podaniu bardzo ładnie wygląda i naprawdę jest bardzo smaczna.Moi znajomi byli bardzo zachwyceni tylko niestety było za mało...:( 2 łyżki masła 1 cebula 1 główka sałaty 1/2 szkl.białego wina 2 szkl.bulionu jarzynowego sól pieprz 4 łyżki(...)kremówki starta gałka muszkatołowa sok z cytryny sos worcester ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę obieramy.Masło topimy w garnku,wrzucamy cebulę,podsmażamy.Sałatę myjemy,osuszamy.Kilka liści zostawiamy,pozostałe posiekać,dodać do cebuli,zalać winem,wymieszać.Wlać bulion,przykryć garnek,gotować 10 min.Miksujemy,dodajemy śmietankę.Przyprawiamy solą,pieprzem,gałką,sokiem z cytryny i sosem worcester.Przed podaniem podgrzewamy.Odłożoną sałatę kroimy w paski,i ozdabiamy zupę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki ze szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody(...)średnim ogniu często mieszając aż do zredukowania się płynów. W drugim rondlu rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę, szklimy, następnie zalewamy sokiem z połowy cytryny i winem. Gotujemy do redukcji płynów o połowę. Następnie dodajemy śmietankę, zagotowujemy. Sos zdejmujemy palnika, dodajemy 80 g pokrojonego w drobną kostkę masła, sól i pieprz i energicznie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitej
Cook&Loveczosnek – 1 ząbek * marchew – 1 szt * korzeń pietruszki – 0,5 szt * świeże , miękkie pomidory – 3 szt ( można zastąpić 1 szkl passaty pomidorowej ) * czerwone wino – 0,5 szkl * bulion – ok. 1 szkl * liść laurowy, ziele angielskie, kminek majeranek, papryka ostra, papryka słodka, pierz ziarnisty, jałowiec, cukier – do smaku * oliwa z oliwek KLUSKI: * ziemniaki(...)majeranku oraz kminku, kilka ziarenek pieprzu oraz płaską łyżeczkę papryk. Całość smażymy ok. 3-4 minuty aż przyprawy nabiorą aromatu. Wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz pietruszkę, podlewamy czerwonym winem, redukujemy alkohol a następnie wkładamy drobno pokrojone pomidory ( lub passatę ) oraz podlewamy bulionem. Dusimy na wolnym ogniu! przez ok. 20-25 minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas
Ostra na Słodkoczerwonego wina 2 łyżki musztardy sok z cytryny, mąka, sól Przygotowanie : Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące, krótko smażyć na patelni z obu stron Morele pokroić, zalać winem i poddusić w garnuszku pod przykryciem Dodać do moreli musztardę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i odrobiną soli, morele rozgnieść w trakcie gotowania Do wątróbek na patelni dodać
Proste Potrawyszkl ryżu 1 szkl wina 1 cebula kawałek pora ok 10 cm 1 udko z kurczaka 100 g dzikiego ogórka sól pieprz 2 ząbki czosnku oregano hyzop bazylia lubczyk suszona papryka tłuszcz do smażenia(...)natka pietruszki koperek pomidorki cocktailowe Do rondla kroimy cebulę i pora, przysmażamy, dodajemy pokrojone mięso z udka, przysmażamy ponownie, następnie dodajemy ryż i smażymy aż zacznie się szklić, podlewamy winem, dodajemy przyprawy i ciągle mieszając gotujemy i dolewamy wody lub bulionu tyle by ryż miał dostateczną ilość płynu. Pod koniec kiedy ryż już jest miękki dodajemy pokrojone w plasterki dzikie
Gotowanie jest łatweWyjąłem gicze z zamrażarki i pełen determinacji poszedłem… spać . Składniki (na dwie osoby): 400g giczy cielęcych, pokrojonych w części o grubości ok 4 cm świeży tymianek pół butelki wina (kolor nie ma znaczenia) dwie marchewki musztarda sarepska sól, pieprz mąka garść pieczarek pół puszki pomidorów krojonych gałązka rozmarynu skórka z cytryny natka pietruszki Tak się stało(...)każdej strony. Po chwili dorzuć pieczarki, marchewkę i gałązkę rozmarynu. Jak uznasz, że mięso jest odpowiednio podsmażone (uwaga: nie usmażone – ma być surowe w środku), zalej całość winem. Poczekaj, aż się zagotuje i dorzuć pomidory z puszki. Polecam krojone, bo są łatwiejsze w konsumpcji. No, i nie trzeba ich kroić. Teraz zmniejsz ogień na jak najmniejszy i przykryj patelnię
manslogblogPrzepis na nalewkę bardzo prosty, znalazłam go w swoim starym zeszycie i postanowiłam zrobić. Podobno im wino czy nalewka starsza, tym lepsza. Ja robię co roku z różnych owoców i wszystko trzymam w piwnicy. Na różne domowe uroczystości jak znalazł. TRUDNOŚĆ: średnie
Gotuję TestujęJuż niedługo wakacje i pyszne lipcowe maliny. Z chęcią na pewno każdy z nas robi z nich nie tylko soki, dżemy i desery, ale można także zrobić też pyszne Wino. Warto go zrobić i trzymać w domowej piwniczce. Ja mam kilka takich butelek schowanych i jeśli jest okazja to wyciągam. Wspominamy wtedy lato i ciepłe dni i czekamy
Gotuję Testujękości (lub na kościach) słoiczek suszonych pomidorów żurawina (ilość według uznania) ok 8 suszonych grzybków 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe ziele angielskie 100ml czerwonego wytrawnego wina gałązka lubczyku 2 marchewki 3 łyżki suszonego majeranku sól/pieprz natka pietruszki Przygotowanie: Suszone grzyby zalewamy gorąca wodą, przykrywamy i zostawiamy na noc do zmięknięcia. Kapustę drobno siekamy. Mięso(...)czasie ścieramy marchewkę i dołączamy ją do kapusty. Cebulę drobno kroimy i na patelni ją szklimy. Suszone pomidory i grzyby kroimy i dodajemy do kapusty razem z czerwonym winem i żurawiną oraz cebulką Całość od czasu do czasu mieszamy.. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 1,5 -2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie i samo będzie się
ChilliJemySkładniki: 1 l białego wytrawnego wina 50 ml likieru 80 ml soku pomarańczowego 250 ml wody 25 dkg cytryn 25 dkg pomarańczy 1 szklanka cukru kryształu 250 ml araku Sposób wykonania: Cytryny umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę(...)skórki za pomocą tarki do ścierania skórek cytrusów, wymieszać z wodą i cukrem. Zagotować, przecedzić i wystudzić. Wycisnąć cytryny. Odcedzony i schłodzony wywar ze skórek cytryny połączyć z winem, likierem, arakiem i sokiem z cytryn i pomarańczy. Pozostawić na 1,5 godziny. Podawać w szampankach z lodem konsumpcyjnym
Przepisy kulinarne babci AntoninySKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1 szklanka świeżej żurawiny 10-12 wiśni (mrożonych) 2 łyżki miodu kilka kropel soku z cytryny 2-3 łyżki białego wina A jak to zrobić: Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa, natrzeć solą i pieprzem. Tak przygotowane położyć skórą do dołu na zimną(...)desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód i sok z cytryny. Całość dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie. Ja swoją wersję podałam również z pieczonymi ziemniakami i pieczarkami
Kuchnia w opałachballantine's"- 50ml sos sojowy- 10 ml miód- 4 łyżki papryczka pepperoni- 1 mała suszone sok z ananasa - 1 puszka oliwa z oliwek - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki wino wytrawne białe Bordeaux - 100ml Sposób przygotowania; Zaczniemy od przygotowania łososia dzień wcześniej. Szczelnie go wakujemy (zamykamy) razem z pokrojoną w plastry niecałą pomarańczą (bo reszta będzie nam potrzebna(...)marchewkę, pietruszkę; por dzielimy na kawałki i ustawiamy na gotowanie na parze na około 20 minut. Robimy risotto: na oliwie podsmażamy cebulkę, wrzucamy ryż i całość zalewamy winem, dodajemy partiami bulion do czasu, gdy wsiąknie i będzie al dente, dodajemy groszek jest ok wyjmujemy łososi z pieca, nastawiamy piekarnik na 160 stopni, smarujemy naszym sosem i posypujemy pieprzem
pichcisztourodziny. To był wspaniały czas i cudne miejsce. Piliśmy dużo sangrii, było ciepło i cudowny czas. Synowa zrobiła ten trunek w weekend, było pyszne. Do dużego dzbanka wlać wino, sok z limonek i pomarańczy, brandy. Wymieszać. W małym garnuszku zagotować wodę, wsypać cukier i wymieszać. Cukier musi się rozpuścić. Ostudzić, zimne dodać do alkoholi. Sparzyć pomarańcze i limonki, następnie
Kuchnia Pokoleńpewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam wakacje. Mam mnóstwo wspomnień związanych z winem Aglianico. Było nawet na moim ślubie. Na deser pascha , którą pamiętam z dzieciństwa z kawiarni na rynku w Płońsku. Chociaż wtedy moim ulubionym były kawałki wafli. Takie skrawki, które Wedel
Ugotowane pozamiataneszklanka czerwonego wytrawnego wina jabłko, pieprz czarny, oregano, tymianek, sól, posiekany czosnek masło klarowane Przygotowanie : Mięso umyć, osączyć, nakłuć, posypać przyprawami, ponownie nakłuć Mięso włożyć do naczynia z winem do lodówki, najlepiej na noc Następnego dnia mięso przełożyć do rękawa piekarniczego, dodać pokrojone, obrane jabłko i łyżkę masła klarowanego ( mięso z dzika jest dość chude i suche, dlatego
Proste Potrawy