wino - 10075 przepisów (strona:346/672)

Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 255

kaczki z sosem śliwkowym i golasami SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 2 piersi z kaczki 5 średnich ziemniaków 8 śliwek węgierek 2 łyżeczki cukru kieliszek 125 ml czerwonego wytrawnego wina 125 ml bulionu warzywnego lub drobiowego kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego estragonu kilka gałązek świeżego oregano kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 duże ząbki czosnku 2 jajka(...)smażeniem wyjmujemy odpowiednio wcześnie z lodówki ponieważ kaczka musi mieć temperaturę pokojową zanim wyląduje na patelni. Przygotowujemy sos. Śliwki kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. W rondelku zalewamy je winem i dodajemy cukier. Dolewamy bulion i dorzucamy zioła – całe gałązki rozmarynu i tymianku. Gotujemy na średnim lub małym ogniu aż sos zgęstnieje. Ugotowane i schłodzone ziemniaki tłuczemy dokładnie

OstryKęs
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 202

pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone  - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego  - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta(...)soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy na noc do marynaty.     Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który

Sajkofanka smaku
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 168

powstrzymałem. Tak, czy siak kupiłem świeże polędwiczki wieprzowe... Czego nam potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża -masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście laurowe -utarte w moździerzu kminek, gorczyca, kolendra, kurkuma(...)suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy do wrzenia. Wkładamy pod przykryciem do piekarnika na 170 stopni na godzinę przy czym ostatnie 10 minut ściągamy pokrywkę i wrzucamy ziemniaki.     Podaję z tradycyjną mizerią

BaRepas
Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami 167

jest równie dobry. Składniki: 2 kg karkówki 200 g suszonych śliwek kalifornijskich 3-4 łyżki octu balsamicznego 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego suszony rozmaryn 1/2 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) sól pieprz Wykonanie: Marynowanie: Karkówkę nacieramy solą i pieprzem i skrapiamy octem balsamicznym. Oprószamy rozmarynem, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Tak przygotowaną karkówkę(...)marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Surówka z brukwi 166

soczyste Golden Delicious) - kawałek czerwonej papryki - koperek świeży - sól (u mnie niebieska, perska) - sok z cytryny - olej pistacjowy (może być oliwa lub inny olej, np. z pestek winogron ) - wino ryżowe Mirin     Brukiew obieramy, płuczemy, ścieramy na tarce jarzynowej, lekko solimy. Na tej samej tarce trzemy(...)jabłka (razem ze skórką), skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Kolejno trzemy na tarce kawałek papryki. Drobno siekamy koperek, dodajemy do pozostałych składników, skrapiamy olejem (lub oliwą) i winem ryżowym Mirin (do smaku). Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Surówka z brukwi pasuje do wszystkich dań mięsnych i rybnych. W smaku delikana, przypomina połączenie kalarepy z rzepą

mojewypiekiinietylko
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 190

Składniki: 150 g mini mozzarelli,  1 duża gruszka, 2 papryczki chili, oliwa  Monini Classico Extra Vergine, 2 łyżki syropu z agawy lub miodu, 50 ml białego wytrawnego wina,  1 łyżeczka octu winnego, szczypta kurkumy, listki tajskiej bazylii i czerwony pieprz do przybrania. Pesto: 4 małe buraki, 4 łyżki oliwy  Monini Classico Extra Vergine, 4 łyżki(...)Buraki wyszorować, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut. Gruszkę obrać, pokroić w plastry (ok. 0,5 cm), zagotować z winem, octem winnym, 2 łyżkami syropu z agawy, przeciętymi na pół papryczkami i kurkumą. Gotować 5 minut aż sos zgęstnieje. Buraki obrać, pokroić w mniejsze kawałki, zmiksować razem z pozostałymi składnikami

SzczyptaSmaQ
Gulasz pomidorowo - paprykowy z chorizo po meksykańsku. 180

szybkim obiadem. Czego użyłem? -małe puszki fasoli czerwonej i kukurydzy -chorizo pęto -czosnek, posiekany ząbek -papryka czerwona świeża obrana -świeże oregano -papryka słodka i ostra w proszku -szalotka -wino półwytrawne -sól(...)pieprz -pomidory w puszcze w kawałkach W garnku szklimy na maśle klarowanym szalotkę, dodajemy czosnek i pokrojoną w paski paprykę; gdy papryka będzie na ząb solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Dodajemy fasolę i kukurydzę, podsmażamy chwilkę i zalewamy pomidorami. Podgotowujemy kilka minut pod przykryciem. Na patelni, pokrojone w plastry, podsmażamy bez tłuszczu chorizo. Dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem

BaRepas
Cytrynowy kurczak 202

Źródło przepisu.   Po inne przepisy zajrzyjcie do: Wiosenki , Karoliny , Gosi , Patryka , Małgośki i Eli . Składniki /dla 2 osób/: 4 podudzia z kurczaka 1 cytryna 50 ml białego wina(...)łyżeczki suszonego rozmarynu  1 łyżeczka oregano 4 ząbki czosnku 50 ml oliwy 3 ziemniaki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać i osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z winem, połową oliwy, oregano, solą i pieprzem. Marynatą zalać kurczaka i wstawić do lodówki na kilka godzin lub przynajmniej na 30 minut. Następnie kurczaka po wyjęciu z marynaty obsmażyć na oliwie (marynatę

Pasja Smaku
Tagliatelle al nero di sepia w sosie porowym z trzema serami 207

klarowane -ser topiony edamski -dwie łyżki parmezanu -gorgonzola; duża łyżka -wino półwytrawne, białe -śmietanka 18% Na maśle w rondlu szklimy por, dodajemy sól, pieprz i bazylię. Podlewamy białym winem. Gdy lekko odparuje wrzucamy po kolei sery intensywnie mieszając do momentu uzyskania jednolitej masy. Wlewamy śmietankę, mieszamy, pieprzymy i dodajemy oregano. Ugotowany makaron wrzucamy do rondla podrzucając nim na okrągło

BaRepas
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 320

średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy(...)pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone w dość dużą kostkę mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw

Smaczne Zdrowe
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 161

musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól i pieprz. Posmarować tą mieszanką wnętrze udźca oraz ułożyć plasterki czosnku na całym mięsie. Natrzeć zewnętrzną stronę(...)oliwek, jeżeli chcemy, dołożyć plasterki czosnku oraz posypać ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć tackę ceramiczną pod rusztem, bezpośrednio na osłonie palnika. Wypełnić w połowie wodą, sokiem lub czerwonym winem. Można też dodać garść świeżych ziół. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Posmarować ruszt oliwą i położyć jagnięcinę na rozgrzanym ruszcie. Zostawić przez 10 minut na dużym ogniu, aby opiec

naRuszcie
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 212

łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku . Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 266

pozostałe aspekty przyjdzie jeszcze odpowiedni moment. Gdy tylko znajdzie się czas. SPAGHETTI POROWO-SEROWE /własny;/ 2 porcje 1 biała część pora 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 100g topionego serka śmietankowego 1/3 szklanki śmietanki 12% sól(...)pieprz biały, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem i smażę, aż stanie się szkliste. Podlewam winem i na małym ogniu gotując czekam, aż większość alkoholu odparuje. Serek rozpuszczam ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję

W kuchni Karmel-itki
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 162

kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści(...)boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut

BaRepas