dorosłych, dla dzieci bez alkoholu. 20 dag selera 1 duże jabłko 1 garść orzechów włoskich uprażonych 1 galaretka o smaku grapefruita czerwonego 125 ml Martini Dry lub inne wino wytrawne 375 ml wody sok z cytryny sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej sól, pieprz Seler zetrzeć(...)wiórki. Jabłko pokroić na 6 części ,a te na trójkąty. Seler i jabłko polać sokiem z cytryny. Przygotować galaretkę z wody i wina. Wymieszać z selerem, jabłkami i orzechami . Nałożyć do salaterek lub jednej większej i wtedy po stężeniu kroimy. Podajemy z sosem majonezowym--wymieszać podane wyżej składniki. Serwujemy na liściach zielonej sałaty z tostami
Kulinarny karnet Christopherakotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli 1 łyżeczka miodu 100ml białego wina wytrawnego 125 ml bulionu Warkocz oczyścić z błon i pokroić na plastry o grubości około 1,5 cm. Każdy delikatnie rozgnieść dłonią ( nie używać tłuczka) ,posolić(...)posiekać , zeszklić na maśle i następnie obsmażyć polędwiczki po 1 min z obu stron. Polędwiczki zdjąć z patelni ,dołożyć do kotlecików kukurydzianych. Na patelnię po smażeniu mięsa wlać wino ,miód ,bulion i zagęścić przez odparowanie. Sosem polać polędwiczki i w mojej wersji warzywa
Kulinarny karnet Christopherafiletów flądry bez skóry 1 łyżka soku z cytryny 2 pory 1 seler naciowy 2 szalotki 4 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki mąki 100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro [TUTAJ ] 100 ml śmietany kremowej 2 łyżki pietruszki posiekanej Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min. Jasne części porów i seler pokroić(...)zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie . Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować
Kulinarny karnet Christopherakawałkami świeżego ogórka . Składniki: 1 dobrze utuczona kaczka 125 ml wódki lub ginu 2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego 170 g miodu 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry 125 ml wrzącej wody 1 pęczek dymki Sos śliwkowy Wykonanie: Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku(...)zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka. Następnego dnia zagotować 125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach. I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach
Kulinarny karnet ChristopheraŁosoś z rozmarynem. Składniki: 250g łososia świeżego 2 gałązki rozmarynu świeżego 2 pomidory średnie 1 małe chilli czerwone 1 czerwona cebula mała 2 ząbki czosnku 30 ml wina białego 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oregano 1 łyżka natki pietruszki 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy Wykonanie: Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i pokroić na małe(...)kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec na lekko naoliwionej patelni grillowej
Kulinarny karnet Christopheranitek szafranu 3 łyżeczki oleju 2 cebule czerwone 1 por ,biała część 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru świeżego 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki majeranku 50 ml wina wytrawnego 1 papryka czerwona 1/2 kg pomidorów 125 ml przecieru pomidorowego 600ml wywaru z ryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz(...)łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć 10 minut. Dodać wywar rybny, przecier pomidorowy, cukier , szafran z zalewą i pokrojoną w cząstki 1 pomarańczę. Gotować na małym ogniu
Kulinarny karnet Christopherapodany w sosjerce. Składniki. 750 g piersi z kurczaka 1/2 cytryny 1 łyżeczka estragonu 2 ząbki czosnku 1 goździk kawałek cynamonu 250ml bulionu z kurczaka 250ml śmietanki kremowej 100ml wina białego, słodkiego 100g masła 2 łyżeczki kaparów 2 łyżeczki mąki 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Wykonanie. Otrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok ,utrzeć ze zmiażdżonym czosnkiem ,utłuczonym goździkiem(...)trzymać w cieple. W rondelku roztopić 1 łyżkę masła ,wsypać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Wlać zimny bulion, gotować chwilę ciągle mieszając. Dodać sos spod pieczeni (ten zlany) ,wlać wino i gotować ,aż wyparuje 1/3 płynu. Posmakować, może trzeba trochę przełamać cukrem ,smak cytrynowo-kwaśny. Ubić śmietankę, dodać do sosu. Dodać resztę masła i ubić sos ,wsypać kapary. Mięso
Kulinarny karnet ChristopheraWalentynki już tuż,tuż - 14 lutego. Sos szafranowy. 1 cebulka 1 łyżeczka masła 3 łyżki śmietany 50ml wina białego wytrawnego 10 nitek szafranu Wykonanie. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem . Mus selerowy. Składniki. 1 seler mały 2 ziemniaki 1 łyżka masła 3 łyżki sera żółtego, ostrego
Kulinarny karnet ChristopheraNorwegian chicken in cream sauce. Stekt kylling med sur flote. Składniki. 1,2 kg kurczak 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml koniaku 100 ml wina wytrawnego 3/4 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietanki 30% 100 g pieczarek 1 pomidor Wykonanie. Kurczaka podzielić na części. Natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na maśle z obu stron. Polać(...)Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć
Kulinarny karnet ChristopheraJelly vegetables with green sauce. Składniki. 1 kalafior mały 2 marchewki 1 kalarepka 1 szklanka groszku mrożonego 1/2 główki sałaty 3/4 litra rosołu instant 125ml wina białego 6 łyżeczek żelatyny Sos. 1/2 pęczka pietruszki 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 150ml jogurtu naturalnego 100ml majonezu sól, pieprz Wykonanie. Kalafior podzielić na różyczki i gotować ok.7min.w osolonej wodzie. Marchewkę obrać(...)ćwiartki i następnie w plasterki. Marchewkę i kalarepkę gotować ok.5min.,nie rozgotować. Groszek wrzucić na 1 min do wrzątku. Żelatynę namoczyć. Kiedy napęcznieje dodać do zagotowanego bulionu, wlać wino i wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli trzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. Formę z kominkiem, 20-22cm,wypłukać zimną wodą. Wlać niewielką ilość galaretki i wstawić
Kulinarny karnet Christopheraszczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka. Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki tymianek sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami. Usmażyć(...)oliwie, nie rumieniąc Przyprawić solą i pieprzem .Wlać wino. Dodać pokrojoną drobno szynkę wiejską i cebulkę. Wymieszać. Przygotować torebkę z pergaminu i napełnić grzybami. Włożyć na 7 minut do nagrzanego piekarnika i pozwolić im „dojść” . Torebki położyć na talerzach i zaraz podać. Grzyby można przetwarzać na wiele sposobów, dusić, smażyć, marynować i suszyć. Ponieważ są ciężkostrawne dzieciom
Kulinarny karnet Christopherawith ice cream and topping Składniki 5 jabłek 3 łyżki kajmak 1 łyżka orzechy laskowe 1 łyżka orzechy włoskie 1 łyżka migdały Polewa 100 ml sok jabłkowy 100 ml wino białe 5 dag cukier 1 łyżeczka mąka kukurydziana Wykonanie. Orzech i migdały posiekać i wymieszać z kajmakiem. W jabłkach wyciąć otwornicą gniazda nasienne, otwory trochę powiększyć, ściąć(...)czapeczki. Otwory wypełnić masą kajmakową z orzechami, nakryć czapeczkami. Ułożyć w formie do zapiekania i piec w piekarniku około 20 minut w temp. 190 oC. Polewa Wymieszać sok jabłkowy, wino i cukier. Gotować na małym ogniu, aż do zredukowania do 1/3 objętości początkowej. Jeżeli polewa jest za rzadka, zaciągnąć mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Jabłka podać polane polewą
Kulinarny karnet Christopherasól pieprz 1 jajko 2 łyżki mąka 4 łyżki bułka tarta Wykonanie. Cienkie filety ze schabu po około 5 dag, każdy, zamarynować przez 1 godzinę w białym winie. Wyjąć, osuszyć, lekko rozklepać, doprawić. Na każdy plasterek schabu nałożyć, plaster szynki serrano i pasek żółtego sera. Zrolować, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na głębokim tłuszczu
Kulinarny karnet Christopheraząbek czosnku, rozgnieciony lub posiekany pół zielonej, czerwonej lub żółtej papryki drobno posiekanej 2-3 łyżki masła 1 szklanka ugotowanego ryżu długoziarnistego 1 łyżka sherry lub półsłodkiego białego wina 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1-2 łyżki świeżo posikanej kolendry Wszystkie składniki do potraw orientalnych znajdziecie na stronie Sklep.naSushi.pl 1.Jajka ubij jak na omlet, dodaj szczyptę soli(...)się rozpuści, wsyp kawałki grzybów i smaż wszystko na średnim ogniu, ciągle mieszając przez 3-4 minuty. 5. Ugotowany ryż rozdrobnij widelcem. Na patelnie z grzybami wlej sherry lub wino i wsyp ryż. 6. Podgrzej wszystko, często mieszając, żeby ryż nie kleił się do patelni. Gdyby ryż wydawał się bardzo suchy, wlej trochę oleju. Wsyp usmażoną przedtem dymkę
Apetyczna babeczkaPieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Sos: 10 pieczarek 150 ml białego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula kilka łyżek oleju pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami(...)Kiedy grzyby i marchewką zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu. Źródło ,, mięsa siostry Marii
Apetyczna babeczka