpierw biszkopty, później zmiksowane truskawki i masę mascarpone. Układamy tak kilka warstw. Na około 5 godzin wstawiamy do lodówki i gotowe
KasiaiKrzysiu.pldodać szklankę lodu i efekt będzie ten sam. Letni koktajl z winem, żeby wydobyć smaki. Spróbujcie Koktajl maliny + jagody + awokado Drukuj Czas przygotowania 5 min Czas gotowania Czas całkowity 5 min Ilość porcji: 2 Składniki 1 szklanka malin 1 szklanka jagód mrożonych 1 awokado ½ szklanki wina półsłodkiego różowego/białego 2 łyżki miodu (najlepiej rzepakowego
Apetyt na Zieloneznanego i lubianego prezentera Jarosława Kuźniara , a w wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć znakomitości kulinarnych - Kurta Schellera , Roberta Sowę czy Grzegorza Łapanowskiego . Na gości oprócz możliwości spróbowania ekologicznego wina i piwa czekała nie lada gratka... kucharze przygotowali m.in: białe szparagi w bułce tartej z parmezanem , zielony groszek ze słoniną, szczawiem i żółtkiem , dorsza z kaszanką, selerem naciowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanki wina czerwonego (ok. 60 ml), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (ok. 5 g), - 2 łyżki serka homogenizowanego (ok. 40g), - bazylia świeża. Sposób przygotowania 1. Truskawki zalewamy winem i dusimy ok. 3-4 min. 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody. 3. Mąkę ziemniaczaną wlewamy do truskawek i energicznie mieszamy. 4. Miksujemy bazylię przy pomocy blendera. 5. Bazylię mieszamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachpyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P Składniki 300 g ryżu arborio 2 łyżki oleju 100 ml białego wina wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół
R'n'G KitchenChicken Masala oliwa z oliwek olej lniany tłoczony na zimno Woj-Len suszone pomidory w zalewie suszone śliwki mrożony lub świeży bób fenkuł czyli koper włoski pół szklanki wytrawnego wina czerwona cebula dymka rzodkiewka- niekoniecznie sól himalajska lub morska Kurczaka przygotuj dzień wcześniej. To się na prawdę opłaca. Umyj go i pozbaw skóry. Przełóż do miski, wsyp przyprawę karahi(...)suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam , a po chwili dodałam mrożonego bobu. Gdy ten się poddusił , włożyłam kurczaka. Podlałam winem. Przykryłam pokrywką i....sobie poszłam. Po jakimś czasie dodałam pokrojonego w pióra fenkuła, przykryłam i ...sobie poszłam. Jeśli chcesz możesz usunąć kurczaka i dusić fenkuła z bobem samodzielnie. Nie muszę
Z Kuchni Do KuchniWinicjatywa zaprasza wszystkich miłośników i smakoszy genialnego trunku na wielkie... Artykuł 12-18 CZERWCA – WARSAW WINE WEEK – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINESkładniki ok 1,5 kg perliczki 350 g wątróbki z indyka 2 cebule pół lampki czerwonego półwytrawnego wina 4 ząbki czosnku 1 bułka kilka listków szałwii ziele angielskie, listki(...)laurowe włoszczyzna - na wywar sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa lubczyk Przygotowanie Perliczkę ugotować do miękkości ok 2,5 godziny. Wątróbkę podsmażyć z cebulą dodać kilka listków szałwii i podlać winem. Trzymać na gazie kilka minut i ostudzić. Ostudzone mięso i wątróbkę zmielić. Doprawić do smaku.W razie potrzeby podlać wywarem. Na końcu zmielić też bułkę namoczoną w wywarze spod perliczki
Gaździnka warzychili - chlust białego wina WYKONANIE: - w woku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, podsmażaj około cztery minuty - dodaj pokrojonego w paseczki mintaja i podlej winem, gotuj do redukcji alkoholu - całość wymieszaj, dodaj kaszę jaglaną i 170 ml wody, dopraw solą i pieprzem cytrynowym - przykryj pokrywką i gotuj, jak kasza wchłonie płyn, dodaj kolejną porcję wody
SMYKWKUCHNISkładniki : 5 dużych kwitnących baldachów bzu czarnego 1 l białego wytrawnego wina Sposób wykonania : K wiaty bzu czarnego wrzuć do czystego słoja, zalej białym winem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj. Zastosowanie : Pić po 30-40 kropli przy
Przepisy i porady kulinarneosób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju. 2/ Na łyżeczce oleju kokosowego przesmażamy łyżkę sezamu aż zbrązowieje lekko(...)następnie wyciągamy liść laurowy i miksujemy blenderem na gładki mus, doprawiamy cukrem brzozowym i mieszamy. Odstawiamy 5/ Obgotowany comber przesmażamy z każdej strony do lekkiego zrumienienia na koniec podlewając winem. 6/ Na talerz wykładamy rukolę, pokrojoną marchewkę, listki szałwii, comber, sos oraz kruszymy na talerzu zastygnięty sezam z olejem. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotna