wino - 10075 przepisów (strona:317/672)

Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką 167

obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%.  Składniki: Filet z dorsza ½ kg Miód prawdziwy 3 łyżki Olej 3 łyżki Masło 3 łyżki Wino białe wytrawne 3 łyżki Marchewka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Tymianek do smaku Cytryna 1 szt. Masło do formy Wykonanie: Marchewkę obrać i skrobaczką pokroić na tasiemki(...)następnie wymieszać z marchewką. Filety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem i odłożyć na chwilę. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć rybę, skropić winem i roztopionym masłem. Obłożyć przygotowaną marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny według uznania

Tradycyjna Kuchnia
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 147

szklanki oleju 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki opcjonalnie) Zielenina do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką(...)ćwiartki i pomidorki. Dodaj pozostały rozmaryn, chili i olej. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 142

czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem(...)patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze

Ugotowane pozamiatane
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 189

ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy

Niedzielny kucharz
Sałatka tropikalna 95

kiwi 200 ml wino lub sok z cytryny Sposób przygotowania: Arbuza przekroić na połówki i wybrać miąższ łyżeczką.  Wszystkie owoce umyć. pokroić według uznania, skropić winem lub sokiem.  Dokładnie wymieszać i umieścić w naczyniach ze skóry arbuza. Schłodzić przed podaniem. Wartość odżywcza: Smacznego

The Slow Life Wife
Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ). 113

kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny 0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego(...)alkoholu 70 % 1/2 szklanki miodu  Sposób wykonania :   W szystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez

Przepisy i porady kulinarne
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 169

włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie(...)podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany

Moja Książka Kucharska
KACZKA W POMARAŃCZACH 173

piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam także odrobinę(...)już nic innego nie dodaję. Mięso przekładamy na druga stronę i także obsmażamy. Obsmażone mięso zdecydowanie się zmniejsza dlatego przekładam je na jedną (wiekszą) patelnię, zalewam sokiem pomarańczowym i winem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane (także

Smaczne Zdrowe
Bażant duszony w czerwonym winie 121

Proste i pyszne danie z bażanta . bażant , sól, pieprz, trawa żubrowa suszona mielona, tłuszcz (u mnie gęsi), 2 -3 owoce jałowca, 400 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego (u mnie z kaczki), Bażanta oczyścić, pokroić(...)pół lub na 4 części (zależy od wielkości ptaka), oprószyć solą i trawą żubrową. W garnku z grubym dnem, na rozgrzanym tłuszczu, obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Zalać winem i bulionem. Dodać owoce jałowca, pieprz. Dusić do miękkości pod przykryciem. Podałam z pieczonym topinamburem.  zastawa

królestwo garów
Winny kapuśniak z czerwonej kapusty 102

Wymyśla dania. A z czym? A z tym co znajdzie. Tym razem padło na czerwoną kapustę, która lekko dogorywała swojego żywota w lodówce. Mąż zrobił z niej kapuśniak na winie i occie balsamicznym. I powiem wam że mu całkiem fajnie wyszedł ten eksperyment. Zupa była naprawdę dobra. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Groszek z marchewką w sosie winno-śmietanowym 110

zaraz po buraczkach do mielonych kotletów. Składniki 2 szt cebuli 400 g marchewki 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki 125 ml białego wytrawnego wina 700 g mrożonego groszku 200 g słodkiej śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Cebule siekamy. Marchewki kroimy na plasterki. Masło wraz(...)olejem rozgrzewamy w dużym rondlu, wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 5 min. Następnie dodajemy marchew, krótko dusimy pod przykryciem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano, podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 min pod przykryciem. Następnie dodajemy groszek, dusimy przez 10 min, po czym wlewamy śmietanę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i lekko odparowujemy ( nie gotujemy ). Podajemy

R'n'G Kitchen
Małże w winie 125

świeżych małży 1 lampka wina białego 4 ząbki czosnku pół  cebuli natka pietruszki(...)kawałek papryki sól pieprz oliwa Małże myjemy i sprawdzamy czy wszystkie otwierają muszle. Zamknięte szczelnie mogą być nieświeże. W woku smażymy na oliwie czosnek i cebulę dodajemy przyprawy, gasimy winem, dodajemy troszeczkę papryki. Wrzucamy małże i zamykamy naczynie .. od czasu do czasu mieszamy. Dusimy przez

Gotowanie jest łatwe
SEROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PATELNI! 171

prawdziwków (możesz zastąpić pieczarkami lub boczniakami) - 1 cebulka  - 3 ząbki czosnku polskiego - 1 dymka - 3/4 szklanki startego żółtego sera (wybierz swój ulubiony) - pieprz mielony - 2 chlusty białego wytrawnego wina  - 150 ml śmietanki powyżej 18% tłuszczu - garść rukoli - łyżka masła - 2 łyżki oleju WYKONANIE(...)ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu - na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę, dodaj pokrojone grzyby, czosnek całość smaż 3 -4 minuty, tak aby nie przypalić cebulki.  - podlej winem i poczekaj aż się zredukuje na patelni  - zmniejsz gaz i dodaj masło, śmietankę i rukolę, całość deliaktnie doprowadź do wrzenia, dodaj ugotowany makaron, wymieszaj - posyp wierzch startym żółtym serem

SMYKWKUCHNI
Roger, czekolada i wino czyli weekend, jak ze snów 127

wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano

Na moim stole
Pasta z wątróbki królika 185

tymianek świeży 1/3 szklanki wina czerwonego Wątróbkę oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję pokrojoną wątróbkę, obrane i pokrojone jabłko, tymianek, podlewam winem i smażę na wolnym ogniu około 15 minut aż wątróbką będzie dobrze wysmażona. Pod koniec solę, pieprzę, posypuję majerankiem. Odstawiam do wystudzenia dodaję śmietanę kremówkę i miksuję blenderem. Pastę wstawiam

wesoła kuchnia