zawsze. My to już starzy jesteśmy, nie mamy siły się bawić. Ledwo doczekaliśmy do północy, po drodze jedząc to i owo, strzeliliśmy z szampana (znaczy się z rosyjskiego wina musującego, bo kogo by było stać na szampana) pogadaliśmy parę minut i poszliśmy spać. Znaczy Sylwester jak co roku, udany. Ale część z Was pewnie się znacznie intensywniej bawiła
Marder&Marder Manufactureserów i wędlin. Deserowy talerz z różnymi serami i mini kiełbaskami to najprostszy przepis na noworoczny bufet. Taki deserowy talerz przyrządzam nawet bez okazji. Jest to idealna przekąska do wina. Sylwestrowy bufet nie może się obyć bez moich ulubionych grzybów. Polecam nadziewane pieczarki , takie na jeden kęs. Te pieczarki zrobiłam w zeszłym roku na Sylwestra i od razu stały
codojedzeniaOstatnio strasznie lubię takie szybkie kolorowe sałatki, dlatego na blogu znajdziecie ich już kilka. Są idealne na lekką romantyczna kolację z lampką wina, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Pięknie się prezentują na stole, smakują wybornie a do tego nie idą w boczki. Tym razem postanowiłam dodać granatu, który już jakiś czas zalegał w mojej kuchni i powiem
Cynamonowe szczęściewędlin, mięsa. Kolejny pomysł to sos do mięsa na ostro. Zostanie wykorzystany jako dodatek do kanapek, wędlin, mięsa. Sos z jabłek na ostro 5 jabłek 100 ml białego wytrawnego wina kawałek (tak 2 cm) świeżego imbiru 1 czerwona papryka 5 goździków garść śliwek suszonych 2 cebule 3 ziela angielskie 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałeczek (nie za duży) papryczki habanero
Kuchnia na wzgórzuwpis. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy. Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu w związku z tym trzeba zostawić im coś do jedzenia i tu przyszedł z pomocą mój ukochany wolnowar. Wolnowar to urządzenie
Kuchnia na wzgórzuspróbujcie mojej pasty serowej z trzech serów, piwa i czerwonej cebuli-niemiecka propozycja idealnie sprawdzi się na kanapki i różnego rodzaju imprezy, jak również do piwa czy wina, podana ze świeżą pokrojoną bagietką ,pięknie będzie się prezentować na każdym stole przepis znajdziecie tutaj Carpaccio z buraka na rukoli Nie spodziewałam się ,że ta przystawka będzie
Swojskie jedzonkotakie spotkanie foodpairingowe w restauracji w mojej dzielnicy. Zawsze jak tam jestem to zastanawiam się dlaczego nie chodzę częściej. Podają tam 5 różnych potraw i do każego 2 kieliszki wina. Cały zestaw jest w bardzo rozsądnej cenie i nie mam daleko. Następnego dnia zwykle przypominam sobie dlaczego nie chodzę tam częściej. Ledwo żyję z przejedzenia i potrzebny mi pilny
Ugotowane pozamiataneokazji, ale mi się jakoś skojarzył ze świętami. Może dlatego, że dzięki właściwościom róży, idealny na zimę. - owoce dzikiej róży - cukier - mąka ziemniaczana Wykonanie: Na nasze szczęście o nie wino, dlatego owoców nie trzeba pozbywać pestek. Gotujemy wywar z owoców i dosładzamy. Dodajemy trochę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie i energicznie mieszamy. To ma być lekko zagęszczone
Kryzysowa Książka Kucharskaminut w piekarniku nagrzanym do około 170 C . Na dziesięć minut przed końcem odkrywam , żeby warzywa mogły się przypiec . Serwujemy na gorąco . Dobrze jest podać do posiłku lampkę wina na lepsze trawienie Odgrzewany jest jeszcze bardziej pyszny . Smacznego ! Artykuł Karp zapiekany w warzywach pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżywartswy dość zręcznie, ponieważ druga warstwa kremu zaczeła już powoli tężeć. Posiekane orzeszki wrzucamy na suchą patelnie i lekko je podprażamy (tak jak wspomniałam nie wiem czy to nie wina orzechów, ale moje zrobiły się gorzkie więc na drugi raz pominełabym ten krok). Wysypujemy równomiernie na ostatnią warstwę herbatników. Kremówkę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż składniki
Relaxtimezupę cebulową użyjcie 200ml porto, jeśli wolicie zupę mniej słodką – wystarczy tylko 100ml (zawsze można na koniec gotowania dodać go więcej). Jeśli nie macie porto, zamieńcie je na czerwone wino ze szczepu Merlot – półsłodkie, francuskie lub kalifornijskie. Odparowujemy mieszając 1/3 alkoholu z rondla i wlewamy bulion wołowy. PODKRĘCONY BULION WOŁOWY Z KOSTKI BIO Cebulowa nie zniesie rosołu drobiowego
Karo in the Kitchenniż zwykle. Mamy też ochotę na zupełnie inne potrawy, na rozgrzewające i sycące comfort foody, które ratują nas od chłodu. To też egzotyczne smaki pomarańczy, przypraw do piernika, grzanego wina i słodycze. Świąteczne spotkania to ciepło w środku zimy i światłem choinki wśród mroku. Kiedy wreszcie wracamy do domu i siadamy nad ciepłą kolacją nie mamy już ochoty wychodzić
Ugotowane pozamiatanemiękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi zanurzyć w butelce dobrego octu z białego wina i poczekać 2-3 tygodnie. Taki ocet to świetny materiał na dressingi, ziołowe vinegrety i jako składnik marynat. Estragon najlepszy i najsmaczniejszy jest świeży – a zaraz potem – zamrożony
Karo in the Kitchenmateriałów tworzyłam nowe rzeczy, a kamyczki, patyczki i zasuszone kwiatki zamieniałam w prezenty „od serca”. Teraz zbieram Continue reading... Artykuł Warsztaty DIY – lampa z butelki po winie pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smaku