kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka(...)smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie
OstryKęspokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta(...)soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty. Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który
Sajkofanka smakupowstrzymałem. Tak, czy siak kupiłem świeże polędwiczki wieprzowe... Czego nam potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża -masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście laurowe -utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma(...)suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę przy czym ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę i wrzucamy ziemniaki. Podaję z tradycyjną mizerią
BaRepasjest równie dobry. Składniki: 2 kg karkówki 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 3-4 łyżki octu balsamicznego 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego suszony rozmaryn 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) sól pieprz Wykonanie: Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę(...)marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego
IMPRESJA SMAKUsoczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy(...)jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych i rybnych. W smaku delikana, przypomina połączenie kalarepy z rzepą
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 150 g mini mozzarelli, 1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki(...)Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami
SzczyptaSmaQszybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka -wino półwytrawne -sól(...)pieprz -pomidory w puszcze w kawałkach W garnku szklimy na maśle klarowanym szalotkę, dodajemy czosnek i pokrojoną w paski paprykę; gdy papryka będzie na ząb solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Dodajemy fasolę i kukurydzę, podsmażamy chwilkę i zalewamy pomidorami. Podgotowujemy kilka minut pod przykryciem. Na patelni, pokrojone w plastry, podsmażamy bez tłuszczu chorizo. Dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem
BaRepasŹródło przepisu. Po inne przepisy zajrzyjcie do: Wiosenki , Karoliny , Gosi , Patryka , Małgośki i Eli . Składniki /dla 2 osób/: 4 podudzia z kurczaka 1 cytryna 50 ml białego wina(...)łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka oregano 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z winem, połową oliwy, oregano, solą i pieprzem. Marynatą zalać kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin lub przynajmniej na 30 minut. Następnie kurczaka po wyjęciu z marynaty obsmażyć na oliwie (marynatę
Pasja Smakuklarowane -ser topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz i bazylię. Podlewamy białym winem. Gdy lekko odparuje wrzucamy po kolei sery intensywnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy śmietankę, mieszamy, pieprzymy i dodajemy oregano. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla podrzucając nim na okrągło
BaRepasśrednich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy(...)pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone w dość dużą kostkę mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw
Smaczne Zdrowemusztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól i pieprz. Posmarować tą mieszanką wnętrze udźca oraz ułożyć plasterki czosnku na całym mięsie. Natrzeć zewnętrzną stronę(...)oliwek, jeżeli chcemy, dołożyć plasterki czosnku oraz posypać ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć tackę ceramiczną pod rusztem, bezpośrednio na osłonie palnika. Wypełnić w połowie wodą, sokiem lub czerwonym winem. Można też dodać garść świeżych ziół. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Posmarować ruszt oliwą i położyć jagnięcinę na rozgrzanym ruszcie. Zostawić przez 10 minut na dużym ogniu, aby opiec
naRuszciełyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku . Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku
SzczyptaSmaQpozostałe aspekty przyjdzie jeszcze odpowiedni moment. Gdy tylko znajdzie się czas. SPAGHETTI POROWO-SEROWE /własny;/ 2 porcje 1 biała część pora 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 100g topionego serka śmietankowego 1/3 szklanki śmietanki 12% sól(...)pieprz biały, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem i smażę, aż stanie się szkliste. Podlewam winem i na małym ogniu gotując czekam, aż większość alkoholu odparuje. Serek rozpuszczam ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję
W kuchni Karmel-itkikawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści(...)boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut
BaRepas