wino - 10075 przepisów (strona:321/672)

Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami 255

Kilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól i pieprz Sos pomidorowy: Czerwona cebula – 1 szt. Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego lub białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 kostka bulionu warzywnego Sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie Oliwę rozgrzewamy w garnku i na średnim ogniu smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę, aż się zeszkli i zmięknie. Posiekany czosnek dodajemy do cebuli i smażymy około minuty. Zalewamy winem i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, żeby alkohol wyparował. Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, kostkę bulionową, sól, pieprz i gotujemy około 20 minut, aż sos pomidorowy

ale Pysznie
Dlaczego nie mogę schudnąć mimo diety? 201

kompromisów (np. domowa pizza na razowym spodzie), ale nie zawsze jest to możliwe. „Sporadyczny” jest tu jednak kluczowym słowem. Pizza zjedzona z przyjaciółmi raz w miesiącu, lampka wina czy kawałek czekolady to nic złego, pod warunkiem że nie staje się regułą. Zrób rachunek sumienia i sprawdź, ile posiłków w tygodniu faktycznie jest zdrowych, a ile z nich(...)zrzucenie 15 kg w miesiąc) i ze wszystkich sił starasz się go osiągnąć. W efekcie szybko się zniechęcasz i ignorujesz dotychczasowe sukcesy, skupiając się na niepowodzeniach. Pojawia się poczucie winy, które niweczy cały wysiłek. Jeśli podchodzisz do odchudzania na zasadzie „wszystko albo nic”, bardzo prawdopodobne że po pierwszej mniejszej lub większej porażce zrezygnujesz. Pamiętaj, że ZDROWE, zrównoważone podejście

Powiedz dietom nie
Warsztaty Kulinarne z Fit&Easy i Sebastianem Olmą 164

kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy(...)Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym rondelku podgrzej olej, gdy będzie miał powyżej

SMYKWKUCHNI
Krewetki w białym winie 141

krewetek dużych 1 marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pół kieliszka białego wina oliwa do smażenia natka pietruszki szczypiorek oregano ( świeże(...)Krewetki rozmrażamy, i myjemy. Osączamy na durszlaku. Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w półtalarki, czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i smażymy przez kilka minut, gasimy winem i wkładamy krewetki, doprawiamy przyprawami i smażymy z obu stron przez ok 10 min. Podajemy z grzankami

Gotowanie jest łatwe
Młoda kapusta duszona z koperkiem 137

przygotowania. W garnku o grubym dnie należy zeszklić cebulę z czosnkiem bez rumienia, następnie dodać posiekaną młodą kapustę i pod przykryciem gotować 10 minut. Następnie dodać odrobinę białego wina, przecier pomidorowy i świeże pęczki natki pietruszki i koperku. Wszystko udusić do miękkości. Po około 15 minutach mamy gotową młodą duszoną kapustę, czekającą na zjedzenie :) The post Młoda kapusta duszona

Moja Delicja
Kasza pęczak ze szparagami i suszonymi pomidorami 261

chrupiącymi, zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Całość wieńczy parmezan, który dodaje charakterystycznego smaku i lekkiej pikanterii. 150 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 g zielonych szparagów 1 cebula 1/2 szklanki wina białego wytrawnego ok 2 szklanki bulionu drobiowego lub wody 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sól pieprz czarny mielony olej spod suszonych pomidorów ok 4 łyżek tartego parmezanu(...)dużej patelni rozpuścić olej spod suszonych pomidorów i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kaszę przepłukać w wodzie i dodać do cebuli. Chwilę podsmażyć po czym zalać winem. Kiedy większość płynu odparuje dolewać po trochę gorący bulion, tak aby kasza była zakryta. Dusić około 15 – 20 min, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość bulionu. Kasza powinna pozostawać mokra

https:KKuchniaMniam
Deser i lemoniada z rabarbaru 160

serka mascarpone ksylitol do smaku suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie lemoniada z rabarbaru : sok odciśnięty z rabarbaru sok z 1 cytryny ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda przygotowanie Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać.  Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać  cukier lub ksylitol(...)rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone.  Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą lemoniada: Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem. Smacznego

Stare Gary
Orzeźwiające drinki na lato 197

coś dobrego – trzy przepisy na orzeźwiające drinki na lato. Na bazie białego wina, musującego lub czerwonego, w którymś z nich znajdziecie swojego ulubieńca. Przeszukując internety znalazłam kilka ciekawych propozycji i popróbowałam własnych kombinacji. Jeżeli są tutaj wszyscy pełnoletni to zabieram Was na letniego drinka :) Summer Sangria to mieszkanka białego słodkiego […] Artykuł Orzeźwiające drinki na lato pochodzi

Pink Envelope
Sznycle z indyka w pieczarkach 155

Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej 200 ml białego wina 1 czubata łyżka ostrej musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka  ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka(...)ćwiartki, paprykę w paski. Na głębszej patelni lub w garnku z grubym dnem, wlewam oliwę, przesmażam cebulę z szynką aż się leciutko zrumieni, dodaję paprykę oraz pieczarki, podlewam winem i duszę 5-7 minut, po tym czasie dodaję obtoczone sznycle w przyprawach, podlewam wodą i duszę pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, w trakcie dodaję musztardę doprawiam do smaku solą

Wanilia i Kardamon
Karczochy w pomidorowo- ziołowym bulionie 90

Ktoś lubi ?  Składniki 4 karczochy cytryna 2 pomidory ( u nas puszka pomidorów ) 2 szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina 3 łyżki soku cytrynowego 200 ml bulionu cielęcego zioła : bazylia, tymianek, oregano, cząber, estragon sól pieprz     Przygotowanie   Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą, puszczając wodę między listkami, następnie otrzepałem(...)Karczochy są gotowe, gdy będzie można łatwo oddzielić listki. Bulion : 2 szalotki i ząbek czosnku drobno pokroiłem, przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem białym winem, dodałem pomidory, troszkę otartej skórki z cytryny, 3 łyżki soku cytrynowego i bulion cielęcy. Gotowałem na mocnym ogniu, aż odparowała 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół : bazylia, oregano, tymianek, cząber

R'n'G Kitchen
Quiche z zielonymi szparagami 164

masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli i 2 łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki(...)kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut. Zalewamy winem i smażymy jeszcze 3 minuty. Przelewamy do naczynia ze szparagami, dodajemy posiekaną pietruszkę.Śmietanę ubijamy z jajkami, solą i pieprzem. Zalewamy szparagi masą jajeczną. Wylewamy wszystko na podpieczone ciasto. Czubki

Anioły w kuchni
Halibut duszony w warzywach 153

pozostaje. Rybka zrobiona.  Składniki 200 g halibuta 200 g marchwi 3 łodygi selera naciowego 1 por ( biała i jasnozielona część ) 1 cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina sok z połowy cytryny pęczek koperku 100 ml słodkiej śmietany sól pieprz cukier   Przygotowanie   Halibuta umyłem, oprószyłem solą(...)białym pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny. Cebule posiekałem, zeszkliłem na maśle, dodałem marchewkę pokrojoną w krążki, seler pokrojony na kawałki oraz oczyszczony pokrojony skośnie por. Tak pokrojone warzywa zalałem winem, dusiłem ok. 10 minut. Następnie dodałem rybę i na bardzo małym ogniu dusiłem 12 minut pod przykryciem. Wyjąłem rybę, umieściłem na półmisku, trzymałem w cieple. Śmietanę połączyłem z warzywami, doprawiłem

R'n'G Kitchen
Ośmiornica w czerwonym winie 119

ośmiornica ok 1 kg 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 kieliszek czerwonego wina sól pieprz czerwona papryka słodka szczypta chili 1 marchewka kawałek pora świeże oregano i natka pietruszki makaron penne (ilość wedle potrzeby) ok 3/4 op na 3 osoby Ośmiornicę oczyszczamy, wyjmujemy otwór gębowy myjemy i parzymy, następnie wycinamy oczy i dzielimy(...)macki , każdą osobno. Głowę kroimy w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, i podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, wkładamy ośmiornicę i smażymy aż odparuje cały płyn, po czym gasimy winem i dodajemy marchewkę startą na tarce i posiekanego drobno pora. Przyprawiamy do smaku i dusimy, uzupełniając płyny wodą. Kiedy ośmiornica jest juz dostatecznie miękka po ok 30-40 min zestawiamy

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z sarniny 121

mięsne. 400 g mięsa z sarniny 2 średnie marchewki kawałek selera 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 100 g boczku surowego 2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki  mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz Mięso pokroić w kawałki(...)pokrojoną cebulę w piórka. Marchewkę pokroić w półplasterki, a seler w słupki, a następnie dodać do mięsa i chwilę smażyć mieszając. Wszystko oprószyć lekko solą i pieprzem i zalać winem. Smażyć chwilę mieszając, a następnie wlać wodę, dodać liść laurowy, czosnek pokrojony w kawałki, tymianek, rozmaryn, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5-2 godziny

O kuchni z uczuciem
Gulasz Węgierski „Gulyas”, „Pörkölt” 228

słonina wędzona 2-3 szt cebula 3 szt papryka 0,5 kg ziemniak 3-4 łyżki papryka słodka 0,5 łyżeczka papryka ostra 0,5-0,7 l wino czerwone wytrawne 0,5-1 łyżki pasta paprykowa Pista 1 łyżka mąki 6-7 szt ziele angielskie 3-4 szt liść laurowy sól pieprz Sposób przygotowania Słoninę kroimy w kostkę(...)smażmy pokrojone mięso aż się mocno zarumieni. Wyjmujemy mięso, przesmażmy słodką i ostrą suszoną paprykę, dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, przyprawy, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem. Po godzinie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu następne 2-3 godziny. Na koniec zaciągamy mąką, dodajemy pastę paprykową, doprawiamy pieprzem i solą

lysygotuje.pl