wino - 10075 przepisów (strona:313/672)

Biała kiełbasa pieczona w winie i musztardzie francuskiej 378

niedzielę kiełbasa zazwyczaj ląduje w żurku i solo na półmisku razem z domowym chlebem i chrzanem. W zeszłym roku była zmiana bo podałam naszą kiełbasę pieczoną w winie i musztardzie francuskiej. Wyszła pyszna, zjedzona do ostatniego kawałka. W tym roku będzie powtórka i wam też ją polecam . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa z rzeżuchy 133

bardziej na wiosnę. SKŁADNIKI NA 2 PORCJE : pęczek/tacka rzeżuchy 2 młode cebule ze szczypiorem 1/2 młodego pora (jasna część) 500ml wywaru z warzyw lub wody 100ml wytrawnego białego wina 1 łyżka śmietany 12% 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki estragonu sól, pieprz do smaku Zupę najwygodniej jest przygotować w garnku z grubym dnem lub na głębokiej(...)chwili dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Dodać pora pokrojonego w plasterki i smażyć jakieś 5 minut mieszając ciągle, uważając by warzywa się nie przypaliły. Następnie dodać rzeżuchę i zalać winem. Poczekać aż płyn odparuje. Dodać przyprawy, wymieszać dokładnie i wlać wywar warzywny lub wodę. Doprowadzić do wrzenia i dusić na małym ogniu około 10 minut. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę

Dietolog
Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem 137

smakowym, który zawdzięcza między innymi dodatkowi takich przypraw jak: pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana(...)zalewy i skarmelizować z miodem. Dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku. Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z szynką parmeńską i szałwią, czyli Saltimbocca alla Romana z kurczakiem 268

przykryty plastrami szynki parmeńskiej i listkami świeżej szałwii. Szałwia nadaje charakterystycznego aromatu, dlatego nie ma możliwości, aby zastąpić ją innym ziołem. Całość polewana jest sosem na bazie białego, wytrawnego wina, który przygotujecie dosłownie w 30 sekund :) Saltimbocca alla Romana z kurczakiem jest przykładem na to, że z kilku składników dobrej jakości można wyczarować pyszne i szybkie danie. Kurczaka Saltimbocca

Moja Delicja
Łata wołowa duszona w musztardzie 170

łyżeczka rozmarynu 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu 3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego pieprz i sól do smaku masło klarowane do smażenia 300 ml białego wina wytrawnego 1/2 szklanki mąki pszennej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować duszoną łatę wołową? Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości(...)czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa. Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło. Po tym czasie dodać również namoczone wcześniej grzyby przyprawić do smaku pieprzem

Kuchcik gotuje
Szaszłykowe zawijańce z patelni 161

SKŁADNIKI Na 2 osoby 6 długich plastrów surowego boczku 6 kawałków mięsa drobiowego ulubione przyprawy do drobiu długie wykałaczki 4-6 listków laurowych pół szklanki wina(białe lub czerwone )-niekoniecznie sól pół litra wrzątku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA   Posypać ulubionymi przyprawami kawałki mięsa z drobiu. Zawinąć mięso(...)plastry boczku a następnie nadziewać na wykałaczki oddzielając każdy kawałek listkiem laurowym w ten sposób powstaną szaszłykowe zawijańce :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć na rumiano z obydwu stron, podlać winem po chwili dodać wrzątku do szaszłyków i dusić pod przykryciem aż do wyparowania wody. Podawać z ryżem , ziemniakami, dowolnymi warzywami według  własnych upodobań. SMACZNEGO

zielonacukinka
Klopsiki zapiekane podane na spaghetti 166

klopsikami smakuje wybornie.  Składniki: 35 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki cytryna 1 jajko 150 ml białego wina wytrawnego makaron spaghetti sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką(...)tartą, zmiażdżonym czosnkiem, natką pietruszki, sokiem i miąższem z cytryny, dwoma łyżkami wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Formować małe kuleczki, przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Spaghetti wyłożyć na półmisek, obłożyć klopsikami, skropić powstałym sosem i podawać na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Dorsz pieczony z karmelizowaną marchewką 182

obiad. Właśnie była dziś u mnie na na stole, udała się w 100%.  Składniki: Filet z dorsza ½ kg Miód prawdziwy 3 łyżki Olej 3 łyżki Masło 3 łyżki Wino białe wytrawne 3 łyżki Marchewka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Tymianek do smaku Cytryna 1 szt. Masło do formy Wykonanie: Marchewkę obrać i skrobaczką pokroić na tasiemki(...)następnie wymieszać z marchewką. Filety opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, posypać z obu stron solą i pieprzem i odłożyć na chwilę. Naczynie do zapiekania posmarować masłem, ułożyć rybę, skropić winem i roztopionym masłem. Obłożyć przygotowaną marchewką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu skropić sokiem z cytryny według uznania

Tradycyjna Kuchnia
Szybki obiad – kurczak w rozmarynie pieczony na ziemniakach 167

szklanki oleju 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 2 suszone papryczki chili 6 średniej wielkości ziemniaków 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 250 g pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki białego wytrawnego wina, doskonale sprawdzi się też cydr (obydwa składniki opcjonalnie) Zielenina do dekoracji Przygotowanie: Krok 1 Udka kurczaka umyj i osusz, przełóż do szerokiego naczynia. 1/8 szklanki oleju wymieszaj z łyżeczką(...)ćwiartki i pomidorki. Dodaj pozostały rozmaryn, chili i olej. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj wszystkie składniki. Na wierzch wyłóż kawałki kurczaka skórą do góry. Polej po bokach winem, lub cydrem, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz 40 minut. Krok 3 Wyciągnij kurczaka z piekarnika, ściągnij folię aluminiową. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Wstaw kurczaka z warzywami pod sam grill

Niedzielny kucharz
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 159

czosnku przetarty przez praskę 300 g szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem(...)patelni podsmażyć cebulę a po chwili dodać czosnek, szpinak i cukinię. Podsmażyć i odsączyć nadmiar wody. Wymieszać z soczewicą i przyprawami. W naczyniu do zapiekania ułożyć warzywa. Zalać winem i puszką pomidorów. Na wierzchu ułożyć masło i ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki. Piec 30 minut w 180 stopniach aż ziemniaki się zarumienią. Po upieczeniu posypać serem i włożyć jeszcze

Ugotowane pozamiatane
Środa: Shepard’s pie czyli zapiekanka pasterska 206

ziemniaczane pure. Jest to danie robione na szybko. Mamy też przepis wymagający trochę więcej pracy, ale absolutnie doskonały. Jak wspomnieliśmy sposobów przyrządzania sosu jest wiele, jedni dodają do niego wino, inni piwo, jeszcze inni w ogólnie nie używają alkoholu. Nasze spojrzenie na zapiekankę pasterską, ba nasze kulinarne życie, zmieniło się, gdy sos podlaliśmy szklanką piwa stout . Patent znaleźliśmy

Niedzielny kucharz
Nalewka ziołowa na czerwonym winie ( na kaszel ). 131

kwiatu słonecznika, kwiatu bzu czarnego, liścia podbiału, ziela szałwii, ziela szanty, korzenia arcydzięgla, korzenia lukrecji, korzenia lubczyku, owocu maliny, owoców dzikiej róży, owocu głogu, pąków sosny 0,75 l wina gronowego czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego(...)alkoholu 70 % 1/2 szklanki miodu  Sposób wykonania :   W szystkie zioła ( możesz kupić w aptece lub sklepach zielarskich )  wsyp do słoja, zalej alkoholem i winem, wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce ( np. szafka kuchenna ). Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj trunek przez

Przepisy i porady kulinarne
KOTLECIKI SCHABOWE W SOSIE Z ZIELONYM PIEPRZEM 187

włożyć do naczynia żaroodpornego (lub specjalnego woreczka), zalać sosem przygotowanym wg. przepisu, szczelnie nakryć naczynie i piec w 200 stopniach przez około 45 minut. Część wywaru mięsnego można zastąpić winem czerwonym - malaga, porto, madera. Aby sos był bardziej gładki i aksamitny, można go zblendować - pamiętać należy jednak, aby wcześniej nie dodawać ziarenek pieprzu - nic z nich nie zostanie(...)podczas smażenia mięso) - zagotowujemy cały czas mieszając. Krok 4. Do gotującego się sosu wkładamy obsmażone wcześniej kotleciki schabowe. Jeżeli sos jest za gęsty, można dolać odrobinę wody, wywaru lub wina czerwonego. Całość delikatnie mieszamy, dusimy pod przykryciem, na niewielkim ogniu, około 45 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec w sosie rozprowadzamy 1-2 łyżki gęstej, spienionej śmietany

Moja Książka Kucharska
KACZKA W POMARAŃCZACH 188

piersi z kaczki - 1 szklanka dobrego soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) - 3 pomarańcze - majeranek - czosnek (u mnie suchy z młynka) - sól, świeżo mielony pieprz - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina (nie trzeba) - miód (u mnie 1 łyżka) Piersi z kaczki najlepiej już dnia poprzedniego natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, posypać czosnkiem i odstawić pod przykryciem do lodówki (ja dodałam także odrobinę(...)już nic innego nie dodaję. Mięso przekładamy na druga stronę i także obsmażamy. Obsmażone mięso zdecydowanie się zmniejsza dlatego przekładam je na jedną (wiekszą) patelnię, zalewam sokiem pomarańczowym i winem i wstawiam do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy mięso w temp.180*-200*,ok.1-1,5h lub do miękkości. Kilkakrotnie przewracając na drugą stronę . Po ok.30 minutach dodać obrane (także

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania