wino - 10075 przepisów (strona:340/672)

Przepis na… – arrosticini, włoskie danie z grilla 341

oliwą. Grillujemy nad żarem, uważając aby się nie przypaliły. Dopiero po przygotowaniu solimy. Idealnie smakuje z maczanym w oliwie (z dodatkiem pepperoncio) chlebem oraz czerwonym, abruzyjskim winem. Często spotyka się także drinki z wina wymieszanego z napojem gassosa (rodzajem gazowanej lemoniady). Smacznego

Bon Ton Italia
Mule z szafranem w białym winie 190

Składniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany pęczek natki pietruszki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy

My Culinary Art
Barszcz czerwony na śliwkach suszonych 143

Szczególnie osobom dbającym o linię:) Barszcz z dodatkiem śliwek również co roku gości na moim wigilijnym stole. Składniki: 200 gram śliwek suszonych 500 gram wołowiny z kością 1 szklanka wina wermutu Włoszczyzna lub kostka warzywna 6 buraków Listek laurowy Sól, pieprz, cukier. Wykonanie: Mięso opłukać, zalać zimną osoloną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę. Ugotowany(...)odcedzić ,dodać suszone śliwki. W między czasie buraki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Buraki wystudzić i zetrzeć na tarce, po czym dodać do rosołu razem z winem. Przyprawić do smaku i podgrzać. Barszcz najlepiej gotować 1 dzień przed spożyciem

Tradycyjna Kuchnia
Bigos pieczony po Bieszczadzku 134

cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty(...)wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia wymieszać bigos, w razie potrzeby doprawić i piec przez kolejną godzinę

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka ziemniaczana wytrawna 221

śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Następnie obrać i pokroić w plastry. Majonez wymieszać ze śmietaną, winem, przyprawić pieprzem do smaku i polać wystudzone ziemniaki

Tradycyjna Kuchnia
Mizeria z octem na winie do słoików na zimę 133

Uwielbiam ogórki przygotowane w tej winno- octowej zalewie. Idealnie pasują jako dodatek do obiadu:) Składniki: 2 ½ kg ogórków gruntowych, 1 szklanka octu, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 6 łyżek cukru, 3 szklanki wody, 6 łyżek soli, 1 pęczek koperku. Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Posypać trzema łyżkami soli, wymieszać(...)odstawić do lodówki( najlepiej na noc). Następnie ogórki osączyć z nadmiaru płynu i powkładać do słoików razem z pokrojonym drobno koperkiem. Ocet zagotować w trzech szklankach wody i winem, dodać cukier i resztę soli - następnie gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować około 15 minut (Jest to porcja na cztery litrowe słoiki

Tradycyjna Kuchnia
Bitki wieprzowe duszone w winie z pomidorami 83

zrazów – wykonywane z rozbitych i zawijanych plastrów mięsa. U mnie dziś w pomidorach- wyszły naprawdę pysznie Składniki: ½ kg mięsa wieprzowego bez kości 2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy ½ szklanki wina wytrawnego 1 puszka pomidorów (400 gram) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku papryka mielona do smaku cukier(...)smaku natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, natrzeć przyprawami i utłuc tłuczkiem, następnie mięso przełożyć na patelnię i obrumienić na oliwie razem z mąką. Mięso przełożyć do rondla, podlać winem i dusić na bardzo wolnym ogniu około ½ godziny. Pomidory z puszki przelać do mięsa, wsypać zioła, dodać zmiażdżony czosnek i udusić do miękkości. Gotową potrawę posypać natką pietruszki i w razie

Tradycyjna Kuchnia
Pstrąg duszony w winie 129

Idealny przepis na idealnego pstrąga. Palce lizać! Składniki: 4 pstrągi, 6 małych cebulek, ½ litra białego wina, ¼ litra bulionu warzywnego(...)łyżka masła, 2 goździki, 2 listki laurowe, sól do smaku, pieprz do smaku, natka pietruszki, masło. Wykonanie: Cebulkę drobno pokroić i zrumienić na maśle. Natkę pietruszki posiekać, zalać winem, bulionem, dodać liście laurowe i goździki, następnie zagotować. Włożyć sprawione pstrągi i ugotować na wolnym ogniu ( uważać aby nie rozgotować). Ryby wyjąć ostrożnie na półmisek i skropić zrumienionym masłem

Tradycyjna Kuchnia
Barania łopatka długo pieczona 184

czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku do pieczenia 2 gałązki rozmarynu do pieczenia 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina  przygotowanie Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu(...)polać oliwą , położyć parę ząbków czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę do 170 st C. i piec przez 4 godziny. Po dwóch godzinach podlać mięso winem. Mięso jest upieczone kiedy bez problemu odchodzi od kości. Mięso wyjąć, przykryć folią, doprawić sos. Można dodać nieco masła i śmietany. Ja tylko trochę go odparowałam - był tak smaczny

Stare Gary
Panna cotta z rabarbarem 227

kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego wina skórka starta z 1 sparzonej wrzątkiem pomarańczy 1 łyżka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 4g żelatyny 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka cukru Sposób przygotowania Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach(...)godziny aż masa stężeje. Po tym czasie obieramy rabarbar i kroimy na 2-3cm kawałki. Rozkładamy go w brytfance tak by zajmował jedną warstwę. Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę

W kuchni wieczorem
Policzki wołowe duszone z warzywami 213

łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki nieobranego czosnku 3 liście laurowe  4 ziarenka ziela angielskiego 3 gałązki świeżego rozmarynu 5 łyżek mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 200 ml wody sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i oprószamy trzema łyżkami mąki. Obsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony(...)plastry, pozostałe - w dużą kostkę. Oprószamy pozostałą mąką i przekładamy na tłuszcz po mięsie. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i rozmaryn. Smażymy kilka minut do lekkiego zrumienienia. Zalewamy winem i gotujemy przez 2-3 minuty. Przekładamy warzywa do mięsa, przykrywamy i pieczemy prze 3 godziny.  Połowę warzyw miksujemy z wytworzonym sosem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
KALMARY NA TAJSKĄ MODŁĘ Z CHRUPIĄCĄ BAZYLIĄ 146

połówki limonki - 50 ml sosu sojowego - 2 łyżki oleju arachidowego - 100 ml oleju z czosnkiem i bazylią - 200 ml oleju rzepakowego - 10 listków mięty - butelka białego schłodzonego wina PONACINAJ KALMARY od wewnętrznej strony, może być kratka, paseczki, mi się wydaje, że najładniej wygląda kratka, ale zrób jak chcesz. Wrzuć je do miski dodaj sos sojowy, sok z limonki, olej(...)wysoka temperatura. Partiami wrzucaj liście bazylii- uwaga pryska. Chrupiące nabierają zupełnie innego smaku, są trochę orzechowe. NA  KAŻDY KAWAŁEK KALMARA połóż listek bazylii, podawaj z białym schłodzonym wytrawnym winem. Tajlandia, wiadomo trzeba się bawić :) Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
sos holenderski 107

składniki: 3 żółtka 100 g masła 2 łyżki soku cytryny 1 łyżka białego wytrawnego wina sól, pieprz wykonanie: Masło rozpuszczamy. Żółtka mieszamy z sokiem z cytryny, winem, solą i pieprzem, wstawiamy na garnek z wodą i chwilę ubijamy, aż masa będzie puszysta. Mocno ciepłe, ale nie gorące rozpuszczone masło wlewamy stopniowo, cieniutkim strumieniem do żółtek, cały czas miksując

Domowy Smak Jedzenia
Saudações de Lisboa 202

minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka czarnych oliwek z pestkami, 1000 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku(...)podsmażyć pokrojony w cienkie paski boczek, dodać posiekaną cebulę i czosnek, kiełbasę w plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy

SzczyptaSmaQ
Martini z winem musującym na Dzień Matki 92

przygotowania 2 drinków potrzebujemy: - 12 cl martini bianco - kostki lodu - wino musujące Do shakera dodajemy kostki lodu, martini i mieszamy. Przelewamy do szklanek typu 'long drink' i uzupełniamy winem musującym. Ewentualnie dodajemy kostki lodu. Ozdabiamy truskawkami

Szybko Tanio Smacznie