wino - 10075 przepisów (strona:343/672)

Smażony Camembert w płatkach kukurydzianych z konfiturą z suszonej żurawiny na mixie sałat z winogron 185

Produkt y potrzebne; ser camembert 2Sztuki płatki kukurydziane 300Gramów jajko 3Sztuki olej 1Szklanka do konfitury; żurawina suszona 50Gramów jabłko 1/2Sztuki wino czerwone 4Łyżki cukier 4Łyżki mix sałat; rukola(...)listki sałata rzymska 2 listki szpinakWg 4 listki sałata czerwona 2 listki winogrona  6Sztuk Sposób Przygotowania; 1.  Do rondla wrzucamy Nasze jablko, żurawine, cukier i polewamy winem około 10 min dusząc. 2.  W misce mieszamy Nasze produkty na mix sałat, kroimy na pół lub 1/4 winogron i mieszamy. 3.  Naszą konfiturę miksujemy blenderem na masę

pichciszto
Zrazy wołowe zwijane z suszonymi pomidorami, z wolnowaru 171

boczku wędzonego   8 pomidorów suszonych,  w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu  szklanka   czerwonego, wytrawnego wina ,  parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula  przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry(...)stron  na tłuszczu. Na dnie misy wolnowaru  ułożyć  cebulę pokrojona w piórka, na niej  położyć obsmażone zrazy.  Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Dolać bulion, zagotować. Płynem zalać zrazy. Dodać czosnek, zioła, przykryć  i gotować w ustawieniu low ok 10  - 11 godzin. Gdy mięso będzie miękkie, zrazy

Stare Gary
Pasztet z wątróbek drobiowych 162

pasztetu majonez. Wyszedł bardzo smaczny. A inspiracja był przepis  Roberta Makłowicza . Składniki: 1 kg wątróbek drobiowych 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 kostki masła 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki majonezu sól pieprz tymianek Wykonanie: Wątróbki smażę  na maśle, porcjami,  na rumiano, ale nie ścinam ich całkiem w środku. Pozostawiam krwiste. Osączam(...)durszlaku.  Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na maśle aż będzie szklista. Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz podsmażone i osączone wątróbki. Podduszam przez kilka minut, podlewam winem i ponownie duszę przez około 5 minut, doprawiam do smaku.   Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie  z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę

Bea(u)ty kitchen
Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym 173

liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia. Sos malinowy: 350 g mrożonych malin (w sezonie świeżych owoców), 200 ml białego wytrawnego wina, ocet balsamiczny, 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Jarmuż blanszować 2 minuty w gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli(...)łyżeczki cukru (porwane liście bez grubych nerwów włożyć do gotującej się wody, po 2 minutach przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie). Maliny zalać winem, dodać zioła prowansalskie, gotować 10 minut na wolnym ogniu, w między czasie doprawić do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowane przetrzeć przez sito i usunąć pestki.  Cebulę obrać, pokroić

SzczyptaSmaQ
Pasztet z winem 150

godziny wjeżdża do lodówki do chłodzenia i jak tylko się schłodzi można zajadać. Wino w pasztecie spełnia rolę wypełniacza smaku i nadaje mu charakteru, polecam gorąco. Pasztet z winem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Biała kiełbasa z jabłkami i żurawiną 137

wstępnej , po prosu ją upiekłam /. Składniki: 4-6  kawałków białej kiełbasy /po 150 g/ u mnie włoska biała salsiccia 2 duże cebule /czerwone/ 2 jabłka ¾ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki  konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek  laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki  ostrej(...)dodać liść laurowy, ziele i   zmiażdżony czosnek, przemieszać. -Przełożyć do naczynia  żaroodpornego. -Na cebuli  ułożyć kiełbasę , wierzch posmarować żurawiną wymieszaną z łyżką oliwy. -Całość zalać winę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stC. na ok. 25 minut. -Jabłka umyć, osuszyć , pokroić w cząstki , usunąć gniazdka nasienne  i dodać do kiełbasy. -Piec razem ok.20 minut

Zakamarki mojej kuchni
Łosoś na zielonych szparagach z sosem szodonowym (Sabayon) 215

ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1 łyżka masła Sos Sabayon 4 żółtka drobna sól morska kolorowy pieprz świeżo mielony 125 ml wytrawnego szampana lub białego wina ½ łyżeczki skórki startej z cytryny Umyty i osuszony filet podzielić na 4 części. Skropić sokiem z cytryny i lekko oprószyć solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 170°C (termoobieg). Naczynie

Pełny talerz
Udka z kurczaka z sosem z gorgonzoli z puree cytrynowym. 156

zabrałem się za obiad - udka będą! Czego użyłem? -udka z kurczaka, pozbawione nadmiaru skóry i tłuszczu -5 nieobranych ząbków czosnku -cebula w łupinie na pół przekrojona -tymianek -sól, pieprz -wino białe półwytrawne, lub wywar z warzyw -śmietanka 30% -gorgonzola -ziemniaki -masło -olej rzepakowy -mleko -skórka z cytryny Udka nacieramy tymiankiem, solą i pieprzem. Patelnię z możliwością wstawienia do piekarnika(...)dodajemy masło i olej rzepakowy. Wrzucamy czosnek i cebulę, i po chwili udka skórką do dołu. Smażymy do momentu zrumienienia, odwracamy na drugą stronę, smażymy dwie minuty i podlewamy winem, lub bulionem. Zagotowujemy i wkładamy pod przykryciem na 25 minut do piekarnika w temperaturze 170 stopni termoobieg, lub 185 funkcja góra - dół. Po tym czasie wyciągamy udka i dajemy

BaRepas
Pasztet z gęsich wątróbek z żurawiną 182

cebuli 2 - 3 ząbki czosnku ok. 50 g miękkiego masła łyżka żurawiny suszonej ok 100 ml wina Porto sól pieprz + roztopione masło do polania przygotowanie Żurawinę zalać winem Porto (tak aby była zakryta), odstawić na bok. Wątróbkę umyć, oczyścić i przez ok godzinę moczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Zdjąć z patelni i odstawić

Stare Gary
Houskove knedliky, czyli czeskie knedle ze szczypiorkiem w sosie serowo - śmietanowym. 158

posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne -ser starty długodojrzewający -kostka serka topionego -śmietana 12% -masło -sól, pieprz Na maśle szklimy cebulę i pora. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy płyn odparuje wrzucamy sery. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia. Ściągamy z ognia, zalewamy śmietaną i miksujemy blenderem. Możemy doprawić papryką słodką. Dodatkowo: -pieczarki w całości grillowane; tylko posolone już

BaRepas
Filet z kurczaka w sosie borowikowym. 183

potem siup do kuchni obiad niedzielny przygotowywać. I co na ten obiad? -filety z kurczaka -borowiki suszone zalane gorącą wodą na kilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki(...)minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką masła. Wyciągamy z tłuszczu i odstawiamy na bok. Na tłuszcz ze smażonego mięsa wrzucamy  posiekaną cebulę i czosnek, podlewamy winem. Po chwili dodajemy posiekane, odsączone borowiki oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżkę masła. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 15 minut. Dodajemy łyżkę suszonej cebuli, mieszamy i podsmażamy

BaRepas
Tagliatelle z wołowiną i karmelizowanymi pomidorkami ze smażonymi boczniakami. 144

zabrakło, więc makaron gotowy będzie...a szkoda. Czego użyłem? -300 gram wołowiny na moich oczach u rzeźnika zmielonej -kilka dużych boczniaków -makaron -parmezan starty świeżo -karmelizowane, suszone pomidorki -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -oregano, czosnek niedźwiedzi(...)cebula suszona -cebula -czosnek -oliwa -masło klarowane Oliwę rozgrzewamy, dorzucamy łyżkę masła. Wrzucamy posiekaną cebulę i zgnieciony bokiem noża i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone pomidorki, solimy i pieprzymy; podlewamy winem. Gdy płyn się zredukuje dorzucamy wołowinę. Doprawiamy ją sporą ilością oregano, czosnkiem niedźwiedzim, cebulą suszoną, szczyptą soli i pieprzem. Boczniaki kroimy w paski, wrzucamy na masło rozgrzane na osobnej patelni

BaRepas
Kremowa zupa dyniowa z winem 135

ryżu basmati 2 ząbki czosnku 1 cebula olej 3 większe kawałki dyni pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sok z cytryny kilka łyżek czerwonego półwytrawnego wina sól, pieprz prażone pestki dyni Wykonanie: Ugotuj oddzielnie ryż i soczewicę, odcedź. Rozgrzej olej, drobno posiekaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż(...)przez chwilę. Dodaj dynię, dolej wody nieco nad powierzchnię dyni. Gotuj do miękkości. Następnie dodaj ugotowane ryż i soczewicę. Zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną, dopraw do smaku sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Podawaj posypane prażonymi pestkami dyni. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto z gruszką i pieczonym amurem. 173

jako bazę do dania. I padło na gruszkę. Super! Dobrze, że to nie ziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek(...)starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała  Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, odkładamy. Na głównej patelni szklimy na maśle posiekaną szalotkę i por, wrzucamy ryż, gdy zrobi się transparentny dolewamy płyn

BaRepas
Naleśniki w winnym sosie z mandarynek i mango pod serkiem z sosem czekoladowo - migdałowym. 179

kilka cząstek mandarynek z syropu -wino białe półwytrawne 1/2 szklanki -łyżka soku z cytryny -łyżka cukru pudru -łyżeczka masła Topimy masło w rondelku, wrzucamy owoce, podsmażamy i zalewamy winem. Gdy alkohol odparuje dodajemy cukier i sok z cytryny. Podsmażamy do zgęstnienia. Do naleśników dodajemy gorący sos. Sos czekoladowo - migdałowy: -garść migdałów zmiażdżonych w moździerzu -pasek czekolady gorzkiej -łyżka masła

BaRepas