wino - 10075 przepisów (strona:334/672)

Zupa z brukselki po Roterdamsku 114

wywar warzywny 1,5 L · brukselka 50 dag · ziemniaki 3 dag · pomidor · marchewka · pietruszka · seler 1/4 szt · tłuszcz · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · wino białe wytrawne 4 łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć(...)obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z brukselką, pomidorem, śmietaną wymieszaną z mąką i winem, chwile pogotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Kapuśniak rozgrzewający 148

kwaszonej* – 3-4 marchewki – 1 seler – 1 pietruszka – Natka pietruszki – 1 por – 1 duża cebula – Łyżka masła – pół szklanki białego wina – Kilka ziemniaków – 1-2 garści kaczy pęczak – Sól, pieprz, papryka słodka, opcjonalnie kminek/ kmin rzymski, pieprz cayenne, imbir suszony   Żeberka pokroić w paski, zagotować w dużym(...)opłukane części pora. Doprawić solą i pieprzem, dodatkowo dodać kilka szczypt pieprzu cayenne i szczyptę imbiru oraz kmin rzymski. Na patelni, na której smażyliśmy warzywa, delikatnie podsmażyć kapustę z winem. Kapustę można wcześniej pokroić na krótsze kawałki. Jeśli jest mocno ukwaszona i ktoś woli łagodniejszą w smaku, można ją wcześniej przepłukać. Kapustę wrzucamy do naszego wywaru z warzywami i mięsem

Pociąg Do Kuchni
Nogi z kaczki z wiśniami i orzechami 215

składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest natomiast sałatka z wiśni, jabłek i orzechów. W gruncie rzeczy można(...)soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać czas. Mięso jest zwykle gotowe po około godzinie, ale może to być zarówno trochę mniej

Kulinarna Pokusa
Grillowane polędwiczki z kurczaka w winnym sosie żurawinowym na kalafiorze 168

chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny(...)camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony na połowę, 2 papryki peperoni czereśniowe, świeże oregano. Przygotowanie: Marynata do kurczaka: sos chili, mieszamy z 2 łyżkami oleju, papryką ostrą i słodką, winem, ketchupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy  żurawiny i mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, suszymy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Kalafior myjemy

Moniki Smakołyki
Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami 136

polecam. Do tego konfitura z czerwonej cebuli , pomidory i boczek, który przełamuje te smaki. Ze zdjęć nie jestem zadowolona, ale byłam pośpieszana w trakcie fotografowania... ;). Dopełnieniem posiłku był kieliszek wina Celebro Italy , które idealnie komponowało się ze smakiem tarty. Podsumowując, pyszny obiad w doborowym towarzystwie :) Pełnoziarnista tarta z konfiturą z czerwonej cebuli, boczkiem i pomidorami Ciasto (lekko zmieniony przepis

Corner With Recipes
Pizza z mąki pełnoziarnistej z mozzarellą i rukolą 132

jest szczęśliwą posiadaczką Thermomixa, pizze powstały ekspresowo. Do tego koniecznie wino, w którym się ostatnio rodzinnie rozsmakowaliśmy, czyli Celebro Italy . Przekonało do siebie nawet tych, którzy za czerwonym winem nie przepadają :) Inspiracja Spód pizzy (1 blacha): - 0,5 kg mąki pszennej pełnoziarnistej - 300 ml wody - 15 g świeżych drożdży - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju rzepakowego/oliwy

Corner With Recipes
Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami 211

który nabiera smaku i blasku po usmażeniu czy jak dzisiaj po ugrillowaniu. Jako dodatek do halloumi , dosyć słonego sera proponuję truskawki, świeżą kolendrę i miętę. Wspaniała przekąska do lampki wina…moja dzisiejsza kolacja. Trochę luksusu nie zaszkodzi! W końcu są wakacje! Grillowany halloumi z truskawkami i ziołami Składniki: 130 g sera halloumi 100 g truskawek 2 łyżki oliwy

codojedzenia
Camembert w sosie musztardowym 95

słupki. Ser camembert naciąć i włożyć w szczelinki czosnek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ser umieścić na papierze do pieczenia i zapiekać 10 minut. Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 1 łyżka syropu z agawy 1/2 łyżeczki musztardy delikatesowej Wszystkie składniki umieścić w rondelku. Gotować, aż zgęstnieje. Polać ser camembert i jeść ciepłe. Przepis pochodzi s tąd

Moja Galeria Smaku
Jabłkowe grzane wino 166

Jabłkowe grzane wino - cudnie pachnące imbirem i cynamonem. Idealne na sylwestrowy wieczór lub na zimne karnawałowe wieczory. Przy takim rozgrzewającym kubku żadna zima nam nie straszna ;) To mój ostatni wpis w tym roku. Życzę Wam udanej zabawy sylwestrowej i wspaniałego 2015 roku :D Niech się spełnią wszystkie Wasze marzenia, plany i postanowienia! I mam nadzieję, że będziecie

Moja Galeria Smaku
Domowy napój malinowy alkoholowy 145

cytryny 2 szklanki czerwonego wina. Wykonanie: Maliny opłukać i przetrzeć przez sito. Cukier rozpuścić w ciepłej przegotowanej wodzie, dodać do malin razem z sokiem z cytryny i winem. Wstawić na 20 minut do zamrażalnika, przelać do ozdobnych szklanek i podawać z biszkoptami

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka kalafiorowa z zielonym groszkiem 181

Szybka, sezonowa i pyszna sałatka letnia. Składniki: 1 kalafior, 15 dag zielonego groszku, 1 kieliszek białego wytrawnego wina, natka pietruszki, sól do smaku(...)mały słoiczek majonezu. Wykonanie: Ugotować kalafior w osolonej wodzie (lecz nie rozgotować), następnie podzielić go na różyczki i przełożyć na ozdobny talerz. Wsypać groszek i polać majonezem rozprowadzonym winem i posypać natką pietruszki

Tradycyjna Kuchnia
Małże nowozelandzkie w sosie limonkowym z medalionami z semoliny! 187

schłodzonego cydru smakuje wybornie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone) - 2 szalotki - 1 chili czerwone - sok z 1/2 limonki - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - lampka białego wina - świeża mięta - sól morska - kasza manna semolina Kupiec (6- 7 łyżek czubatych) - 1 szkl. wody - 1 szkl. mleka Wykonanie: - małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce - następnie płukamy pod bieżącą(...)garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę - siekamy szalotki i chili, dodajemy do rondelka - wyciskamy sok z limonki i podlewamy sos - dusimy wszystko około 4-5 minut - solimy solą morską - podlewamy winem, dusimy do momentu aż cały alkohol wyparuje - oczyszczone muszle układamy w naczyniu żaroodpornym, do każdej muszli wlewamy sos, polewamy obficie - pieczemy 12 minut w rozgrzanym piecu -  gotujemy semolinę - Kupiec

SMYKWKUCHNI
Kurczak w winie – coq au vin 163

francusku Składniki Marynata : 2 marchewki 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 24 ziarna pieprzu czarnego 1 butelka wina wytrawnego Bordeaux 60 ml koniaku 60 ml oleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól(...)wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie   Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem. Kurczaka zalałem marynatą. Wstawiłem do lodówki na noc. Wyjąłem kurczaka , osuszyłem , marynatę zachowałem. Kurczaka obsmażyłem na połowie masła zmieszanego z olejem. Dodałem warzywa i zioła wyjęte

R'n'G Kitchen
Rillettes z łososia i zielonego pieprzu 162

kuchnia francuska ma w sobie to coś. Polecamy, wypróbujcie ten prosty, a czy smaczny przepis ? Dla nas TAK Składniki 1 bagietka 750 ml wody 125 ml wytrawnego białego wina 1 cebula grubo posiekana ( 80 g ) 1 liść laurowy 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów(...)łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła miękkiego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu Przygotowanie W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut, aż ryba była miękka. Zestawiłem z ognia

R'n'G Kitchen
Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów 148

Propozycja na kolację Składniki 500 g porów 500 g szpinaku 150 g surowej szynki 50 g masła 40 g mąki 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml rosołu mięsnego sól pieprz czarny świeżo starta gałka muszkatołowa 4 jaja Przygotowanie   Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki. Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem(...)dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok. Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół, ułożyłem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania