wino - 10075 przepisów (strona:353/672)

Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 173

winny kilka suszonych pomidorów pęczek natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy sok z 1/2 cytryny 1 duży ząbek czosnku sól, czarny pieprz do podania: świeży chleb schłodzone białe wytrawne wino Przygotowanie: Odcinam końce fasolki szparagowej, większe strąki kroję na pół, wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 5 minut. Odcedzam i przekładam do zimnej wody. Cebulę kroję w piórka, przekładam(...)dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym chlebem, który maczam w resztkach czosnkowego winegretu. Świetne z białym winem. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
ZUPA BOUILLABAISSE 209

różnych owoców morza: ośmiorniczki, krewetki, kraby, homary, mule..)- 2 marchewki- 2 duże cebule- kilka ząbków czosnku (u mnie cała główka)- biała część pora- 500g pomidorów- 1 szklanka białego wytrawnego wina- 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek- koperek, szafran (szczypta)- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę)- skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy(...)sparzone i obrane ze skóry, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka.Dodajemy szczyptę szafranu, skórkę pomarańczową i zalewamy wodą lub bulionem. Dorzucamy fitety rybne pokrojone na kawałki, zalewamy białym winem i całość doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok.15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy owoce morza i gotujemy całość jeszcze ok.3-5 minut. Mule przed gotowaniem dokładnie wymyć i najlepiej obgotować chwilę

Smaczne Zdrowe
Dziwne? Ale zjadliwe #6 Niebo(RAKI) w gębie czy kulinarne rozczarowanie? 181

jedzenia. Chyba, że się komuś w wygryzanie bawić chce, tak jak Stwórcy ;)  Reasumując, kolacja to raczej dla Stwórcy była, niż dla nas. On pożre wszystko, byle cebula i wino były ;) Ja obeszłam się kanapką z żółtym serem, też dobre ;) Raka kawałek uszczknęłam, bo jak już się tyyleee przy nich narobiłam, to chciałam chociaż spróbować. W smaku dobre

bastalena
Chutney śliwkowy z czosnkiem i chili 209

proszku - 1 duża łyżka miodu - 50 g cukru białego kryształu - sól, pieprz - 400 ml octu winnego z  jabłek - 2 łyżki octu balsamicznego  - 100 ml czerwonego wytrawnego wina - odrobina wody (2-3 łyżki maksymalnie)   PRZYGOTOWANIE:  Kilogram śliwek węgierek myjemy...     .... po czym usuwamy z nich pestki. Śliwki(...)wrzucamy do garnka, dorzucamy czosnek i szalotkę pokrojone w kosteczkę. Dodajemy przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli.    Wszystko podsmażamy chwilę, po czym zalewamy jabłkowym octem winnym oraz wytrawnym winem czerwonym, dodajemy odrobinę miodu i octu balsamicznego oraz cukru, po czym gotujemy na małym ogniu tak długo, aż śliwki zaczną się rozpadać (około 30-40 minut). Sami kontrolujcie, jaka gęstość

Sajkofanka smaku
1452. Torcik malinowy z bitą smietaną 184

niestety rozbiła się..jestem zła...Ocet z czerwonego wina wykorzystałam tylko raz,a może dwa..i już nie ma..ale "pachniało " za to w kuchni..octem i winem haha.. Ja swoje ciasto piekłam w tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta

Moje domowe kucharzenie
Pikantna zupa dyniowa z orzechami i oscypkiem! CZAS NA DYNIĘ 159

korzenia - 250 ml jogurtu bałkańskiego - 4 łyżki oliwy z oliwek - lampka wina wytrawnego (białe) Cebulę podprażamy na tłuszczu dodajemy kosteczki dyni, prażymy około 10 minut, podlewamy winem, odparowujemy około 10 minut, dodajemy pozostałe składniki i szklankę wody. Doprawiamy solą, wszytko miksujemy na gładką masę.  Połówki orzechów włoskich prażymy około 15 minut w piekarniku na złoty kolor. Oscypka kroimy

SMYKWKUCHNI
Linguine z krewetkami - cóż za cudo! 154

Koniec końców stwierdzam: WARTY BYŁO! Przepis pochodzi ze strony Wielka Pyszność. Składniki: 2 garści linguine 200g krewetek w skorupach 150ml śmietanki pół puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 100ml białego wina 1/5 papryczki piri piri sól olej 60g zimnego masła No dobrze w pierwszej kolejności wstawiam wodę na makaron. Gdy zacznie się gotować solę i wrzucam makaron. Makaron gotujemy baaardzo(...)ogniu aż wszystko przejdzie swoim smakiem (ok. 10-15min). Biorę drugą patelnię i króciutko podsmażam krewetki na oleju z rozgniecionymi ząbkami czosnku (dosłownie 1-2min). Następnie zalewam winem i odparowuję. Wyjmuję czosnek. Wcześniej przygotowany sos wlewam przez sitko. Dorzucam makaron (można również wlać trochę wody z gotowania makaronu). Dodaje drobniutko posiekaną papryczkę, solę i pieprzę. Całość chwilkę pitraszę

Brzuszki Łakomczuszki
Mule 177

dwojga imion męskich, na stoisku rybnym, zobaczyłem świeże mule. I to jeszcze w promocji! Pewnie bali się, że im pozdychają:) Nie zastanawiając się długo kupiłem kilogram muli i białe wino. Tak zaopatrzony poleciałem do domu. Mule robiłem po raz pierwszy, więc musiałem znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się je czyści i znalazłem kilka różnych przepisów. Zdecydowałem

Gotuj z Misiem
Pstrąg po żydowsku 219

właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek świeża kolendra – 2 gałązki masło – 2 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 3 ząbki białe wino wytrawne – 1 szklanka sok z ½ cytryny cukier – 2 łyżeczki rodzynki – 100 gram pomidory krojone – 1 puszka przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy Masełko pietruszkowe: Do miseczki wrzucamy 2 łyżki masła(...)dłoniach, żeby uwolnić aromat). Rybę „fastrygujemy” patyczkiem do szaszłyków i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około

Gotuj z Misiem
MALVAPOEDING (English & Polish) 192

się okazało Sandra go uwielbia :).Podoba mi się smak tego deseru. Jest to prawdziwie comfort food. Bardzo wilgotne ciasto o dość wyraźnym waniliowym posmaku.Nazwa "Malvapoeding" pochodzi od wina - "Malvasia". W Kapsztadzie zajadano się ciepłym pudingiem podawanym z winem.Posiłkowałam się przepisami z dwóch stron: Greedy Gourmet i Food.CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Urodzinowe menu :) 279

piecyka kurczaka kroimy w ukośne plastry i polewamy łyżeczką słodkiego sosu chilli. Podajemy z przygotowaną wcześniej sałatką. Smacznego :) Polecam to danie z białym, półwytrawnym winem. Dobre jedzenie plus dobre wino, czego chcieć więcej? No cóż... przydałby się jeszcze deser. Jutro przepis na mój podwójnie czekoladowy tort z wiśniami i kremem śmietankowym. Serdecznie zapraszam

Ratunku obiad
Schab z sosem pomidorowo-ziołowym według Pascala, czyli gotuję z Lidlem 166

ścisłości na końcu podaję przepis.Składniki:- 8 plastrów schabu- 1 cebula- 200 g pieczarek- 2 ząbki czosnku- 2 łyżeczki suszonego oregano- 1/2 pęczka bazylii- 100 ml białego, wytrawnego wina- puszka pomidorów- 2 łyżki oliwy z oliwek- sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie: 1. Schab posypujemy z obu stron solą i pieprzem, smażymy na patelni i odkładamy w ciepłe miejsce(...)plasterki i podsmażamy na tej samej patelni co mięso. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem.3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy

Kraina Tysiąca Smaków
Pijany kurczak 251

kurczak, który był niezwykle delikatny. Inspiracja: "Biblioteczka Poradnika Domowego: Tanie gotowanie. Obiad od 2 do 5 złotych porcja", s. 5. Składniki: 5 ćwiartek kurczaka 3 szklanki białego półwytrawnego wina 20 obranych ząbków czosnku przyprawa warzywna oregano, bazylia, tymianek sól, pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej + woda Wykonanie: Ćwiartki kurczaka podzielić na udka i pałki. Obsypać przyprawą warzywną, ziołami oraz solą(...)rozgrzanego do 200 st.C piekarnika. Po mniej więcej godzinie odkryć kurczaka i co jakiś czas mieszając lekko go podpiec.  Wyjąć kurczaka z brytfanny i wyłożyć na półmisek. Pozostałe wino zagęścić rozrobioną mąkę ziemniaczaną z wodą. Powstałym sosem polać kurczaka

Pasja Smaku
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 246

część- 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie)- 3-4 wątróbki drobiowe- 2 jajka- sól , pieprz,+ cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                    - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku(...)miękkości oraz doprawiamy solą i pieprzem.  Tuszkę kroimy na małe kawałki , solimy i lekko pieprzymy i obsmażamy na małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 272

baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-)Składniki:- 1kg wołowiny bez kości- 1l bulionu (lub wody)- 350ml czerwonego, wytrawnego wina lub wody- 1kg ziemniaków- 4 ząbki czosnku- 3 cebule- 2 łyżki smalcu (u mnie olej kokosowy) lub 6 łyżek oliwy + 1/2 łyżki do podsmażenia warzyw- 1,5-2 łyżeczki ostrej(...)pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem lub wodą i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok.1h. Gdy sos się wygotuje do ok.1/3 objętości wlać połowę bulionu. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Strąki papryki umyć, podzielić

Smaczne Zdrowe