gorąco, prawie wcale nie chce się jeść. Wczoraj na kolację, zrobiliśmy sobie taką oto prostą i przepyszną sałatę. Do tego szklaneczka schłodzonego wina lub piwa i jest radość ;) Składniki: mieszanka sałat i rukoli kilka plastrów szynki parmeńskiej pomidor kilka zielonych oliwek kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek sól pieprz opcjonalnie: grana padano (lub inny twardy ser) / ser wegański / płatki
Cytryna&Co.temat. Składniki: 200 g zmielonych migdałów 1 jajko (jeśli nie jecie jajek, myślę, że uda się bez) kandyzowana skórka z pomarańczy (ja miałam zamrożona skórkę, którą dusiłam w białym winie z cukrem trzcinowym) łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 3 łyżki syropu klonowego/ z agawy/miodu 3 łyżki oliwy z prażonych orzechów (może być masło lub inny tłuszcz) 3 czubate łyżki
Cytryna&Co.około 1 litra bulionu Warzywa kroimy i smażymy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będzie miękki. Pod koniec gotowanie możemy dodać białe wino. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę lub paski polędwicę wołową. Dodajemy ją do ryżu i warzyw. Możemy przed podaniem dodać do środka łyżkę masła i starty parmezan
Cytryna&Co.akurat nie chciało mi się stać przy garnkach. Miałam akurat w lodówce otwarte opakowanie sobrasady z pieprzem z Hiszpańskiego Smaku - mojego sklepu z hiszpańskimi łakociami i winami a ponieważ sobrasada jest świetna do różnych sosów, makaronów, świetnie rozpuszcza się dając fajny pomarańczowy kolor, paprykowy podwędzany smak, pomyślałam, że może wyjdzie coś ciekawego. I wyszło. Zupełnie nowe oblicze
Cytryna&Co.nich tak jak ja, gdy tylko ich spróbujecie. Wspaniałej jakości oliwki i oliwa, doskonałe, aromatyczne wędliny: jamon, cecina, morcilla, wyśmienite kiełbasy: chorizo, fuet, sobrasada. Wspaniałe i przystępne cenowo wina. Od 16-19 maja jesteśmy w Blue City w Warszawie, koniecznie nas odwiedźcie i spróbujcie naszych rarytasów. Od 24-26 maja mamy gościnne występy w Płocku podczas Jarmarku Tumskiego . Informacje
Cytryna&Co.Składniki: papryka ogórek ząbek czosnku 4-5 pomidorów bez skórki (ja czasem używam w puszce i dodaję też sos tomate frito) 3 łyżki jasnego octu balsamicznego z białego wina (lub jabłek) mała czerwona cebula sól himalajska, pieprz do smaku łyżka oliwy z oliwek zimna filtrowana woda opcjonalnie: kromka chleba bez skórki (w wersji glutenfree - chleb gryczany) opcjonalnie: jabłko
Cytryna&Co.pokrojone na półplasterki 2 ząbki czosnku przetarte przez praskę kilo kiszonej kapusty odsączonej i pokrojonej na mniejsze kawałki 3 łyżki chrzanu 2 łyżki musztardy ziarnistej 300 ml białego wina 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju do podania Przepis na bigos z kapusty z chrzanem: Kapusta wigilijna z chrzanem Pizzoccheri Są tu jacyś miłośnicy Włoch i nietypowych włoskich makaronów
Ugotowane pozamiatanePogácsa. Przepis pochodzi z bloga Poproszę dokładkę. Bułki są mega puszyste a to za sprawą ziemniaków, delikatne i bardzo smakowite. Pogacze to na Węgrzech typowa przekąska do piwa czy wina. To takie trochę bułeczki, trochę wytrawne ciastka. Smakują idealnie do wędliny, sera czy twarogu, z dżemem czy konfiturą są idealne. Skoro dziś jeszcze nie piekłyście to jutro koniecznie
Moje Małe Czarowanieół. Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i dać im jeszcze chwilę na podrośnięcie. Piec ok. 20-30 minut, aż zrobią się złociste. Bułeczki można podawać jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą też stanowić bazę na kanapki. Dzięki ziemniakom dosyć długo pozostają świeże
Weekendy w domu i ogrodziesię stać bazą do najróżniejszych stylizacji. Zarówno casual jak i na tzw. wyjście. Kolorami kolekcji są czerń, odmiany szarości, lekki róż, głęboka czerwień, którą ja określam jako kolor starego wina. Uzupełnieniem jest biel - na przykład w cudownej bluzce w czarne kropeczki. Dodatki to szale i bielizna w sześciu wariantach kolorystycznych. Jak ważny jest prawidłowy dobór bielizny wie każda kobieta
Codzienna kuchnia niecodziennaPecorino 12 Parmezan 12 Mleko 1 szklanka 1 Mąka 500 g 2 Ryż 100 g 1,5 Spaghetti 250 g 3 Dodatki Masło Oliwa Proszek do pieczenia Szklanka wina wytrawnego lub piwa Przyprawy Tymianek Rozmaryn Kmin rzymski Nasiona kolendry Papryka słodka Kakao Pieprz Sól Cukier Razem okoł0 120 zł Artykuł Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień pochodzi
Niedzielny kucharzspróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli-niemiecka propozycja idealnie sprawdzi się na kanapki i różnego rodzaju imprezy, jak również do piwa czy wina, podana ze świeżą pokrojoną bagietką ,pięknie będzie się prezentować na każdym stole,przepis znajdziecie tutaj Pasta na kanapki z orzeszków ziemnych i sera feta pyszne połączenie prażonych orzechów
Swojskie jedzonkowarsztatach serowarskich z marką BROWIN. Firmę BROWIN znają zapewne wszyscy miłośnicy domowych wyrobów. W BROWIN znajdziesz wszystko co jest potrzebne do produkcji domowych serów, wędlin, pieczywa, nalewek, win...w zasadzie znajdziesz tam wszystko. Warsztaty odbyły się w siedzibie BROWIN, w Łodzi przy ulicy Pryncypalnej. Warsztaty prowadziła genialna Iza, znającą się na domowych wyrobach jak mało kto. Iza zapoznała
Wylizany Rondelwarsztatach serowarskich z marką BROWIN. Firmę BROWIN znają zapewne wszyscy miłośnicy domowych wyrobów. W BROWIN znajdziesz wszystko co jest potrzebne do produkcji domowych serów, wędlin, pieczywa, nalewek, win...w zasadzie znajdziesz tam wszystko. Warsztaty odbyły się w siedzibie BROWIN, w Łodzi przy ulicy Pryncypalnej. Warsztaty prowadziła genialna Iza, znającą się na domowych wyrobach jak mało kto. Iza zapoznała
Wylizany Rondel