wino - 10075 przepisów (strona:349/672)

Zrazy wołowe zawijane 184

więcej niż na jeden obiadskładniki:ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa)kawałek słoniny2-3 kiszone ogórkicebula do zrazów i do pieczeniamusztardapieprz, sólmąka do obsypaniabulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła  - tymianek, szałwiaprzygotowanie:Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy plaster zbić tłuczkiem(...)oprószyć lekko solą i mąką i mocno zrumienić ze wszystkich stron  na tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć  i wstawić do piekarnika nagrzanego

Stare Gary
Pieczeń wieprzowa 172

cała noc do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Obsmażyć na patelni, włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać parę ząbków czosnku, gałązkę tymianku, pokrojoną w piórka cebulę, podlać winem i wstawić do  piekarnika nagrzanego do 190 - 200 st C. Piec aż mięso będzie miało w środku temperaturę ok 76 - 78 st C. Moja wieprzowina piekła się

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 144

paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i podlewając co jakiś czas winem

Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 221

łyżki sosu sojowego 3 łyżki  słodkiego sosu chili  2 łyżki octu  ryżowego4 łyżki  wina imbirowego ( zastąpiłam białym winem wymieszanym ze startym imbirem)przygotowanieWymieszać wszystkie składniki marynaty. Umyte i osuszone nogi włożyć do marynaty  i marynować  przez około 8 godzin , co jakiś

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 160

takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.składniki1 kg podgrzybków1/2 kg prawdziwków2 cebule2 ząbki czosnku200 g śmietany 18%natka pietruszkisól, pieprzczerwone wino do podlania przygotowanieGrzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery.  Cebulę pokroić w piórka(...)przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Ligawa w octowej marynacie 184

To miało być pyszne, marynowane  mięso, na na dwa obiady dla trzech osób. Marynowało się całą noc w octowo - winnej zalewie.  Upiekło się znakomicie

Stare Gary
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 220

ładny filet z dorsza30 dag kaszanki (2 szt)2 średnie cebule3 ząbki czosnkułyżeczka cukrupół łyżeczki curry1 cytryna4 łyżki miodu naturalnego kurkuma1 świeży zielony ogórek1/3 kostki masła100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne)1 jabłkosól, pieprz, oliwa do smażeniaPrzygotowanie :Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie(...)strony na pergaminie polanego odrobiną oleju.3. Po usmażeniu dorsza na pergamin (z tym całym aromatem) daję kawałek masła i starty na tarce ząbek czosnku, chwilę smażę i zalewam białym winem. Kiedy to wszystkie aromaty odejdą od papieru - wyciągam go i trochę wszystko redukuję. Doprawiam solą, pieprzem i cukrem, dokładam resztę masła i jak się ładnie rozpuści dodaję oczyszczonego z gniazda

Mechanik w kuchni
Sernik limonkowo-miętowy mojito 162

perspektywa sernika limonkowo-miętowo-rumowego bardzo mnie pociągała…;) Niestety sernik nie wyszedł mi idealny ale to z mojej winy. W smaku fantastyczny tylko bardzo mi popękał:( Moja wina bo tak szybko chciałam go zrobić, że nie trzymałam się przepisu i korzystając z zawartości lodówki zamiast 500 g twarogu i 250 g maskarpone dałam 750 g serka kremowego

UgotujmyTo.pl
Faszerowane bakaliami śliwki w sosie winno-miodowym 204

tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest. Zresztą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
NAJLEPSZE KREWETKI - NA MAŚLE Z CZOSNKIEM, ROZMARYNEM I CHILI 261

szklanki białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z winem czy bez - bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych)4 łyzki oliwy z oliwek4 łyżki masła5 ząbków czosnku2 gałązki

Słodko-Słony Świat Ilony
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 270

ryżem.Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI:– filet z kurczaka – 2 szt- jabłka – 3 szt- miód – 2 łyżki- czerwone wino – 2 łyżki- mąka – 1 łyżka- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta- masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy, kroimy w polędwiczki(...)doprawiamy solą , pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, podlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy ze 100 ml wody. Wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia

Ostra na Słodko
Makaron z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie 267

filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana – 18% – 125 ml – białe wino – 100 ml – żółtko – 2 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – gałka muszkatałowa – 1 szczypta – chilli – 1 szczypta(...)rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ubijamy 125 ml śmietanki 30%. Dodajemy 2 żółtka. Mieszamy. Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia.Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy

Ostra na Słodko
Racuszki z mleka w proszku z kremem jagodowym 113

wino musujące – 50 ml* cukier – 4 łyżki* kokos – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:KREM JAGODOWY:Umyte borówki wsypujemy do garnka , zasypujemy cukrem i zalewamy winem musującym.Gotujemy na wolnym ogniu ( mieszając od czasu do czasu ) , do momentu aż z borówek zrobi się ” masa ” ( absolutnie nie ma być gładka! ).Dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. W razie

Ostra na Słodko
Skrzydełka na ostro 202

łyżka- słodkie wino – 50 ml- sól – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skrzydełka czyścimy, odcinamy końce. Skrapiamy sosem sojowym, nacieramy imbirem. Odstawiamy na 15 minut. Zalewamy winem i odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie odsączamy z zalewy( nie wylewamy jej! ). Smarujemy miodem i musztardą. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, odstawiamy na chwilę. Papryki drobniutko kroimy

Ostra na Słodko
Kacze udka duszone w maladze 168

Duck legs in malagaSkładniki.2 kacze udka1/2 szklanki wina Malaga3 goździkigałka muszkatołowaskórka starta z pomarańczysólpieprz1 jabłko1 pomarańczaWykonanie.Z połowy pomarańczy zetrzeć skórkę i wycisnąć sok Przyprawy zmiażdżyć i natrzeć nimi udka, posypać solą i pieprzem, dodać skórkę pomarańczy .Sokiem skropić mięso. Odstawić na 1h.Udka ułożyć w garnku, podlać łyżką wody i opiec z obu stron pod przykryciem. Polewać wytopionym

Kulinarny karnet Christophera