wino - 10075 przepisów (strona:330/672)

Cross Baltic Cooking | 30.0 – relacja 163

znanego i lubianego prezentera Jarosława Kuźniara , a w wśród zaproszonych gości nie mogło zabraknąć znakomitości kulinarnych - Kurta Schellera , Roberta Sowę czy Grzegorza Łapanowskiego . Na gości oprócz możliwości spróbowania ekologicznego wina i piwa czekała nie lada gratka... kucharze przygotowali m.in: białe szparagi w bułce tartej z parmezanem , zielony groszek ze słoniną, szczawiem i żółtkiem , dorsza z kaszanką, selerem naciowym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Deser z truskawkami, czerwonym winem i bazylią 146

szklanki wina czerwonego (ok. 60 ml), - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (ok. 5 g), - 2 łyżki serka homogenizowanego (ok. 40g), - bazylia świeża. Sposób przygotowania 1. Truskawki zalewamy winem i dusimy ok. 3-4 min. 2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody. 3. Mąkę ziemniaczaną wlewamy do truskawek i energicznie mieszamy. 4. Miksujemy bazylię przy pomocy blendera. 5. Bazylię mieszamy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Risotto truskawkowe z kurczakiem 132

pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P  Składniki 300 g ryżu arborio 2 łyżki oleju 100 ml białego wina wytrawnego 100 g słodkich truskawek 250 g filetów z kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżka brązowego cukru 600-700 ml rosołu drobiowego sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół

R'n'G Kitchen
Kurczak pieczony w patelni z bobem, suszonym pomidorem , fenkułem i śliwką. Na winie. 143

Chicken Masala oliwa z oliwek olej lniany tłoczony na zimno Woj-Len suszone pomidory w zalewie suszone śliwki mrożony lub świeży bób fenkuł czyli koper włoski pół szklanki wytrawnego wina czerwona cebula dymka rzodkiewka- niekoniecznie sól himalajska lub morska Kurczaka przygotuj dzień wcześniej. To się na prawdę opłaca. Umyj go i pozbaw skóry. Przełóż do miski, wsyp przyprawę karahi(...)suszonego, ja nie podaję ilości, każdy ma inne smaki. Dodałam również dymkę, szczypior i rzodkiewkę. Dusiłam , a po chwili dodałam mrożonego bobu. Gdy ten się poddusił , włożyłam kurczaka. Podlałam winem. Przykryłam pokrywką i....sobie poszłam. Po jakimś czasie dodałam pokrojonego w pióra fenkuła, przykryłam i ...sobie poszłam. Jeśli chcesz możesz usunąć kurczaka i dusić fenkuła z bobem samodzielnie. Nie muszę

Z Kuchni Do Kuchni
12-18 CZERWCA – WARSAW WINE WEEK – WARSZAWA 111

Winicjatywa zaprasza wszystkich miłośników i smakoszy genialnego trunku na wielkie... Artykuł 12-18 CZERWCA – WARSAW WINE WEEK – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Pasztet z Perliczki 193

Składniki ok 1,5 kg perliczki 350 g wątróbki z indyka 2 cebule pół lampki czerwonego półwytrawnego wina 4 ząbki czosnku 1 bułka kilka listków szałwii ziele angielskie, listki(...)laurowe włoszczyzna - na wywar sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa lubczyk Przygotowanie Perliczkę ugotować do miękkości ok 2,5 godziny. Wątróbkę podsmażyć z cebulą dodać kilka listków szałwii i podlać winem. Trzymać na gazie kilka minut i ostudzić. Ostudzone mięso i wątróbkę zmielić. Doprawić do smaku.W razie potrzeby podlać wywarem. Na końcu zmielić też bułkę namoczoną w wywarze spod perliczki

Gaździnka warzy
MINTAJ Z ANANASEM I SZPARAGAMI! 133

chili - chlust białego wina WYKONANIE: - w woku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, podsmażaj około cztery minuty - dodaj pokrojonego w paseczki mintaja i podlej winem, gotuj do redukcji alkoholu - całość wymieszaj, dodaj kaszę jaglaną i 170 ml wody, dopraw solą i pieprzem cytrynowym - przykryj pokrywką i gotuj, jak kasza wchłonie płyn, dodaj kolejną porcję wody

SMYKWKUCHNI
Lecznicza nalewka z kwiatu bzu czarnego na przeziębienia. 106

Składniki : 5 dużych kwitnących baldachów bzu czarnego 1 l białego wytrawnego wina  Sposób wykonania :   K wiaty bzu czarnego wrzuć do czystego słoja, zalej białym winem. Słój zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltruj przez gazę i rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Butelki szczelnie zakorkuj.   Zastosowanie : Pić po 30-40 kropli przy

Przepisy i porady kulinarne
Comber z królika z sosem śliwkowym 165

osób Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 comber z królika kilka listków szałwi garstka rukoli 1 jabłko  garść suszonych śliwek 3 liście laurowe cukier brzozowy, sól himalajska, pieprz wino białe marchewka olej kokosowy sezam olej rzepakowy Przygotowanie: 1/ Marynujemy comber w soli, pieprzu, szałwii oraz odrobinie oleju. 2/ Na łyżeczce oleju kokosowego przesmażamy łyżkę sezamu aż zbrązowieje lekko(...)następnie wyciągamy liść laurowy i miksujemy blenderem na gładki mus, doprawiamy cukrem brzozowym i mieszamy. Odstawiamy 5/ Obgotowany comber przesmażamy z każdej strony do lekkiego zrumienienia na koniec podlewając winem.  6/ Na talerz wykładamy rukolę, pokrojoną marchewkę, listki szałwii, comber, sos oraz kruszymy na talerzu zastygnięty sezam z olejem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Szparagi z sosem muślinowym 98

szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie.  Składniki 1 kg białych szparagów sól szczypta cukru 70 g śmietany kremowej 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżka soku cytrynowego biały pieprz   Przygotowanie   Szparagi umyłem, obrałem(...)odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu ok.20 minut. Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem. Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło. Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody

R'n'G Kitchen
Pieczone pomidory z musztardą francuską w czerwonym winie 212

świeżej kolędry duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 5-10 g masła 82% szczypta soli świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno 10-15 ml czerwonego wina- u mnie czerwone, porzeczkowe-domowe :)- pół wytrawne Dodatkowo: po 3 plasterki makaronu do lasagne po kleksie śmietany na każdą porcję po szczypcie świeżo mielonego pieprzu na każdą śmietanę(...)sekund dymki i czosnek pokrojony w duże plasterki, dodać kolendrę, bazylię, oraz musztardę- 3 łyżeczki, sól, pieprz do smaku, 4. Gdy dymki się zezłocą dodać papryczki i podlać winem, czekać aż troszkę odparuje, 5. Zalać wywarem pomidory w naczyniu. 6. Położyć po łyżeczce musztardy na wierzch pomidorów. 7. Posypać wierzch pomidorów odrobinką pieprzu i solą Piec: Około

KreatywnePiny
GULASZ WOŁOWY W WINIE 134

wołowiny 1 czerwona papryka 300 ml czerwonego,wytrawnego wina 300 ml wywaru warzywnego 2 cebule 1 ząbek czosnku  1 szklanka kaszy pęczak 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego  2 łyżki masła kmin rzymski 6 ziaren ziela angielskiego  3 listki laurowe papryka czerwona w proszku sól pieprz Cebulę kroimy(...)piórka, czosnek w plasterki. Obsmażamy na patelni. Odstawiamy do miseczki. Wołowinę kroimy na kawałki wielkości 3x3. Rozgrzewamy garnek z oliwą i łyżką masła. Wrzucamy mięso partiami i smażymy. Zalewamy winem i chwilę gotujemy. Dolewamy wywar warzywny, cebulkę z czosnkiem, 4 ziela angielskie i 2 listki laurowe. Całość dusimy na małym ogniu przez 120 minut lub do miękkości. Pod koniec gotowania

KuchcikoweLove
Szybki chutney rabarbarowy. 134

wykonaniu - jeśli macie pod ręką rabarbar, to za 15 minut poznacie ten smak :) Składniki: 500 g rabarbaru 1 średnia czerwona cebula 100 ml octu cydrowego lub z białego wina(...)cukru 1,5 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Cebulę drobno posiekać i wrzucić do rondelka lub głębszej patelni. Zalać winem i dodać cukier, sól oraz obrany i drobno posiekany imbir. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 5 minut. Dodać rabarbar i gotować aż stanie się miękki, ale się

zadanie-gotowanie
Szparagi z kurczakiem w sosie kokosowo- ananasowym! 91

sosu chili z kokosem, 2 łyżeczki melasy z granata, kilka kropel sosu z papryczek piri piri, chili czerwone- wedle uznania, otarty imbir świeży - warzywa podlane 120 ml młodego białego wina Do rozgrzanego woka dodajemy olej, warzywa i kurczaka. Całość przesmażamy bez pokrywki około 15 minut ciągle(...)mieszając. Pamiętaj że zielone warzywa jak je przykryjesz stracą swój kolor. Główki szparagów, jako najdelikatniejsza część warzywa dodajemy max. 7 minut przed końcem przygotowywania potrawy. Dodajemy przyprawy i podlewamy winem. Całość ciągle mieszamy na dość sporym ogniu. Warzywa powinny być miękkie ale nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy

SMYKWKUCHNI
Przepisy na imprezę, czyli 3 przekąski, które zrobisz szybko i łatwo 554

firmy kaminiarz.pl . Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania: Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach Składniki: 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego 400 g pieczarek trochę białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżeczki sosu Worcestershire 1 łyżeczka oleju sól, pieprz(...)podpiec na złoto z obu stron. Gdy boczek zacznie się rumienić dodać pieczarki, ziarna dyni i słonecznika, drobno pokrojony czosnek. Przez chwilę podpiec, aż pieczarki puszczą sok. Podlać winem, dobrze zamieszać, zredukować. Dodać przyprawy i sos. Masę podzielić na 3 równe części i rozłożyć do żaroodpornych miseczek. Jajka rozbić do miseczki, roztrzepać, wlać do kokilek z masą. Posypać startym parmezanem

Kuchcik gotuje