dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli(...)wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn
GRUBY WAŁEKPączki- faworki dyniowe to moje tegoroczne kulinarne odkrycie :) Składniki: 30 dag dyni 25 dag mąki 4 jajka 3 kieliszki czerwonego słodkiego wina 5 dag startej skórki z pomarańcza olej do smażenia cukier(...)puder do posypki Wykonanie: Dynię obrać, pozbawić pestek, pokroić i rozgotować w jednej szklance osolonej wody. Następnie odcedzić, dodać startą skórkę z pomarańcza i wymieszać. Połączyć z mąką, żółtkami , winem i odstawić na godzinę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i posypać
Tradycyjna Kuchniakurzych wątróbek. Bez pieczenia, bez kąpieli wodnej, bez dodatku jajek. Prosty, nieziemsko pyszny, bardzo elegancki. Pasuje zarówno na świąteczny stół, jak i na spotkanie ze znajomymi przy kieliszku białego wina. Jedna z moich specjalności. Wypróbujcie koniecznie! Dzień wcześniej wątróbki dokładnie oczyszczamy z białych żyłek, błonek i ze wszystkich widocznych elementów przewodu żółciowego. Wątróbek po takiej obróbce powinno Wam zostać(...)Pasztet ‘zalakowany’ w ten sposób możecie przechować w lodówce do 1,5 tygodnia – pod warunkiem, że nie zostanie wcześniej napoczęty. Pasztet z kurzych wątróbek idealnie smakuje z lekkim białym winem, np. Liebfraumilch czy z półsłodkim Chardonnay, cienko rozsmarowany na grzankach z pszennego pieczywa. Szybki i elegancki, znajdźcie dla niego miejsce na świątecznym stole lub na spotkaniu ze znajomymi. Pamiętajcie, żeby
Karo in the KitchenSkładniki: 300 g ryżu 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g masła 2 łyżeczki curry 1/2 cebuli 1/2l - rosołu drobiowego 200 ml białego wina 1 natka pietruszki sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 krople oleju sezamowego Wykonanie: Na patelni stopić masło, na nie wsypać posiekaną cebulę i ją udusić. Dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty lecz(...)końcu dodać bulion. Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i usmażyć na osobnej patelni na łyżce oliwy i z proszkiem curry. Następnie kurczaka dodać do ryżu. A z patelni wymyć winem smak i przelać do ryżu. Do ryżu dolać olej sezamowy i wszystko smażyć ze sobą aż ryż będzie miękki, nie mieszać! W razie potrzeby jedynie potrząsać. Na końcu przyprawić solą
Pychotkaaaporcje 50 dkg wątróbki drobiowej 6 suszonych moreli 1/2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki masła 1 łyżka musztardy sok z cytryny(...)mąka sól Sposób wykonania : W ątróbkę opłukać ( np. na sitku lub cedzaku pod bieżącą wodą ), usunąć żyłki, osuszyć, obtoczyć lekko w mące, zrumienić na maśle. Suszone morele zalej winem, podduś pod przykryciem, aby zmiękły. Dodaj zarumienioną wątróbkę wraz z tłuszczem na którym była smażona. Dodaj musztardę , dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Duś wszystko razem
Przepisy i porady kulinarnemieszać i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gotować około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski polać sosem pomidorowym. Smacznego !!! Tutaj podaję link do Gnocchi na białym winie , jeśli ktoś byłby zainteresowany
Zakątek rozkoszy kulinarnychgulaszu z sarny 400 ml maślanki 15 dkg surowego boczku w plasterkach 2 duże cebule 10 g suszonych borowików 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka wody oliwa sól pieprz 4 jagody jałowca mąka do oprószenia Przygotowanie: Mięso z sarny myjemy, suszymy i zalewamy maślanką. Trzymamy je w lodówce, marynując je w maślance(...)mięsa wrzucamy suszone borowiki, dodajemy owoce jałowca, lekko pieprzymy. Podlewamy 1/4 szklanki wody i całość dusimy, aż mięso będzie mięciutkie, co jakiś czas na przemian podlewając winem i wodą. Sos który powstanie nam w mięsie przecieramy przez sitko i polewamy nim mięso. SMACZNEGO
Lili w kuchniswojej prostocie. Smaczny i pikantny. Czosnek dodaje krewetkom charakteru i podkreśla ich smak, a natka pietruszki fantastycznie kusi zapachem. Przepyszne skorupiaki są również traktowane jako afrodyzjak, znakomite z białym winem, na letnie kolacje! Polecam ze świeżą bagietką! Składniki: 500g krewetek 1 pęczek natki pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek chilli sól pieprz Sposób wykonania: Na patelnię wlewamy dużą ilość(...)pietruszki i chilli. Krewetki smażymy stosunkowo krótko, bo zbyt długo podgrzewane stają się gumowate i niesmaczne. Aby wzbogacić ten przepis, można podczas smażenia wlać na patelnię 2 lampki białego wina, część alkoholu wyparuje, a z reszty utworzy się znakomity sos. Życzę kuchennych sukcesów! Smacznego
Kuchnia Pani Wiosnyryżu arborio 30 g orzechów laskowych 1 seler naciowy 1 cebula 50 g grana padano, parmezanu masło - 2 łyżki 250 ml bulionu + listek laurowy 50 ml wermutu, białego wina 2 kiszone cytryny lub 1 łyżka skórki z otartej cytryny sól, pieprz Wykonanie: Dynie przekroić na pół, następnie łyżką wybrać pestki z miękką częścią. Szczelnie zawinąć w folię wysmarowaną oliwą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przełącz na górną grzałkę (grill) i piecz, aż ser się zrumieni (ok. 2 minuty). Podawaj od razu jako przystawkę lub danie główne. Pasuje do nich piwo, a także białe wino, albo sos z pieczonych pomidorów . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczka soku z cytryny Nadzienie: pół piersi z kurczaka 3 buraki ćwikłowe wcześniej parowane lub ugotowane i ostudzone 2 cebule 200 g śmietany 18% 2 jajka 1/4 szklanki białego wina łyżkę posiekanych włoskich orzechów ok 100 g sera koziego sól, pieprz, szczypta tymianku Do dzieła!!! Mąkę, sól i zimne masło siekamy aby delikatnie się połączyły następnie dodajemy resztę składników(...)kroimy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i smażymy aż będzie miękka. Cebulę kroimy w cieniutkie talarki wrzucamy na patelnię i smażymy ok 5 minut - gdy będzie miękka zalewamy ją winem i smażymy następne kilka minut. Buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie pół księżyce. Dokładnie mieszamy ze sobą śmietanę i jajka - przyprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone tartaletki wykładamy: cebulę, kurczaka
sierotka maRysia w kuchniczegoś łatwego i prostego do podania w domu z winem. Zatem moja propozycja to małe kawałki różnych obwarzanków z dwoma dipami. Pieczarkowy: podsmażone na oliwie pieczarki, zmiksowane i doprawione solą, pieprzem. Podczas smażenia sporo wody odparowuje z pieczarek, dlatego do łatwego miksowania blenderem dolałem mleko oraz odrobinę białego półwytrawnego wina. Całość wzmocniłem świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki
Right Behind The Kitchenmojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać parę łyżek białego wina, bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo masło z odrobiną oliwy z oliwek,żeby masło się nie spaliło
potrawyregionalnełyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIsól oliwa z oliwek do pieczenia: 2 cebule - 120 g główka czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 liści szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu wołowego łyżka masła śmietana tłuszcz do smażenia przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć(...)wszystkich stron na oliwie, posypać kminem. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu
Stare Gary