odkładamy. W dużej i szerokiej patelni roztopić 1 łyżkę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i zeszklić. Dodajemy ryż i przez minutę podsmażamy mieszając, aż zrobi się szklisty. Wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu, aż wyparuje. Następnie dolewamy szklankę bulionu i często mieszamy. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego bulionu. Ryż
Oryginalny smakowinąć dwoma plasterkami boczku i spiąć szpikulcami do mięsa lub wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub oliwą, przełożyć przepiórki i piec 10 minut w 180’C. Następnie dolać wino i piec około 30 minut (do miękkości mięsa), co jakiś czas polewając tuszki powstałym sosem.Smacznego
Oryginalny smakpatelni dodajemy trochę masła i podsmażamy szpik wołowy (około 8 minut), dokładamy drobno posiekaną cebulkę i szklimy. Szpik wyjmujemy. Wsypujemy ryż i podsmażamy go, aż zrobi się szklisty. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu aby wyparowało, często mieszamy. Następnie dodajemy szafran, dolewamy szklankę bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną szklankę i czynność powtarzamy, do momentu zużycia całego
Oryginalny smaklodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy, wylepiamy foremki i nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.Gruszki:Do dużego garnka wlewamy wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotowujemy i mieszamy. Gruszki obieramy i wkładamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu około 20- 30 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotujemy dłużej, ale uważamy
Oryginalny smakugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8-10 minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni
Oryginalny smakodpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu ze środka.Podajemy z pieczonymi i / lub warzywami.Zebrany w naczyniu płyn możemy wykorzystać do zrobienia sosu. Dodajemy do niego lampkę czerwonego wina, śmietanę, całość zagęszczamy mąka i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.Smacznego :)Dla zainteresowanych zamieszczam link do filmiku: Kurczak
Taste Of My Daymenadżera Krystiana Gorzkowskiego. Od początku był z nami także Łukasz Kubiak - somellier i pasjonat. Gdy byliśmy już w komplecie, rozpoczęliśmy podróż po smakach. Na początek krótkie wprowadzenie w świat win, które miały towarzyszyć naszej kolacji. Pan Łukasz wybrał dla nas: białe wino Grüner Silvaner od Johanna Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było
Pasja Smakurazem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy i kuleczki ziela. Następnie dodać starte
Czerwień i błękitwłaśnie przebywam. W sklepie znajdziecie jej surową wersję, jak i wędzoną, które można jeść na zimno i ciepło. Co ciekawe, można ją gotować zarówno w białym, jak i czerwonym winie (moja ulubiona! wersja). Tym razem dodaliśmy ją do pizzy. Na początku byłam zaskoczona tym połączeniem, jednak szybko zmieniłam zdanie!Ciasto na pizzę co prawda robiliśmy w maszynie, ale równie(...)francuską odmianę? :) a jakie było Wasze najdziwniejsze połączenie na pizzy? :)A oto przyrząd do robienia potrawy Raclette, podaje się je na 2 sposoby:A oto kiełbasy Diot w białym winie
Kitchens Alphabetkilka gałązek tymianku i rozmarynu. Smaż przez 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu, do zeszklenia szalotki i lekkiego zarumienienia bakłażana. Dopraw solą i pieprzem.Dodaj cukinię, następnie wlej wino i gotuj aż jego połowa odparuje.Wmieszaj pomidory i przełóż całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego. Umieść na nich podsmażone piersi z kurczaka, skrop oliwą z oliwek i dodaj kilka
karmelowyzbliżające się zimowe dni. Prosty, szybki, dobry.SKŁADNIKICzerwone wino 2 litrygoździki 10 sztuk laski cynamonu 2 sztuki100 g. migdałów200 g. cukrurodzynki 100 g.skórka z sześciu pomarańczyWYKONANIEWlać wino do garnka dodać wszystkie składniki. Podgrzewać ale nie zagotować, dla wzmocnienia mocy można dodać kieliszek wódki. GotowePijemy gorące,SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie Ewyzielony mrożony lub z puszki -włoszczyzna mrożona + marchewka pokrojona w słupki -bazylia -oliwa z oliwek -sok z cytryny -sól -sycylijska sałatka znajdziecie ją TUTAJ -ocet winny z czerwonego wina -przyprawy Skworcu- pieprz ziołowy + Karahi Chicken Masala Wykonanie jest bardzo proste, bo o to chodzi, a efekt bardzo smaczny i kruchy. Smak takiego kurczaka pozostanie na długo w pamięci(...)Następnie dodaj oliwy z oliwek. Wetrzyj . Posól. Włóż brytfannę na noc do lodówki , niech się to wszystko pięknie przegryzie. Na drugi dzień dodaj tylko octu winnego z czerwonego wina. Wsyp niedużą ilość włoszczyzny i wymieszaj z kurczakiem. Dodaj marchewki pokrojonej w słupki a na wierzch gorszku zielonego oraz bazylię. Orginalnie Lucia ,dodawała jeszcze suszonej szałwi i rozmarynu
Z Kuchni Do Kuchniwinny sos czekoladowy doskonale pasuje do polędwiczki wieprzowej i puree z dyni. Idealny pomysł na niebanalny obiad. Składniki:Sos czekoladowy: 1/3 tabliczki Czekolady Gorzkiej E.Wedel 200 ml czerwonego wytrawnego wina szczypta cynamonu 1 łyżeczka rozmarynu 4 szalotki 6 suszonych śliwek kalifornijskich Polędwiczka wieprzowa: 1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżka oleju(...)lekko różowa w środku) lub dłużej, jeśli chce się uzyskać efekt wysmażonego mięsa. Następnie zdjąć ją z patelni, posypać szczyptą soli i zawinąć w folię aluminiową.W rondelku zagotować wino z dodatkiem cynamonu, rozmarynu, pokrojonych w paski suszonych śliwek i szalotek. Gdy sos się zredukuje trzeba dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i poczekać aż się rozpuści.Następnie zdjąć
Pasja Smakumajestatyczna. Motyle czekoladowe dodają lekkości. W smaku bardzo delikatny, nie słodki, kremowy.... z nutką brzoskwiniową. To była wersja bardziej dla dzieci, więc dorosłym kieliszek różowego wina Celebro .... Mniam! Składniki: Biszkopt jasny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej(...)stwardnieje. *ta wersja tortu była przeznaczona głównie dla dzieci, dlatego też w wersji dla dorosłych można do syropu z brzoskwiń dodać ulubionego alkoholu. W naszym przypadku wystarczyła lampa ;) różowego wina Celebro .... Oj było pysznie! To był ostatni kawałek ciacha.... Więc jest delikatnie wymordowany.... Ale reszta trzymała się i kroiła bosko
Malinowe Pocałunkioczekiwania. Czegoś tak delikatnego i pysznego w życiu nie jadłam. Nie będę opisywała etapów przygotowywania panna cotty bo jest na blogu ;) Składniki: panna cotta galaretka malinowa czekolada odrobina wina czerwonego Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Pędzelkiem (takim z ostrym włosiem) malujemy nią wnętrze foremek. Wstawiamy do lodówki na kilka min. Wyjmujemy i czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie(...)zostawiamy do zastygnięcia. Następnie (najlepiej po kilku godzinach) delikatnie wyjmujemy i rozkoszujemy się własnoręcznie przygotowanymi pralinkami. Galaretka. Galaretka również była z panna cotyy ;) dodałam do niej dodatkowo odrobinę czerwonego wina do podkręcenia smaku. Można ten etap pominąć;) Polecam
Malinowe Pocałunki