wino - 10075 przepisów (strona:302/672)

Rolada z piersi indyka 177

Pieczarki obrać, posiekać, podsmażyć na oleju. Zdjąć z ognia. Dodać posiekany czosnek, starty ser, dwa żółtka. Posolić, popieprzyć, dodać gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Sos: 10 pieczarek 150 ml białego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 marchewki 1 cebula kilka łyżek oleju pieprz szczypta soli Pieczarki obrać, drobno pokroić. Usmażyć na oleju razem z posikaną cebulą i drobno pokrojonymi marchewkami(...)Kiedy grzyby i marchewką zmiękną, dodać wino i bulion drobiowy. Nie zdejmować z ognia do odparowania 1/3 sosu. Źródło ,, mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 180

pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę.  Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie i coś w rodzaju rolady, ale farsz(...)konfitury.  Przemiła właścicielka, wstąpcie koniecznie, zanim zdecydujecie się na zakup  degustacja gratis! Produkty mogą być pięknie spakowane jako prezent, w  urocze drewniane skrzyneczki np. po winie. Uroczysta kolacja w restauracji Colmar.  Cudowna kuchnia śródziemnomorska i nie tylko! Wspaniała obsługa, która z łatwością wymówi słowo "żeberka" :) Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami

Moja smaczna kuchnia
Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym 150

przygotowujemy  na tym  oleju są zdrowsze , szkoda że nie wszyscy o tym wiedzą. SKŁADNIKI: 500 g serca drobiowe 100 g śliwki suszone 0,5 szkl czerwone wytrawne wino sól i pieprz 1 cebula tymianek suszony olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Serca oczyścić, opłukać, przełożyć na patelnię, dodać olej rzepakowy, dusić do miękkości. Podczas duszenia dodać sól(...)pieprz, ciągle mieszając.  SOS ŚLIWKOWY  Śliwki zalać wodą, odstawić na noc. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju. Do cebuli dodać odlane z wody i osączone śliwki, wino czerwone, pokruszony tymianek, sól i pieprz. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez parę minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, zmiksować. Gotowe serca drobiowe, wyłożyć na talerze, polać sosem

Kuchnia Danusi
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 219

każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki pieczarek 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu drobiowego sól i pieprz tymianek Przygotowanie: Dopraw steki solą (nie pieprzem) i rozgrzej patelnię na dużym ogniu aż do dymienia. Na tym etapie nie dodawaj oleju, jeżeli(...)wraz z cebulą i smaż do zeszklenia. Dopraw solą i pieprzem, po czym podsmaż jeszcze przez chwilę, aż dynia wraz z cebulą zaczną się rumienić i włóż pieczarki. Wlej wino i gotuj na dużym ogniu aż prawie całkowicie odparuje po czym dodaj bulion. Smaż całość przez 5 minut, dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Pokrój steki w plastry

karmelowy
Mule w pikantnym sosie pomidorowym z chili / Chilli tomato mussels 233

drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj(...)pomidory, wymieszaj i gotuj sos przez pięć minut. Dodaj małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami. Smacznego! English version Chilli tomato mussels

karmelowy
Nalewka na owocach bzu czarnego 531

nalewkę, mam  przepis. Składniki : 1,5 kg świeżych owoców bzu czarnego 1 cytryna 1 kg cukru kawałek laski cynamonu 3 goździki 1/4 laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino

Proste Potrawy
Surówka z czerwonej kapusty 168

czerwonej kapusty , 2 cebule  2 łyżki tłuszczu, olej lub masło,  1 liść laurowy ,  1 łyżeczka jagody jałowca,  1 laska cynamonu ,  200 ml czerwonego wina,  6 łyżek octu,  około 3 łyżki cukru, sól , 2 kwaśne jabłka , ewentualnie 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 3-4 łyżki czerwonej porzeczki galaretka WYKONANIEKapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć łodygi(...)Poszatkować na dużch oczkach. Cebulę podsmażyć  dodać kapustę, liść , jałowiec, cynamon. Wlać czerwone wino. Dodać ocet , cukier , sól  i wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok 1  godz. Mieszać , można  podlać wodą. Jabłka pokroić na małe kawałeczki o dodać do kapusty na ok 15 min przed końcem. łyżkę skrobi  rozrobić

W kuchennym oknie Ewy
Grzaniec wiśniowy 154

się nie spojrzy, to każdy kicha, kaszle, smarka.... :) Polecam Wam na to wstrętne choróbsko pyszny - wiśniowy grzaniec na bazie herbaty :)Składniki: 1 saszetka herbaty Sweet cherry, 100 ml czerwonego wina, 2 goździki, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu, 1 łyżeczka miodu, 1 kora cynamonu, cukier do dekoracji, plasterek cytryny. Przygotowanie:    Wino wraz z goździkami, kardamonem i cynamonem podgrzewamy

Aga w kuchni
Kilka słow o soku przedłużającym życie... 180

witaminy, minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sok z granatu, schłodzony w lodówce idealnie nadaje się do...posiłku.  Tak w stylu włoskim...jak i polskim! Osoby lubiące pić wino do obiadu lub kolacji , powinny sięgnąć również po ten właśnie sok, gdyż doznania smakowe są rewelacyjne, a..po soku z granatu od GRANTE można wsiąść za kierownicę..! Granat uprawiano(...)podaję im chemii tylko 100 % wspaniałego owoca! Sama korzystam z dobroczynności soku Grante i wiem, że sok ten poprawia humor, jest świetny do koktajlii, drinków i jako alternatywa wina do obiadu. U W A G A !  ! !  OBSERWUJCIE UWAŻNIE BLOGA I STRONĘ NA FB  Z Kuchni Do Kuchni-klik   oraz oficjalną stronę GRANTE

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 188

bazylia -ostre czerwone papryczki w oleju- produkt teściowej – piekielnie ostre-na całość wystarczy niecała łyżeczka. Pomaga w trawieniu, poprawia krążenie,pomaga pozbyć się złego cholesterolu -ocet winny z czerwonego wina 6% Umyj mięso z kurczka, pozbaw go skóry. Wgnieć czosnek, polej oliwą z oliwek, dodaj przyprawy- kuchmiastrza i karahi chicken masala oraz dodaj oregano. Całość wymieszaj ładnie rękami. Następnie(...)suszone pomidory OLE, ziemniaki...a dekoracja...to co lubisz. Byle szybko, bo kurczak lubi stygnąć.  Jeszcze listek bazylii i..zasiadz z nami do gwarnego stołu, pełengo aromatycznego lokalnego wina Nero d'Avola, z chlebem o wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa

Z Kuchni Do Kuchni
Degustacja menu w La Traviacie - relacja 169

początek dostałyśmy coś do picia - każda wybrałam napoje bezalkoholowe, chociaż gdyby nie to, że miałam przed sobą jeszcze kawałek drogi do domu, to chętnie skusiłabym się na kieliszek wina.  Na początek otrzymałyśmy przystawki: bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów. Takie danie w lokalu kosztuje 9 zł. Mi najbardziej(...)jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie, ale jako, że jestem wielką fanką

Pasja Smaku
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 172

szczypta soli marynata : po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sól sos czekoladowo - winny : 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili(...)przekroju). Część upieczonych śliwek możemy dodać do sosu, a część podać jako oddzielny dodatek do dania. W tym samym czasie sporządzamy sos: do rondelka z grubym dnem wlewamy wino, miód, dodajemy posiekaną cebulę i chili, plasterki czosnku oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Całość podrzewamy na bardzo małym ogniu aż do zredukowania całej objętości do połowy (ok.25min). Kolejno sos przelewamy

Symfonia Smaków
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 162

cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę , paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić tiramisu, jeden ze swoich ulubionych deserów. Podstawą jest dobra kawa(...)również, jak pięknie zaprezentować gotowe danie na talerzu. Na koniec usiedliśmy z Mężem przy stolikach znajdujących się przed "gastronomią" i rozkoszowaliśmy się przygotowanymi przez nas potrawami oraz pysznym winem Chianti Classico . Zaś Andrea otworzył sklep i zaczął obsługiwać zgłodniałych klientów. Zapracowany facet! Jak Wam się podobało na lekcji gotowania? Chcielibyście wziąć udział w takim kursie? Dane kontaktowe: Gastronomia "Le cose

Chilli Czosnek i Oliwa
Mule w trawie cytrynowej/ Mussels in lemon grass 159

małe papryczki chilli 2 limonki 2 łodygi trawy cytrynowej 1/4 szkl. wody 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżeczki cukru trzcinowego 2 ząbki czosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy(...)trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki. 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem rybnym i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy mule. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem 6 minut. 3. Mule posypujemy grubo posiekaną kolendrą, dokładnie mieszamy i podajemy jeszcze parujące

Tajskie smaki
Risotto z białymi szparagami 197

szparagami Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie   domowej warzywnej pasty bulionowej ) sól pieprz 30 g masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie: Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki(...)się zeszkli. Bulion podgrzewamy i utrzymujemy ciepły. Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy wino, przyprawiamy i gdy lekko odparuje dodajemy 2 chochle ciepłego bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu mieszając raz na jakiś czas. Gdy płyn się wchłonie dodajemy następną

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania