sosu z papryczek 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sklarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 szklanka żurawiny 2 łyżki miodu 1/4 szklanki wina wytrawnego czerwonego 1 łyżka masła wiejskiego sól, pieprz biały do smaku pęczek pietruszki kwiaty nasturcji do dekoracji Obierz cebulę, czosnek, imbir. Pokrój cebulę w kosteczkę, czosnek(...)gotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. W rondelku rozgrzej miód, dodaj żurawinę i zostaw na ogniu do chwili aż żurawina popeka i skarmelizuje lekko. Podlej ją winem. Gdy alkohol odparuje dodaj masło, mieszaj do chwili aż powstanie aksamitny sos. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj mięso i obsmaż je dokładnie. Dodaj czosnek i chili oraz paseczki dyni. Dodaj
Gotuj Sam!Filet z piersi kurczaka – 500 g Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek(...)makaronu. Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos zgęstnieje
ale PysznieSkładniki : mięso z sarny ok. 50-70 dag 2 marchewki mały seler czerwone wino ok. 1- 1 1/2 szklanki czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku tymianek, rozmaryn(...)szałwia 1 świeża lub suszona papryczka chili liść laurowy, sól, pieprz czarny, olej do smażenia, a kto może użyje smalec Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na rumiano, zalać winem i gotować prawie do miękkości mięsa ( trochę to trwa ) Dodać pokrojoną marchew, seler, cebulę i czosnek oraz papryczkę, dołożyć przyprawy, gotować do zupełnej miękkości mięsa i warzyw, posolić w ostatnim
Proste PotrawyBigos po cygańsku: 1 kg kapusty kwaszonej, 250 g podgrzybków, 6 suszonych podgrzybków 1 długa cienka kiełbasa, 2 ugotowane nóżki z kurczaka 4 cebule 1 kieliszek czerwonego wina 5 śliwek suszonych kalifornijskich 3 łyżeczki słodkiej papryki, 5 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka cukru, 2 liście laurowa 3 ziela angielskie sól, pieprz Kapustę kwaszoną płuczemy, przekładamy do garnka(...)mięso z kurczaka. Przekładamy wszystko do kapusty i na pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min. Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje
W kuchennej krainieobiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti(...)gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i w paski boczek. • Podlać białym winem, dodać groszek zielony i obrany ze skóry bób. • Poddusić ok. 8 minut. • Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. • Ugotowany
To co kochamBardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron casarecce 500 g Wykonanie(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany makaron dodać do przygotowanego sosu ragout i wymieszać. • Wyłożyć na talerz, posypać startym
To co kochammnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki Wykonanie: • Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone(...)Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. • Polać winiakiem i podpalić. • Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa ok. 30 minut. • Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Danie to pochodzi z warsztatów
To co kochamobiad. Składniki na 4 porcje: • 2 piersi z kurczaka • 10 sztuk suszonych pomidorów • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • 100 ml białego wina • 200 ml śmietany 30% • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Na oliwie podsmażyć pokrojonego(...)kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. • Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. • Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. • Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. • Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. • Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska
To co kochammelisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Samo zdrowie! Składniki: • 40 sztuk liści bazylii • skórka z 1 cytryny • 100 ml spirytusu • 500 ml białego słodkiego wina Wykonanie: • Cytrynę sparzyć i obrać jak najcieniej, a skórkę pokroić na paseczki. • Liście bazylii i skórkę z cytryny włożyć(...)słoika i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. • Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. • Odstawić na następne 2 tygodnie. Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej słodka, to należy wg uznania dodać cukru
To co kochamsuszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki zalać winem i odstawić na godzinę. • Dodać cukier, wodę, sok pomarańczowy i gotować 15 minut na wolnym ogniu. • Zmiksować sos blenderem. • Dodać sok z cytryny, doprawić solą
To co kochamcukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini marchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia(...)kawałku masła. • Szpinak umyć i osuszyć. • Cukinię i mini marchewki pokroić w plasterki. • Rozgrzać masło i podsmażyć cukinię, dodać marchewkę i groszek. • Podlać winem i poddusić ok. 2 minut. Doprawić. • Rozłożyć 4 prostokąty pergaminu, posmarować je olejem. • Na każdym położyć szpinak, na to warzywa i na wierzch łososia. • Pergamin zawinąć
To co kochamłyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku
To co kocham