wino - 10075 przepisów (strona:307/672)

69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 274

płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i posmażamy aż do zarumienienia. Ogień lekko zmniejszamy, dodajemy świeże, posiekane zioła i całość dalej chwilę podduszamy na maśle. Do składników wlewamy wino - zwiększamy ogień i doprowadzamy do całkowitego odparowania alkoholu. Kolejno wlewamy śmietankę i całość podrzewamy, dodajemy obrany bób oraz pokruszony ser feta i mieszamy aż do roztopienia się sera. Bób dusimy

Symfonia Smaków
Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 237

wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano; 1/2 szkl. białego wytrawnego wina; 1/2 kg świeżych pomidorów (pokrojonych i bez skórki) lub pomidory z puszki; 1/2 szklanki wody spod gotowanego makaronu; sól, pieprz, szczypta cukru; makaron spaghetti - lub inny ulubiony :) ; ser żółty do posypania(...)boczek pokrojony w paseczki lub kosteczkę - jak kto woli :) lub mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy również bazylię i oregano. Gdy cebulka zeszkli się, a mięsko zarumieni dodajemy 1/2 szkl. wina i redukujemy. Dodajemy pomidory. Gdy pomidory zmiękną dolewamy wodę spod makaronu. Gotujemy wszystko na małym ogniu, pod przykryciem około 15 min., aż mięsko będzie mięciutkie. Tuż przed podaniem dodajemy

Miksturownik
Stroganow wieprzowy Gordona Ramseya 114

polędwiczek wieprzowych - 4 łyżki oliwy z oliwek - 2 nieduże cebule  - 2 - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki(...)odstawiamy na bok.  4. Dodajemy na patelnię dwie łyżki oliwy i podsmażamy mięso mieszając tak, aby z każdej strony się zarumieniło. Dodajemy pieczarki z cebulą i wlewamy wino. Kiedy się zagotuje dodajemy po łyżce sosu do śmietany i mieszamy. Następnie wlewamy całość na patelnie i mieszamy cały czas, aż się znowu zagotuje.  5. Doprawiamy do smaku solą

Kraina Tysiąca Smaków
Risotto z pęczaku z grzybami leśnymi 150

Składniki:1,5 szkl. pęczaku1 cebulkaleśne grzyby w ilości wg uznania ( u mnie borowiki i kozaki )15 dag sera żółtego, np Gouda 1/3 szkl. białego wina ( wytrawne lub półwytrawne )woda2 łyżki masła1 łyżka olejusól, pieprzWYKONANIE:Na patelni rozgrzej olej i łyżkę masła.Cebulkę pokrój w drobną kostkę - usmaż. Przełóż do miseczki.Na tłuszczu po cebulce - podsmaż grzyby. Zdejmij(...)patelni.Na patelnię wsyp kaszę - smaż 5 minut.Po tym czasie zalej kaszę wodą i podgrzewaj. Wodę uzupełniaj do czasu aż kasza zmięknie.Wlej wino - gotuj.Dodaj grzyby, cebulkę, starty żółty ser, resztę masła.Dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawaj polane dobrą oliwą z oliwek

kolorowotorcikowo
Rolada z kurczaka ze szpinakiem w sosie kaparowo-cytrynowym 279

minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut.SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY250 ml bulionu drobiowego1 łyżka masła1 łyżka mąki pszennej150 ml wina białego wytrawnego100 ml śmietany 30%sok z 1/2 cytryny1 łyżka kaparówtymianek, rozmaryn KAMISsól, pieprzZ mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją zimnym bulionem drobiowym.Dolać wino, wsypać

kolorowotorcikowo
Gruszki w piance jajeczno-migdałowej 207

Składniki:2 średnio dojrzałe gruszki1/2 szkl. białego wina półsłodkiegołyżeczka margaryny/masła 2 żółtka3 łyżki cukru3/4 szkl. napoju migdałowego Alpro migdały, kawa rozpuszczalna Wykonanie:Gruszki umyć, osuszyć, przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne.Na patelni rozgrzać tłuszcz - ułożyć gruszki - podsmażyć chwilkę, żeby się lekko zrumieniły.Do zarumienionych gruszek wlać wino białe - dusić aż będą miękkie.Napój migdałowy Alpro

kolorowotorcikowo
Kremowa zupa cebulowo-serowa 181

Składniki:5 średnich cebul2 ziemniaki1 l bulionu wołowego100 ml białego wina wytrawnego70 g masła2 łyżki tartego sera chedar sólgałka muszkatołowakminek mielonyWykonanie:Cebulę pokroić w pół plastry.Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę. Cebulę smażyć do momentu, aż się zrumieni. Uważać, żeby się nie przypaliła.Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę.Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę.Gotować do momentu(...)ziemniaki zmiękną.Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut. Dodać ser - zamieszać.Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem.Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego

kolorowotorcikowo
Risotto z cukinią, szpinakiem i szynką 216

plastry szynki szwarcwaldzkiej duża garść szpinaku baby 70 g sera dojrzewającego, u mnie ser "Kolumb" z Biedronki około 400 ml bulionu drobiowego, najlepiej niesolonego 100 ml białego wina wytrawnego 1 łyżka masła sól pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: W wysokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek.  Cebulę drobno pokrój - smaż, aż się zeszkli. Dodaj drobno posiekany czosnek(...)wsyp ryż, smaż na wolnym ogniu, aż zrobi się szklisty. Od tego momentu ryż podlewaj bulionem i duś, do momentu, aż zmięknie. Pod koniec do risotto wlej białe wytrawne wino. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj masło oraz warzywa - wymieszaj. Na koniec wsyp starty na tarce ser oraz liście szpinaku - wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 141

Wieczorem kolejne warsztaty – winne. Jerzy Sobieniak przekazał wiele praktycznych rad, wskazówek i uwag, jak wybierać dobre wino. Jak serwować, czego unikać, z czym podawać. A po winie … rozmowom nie było końca :D      Niedziela – ostatni dzień pobytu w Siedlisku Morena i ostatnie warsztaty. David Gaboriaud, Jerzy Nogal i Basia Pinkowska – to z nimi dane

kolorowotorcikowo
Kremowa zupa z dyni 254

dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam.A Wy ? skusicie się na porcję ? Składniki:około 300 g  marchewkiokoło 700 g dyni piżmowej1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )100 ml wina białego wytrawnego150 ml napoju ryżowego Alpro1 łyżka ketchupu pikantnego1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamisszczypta mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka masła1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie:Dynię i marchew

kolorowotorcikowo
Risotto z kurczakiem i szparagami 298

minut.Ciepłą wodę wymieszać z sosem sojowym.Podsmażony ryż podlewać wodą z sosem sojowym i dusić na małym ogniu, co raz uzupełniając płyn.Na koniec wlać do ryżu wino - odparować.Gdy ryż wchłonie płyny i stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać.Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić

kolorowotorcikowo
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 151

niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście

Pasja Smaku
Spaghetti z krewetkami 207

Walentynek. Ja przygotowałam je na rocznicową kolację i podałam z różowym winem, które uwielbiam. Tutaj ilość składników jest raczej niewielka, ale można to danie wzbogacić o ulubione dodatki.    Składniki: 250 g krewetek (np. mrożonych) 450 g pomidorków koktajlowych 1/2 opakowania makaronu spaghetti 100 ml białego wina 3 ząbki czosnku sól, pieprz garść świeżych listków bazylii 1 łyżeczka(...)letniej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć drobno posiekany czosnek, dodać krewetki, chwilę smażyć, a następnie dodać pokrojone w kostkę pomidorki koktajlowe. Po kilku minutach wszystko podlać winem i podgrzewać, aż trochę odparuje. Bazylię drobno posiekać i dodać do krewetek, wymieszać i doprawić do smaku. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewając na małym

Pasja Smaku
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 202

Wyszło naprawdę smaczne, pomijając fakt długiego stania w kuchni.   RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. /własny;/ 4-6 porcji 3 woreczki brązowego ryżu 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 1 l bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 300g zielonego groszku (świeży) sól, pieprz 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego Ryż płuczę na sicie. Cebulę obieram(...)wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wrzucam ryż (wysypuję z torebek), szklę - w tym przypadku nie będzie zupełnie przeźroczysty, ale zauważysz, kiedy będzie odpowiedni. Wtedy wlewam wino, odparowuję je w połowi, a następnie porcjami dodaję bulion. Kolejną wlewam dopiero, kiedy poprzednio wlany płyn zostanie  wchłonięty przez ryż. Ciągle mieszając, doprowadzam ryż do miękkości. Kiedy większość

W kuchni Karmel-itki
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 341

czerwona cebula (dałam zwykłą)- 1/2 kopru włoskiego (fenkułu)- 2 łodygi selera naciowego- 1/2 malutkiej dyni- 2 ząbki czosnku- papryczka chili- 2 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego , wytrawnego wina- 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego)- puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g)Dodatkowo:sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę(...)seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny  ( ja dałam bulion warzywny i troszkę jasnego sosu sojowego). Przykryć i gotować na małym ogniu ok.30 minut.  W tym czasie przygotować sobie ryby, tzn.umyć je i pokroić na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe