wino - 10075 przepisów (strona:326/672)

Spaghetti z bobem i zielonym groszkiem 115

obiad przygotować lekkie danie makaronowe. Składniki: • 200 g boczku wędzonego • 1 cebula • 300 g pomidorków koktajlowych • 1/2 opakowania mrożonego bobu • 1/2 opakowania mrożonego groszku zielonego • 100 ml wina białego wytrawnego • 50 g parmezanu • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • garść rukoli Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti(...)gotowy makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. • Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i w paski boczek. • Podlać białym winem, dodać groszek zielony i obrany ze skóry bób. • Poddusić ok. 8 minut. • Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. • Ugotowany

To co kocham
Makaron cesarecce z ragout mięsno-warzywnym 120

Bardzo ciekawe połączenie z ragout mięsno-warzywnym. Składniki: • 250 g polędwiczki wieprzowej • 2 łodygi selera naciowego • 1/2 puszki pomidorów w puszce • 1 marchewka • 1 cebula • 100 ml wina białego wyytrawnego • 4 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Ciasto • 400 g mąki semoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron casarecce 500 g Wykonanie(...)podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki selera naciowego i startą marchewkę. • Polędwiczkę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z warzywami. • Całość podlać białym winem, odparować alkohol i dodać pomidory. • Podlać wodą i poddusić ok. 10 minut. • Ugotowany makaron dodać do przygotowanego sosu ragout i wymieszać. • Wyłożyć na talerz, posypać startym

To co kocham
Kurczak w czerwonym winie 148

mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki Wykonanie: • Boczek pokroić na paseczki, obsmażyć na maśle. Dodać nogi kurczaka podzielone(...)Dodać cebulę i czosnek pokrojone w plasterki oraz pieczarki, każda pokrojona na 6 części. • Polać winiakiem i podpalić. • Gdy zgaśnie ogień zalać czerwonym winem i bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, przykryć i gotować do miękkości mięsa ok. 30 minut. • Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Danie to pochodzi z warsztatów

To co kocham
Gulasz z kurczaka i szpinaku 124

obiad. Składniki na 4 porcje: • 2 piersi z kurczaka • 10 sztuk suszonych pomidorów • 1/2 opakowania mrożonego szpinaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • garść rukoli • 100 ml białego wina • 200 ml śmietany 30% • sól, pieprz • 5 łyżek oliwy Wykonanie: • Na oliwie podsmażyć pokrojonego(...)kostkę kurczaka, doprawić solą i pieprzem. • Dodać cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. • Dorzucić pomidory pokrojone w paski oraz całe liście szpinaku. • Podlać białym winem, po chwili śmietaną, i dusić do odparowania połowy płynu. • Na koniec dorzucić rukolę, doprawić. • Podawać z kaszą gryczaną. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska

To co kocham
Nalewka bazyliowa 100

melisy: działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój, pomaga zwalczyć bezsenność, zmniejsza nadpobudliwość. Samo zdrowie! Składniki: • 40 sztuk liści bazylii • skórka z 1 cytryny • 100 ml spirytusu • 500 ml białego słodkiego wina Wykonanie: • Cytrynę sparzyć i obrać jak najcieniej, a skórkę pokroić na paseczki. • Liście bazylii i skórkę z cytryny włożyć(...)słoika i zalać spirytusem. • Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. • Po tym czasie przelać nalew przez gazę i połączyć z winem. • Odstawić na następne 2 tygodnie. Jeśli chcemy, aby nalewka była bardziej słodka, to należy wg uznania dodać cukru

To co kocham
Sos śliwkowy 223

suszonych • 2/3 szklanki białego wina • 2/3 szklanki soku pomarańczowego • 1 łyżka cukru • 1/2 szklanki wody • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Śliwki zalać winem i odstawić na godzinę. • Dodać cukier, wodę, sok pomarańczowy i gotować 15 minut na wolnym ogniu. • Zmiksować sos blenderem. • Dodać sok z cytryny, doprawić solą

To co kocham
Rozmarynowy łosoś w papilotach 147

cukinie • 1/2 opakowania mrożonych mini marchewek • 1/2 opakowania mrożonego groszku • 2 łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia(...)kawałku masła. • Szpinak umyć i osuszyć. • Cukinię i mini marchewki pokroić w plasterki. • Rozgrzać masło i podsmażyć cukinię, dodać marchewkę i groszek. • Podlać winem i poddusić ok. 2 minut. Doprawić. • Rozłożyć 4 prostokąty pergaminu, posmarować je olejem. • Na każdym położyć szpinak, na to warzywa i na wierzch łososia. • Pergamin zawinąć

To co kocham
Sos cumberland 242

łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz do smaku Wykonanie: • Zmiksować żurawinę z dżemem z czarnej porzeczki, winem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z pozostałymi składnikami, przyprawić. • Przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku

To co kocham
Nie będzie słodko, czyli Torta Rustica 157

średnie cebule 250-300g sera żółtego o raczej delikatnym smaku (u nas Edamski) 1 łyżka oliwy + niewielka ilość do natłuszczenia formy 1 łyżka masła *opcjonalnie trochę białego, wytrawnego wina 2 opakowania gotowego ciasta kruchego 1 opakowanie salami w pieprzu (cienkie plasterki, pieprz świetnie wzbogaci smak,) 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej kilka łyżek czerwonego pesto Grzyby oczyszczamy i kroimy(...)grzybowej zupy. Chcemy miękkie, ale nie rozciapane, intensywne w smaku grzyby. I przy odrobinie cierpliwości właśnie takie będą. W dniach, kiedy tęsknimy za dekadencją, pozwalamy sobie zastąpić wodę białym winem. A dlaczego nie? Gotowe grzyby odstawiamy. Tortownicę natłuszczamy- u nas to była 23cm, spokojnie może być mniejsza, wtedy tort będzie wyższy. Pierwszym opakowaniem kruchego ciasta wykładamy dno i boki tortownicy

les mirabelles
Wegańska Panettone 180

sojowego mleka (użyłam waniliowego z Biedronki) 2 duże dojrzałe banany 100 g cukru szczypta soli 100 ml słodkiego białego wina (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym) Przygotowanie: Rodzynki zalej winem lub sokiem. Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłego mleka i 2 łyżkami cukru, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu aby się „obudziły”. Zblenduj na gładką masę

greenscarf
pasztet drobiowy bez pieczenia 414

łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole. składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej 1/2 kg filetów z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wina garść majeranku pieprz, sól 1/2 łyżeczka ostra papryki 2 łyżeczki słodka papryka 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia(...)łyżka masła wykonanie: Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego naczynia i zmiksowałam blenderem, następnie dodałam resztę, masło i ponownie zblendowałam na gładka masę

babka w formie
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 145

łyżeczki cynamonu w proszku 1,5 kg siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta(...)pozbawionymi skóry upieczonymi jabłkami i przecieramy przez przecierak do warzyw, a następnie łączymy z ciepłym masłem, śmietaną i musztardą francuską. Cukier wkładamy do garnka, karmelizujemy po czym zalewamy winem i po zagotowaniu dodajemy jarzębinę. Kasztany w maraschino na budyniu z kaszy z zefirkami Składniki: 0,2 l maraschino Maraska 0,75 kg kaszy manny 400 g gotowanych kasztanów

Wiem co jem
Pieczona makrela z warzywami 219

czyli mniej znana alternatywa dla wędzonej wersji tej popularnej ryby. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże makrele (po ok. 400g) Marynata 150ml (pół)wytrawnego białego wina 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka soku z cytryny 1 1/2 łyżeczki soli Warzywa kawałek pora (biała lub środkowa część, 100g) 1 duża marchewka

Kulinarna Pokusa
Proste babeczki czekoladowe z gruszką 157

babeczki czekoladowe z gruszką i nutką chilli. Proste i szybkie w wykonaniu, mocno czekoladowe, puszyste i pyszne. Składniki Gruszki w syropie: Gruszki – 2 szt. Woda – 1/2 szklanki Wino wytrawne – 1 szklanka Cytryna – 1 szt. Brązowy cukier – 1/3 szklanki Cynamon Ciasto czekoladowe: Czekolada – 200 g Masło – 150 g Jajka – 2 szt. Cukier(...)Proszek do pieczenia Ekstrakt waniliowy Kakao Chilli Przygotowanie Gruszki w syropie: Gruszki obierz, pokrój na ćwiartki i wykrój gniazda z nasionami. W garnku zagotuj wodę z winem, sokiem z jednej cytryny, brązowym cukrem i jedną łyżeczką cynamonu. Następnie włóż pokrojone gruszki do garnka i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Po 15 minutach odkryj garnek i gotuj jeszcze 5 minut

ale Pysznie