wino - 10075 przepisów (strona:298/672)

Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami 173

danie lekkie i bardzo odchudzone.Czas przygotowania:50 minutPorcje:8Składniki:królik pokrojony na 8 porcji,600 ml bulionu z gęsi (można zastąpić drobiowym lub warzywnym),300 ml białego wina (wytrawnego),16 suszonych śliwek bez pestek,1 cebula,4 ząbki czosnku,3 gałązki rozmarynu,2 gałązki tymianku lub macierzanki,1 chili,1 czubata łyżka musztardy diją,1 czubata łyżka musztardy(...)rondlu, w którym będzie duszony królik, mocno rozgrzać tłuszcz, obsmażyć królika na złoto z każdej strony. Obsmażone mięso odłożyć na talerz.Zmniejszyć ogień, zeszklić cebulę i czosnek, dodać wino, bulin, musztardę, zioła, chili przeciętą wzdłuż i śliwki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.Do sosu włożyć kawałki królika, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut.Przed podaniem posypać czerwonym

SzczyptaSmaQ
Sos śliwkowy 166

sztwino czerwone 50mlbaza sosu pieczeniowego 200 ml (jeżeli nie mamy możemy dodać wody oraz sosu sojowego)SPOSÓB WYKONANIA : - na patelnie teflonową rozgrzaną dodajemy powidła i krótko podsmażamy- wlewamy wino i pozwalamy jemu odparować- po odparowaniu dodajemy korę cynamonu oraz anyż podlewamy bazą sosu pieczeniowego i na wolnym ogniu gotujemy - po ok 15 min mamy gotowy sos, podczas

Basia w kuchni
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 183

łyżeczka pieprzu syczuańskiego2 szalotki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli1 łyżka oleju sezamowego2 łyżki oliwy z oliwekSos porowo-kaparowy.1 por mały2 łyżki kaparów konserwowych5 dag masła100 ml wina białego wytrawnegosólpieprz1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty.Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej(...)h.Sos.Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze.Podawać z sosem porowo-kaparowym. Dobrze tu pasują  gotowane na parze  małe ziemniaczki z masełkiem

Kulinarny karnet Christophera
Gulasz z łopatki i fasoli w sosie pomidorowym 248

przyprawami, posiekaną cebulę i podsmażyć. Dodać drobniutko posiekany czosnek i oprószyć wszystko mąką. Mieszając, smażyć jeszcze około 1 minutę. Całość zalać bulionem, dodać ziele angielskie, passatę pomidorową, koncentrat pomidorowy, wino i sól. Wymieszać. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i fasolę z wodą z gotowania. Wszystko wymieszać i gotować

Oryginalny smak
Papryczki pimientos de padron - proste tapas z Galicji 174

papryczki okazały się naprawdę pyszne, choć pikantnych mieliśmy nie 1 na 5, lecz raczej 2-3 na 5 :) Warto wtedy taki ogień piekielny zagryźć chlebem polanym oliwą (uwaga - łyk wina tylko wzmaga ostrość).Asia i Piotrek sprezentowali mi również trochę papryczek, abym mogła przygotować je w domu i zaprezentować Wam je na blogu. Pięknie Was za to dziękuję :))Niestety(...)Uwaga - będą pryskać!Usmażone papryczki odsącz z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą. Podawaj od razu do hiszpańskiego wina i zajadaj papryczki palcami chwytając za ogonki. Ciekawe, czy trafisz na ostrą czarną owcę?:)***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem z cebuli 136

czasie zaczyna ustalać się smak. Dodajemy tymianek i listek laurowy. Dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.Następnie zwiększamy ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Wlewamy wino. Mieszamy, a gdy płyn odparuje, wlewamy gorący wywar warzywny.Zupę gotujemy na małym ogniu mniej więcej ok. 15 minut,  Przyprawiamy solą i pieprzem.Dodajemy przeciśnięty  przez praskę czosnek

W kuchennym oknie Ewy
BIGOS STAROPOLSKI 161

słodkiej kapusty 1/2 kg wędlin 30 dag wędzonego boczku 1 kg mięsa surowego( schab, łopatka ) 3 jabłka garść suszonych grzybków 1 duża cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi(...)wędliny kroimy w kostkę tez wrzucamy do gotowania. Dodajemy też grzyby razem z wywarem i śliwki. Cebulę szklimy i wrzucamy również do garnka. doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami, dolewamy wino., gotujemy jeszcze ok 40 minut,dodajemy koncentrat,. Bigos przygotowujemy przynajmniej 3 dni przed podaniem, kazdego dnia go odgrzewając chłodząć i tak powtarzając aż do dnia spożycia

Z Majeczką w kuchni
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 272

wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym Receptura na dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin- 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu(...)malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe jej dno, po czym czekamy aż się rozpuści. 2. Na rozpuszczony karmel wrzucamy maliny i dolewamy odrobinę wina półsłodkiego. Smażymy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, póki nie uzyskamy gęstego płynu. 3. Następnie sos przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Następnie łączymy

Sajkofanka smaku
Strąkowe jednogarnkowe z karkówką 175

przygotowaniu obiad.Składniki:100 g fasoli100 g zielonego groszku100 g fasolki szparagowej300 g karkówki1 duża cebula1 puszka pomidorów w puszcze bez skórki szklanka czerwonego wina wytrawnego kilka kropli tabascoliść laurowy2 ziela angielskiesól, pieprz2 łyżki(...)oliwyPrzygotowanie:Fasolę moczymy całą noc aby zmiękła. Karkówkę kroimy na małą kostkę i podsmażamy na oliwie w garnku, dodajemy cebulę, fasolę i wlewamy szklankę wody i wina. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu i tabasco, następnie dodajemy pomidory, fasolkę szparagową

Niezły Młynek
Lasagne 203

Składniki / Ingredients: makaron / pasta500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat1 szklanka koncentratu pomidorowego / 1 cup of tomato paste1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego / 1/2 cup of dry red wine50 g sera żółtego startego (Gouda) / 50 g grated cheese (Gouda)50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesanszczypta soli / pinch of salt szczypta pieprzu / pinch of papper300(...)marchewkę (świeże warzywa trzeba umyć, obrać i pokroić) gotujemy na parze około 20 min. Mięso mielone smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Potem dodajemy wino, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie. Dusimy przez 20 minut na wolnym ogniu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian płat makaronu, warstwa mięsa, warzywa (groszek i marchewka), ser gouda

Projekty ze smakiem
Kurczak w sosie pomidorowym z kaparami 226

Chicken in tomato sauce with capersSkładniki.2 piersi1 łyżka mąki1 łyżka oliwy1 cebula1 puszka pomidorów krojonych3 łyżki wina białego150ml bulionu3 plasterki szynki gotowanej1 jajko2 łyżki kaparów1 łyżka natki pietruszkiWykonanie.Piersi pokroić w plastry, oprószyć mąką, solą , pieprzem i obsmażyć na rumiano. Zdjąć z patelni.Na tej samej patelni dusimy 3 minuty talarki cebuli i dodajemy pomidory, wino, bulion i zagotowujemy.Dodajemy

Kulinarny karnet Christophera
Sos Ragout bolognese 143

chleba i kopytek.Jest uniwersalny i doskonały dla mięsożerców.Łatwy w przygotowaniu, można go zawekować jak i zamrozić.- 600 g mięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia(...)warzyw. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy około 10 minut aż odparuje woda z mięsa, co chwila mieszając.Dodajemy koncentrat pomidorowy, dobrze mieszamy 1-2 minutę.Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą.Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso.DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz

Pasje Jolki
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 136

nalać trochę oleju, rozgrzać i obsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, dolać bulion i dusić je pod przykryciem około 25 min.Sos:Do rondelka wlewamy śmietankę, wino i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści od czasu do czasu mieszając. Gotowym sosem polewamy roladki.Smacznego

Oryginalny smak
Zupa krem z selera naciowego 210

ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i białym pieprzem.Smacznego

Oryginalny smak
Zupa rybna pomidorowa 172

bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Do garnka wlewamy bulion, pomidory, wino,  pokrojonego w kosteczkę ziemniaka, zeszkloną cebulę i czosnek, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaka, następnie wyjmujemy liść laurowy i wszystko miksujemy. Dodajemy do zupy pokrojonego dorsza

Oryginalny smak