wino - 10075 przepisów (strona:347/672)

ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 318

średnich cebul - po strąku papryki: żółtej, zielonej i czerwonej (lub dowolnie) - 3 marchewki - 1 większy korzeń pietruszki - 2 łodygi selera naciowego - 1 cała główka czosnku - ok.300ml czerwonego wytrawnego wina (lub wody) - 1-1,5l bulionu mięsnego, warzywnego (dowolnie) lub wody - sól do smaku - 4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki - 2 łyżki (stałego) bezzapachowego oleju kokosowego lub smalcu (ew.oliwy(...)pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości. Następnie dodajemy partiami pokrojone w dość dużą kostkę mięso i podsmażamy. Gdy podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw

Smaczne Zdrowe
UDZIEC JAGNIĘCY Z SOSEM Z CZERWONYCH PORZECZEK 154

musztardy Dijon sól i pieprz, do smaku 4 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki 2 szklanki rosołu wołowego oliwa z oliwek sznurek kucharski ceramiczna tacka płyn do tacki (woda lub wino) Przygotowanie: Z kilku godzinnym wyprzedzeniem, należy połączyć czosnek, połowę ziół, musztardę, sól i pieprz. Posmarować tą mieszanką wnętrze udźca oraz ułożyć plasterki czosnku na całym mięsie. Natrzeć zewnętrzną stronę(...)oliwek, jeżeli chcemy, dołożyć plasterki czosnku oraz posypać ziołami, solą i pieprzem. Ułożyć tackę ceramiczną pod rusztem, bezpośrednio na osłonie palnika. Wypełnić w połowie wodą, sokiem lub czerwonym winem. Można też dodać garść świeżych ziół. Rozgrzać grilla, pokrętło ustawione na pozycję HIGH. Posmarować ruszt oliwą i położyć jagnięcinę na rozgrzanym ruszcie. Zostawić przez 10 minut na dużym ogniu, aby opiec

naRuszcie
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 207

łyżeczka suszonego oregano, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta mielonego kuminu, sól i pieprz Cayenne, biały sezam do posypania. SOS: 150 g miękkiego sera koziego, 150 g mrożonych malin, 100 ml wina białego wytrawnego, 50 ml oliwy Monini Classico Extra Vergine, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki cukru, Ocet jabłkowy, sól i pieprz do smaku . Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)proszek do pieczenia i przyprawy). Do suchych składników dodać mokre, wymieszać, napełnić foremki na muffiny (do 2/3 wys.), posypać sezamem. Piec 20 minut. Sos: Maliny przełożyć do rondla, zalać winem, oliwą, dodać ocet jabłkowy, sól i cukier. Dusić 5 minut na małym ogniu. Przetrzeć przez sito, dodać kozi ser, ponownie podgrzać do rozpuszczenia sera. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku

SzczyptaSmaQ
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 260

pozostałe aspekty przyjdzie jeszcze odpowiedni moment. Gdy tylko znajdzie się czas. SPAGHETTI POROWO-SEROWE /własny;/ 2 porcje 1 biała część pora 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina 100g topionego serka śmietankowego 1/3 szklanki śmietanki 12% sól(...)pieprz biały, gałka muszkatołowa 1 łyżka masła Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram i drobno siekam. Wrzucam na rozgrzaną patelnię z masłem i smażę, aż stanie się szkliste. Podlewam winem i na małym ogniu gotując czekam, aż większość alkoholu odparuje. Serek rozpuszczam ze śmietanką, doprawiam solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Wlewam na patelnię i zagotowuję. W międzyczasie gotuję

W kuchni Karmel-itki
Gołąbki z wołowiną i grzybami leśnymi zapiekane w kapuście włoskiej z sosem śmietanowo - pomidorowym. 157

kawałeczek -dwa woreczki ugotowanej na półtwardo kaszy jaglanej -dziki ryż; pół woreczka ugotowany -ryż brązowy; woreczek ugotowany -kasza perłowa woreczek ugotowana -cebula biała -cebula -por część biała -ocet z wina musującego -bulion wołowy -sól, pieprz -gałązka rozmarynu -świeży tymianek -kilka kurek; mam mrożone -suszone borowiki; namoczone przez noc, zalane odstawionym na kilka minut wrzątkiem Kapustę obieramy z największych liści(...)boczek. Nadmiar tłuszczu odlewamy. Przerzucamy do jakiegoś naczynia. Następnie na patelni po boczku szklimy białą i zwykłą, posiekaną cebulę i por. Solimy i pieprzymy, wrzucamy posiekane grzyby i podlewamy winem. Gdy odparuje odstawiamy. Na innej patelni bez tłuszczu podsmażamy wołowinę, po chwili pieprzymy i solimy i łączymy z boczkiem, cebulami, porem i grzybami. Wszystko podsmażamy jeszcze przez kilka minut

BaRepas
Bigos II 188

Bigos... przepisów na to jedno z najbardziej klasycznych dań kuchni polskiej jest tyle ile gospodyń. Jedne przepisy przechodzą z pokolenia na pokolenie, inne pojawiają się po

Kulinarne przygody Gatity
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 142

garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią.  Wrzucamy szalotkę i smażymy jeszcze dwie minuty. Wlewamy wino i odparowujemy alkohol (około 3 minut). Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy gałązkę tymianku i mięso. Dusimy pod przykryciem 20 minut, co jakiś czas

My Culinary Art
Paella - danie hiszpańskie 179

piątek propozycja na Paella czyli ryż risotto z owocami morza. Będąc ostatnio w Biedronce zauważyłam w chłodni kolejną nowość - mule w białym winie. Zastanawiałam się jak je zjeść, wpadłam na pomysł hiszpańskiej potrawy Paella (przepis zaczerpnięty ponownie z www.kwestiasmaku.com).Czytaj więcej

Ana Mari's world
Królik w sosie musztardowym 128

się w garnku, a pewnie się nie zmieści). Następnie umieścić wszystkie części królika w garnku, dodać cebulę i przesmażyć wszystko razem przez 3 minuty aż cebula zmięknie.Zalać winem i poczekać aż odparuje. Wlać bulion, przykryć i gotować 30 minut, aż sos się zredukuje i będzie gęsty (może to zająć krócej). Jeśli po 20 minutach nadal mamy dużo bulionu, uchylić

W kuchni wieczorem
Pierś z gęsi w sosie śliwkowym 190

naszym sosie będzie za dużo tłuszczu. Następnie wyjmujemy piersi i w tym samym naczyniu podsmażamy śliwki z cukrem, cynamonem, kardamonem i imbirem. Po 5 minutach podlewamy śliwki winem i bulionem. Redukujemy płyn, żeby zostało go tylko trochę na dnie. Wkładamy ponownie piersi i wstawiamy całość do piekarnika na 20 minut, 180 stopni.Po tym czasie wyjmujemy naczynie, do sosu

W kuchni wieczorem
Pełnoziarniste penne rigate z pomidorami i kurkami. 197

przejeść się zbytnio w porze lunchu przygotowałem prosty makaron penne z pomidorami i kurkami.Czego użyłem:-makaron penne rigate pełnoziarnisty-pomidory z puszki-dwa pomidory lima-szalotka-3 duże kurki-wino białe półwytrawne-oliwa-sól, pieprz-świeża bazylia-czosnek, zgnieciony bokiem noża, potem posiekany-parmegiano regiano Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy czosnku, solimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki

BaRepas
Zapiekana wołowina pod kołdrą z peere z kapustą włoską 166

białe wino półwytrawne -śmietana 12%-mleko-mozzarella-parmezan-pomidory koktajloweZiemnikaki gotujemy. Zagniatamy dodajemy łyżkę śmietany, masło i mleko; przecieramy na peere.Kapustę drobno siekamy. Zasmażamy na maśle, podlewamy winem. Gdy odparuje solimy, pieprzymy i dodajemy szczypiorek.Tak przygotowaną łączymy z peere. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy pieprz i sól, wrzucamy mięso. Posypujemy sporą szczyptą czosnku niedźwiedziego i tymianku. W razie

BaRepas
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 161

trzeba niestety zamówić cały kawał, który ma znacznie więcej niż kg; dlatego dobry będzie antrykot, rostbratel, albo rumsztyk-włoszczyzna: kilka średnich marchewek, seler, pietruszka, kilka małych cebulek szalotek-wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego-borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy(...)patelni.Na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojone grubo warzywa, podsmażamy przez kilka minut.Warzywa z zawartością patelni przekładamy do garnka, który może być umieszczony w piekarniku, do warzyw dokładamy mięso, zalewamy winem,  na tyle by płyn pokrył zawartość. Dodajemy tymianek, liście laurowe, sól i pieprz, doprowadzamy do delikatnego wrzenia.Wkładamy na 2,5h pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 180 przez

BaRepas
Crumble z karmelizowanymi jabłkami i gruszką pod kruszonką z płatkami owsianymi i nerkowcami. 198

się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki(...)masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekane w kostkę owoce. Smażymy chwilę, podlewamy winem. Jak odparuje dodajemy dwie łyżki cukru i kilka świeżych listków mięty oraz szczyptę startego imbiru. Karmelizujemy, odstawiamy.Masło, mąkę i cukier ugniatamy, dodajemy płatki i nerkowca, znów zagniatamy do konsystencji

BaRepas