wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano
Na moim stoletymianek świeży 1/3 szklanki wina czerwonego Wątróbkę oczyszczam, myję i osuszam. Cebulę kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym. Dodaję pokrojoną wątróbkę, obrane i pokrojone jabłko, tymianek, podlewam winem i smażę na wolnym ogniu około 15 minut aż wątróbką będzie dobrze wysmażona. Pod koniec solę, pieprzę, posypuję majerankiem. Odstawiam do wystudzenia dodaję śmietanę kremówkę i miksuję blenderem. Pastę wstawiam
wesoła kuchniaciasta znajdowały ten rodzaj orzechów. Przygotowując tegoroczne okolicznościowe ciasto inspirowałam się przepisem Kamili z bloga Ogrody Babilonu . Składniki : Nadzienie 1 szklanka suszonej żurawiny 3 łyżki likieru migdałowego (użyłam czerwonego wina z dodatkiem migdałowego zapachu do ciast) 50 g masła 3/4 szklanki migdałów (użyłam płatków) łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Ciasto 600 g mąki pszennej 230 ml mleka 35 g świeżych(...)masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli skórka z cytryny Dekoracja 3 łyżki soku z cytryny pół szklanki cukru pudru Do miseczki wsypać żurawiny i zalać je likierem (lub winem z zapachem migdałowym). Odstawić, by żurawina wchłonęła cały płyn. Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić, by drożdże się namnożyły. W dużej misce wymieszać mąkę, sól
Weekendy w domu i ogrodziecukru Składniki na farsz: - 600g mięsa wołowego mielonego (np. udziec, łopatka) - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - pół puszki kukurydzy - pół puszki fasoli czerwonej - lampka czerwonego wytrawnego wina - pół szklanki przecieru pomidorowego - tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, oliwa z oliwek) - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kuchni meksykańskiej (Kamis) Przygotowanie: Zaczynamy od zrobienia ciasta drożdżowego(...)paprykę drobno pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym lub innym tłuszczu. Dodać zmielone mięso, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawy. Smażyć chwilę po czym zalać czerwonym winem i dusić przez 20 min. Po odparowaniu alkoholu dolać przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać kukurydzę i fasolkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzać
Zgrabne Gotowanieboczku w plasterkach 4 łyżki oleju 8 gałązek tymianku szczypta pieprzu szczypta soli Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka czerwonego wina ½ łyżki musztardy Przygotowanie: Cebulę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na 1 łyżce tłuszczu. Liście tymianku oderwać od gałązek (pozostawić 1 gałązkę do dekoracji). Mięso naciąć
KuchniaWeDwoje.pldodatkowo podkręciło aromat dania. Składniki: - 1 litr kiszonej kapusty, najlepiej domowej - 2 duże cebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca - 10 ziaren(...)pieprz - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki cukru 1. Grzyby zalewamy zimną wodą dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc aby namokły. Kapustę lekko odciskami, drobno kroimy i podlewamy winem oraz wodą aby zakryć powierzchnie, dusimy z przyprawami i grzybami. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy cebulę, dodajemy do kapusty. Czas gotowania ok. 2 godzin na wolnym ogniu
Apetyczna babeczkałyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżka żelatyny 2 łyżki cukru pudru płaskie 1/5 szklanki wody gorącej kratka czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła pozostałe: 1/2 szklanki wina czerwonego orzechy pekan Piernik: Do garnka przekładam miód, cukier(...)też do dekoracji. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół około 20 minut.Jak przestygnie nasączam piernik winem. Krem kawowy warstwa I: Mascarpone, kremówkę, puder, przekładam do misy i ubijam. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzam razem w 1/4 szklance gorącej wody. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody
wesoła kuchniaminut, temp. 190 stopni C. Zupa: - 3 korzenie pietruszki - 4 ząbki czosnku - 1/4 selaera - 1/2 pora (biała część) - 1 szalotka - 1 plasterek świeżego imbiru - 2 chlusty białego wytrawnego wina(...)oliwy z oliwy - 2 łyżki masła - 500 ml mleka - 200 ml wody - 100 ml mleka kokosowego Na maśle i oliwie, zblanszuj pokrojone w mniejsze kawałki warzywa. Podlej winem, poczekaj aż odparuje. Dodaj pozostałe składniki i gotuj 15 minut, aż do miękkości warzyw. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą. ponadto: - 1 łyżka czarnuszki - garść pistacji Na suchej patelni upraż czarnuszkę. Pistacje siekamy
SMYKWKUCHNIklasyczni swoimi pastami Za to kolacja jest gwoździem programu. Wtedy to zbiera się cała familia, przy jednym stole i to własnie wtedy zajadają porządne i sycące dania popijając obficie winem. Poniżej przedstawiam Wam moje pyszności inspirowane kuchnią włoską. Na pierwszy ogień proponuję steki z tuńczyka pieczone na pysznym gulaszu z papryką, cukinią, oliwkami i pomidorami, z dodatkiem aromatycznego tymianku(...)mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego wina i sera pleśniowego . Obłęd! I na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu ! Ten nigdy mi się nie znudzi Jednak żeby poznać prawdziwy, autentyczny smak tych dań warto wybrać się
karmelowysię sprawdza ( połączenie z pomidorami ) Składniki 750 g świeżego tuńczyka 5 pomidorów 1 czerwona marynowana papryka 3 ząbki czosnku 1 cebula szklanka białego półwytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 40 ml oliwy z oliwek przyprawy ulubione(...)tuńczyka Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem, pokroiłem plasterki. W rondlu rozgrzałem oliwę, zeszkliłem. Paprykę i pomidory pokroiłem na małe kawałki. Dodałem do cebuli i czosnku. Podlałem białym winem, dodałem koncentrat pomidorowy, dusiłem 15 minut. Tuńczyka skropiłem oliwą, posypałem przyprawami. Odstawiłem na 15 minut. Dodałem tuńczyka do rondla, dusiłem całość ok. 15 minut, aż sos zgęstniał. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchenpolędwiczki wieprzowe – każda o wadze ok. 500 g 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek opcja: 250 ml czerwonego półwytrawnego wina do podania: puree, karmelizowane marchewki* Zielona kruszonka (ilość na 1-2 polędwiczki) : 1 świeża bułka kajzerka 1 łyżeczka ziaren kolendry (można pominąć) 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów leśnych(...)Polędwiczkę oczyszczamy z ewentualnych błon. Nacieramy ją wyciśniętym ząbkiem czosnku (gdy używamy dwóch polędwiczek, potrzebujemy dwóch ząbków). Jeśli mamy czas, to na ok. 4 godziny zalewamy mięso czerwonym, wytrawnym winem. Możemy jednak pominąć ten etap. Po namoczeniu mięso wycieramy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy kruszonkę: Do malaksera wrzucamy suszone grzyby i rozdrabniamy je na pył, dodajemy pokrojony na mniejsze części czosnek, pietruszkę
Poezja smaku100g rodzynków (u mnie Bakalland ) 4-5 moreli (u mnie Bakalland ) 2 szalotki 1 duża marchew 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oleju 200ml białego półwytrawnego wina lub cydru 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego biały pieprz pieprz ziołowy sól 3 liście laurowe mąka do obtoczenia opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok 2cm) Królika pokroić na kawałki. Posypać(...)talerz. Na tej samej patelni zeszklić szalotkę z marchwią. Włożyć liście laurowe, goździki i cynamon, ułożyć kawałki królika, posypać rodzynkami i pokrojonymi w kostkę morelami, posolić do smaku zalać winem, zagotować. Gdy zawartość patelni zacznie mocno bulgotać, dolać szklankę gorącego bulionu, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 90 minut. Podczas duszenia podlewać pozostałym bulionem, żeby mięso się nie przypaliło
Obiad gotowyprzeniesiesz się w świat prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni. Przepis na spaghetti bolognese Składniki dla 4 osób: 500g przecier pomidorowy 500g mięso mielone wieprzowo – wołowe 100g boczek wędzony 100ml czerwonego wina 2 cebule 1 mała marchew ¼ część selera 250ml bulionu 50ml słodkiej śmietanki 30% 2 liście laurowe Sól Pieprz Szczypta gałki muszkatołowej 500g spaghetti Oliwa Ser parmezan do posypania Przepis(...)oliwek, dobrze rozgrzewamy, wsypujemy pokrojony boczek, a po chwili wcześniej przygotowane mięso mielone i smażymy przez kilka minut. Do przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min. Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą
Księga-Smakugorącym makaronie. Posypcie całość jeszcze kilkoma listkami natki pietruszki. Widelce w dłoń. O kurwa, jakież to jest pyszne… Chcecie spłukać ten makaron winem? Koniecznie wybierzcie włoskie białe wino Greco IGT Calabria albo lekki kalifornijski Zinfandel. Półwytrawne Ros é pasuje do wszystkiego! SKŁADNIKI na 2 porcje 250g makaronu Barilla Bucatini n.9 400g puszka pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej
Karo in the KitchenSKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * risotto z borowikami The Green Woodpecker Trill. – 1 op * filet z indyka – 250 g * cebula biała – 1 szt * masło – 3 łyżki * białe wino – 0,5 szkl * bulion warzywny – 3 szkl * parmezan ( tarty )- 3-4 lyżki * czosnek niedźwiedzi suszony(...)lyżka * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek niedźwiedzi i pokrojone w kostkę mięso, przesmażamy. Wsypujemy ryż z borowikami i podlewamy białym winem. Czekamy, aż odparuje. Chochelka po chochelce podlewamy bulionem warzywnym ( kolejną chochelkę wlewamy dopiero w momencie, kiedy poprzednia wsiąknie w ryż ). Pod koniec dodajemy resztę masła oraz garść tartego parmezanu. Doprawiamy solą
Ostra na Słodko