wino - 10075 przepisów (strona:351/672)

Gryczane babeczki z figami w sosie miodowym 188

kaszy gryczanej 2 łyżki masła 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 2 jajka 0,5 l mleka sól pieprz 5 fig 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 50 ml wina  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Kaszę gryczaną ugotować w mleku, osączyć. Cebulę posiekać i przesmażyć na maśle. W miseczce wymieszać kaszę z przesmażoną(...)pieprzem. Napełnić foremki do babeczek i piec w temp. 200 stop. 25 minut. Na patelni stopić masło, dodać miód, otartą skórkę z cytryny i włożyć ćwiartki fig. Podlać winem i sokiem cytrynowym. Smażyć figi 2 minuty. Gryczane babeczki podajemy z figami i sosem miodowym. Smaczna ciepła przystaweczka, ale może być podana na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Światowej kariery chińskiego agrestu c.d. 176

szkl. wody1/4 szkl białego wytrawnego wina1 surowe białkoObrane owoce zmiksować.Z cukru i wody ugotować syrop (3-5 minut bez przykrycia ) i ostudzić.Połączyć syrop ze zmiksowanymi kiwi i winem. Dodać białko i ubijać szybko, energicznie mus widelcem.Gdy pojawią się pęcherzyki (pianka) wstawić do zamrażalnika.Kiedy mus zacznie się ścinać przy ściankach naczynia, wyjąć i jeszcze raz ubić.Wstawić ponownie

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto z pianką poziomkową. 203

Biszkopt -tortownica 26cmSkładniki: 3jajka3 łyżki cukru3łyżki mąki tortowej1 łyżka mąki ziemniaczanej3 łyżki wina białego Pianka .500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego)2 galaretki poziomkowe (truskawkowe)650ml wrzącej wody Wierzch.250g śmietany 36% do ubicia + 1 łyżeczka cukru pudruBiałka ubić, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia.Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie(...)wmieszać mąki.Piec w temp.160stop. około30min .Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia.Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując.Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko.Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy na wierzch pianki i ozdabiamy poziomkami oraz miętą

Kulinarny karnet Christophera
Kaczka z persymoną, 133

łyżka oliwy 1  łyżka miodu   1  łyżka soku z cytryny 1  ząbek czosnku 1  łyżka tłuszczu do obsmażenia udek 150 ml wina czerwonego   Udka natrzeć solą(...)marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które

Kulinarny karnet Christophera
Comber z sarny po kapitańsku. 134

Roast haunch of venison. Składniki. 60 dag combra bez kości 0,5 litra mleka 100ml wina czerwonego 5 dag śliwek suszonych 2 dag rodzynek 1łyżka smalcu przyprawy: jałowiec, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek papryka mielona, Wykonanie: Mięso umyć, zdjąć błonę(...)zalać mlekiem i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Mięso osuszyć, natrzeć przyprawami  i odstawić na 1 godzinę. Oprószyć mąką i zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić  na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 157

wędzony 2 cebule 20 dag pieczarki 10 dag suszone śliwki 4 łyżki cebulki perłowe w zalewie 4 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki tymianek 1 łyżeczka posiekanego imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana(...)gulasz będziemy dusić. Boczek pokroić w cienkie paski, cebulę w kostkę, przesmażyć, dodać drobno pokrojony imbir i czosnek, a następnie łyżeczkę cukru, skarmelizować cebulę  i na koniec zalać winem. Całość dodać do mięsa, posypać cynamonem, wymieszać i dusić około 1 godziny. W miarę ubytku wytworzonego sosu, uzupełnić bulionem. Mięso powinno być całe zalane. Po godzinie dodać pokrojone w plasterki

Kulinarny karnet Christophera
Królik i marchewka, prawda czy fałsz. 187

wolą bardziej nać marchwi, niż jej korzeń. Dlatego marchewka będzie tylko dodatkiem, a królik będzie pieczony i podany w sosie śmietanowym. Składniki. 1 królik 250ml śmietany 1 cebula 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła(...)marchewki zioła świeże: tymianek, rozmaryn, majeranek sól, pieprz 1-2 łyżki mąki Wykonanie. Sprawionego, umytego królika pokroić na 6 części -skoki, łapy i comber, włożyć do naczynia ,polać winem ,łyżką octu, dodać pokrojoną cebulę ,zioła i marynować kilka godzin. Wyjęte mięso osuszyć ,posypać solą i pieprzem. Dobrze zrumienić na maśle z wszystkich stron ,przełożyć do brytfanki i piec około

Kulinarny karnet Christophera
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 256

vent" with potatoes and mushrooms Składniki. 50 dag ziemniaki 1 żółtko 30 dag pieczarki 1 cebula 100 ml. śmietana 36% 2 łyżki natka pietruszki 50 ml białe wino wytrawne sól pieprz 3 małe jajka masło olej do smażenia Wykonanie. Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Lekko schłodzić, ubić na puree, dodać natkę pietruszki i żółtko, dobrze(...)liniach. Pieczarki pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć  pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu. Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie

Kulinarny karnet Christophera
Nadziewany bakłażan 135

cheese and herbs   Składniki. 1 bakłażan 2 plastry szynki 2 plastry ser z zielonym pieprzem 2 ząbki czosnku sól pieprz tymianek zioła prowansalskie oliwa do smażenia białe wino liście bazylii Sos czosnkowy 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonez 2 łyżki jogurt sok z cytryny sól biały pieprz Wykonanie. Bakłażana obrać ze skórki. Naciąć wzdłuż, pozostawiając nienaruszone końce. Rozchylić(...)Szynkę i ser pokroić w paski i włożyć w nacięte otwory. Doprawić pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Smażyć na małym ogniu z każdej strony. Pod koniec smażenia skropić białym winem. Podać w całości, albo pokrojony w plastry. Posypać świeżo pokrojoną bazylią. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać majonez, jogurt naturalny i przyprawy. Całość

Kulinarny karnet Christophera
Bigos domowy 203

boczku wędzonego 1/2 kg mięsa, karkówka , antrykot, szynka, golonka 10-15 dag słoniny 20-30 dag dobrej wiejskiej kiełbasy garść suszonych grzybów łyżka suszonej żurawiny 2 szklanki dobrego czerwonego wina, najlepiej własnej produkcji, np. aroniowe lub porzeczkowe 1 koncentrat pomidorowy kilka listków liścia laurowego kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego majeranek, tymianek, bazylia po łyżeczce  sól, pieprz, cukier(...)tłuszczem z boczku i słoniny ok godziny. Białą kapustę kroimy , gotujemy w lekko osolonej wodzie z grzybami, żurawiną i przyprawami. Po ok. godzinie łączymy kapusty w dużym rondlu, podlewamy winem, dodajemy pod smażone mięso, ew. kość z mięsa do wygotowania, dodajemy koncentrat pomidorowy. Bigos powinien dusić się razem ze wszystkimi składnikami na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Próbujemy, doprawiamy

Apetyczna babeczka
BRUSCHETTA 173

Czasami zdaza sie tak, ze dostajemy wiadomosc typu "zaraz do ciebie wpadne na sekundke.." i co tu podac ? Oto moj pomysl ,prosty ale elegancki na przyjecie goscia przy lampce wina... Dzieki pomocy Goccia d Oro przyrzadzimy cos bardzo szybko i elegancko... Bedzie nam potrzebna -bagietka lub sztangiel wiejski albo zwykle bulki pokrojone w kromki -sloiczek BRUSCHETTA DI VERDURE(...)niekoniecznie) oraz nakladamy lyzeczka naza bruschette warzywna  Na koniec polewamy oliwa z oliwek i dekorujemy wg. uznania. Kto nie lubi czosnku moze dodac oliwy czosnkowej ... Podajemy z czerwonym winem. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z wędzonym łososiem na cydrze 200

wędzonego łososia i już jest po wszystkim. A tu mi Malma macha przed oczami po południu tym właśnie łososiem! Nic, patrzę co mam. No mam wszystko poza białym winem, kaparami- nie lubię, celowo nie dałam. Brakowało mi też tego radicchio rosso. I łososia. Trzeba się poderwać i pójść do sklepu. Łapię dzieci za rękę i idę po składniki. Wracam(...)Malma -śmietana -łosoś wędzony -czerwona cebula- zamiast radicchio rosso-bo radicchio po prostu nie było! -pieprz,sól, -masło -ha! I tu uwaga- CYDR- około 4 łyżek zamiast tego białego wina- bo akurat nie mam -bazylia- moja slabość-daję wszędzie- zamiast natki pietruszki Gotuję chifferi rigati w osolonej wodzie, a międzyczasie, na maśle duszę czerwona cebulę pokrojoną cieniutko w paseczki

Z Kuchni Do Kuchni
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 307

limonki kafir (opcjonalnie) 3 łyżki oleju sól morska lub himalajska Ziemniaki z woka (dla 2 osób): 1 bardzo duży ziemniak 1 mała suszona papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżka wina ryżowego sól, pieprz świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 125 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szalotkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir i liście limonki drobno siekamy; wkładamy z nasionami kolendry i cukrem

Tajskie smaki
Roladki z pesto zapiekane pod mozzarellą 202

mięsa posmarować pesto i zwinąć w roladkę. Spiąć małymi wykałaczkami. Roladki obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do naczynia żaroodpornego i podlać białym winem. Na roladkach ułożyć plastry mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż mozzarella się zarumieni. Kuskus przygotować według przepisu. Cukinie umyć, osuszyć i razem

Monia miesza i gotuje
Risotto z suszonymi pomidorami i pietruszką! /Smażony mintaj 193

delikatną smażoną rybą. Polecam! SKŁADNIKI: - 2 filety ryby np. mintaj - mąka pszenna do obtoczenia ryby - sól morska - olej do smażenia Risotto: - 300 g ryżu basmati - 200 ml białego wina wytrawnego - 10 pomidorów suszonych(...)zalewie - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1-2 ząbki czosnku - zmielony pieprz kolorowy - sól morska - łyżka masła W dużym rondlu na maśle podsmaż przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, podlej białym winem, odczekaj chwilę aż alkohol odparuje (gotuj 2 minuty). Dodaj ryż i ciągle mieszając dodawaj po 100 ml wody. Jak ryż wchłonie wodę , dodawaj kolejną porcję, aż cały ryż będzie ugotowany

SMYKWKUCHNI