wino - 10075 przepisów (strona:353/672)

Linguine z krewetkami - cóż za cudo! 160

Koniec końców stwierdzam: WARTY BYŁO! Przepis pochodzi ze strony Wielka Pyszność. Składniki: 2 garści linguine 200g krewetek w skorupach 150ml śmietanki pół puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 1/5 papryczki piri piri sól olej 60g zimnego masła No dobrze w pierwszej kolejności wstawiam wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować solę i wrzucam makaron. Makaron gotujemy baaardzo(...)ogniu aż wszystko przejdzie swoim smakiem (ok. 10-15min). Biorę drugą patelnię i króciutko podsmażam krewetki na oleju z rozgniecionymi ząbkami czosnku (dosłownie 1-2min). Następnie zalewam winem i odparowuję. Wyjmuję czosnek. Wcześniej przygotowany sos wlewam przez sitko. Dorzucam makaron (można również wlać trochę wody z gotowania makaronu). Dodaje drobniutko posiekaną papryczkę, solę i pieprzę. Całość chwilkę pitraszę

Brzuszki Łakomczuszki
Mule 183

dwojga imion męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo kupiłem kilogram muli i białe wino. Tak zaopatrzony poleciałem do domu. Mule robiłem po raz pierwszy, więc musiałem znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się je czyści i znalazłem kilka różnych przepisów. Zdecydowałem

Gotuj z Misiem
Pstrąg po żydowsku 227

właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek świeża kolendra – 2 gałązki masło – 2 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 3 ząbki białe wino wytrawne – 1 szklanka sok z ½ cytryny cukier – 2 łyżeczki rodzynki – 100 gram pomidory krojone – 1 puszka przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy Masełko pietruszkowe: Do miseczki wrzucamy 2 łyżki masła(...)dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około

Gotuj z Misiem
MALVAPOEDING (English & Polish) 196

się okazało Sandra go uwielbia :).Podoba mi się smak tego deseru. Jest to prawdziwie comfort food. Bardzo wilgotne ciasto o dość wyraźnym waniliowym posmaku.Nazwa "Malvapoeding" pochodzi od wina - "Malvasia". W Kapsztadzie zajadano się ciepłym pudingiem podawanym z winem.Posiłkowałam się przepisami z dwóch stron: Greedy Gourmet i Food.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Urodzinowe menu :) 286

piecyka kurczaka kroimy w ukośne plastry i polewamy łyżeczką słodkiego sosu chilli. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam

Ratunku obiad
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 175

ścisłości na końcu podaję przepis.Składniki:- 8 plastrów schabu- 1 cebula- 200 g pieczarek- 2 ząbki czosnku- 2 łyżeczki suszonego oregano- 1/2 pęczka bazylii- 100 ml białego, wytrawnego wina- puszka pomidorów- 2 łyżki oliwy z oliwek- sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie: 1. Schab posypujemy z obu stron solą i pieprzem, smażymy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce(...)plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem.3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy

Kraina Tysiąca Smaków
Pijany kurczak 262

kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą(...)rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec.  Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą. Powstałym sosem polać kurczaka

Pasja Smaku
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 252

część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                    - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku(...)miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem.  Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 278

baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki ostrej(...)pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić

Smaczne Zdrowe
Risotto 358

risotto Na 2 porcje: 200g ryżu do risotto Arborio duże cebula avocado 2 ząbki czosnku garść świeżego szpinaku suszone pomidory z zalewy - 10 sztuk 2 łyżki masła 100ml białego wina ok. 1 l bulionu warzywnego (ewentualnie przegotowana, letnia woda) pieprz czarny świeżo mielony, sól ziołowa  tymianek, rozmaryn pieprz cayenne Wszystkie składniki przygotowujemy: cebulkę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy(...)którym smażymy cebulkę. Gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące. Po tym czasie podlewamy go winem i czekamy, aż odparuje. Później dolewamy bulionu (lub wody - pamiętajmy jednak, by wtedy risotto dobrze doprawić) tyle, by przykrył ryż. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, by nasze risotto powoli się

Sajkofanka smaku
Czekoladowe ciasto z malinami 257

zapraszam na bardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem świeżych ogrodowych malin. Ciasto idealnie dopasowało się z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro które słynie z delikatności a orzeźwiający, soczyście owocowy aromat podkreśla smak lodów, ciast i deserów.Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o winach jak i z czym je podawać zapraszam do Klubu Celebro. Składniki: 200 g margaryny

Ala piecze i gotuje
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 162

musztardy sarepskiej Nadzienie: 200 g szpinak mrożony z śmietaną 6 szt pomidory suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie:Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt(...)roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie

Ala piecze i gotuje
Ciasto ucierane z rabarbarem 339

słodkie wino w przepięknych kryształowych kieliszkach z serii Magnum. Kieliszki przeznaczone są do różnego rodzaju czerwonych win a ich duży rozmiar  umożliwia pełne delektowanie się aromatem wina unoszącym się nad kieliszkiem. Znakomity pomysł na prezent oraz  doskonałe na romantyczny wieczór we dwoje. Otrzymałam je z  sklepu internetowego AJMARA . Bałam się czy kieliszki dojadą

Ala piecze i gotuje
Makaron z łososiem w sosie śmietanowym 319

osoby( 2 dorosłych i 2 dzieci):• 340g makaronu (lepszy krótki- u mnie mezze penne)• 300 g wędzonego łososia• ½ cebuli• ½ szklanki mleka• ½ szklanki słodkiej śmietanki• ½ szklanki białego wina• oliwa, pieprz, pietruszkaGotującą się wodę, solimy i wrzucamy makaron. W tym samym czasie zaczynamy przygotowywać sos. Przygotowanie sosu nie powinno mam zająć więcej niż 8/10 minut, własnie tyle potrzeba na ugotowanie(...)patelni, na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulkę. Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojonego łososia, doprawiamy pieprzem (soli nie potrzeba, wędzony łosoś jest wystarczająco słony), delikatnie mieszamy i przesmażamy. Całość zalewamy białym winem i czekamy aż odparuje. Wlewamy mleko i śmietankę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze chwilkę aż smaki się połączą.Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z łososiem, dodajemy pokrojoną pietruszkę i mieszamy

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 198

folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta 2 duże pory 100 g tyrolskiego szpeku w plasterkach (szynki szwarcwaldzkiej, wędzonki, boczku) 1/3 szklanki bialego wytrawnego wina( u mnie Celebro France semi dry) 4 jajka 70 gr startego żółtego sera ( u mnie ementaler) 3 łyżki gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz Pory myjemy i kroimy na kawałki(...)łyżce tłuszczu. Do miekkich porów dodajemy pokrojony na małe kawałeczki szpek. W przypadku boczku, należy najpierw podsmażyć boczek na osobnej patelni, a potem dodać do miekkich porów. Całość podlewamy winem i pozwalamy mu wyparować. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm, przekładamy na papier do pieczenia, wykładamy nim dno formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy

Mia Cucina Sofieta