wino - 10075 przepisów (strona:315/672)

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 132

kurczaka - 2 średnie cebule - 3 ząbki czosnku - mała cukinia, u mnie 250g - 250g pieczarek, u mnie mini - 1/2 strąka czerwonej papryki - 2/3 szklanki ryżu Arborio - 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina - 0,75l (3 szklanki) bulionu - 2 kostki mrożonego bulionu grzybowego (nie trzeba) - chili (u mnie z młynka) - sól i pieprz do smaku - czosnek mielony - 1/2- 2/3 szklanki startego Parmezanu(...)smażymy do odparowania wody. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy, co jakiś czas mieszając. Na patelnię wrzucamy ryż, obsmażamy, następnie zalewamy całość winem i smażymy do odparowania. Do garnka dodajemy po 1 szklance bulionu, mieszamy i chwilę smażymy aż ryż wchłonie płyn, wówczas dodajemy kolejną szklankę płynu. Dorzucamy podsmażoną cebulę z czosnkiem, kostki

Smaczne Zdrowe
Tutti Colori – pizza prawdziwie włoska 145

zatem restaurację, w której będziemy mogli taką pizzę zjeść i poczuć choć trochę klimat słonecznych Włoch i wieczorów spędzanych w gronie znajomych przy dobrej pizzy i rozkoszując się dobrym winem. Wybraliśmy się zatem w okolicę centrum handlowego Arkadia na ulicę Burakowską do Tutti Colori . To restauracja, która zajęła w jednym z rankingów 3 miejsce na najlepszą pizzerię w Warszawie. Klimat(...)dobę. Upieczone ciasto jest cienkie, z odrobinę grubszymi brzegami, jednak co najważniejsze świetnie wypieczone, stając się delikatnie chrupiąca :) Fajny pomysł, brawo. Jak jest pizza, to nie może zabraknąć włoskiego wina, albo jak ktoś woli orzeźwiającego drinka w postaci Aperol Spritz. Deser… Nie zapomnieliśmy również o deserze. Skosztowaliśmy słodkie, zrobione na bazie jajek i serka mascarpone Tiramisu. Podane było

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Torrija - wielkanocny przysmak z Hiszpanii 125

chleba. Przed smażeniem chleb namacza się w mleku lub w słodkim winie i obtacza w jajku. Podaje się go z wybranymi dodatkami – cukrem, cynamonem, słodkim syropem, miodem lub winem. W Hiszpanii zajada się go na Wielkanoc właśnie, a ja zajadam go teraz i Wam polecam. Wielkanocny przysmak z Hiszpanii - Torrija. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKA 125

sosie carbonara. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Arc Pol Świderki 200 g szynki parmeńskiej 250 ml śmietanki  3 żółtka 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz bazylia 2-3 łyżki twardego żółtego sera Makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Szynkę parmeńską(...)kroimy w drobne paski, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia się. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni w której podsmażaliśmy szybkę parmeńską podsmażamy cebulę. Cebulę zalewamy winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 5 minut. Żółtka mieszamy ze 120 ml śmietanki oraz serem. Pozostałą śmietankę dolewamy do cebuli. Dodajemy podsmażoną szynkę parmeńską. Zmniejszamy ogień

Kuchnia w oparach
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 82

szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa • szparagi zielone 8 szt • brokuły 60 g • groszek świeży 80 g • ser grana padano 20 g • woda zimna 3 l • sól morska 1 łyżka • bulion(...)nadmiaru oleju. Crust ziołowy Bułkę tartą, pietruszkę oraz masło blenduję do momentu kiedy powstanie sypki chrust. Sos szafranowy W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek

chefintheforest
Warszawska Setka - kuchnia rodem z PRL-u 139

zjecie tu śniadanie z kawą gratis, w godzinach 12-17-ta lunch (17 zł). W głównej karcie królują między innymi: smalec duszony na winie z cebulą i śliwkami ( 7 zł) galaretę wieprzowa z jajkiem i ogórkiem (9,50 zł|) pyry z gzikiem (8 zł) śledzia po japońsku ( 6 zł) wołowy tatar(...)golonkę gotowaną w ciemnym piwie (18 zł) kotlet schabowy marynowany w mleku (18 zł) żurek (9,50 zł) flaki (9,50 zł) bigos ze śliwkami i czerwonym winem ( 9,50 zł) żeberka duszone  w miodzie i piwie (16 zł) pierogi ruskie i z mięsem (13-15 zł) placek po węgiersku (18 zł) Na deser zamówcie koniecznie: sernik z musem

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti Frutti di Mare 92

udało się wyśmienicie i wszystkim smakowało. Składniki na spaghetti Frutti di Mare (4 porcje): makaron spaghetti 400 g 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów szklanka białego półwytrawnego wina 2 odmiany krewetek małe i duże (może ktoś mi poda dokładne nazwy, ponieważ nie czuję się specjalistą w dziedzinie rodzajów krewetek) po 4 sztuki(...)małże bazylia oregano zielona pietruszka Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelnię wrzucić obrane i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć na oliwie. Wrzucić mniejsze krewetki i zalać winem. Dorzucić dokładnie oczyszczone mule. Dusić około minuty. W tym czasie na drugiej patelni lekko podsmażyłam większe krewetki. Bałam się, że nie pozbawiając ich pancerzy nie będą wystarczająco ugotowane. Przerzucić większe krewetki

Karola gotuje
Pieczona Kiełbasa z Ziemnakami , Papryką i Cebulą 98

firmy Hańderek 4 średnie ziemniaki 1 duża cebula 1 papryka 2-3 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego kopru 2/3 szkl. białego wina WYKONANIE: 1. Młode ziemniaki, gotujemy w kapturach by były prawie miękkie, studzimy, dzielimy na ósemki. 2. Kiełbaski kroimy na pół, po czym nacinamy je z obydwóch stron na krzyż(...)paprykę i cebulę umieszczamy w dużej misce. 6. Wszystkie zioła, pieprz, sól i olej dodajemy do miski. Dokładnie mieszamy. 7. Całość przekładamy do formy do zapiekania, delikatnie podlewamy białym winem. 8. Danie pieczemy do miękkości wszystkich składników, w temperaturze 220* około 40 minut

Dziś Ja gotuje
Chorwackie faszerowane kalmary 88

ząbki czosnku 300 g wędzonego surowego boczku Natka pietruszki Niewielka ilość kopru włoskiego – pojęcie jest dosyć enigmatyczne, jednak w moim przypadku była to nieduża garść już drobno posiekanego Białe wino wytrawne – ok. 250 – 300 ml Klarowane masło 2 gałązki świeżego rozmarynu Sól/pieprz do smaku wg uznania Oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia Przygotowanie: Kalmary oczyszczamy, odcinamy macki(...)momentu odparowania wody. W międzyczasie drobno posiekamy cebulę, czosnek, koper włoski oraz pietruszkę a ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Wszystko to dodajemy do boczku z mackami, podlewamy białym winem i dusimy wraz z niewielką gałązką rozmarynu, dopóki ziemniaki nie staną się zupełnie miękkie a nadmiar płynu odparuje. Nadzienie ma mieć dość zwartą konsystencję, ale warto też zadbać, żeby nie było

Kate's Kitchen
10 MIEJSC WARTYCH (S)KOSZTOWANIA 182

euro. http://us.100montaditos.com/food/     3. BODEGA FILA EL LABRADOR (Carrer del Dr. Manuel Candela, 58, 46021 Valencia) Wiszące przy barze jamon serano, półki uginające się od win, lokalne sery a to wszystko wśród tutejszych mieszkańców – taki własnie klimat panuje w tym miejscu. Choć w godzinach wieczornych trudno tu o wolny stolik, naprawdę warto jest je odwiedzić

Gotuj po hiszpańsku
Deska serów 210

domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. Pycha! Wino Wytrawne lub półwytrawne czerwone, takie najczęściej trafia na nasz stół do deski serów. Oczywiście jeśli lubisz inne pij na zdrowie! Niezależnie co wybierzecie, jak skomponujecie swoją deskę serów

Zasmakuj Kuchni
Makaron z pieczarkami i gorgonzolą – serowa uczta 140

talerze, posypujemy pozostałym serem i jeszcze odrobiną natki. Podajemy od razu, gorący. Jeśli chcecie ten makaron „spłukać” dobry winem, pasuje tu czerwone Brunello di montalcino, ale także lekkie, białe wino nowozelandzkie Pinot Gris, z mocno wyczuwalnym aromatem gruszki, która jest idealnym dodatkiem do gorgonzoli. SKŁADNIKI składniki na 2 duże porcje 200g makaronu bavette, linguine albo inne cienkie wstążki 250g

Karo in the Kitchen
Dzień Dziecka – staropolska zupa czekoladowa i nowoczesne żelki 108

Kitchen Staropolski przepis na zupę czekoladową (Kuchnia polska. Niezbędny podręcznik dla kucharzy i gospodyń wiejskich i miejskich… Toruń 1901) Bierze się do tej zupy czyste mleko lub z wino z wodą. Na litr zupy 1/8 lub nieco więcej czekolady, chcąc ją mieć lepszą. Skoro się mleko zagotuje, wsypać czekoladę potartą, pozostawić jeszcze chwileczkę na ogniu, aż się zagotuje(...)powtórnie, dodać cukru podług upodobania, zaprawić żółtkiem poprzednio rozrobionem z zimnem mlekiem, wlać do wazy i dać na to ubitą pianę z białek. Jacyś odważni? Choć ta opcja z winem bardzo mi się podoba Nowoczesny przepis na domowe żelki: Składniki: 2 torebki herbaty: żurawinowej/miętowej/hibiskusowej/poziomkowej/malinowej/rumiankowej/zwykłej 200 ml wody 10-12 łyżeczek żelatyny Ksylitol – tutaj mamy dowolność

Kate's Kitchen
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 219

boeuf strogonow – kotlet schabowy – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji: 2-3, około 30-35 klopsików Składniki: – 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego dobrej jakości

nietylkopasta.pl