minut. Czosnek i natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dorzucić czosnek i krótko podsmażyć, aby się nie przypalił. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty.Wlać białe wino, przewrócić krewetki na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodać natkę i masło. Zdjąć patelnię z ognia, gdy masło się roztopi
wyzwania kuchennesmażyć ją na średnim ogniu około 20 minut ciągle mieszając, aż lekko się przyrumieni. Wlać gorący bulion, przykryć i gotować na małym ogniu około 30 minut, następnie dodać wino i chwilę jeszcze pogotować. Doprawić pod koniec solą i pieprzem do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Kromki pieczywa zgrillować lub opiec w tosterze, posypać żółtym serem i wstawić
wyzwania kuchenneistny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować, aby nie zepsuć dzieła ;) Wszystko oczywiście serwowane było w akompaniamencie hiszpańskiego i portugalskiego wina. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Idąc za ciosem zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam
bastalenaczosnkowy, keczup · oliwa z oliwek · zioła · ulubione wino J UWAGI: Do przygotowania potrawy możemy oczywiście używać różnych rodzajów sera, jednak moim zdaniem właśnie raclette jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast(...)rozkładamy wszystkie dodatki, sosy i pieczywo, tak aby każdy mógł skomponować sobie własną wersję dania. Urządzenie nagrzewamy i skrapiamy oliwą aby nic nie przywarło nam do płyty. Podajemy wino i zaczynamy ucztę
Mania Gotowaniasezamowego 1 łyżka wina ryżowego lub octu ryżowego ¼ łyżeczki soli białko z jednego małego jajka Panierka: 3-4 łyżki skrobi kukurydzianej Sos: 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka wina ryżowego (zastąpiłam cherry) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego ½ łyżki skrobi kukurydzianej Przygotowanie: Kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Składniki marynaty
Mania Gotowaniasosu chili 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej papryczki chili 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 2 łyżki sosu sojowego 100 ml wina ryżowego , wytrawnego sherry lub wódki 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą 5 smaków i sosem sojowym. Cebule obieramy i siekamy(...)minuty. Dodajemy cebulę, chili i paprykę, dalej wszystko razem smażymy.Dodajemy pieczarki, dymkę i ananasa. Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier, sos chili, wino ryżowe i chili w proszku (opcjonalnie). Całość gotujemy pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić
Mania Gotowaniaszynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli wasz bulion jest(...)masła, podsmażamy cebulę oraz czosnek, uważając aby się nie przypalił. Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając aż ryż się lekko zarumieni. Dodajemy wino, cały czas mieszając, kiedy ryż wchłonie płyn dodajemy około pół szklanki bulionu. Cały proces powtarzamy do momentu aż ryż będzie miękki (ryż musi być ugotowany al dente, cała sztuka
Mania Gotowaniasera koziego 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki szwardzwaldzkiej zioła prowansalskie łyżka sosu sojowego jasnego papryka czerwona pieprz olej do smażenia Sos musztardowy: 2 łyżki musztardy dijon ¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnego tymianek, sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie: Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy(...)rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut. Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając
Mania Gotowaniamaśle z oliwą z oliwek, i kurczakiem z dodatkiem curry, to wszystko podlane wytrawnym winem.... Niesamowite połączenie aromatów. Zapraszam ;-) Składniki dwa udka kurczaka 6 pieczarek przyprawa curry- cała 250g ryż Arborio do risotto 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek lampka wina białego wytrawnego Wykonanie Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, dodajemy masło, mieszamy, dodajemy mięso z kurczaka (oddzielamy(...)mięso od kości, kroimy w kostkę) podsmażamy, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, solimy, dodajemy curry. Dusimy na małym ogniu mieszając co jakiś czas. Jak składniki będą miękkie podlewamy winem, ciągle mieszając odparowujemy. Dodajemy ryż, podlewamy szklanką wody, ciągle mieszamy. I teraz zaczyna się zabawa z risottem... czyli stoimy nad garnkiem i ciągle mieszamy. Ryż będzie chłonął wodę, którą
SMYKWKUCHNItego niezwykle sycące. Letni obiad. Polecam. Składniki (na 1 - 2 porcje): 100 g ryżu do risotto 1 cebulka 300 g ugotowanego i obranego bobu 150 ml białego wytrawnego wina 200 - 250 ml bulionu Parmesan 2 łyżki oliwy łyżeczka masła sól, pieprz Wykonanie: Bób gotujemy przez 5 minut we wrzątku i zalewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki(...)bobu miksujemy blenderem. W garnku podgrzewamy oliwę z masłem. Wrzucamy posiekaną cebulkę i szklimy. Dodajemy ryż i smażymy mieszając, aż stanie się przezroczysty. Wlewamy wino i gotujemy mieszając, aż całe zostanie wchłonięte przez ryż. Wlewamy po chochli gorącego bulionu i cały czas mieszamy. Z przedostatnią chochlą dodajemy zmiksowany bób i gotujemy razem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Sto kolorów kuchnitego cudowna surówka z pieczoną marchewką. No cudo! Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku". Składniki: NA STEKI:600 g rostbefu bez kości 1 szalotka 2 kieliszki czerwonego wytrawnego wina 2 goździki2 łyżki klarowanego masłaolej do smażenia pieprz i sól NA MARCHEWKĘ:3 średnie marchewki 2 cm imbirusok z 1/2 pomarańczy2 łyżki oliwy szczypta pieprzu cayennesól gruboziarnista Marchewkę myjemy(...)grubo mielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej - 3 minuty z każdej strony. Steki odkładamy na deskę aby odpoczęły. Na patelni na łyżce masła zeszklij posiekaną szalotkę i goździki, dodaj wino i odparuj 80% płynu. Dodaj kolejną łyżkę masła, posól i mieszaj by sos maksymalnie zgęstniał. Przed podaniem zanurz steki delikatnie w sosie i przez chwilę podgrzewaj. Marchewkę posyp solą
Brzuszki Łakomczuszkigłowy. ŁAGODNE PAPRYKOWE CURRY Z FETĄ. /własny:/ 2 porcje po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki, kroję w wąskie(...)paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam, po czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem. Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisezonowe.Składniki : pół butelki wina musującego 6 plastrów ananasa z puszki dwie łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody Żelatynę rozpuszczoną w wodzie delikatnie mieszamy w misce z winem musującym. Następnie przygotowujemy kieliszki do szampana, do każdego wrzucamy pokrojone w kostkę plastry ananasa i napełniamy winem musującym z żelatyną. Kieliszki wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Galaretkę możemy udekorować
Mango Papajaokoło 100-120 gram) dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów (dodajemy dodatkowy posmak suszonych pomidorów) ząbek czosnku sól pieprz chili w płatkach 200 gram śmietany 30% 150 ml białego wina wytrawnego 50 ml bulionu (od bidy może być z kostki) świeże zioła : oregano, tymianek, bazylia (u mnie fioletowa, bo zielona padła :)) 50 gram startego sera cheddar Pierś kurczaka(...)kurczaka, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Kroimy suszone pomidory w paski, również dodajemy do kurczaka. Wlewamy bulion, wino i gotujemy całość tak długo aż wyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu
Mango Papajadrobiowych 50 gram rukoli 8 małych pomidorów (jeśli koktajlowe to więcej) 1/2 dużej cebuli białej lub czerwonej 3 łyżki octu balsamicznego z Modeny + ocet do sałatki 3 łyżki wytrawnego wina olej lniany lub oliwa z oliwek kilkanaście truskawek 3 cm świeżej papryczki chilli z pestkami 2 – 3 łyżeczki cukru mąka do obtoczenia wątróbki 1 łyża masła 3 łyżki(...)patelni po smażeniu wątróbek dokładamy masło. Wrzucamy chilli i truskawki pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażamy. Na patelnię wlewamy 3 duże łyżki octu balsamicznego i 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina. Przykrywamy i podduszamy. Gdy sos zrobi się gęsty dodajemy cukier. Polewamy wątróbki (na sałatce) sosem truskawkowym. Smacznego
OstryKęs