zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania(...)głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając, po czym podlewamy białym winem, i dusimy aż odparuje, następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania
Wanilia i Kardamonzamienia się w fantastyczne danie, które znika do ostatniego ziarenka. SKŁADNIKI 1 szklanka pęczaku 2 szklanki bulionu (lub 1,5 szklanki bulionu i 0,5 szklanki białego wytrawnego wina) 2 cebule ok. 0,5 kg fileta z kurczaka 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka masła ("normalnego") 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą 1/4 łyżeczki curry(...)kawałki mięsa obsmażyły się. Dolewamy bulion, dodajemy vegetę, pieprz, curry, paprykę, sól i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając aż pęczak zmięknie. Jeśli wybraliście wersję z winem, to dolewamy je właśnie teraz, gdy kasza jest już miękka i jeszcze chwilę dusimy. Wyłączamy palnik i zostawiamy danie pod przykryciem jeszcze na 10 - 15 minut. Dodajemy masło i dokładnie mieszamy
Czary - gary w kuchniczosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki(...)odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy do miski. Rzodkiewki cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego
mojewypiekiinietylkodorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli(...)wyjęcia rybie oczu… Później ją filetujecie. Filety solicie, pieprzycie i odkładacie. Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na maśle. Dodajecie do niej kręgosłup i głowę ryby, podlewacie białym winem i gotujecie wywar. Pomarańczę myjecie pod kranem, kroicie na pół, a później połówkę na plasterki i dodajecie je do wywaru. Gotujecie ok. 15 minut, po czym wrzucacie goździki i świeży rozmaryn
GRUBY WAŁEKSkładniki: 500 g upieczonych (lub ugotowanych) buraków 2 jabłka 4 szalotki 100 ml białego wina 1 litr bulionu warzywnego 200 ml słodkiej śmietanki 2 łyżki (1+1) octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego 3 łyżki białego serka kremowego 1 łyżka chrzanu kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz oliwa Wykonanie: 3 szalotki posiekać i zeszklić(...)garnku na oliwie. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka (połówkę jabłka odłożyć) i podsmażyć do lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojone w kostkę buraki (odłożyć około 100 g). Podlać białym winem i zwiększyć ogień. Po 2 minutach dodać bulion i 1 łyżkę octu balsamicznego. Gotować na zmniejszonym ogniu około 15 minut. Zdjąć z ognia, dolać śmietankę i zmiksować dokładnie. Doprawić solą
zadanie-gotowaniemakaronu maccheroni 3 marchewki kalarepa 250 g zielonej fasolki szparagowej ( może być mrożona ) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 łyżki oliwy 100 ml wytrawnego białego wina puszka pomidorów (400 g) 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka estragonu 1 świeży czerwony strąk chili sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)Strąki fasolki po umyciu i oczyszczeniu kroimy na pół. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy w mała kostkę. Cebule kroimy w kostkę. Warzywa obsmażamy na oliwie, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Dodajemy pomidory razem z zalewą, zioła, sól i pieprz. Strąki chili kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Całość dusimy
R'n'G KitchenSYMBIO oliwa z oliwek bazylia świeża sól i pieprz do smaku słony miękki ser, u mnie Tylżycki – pod wpływem ciepła fajnie się rozpuszcza masło pół kieliszka białego wytrawnego wina Do blendera wrzucić 50 g orzeszków piniowych, kilka łyżek(...)oliwy z oliwek i pół słoiczka koncentratu pietruszki. Zblendować na gładko, odstawić. Na patelnię wsypać ryż. Dodać masło- około 3 łyżeczek- i przesmażyć ryż. Po 2 minutach podlać białym winem i odczekać ,aż odparuje.Dolać trochę bulionu i mieszać powoli. W risotto chodzi o powolne redukowanie bulionu i dolewanie bulionu. Ryż powoli się dogotowuje i w ten sposób ma bardzo
Z Kuchni Do Kuchnimarchewki - 1 zł 2 pietruszki - 0,70 zł mały kawałek selera - 0,30 zł 2 cebule - 0,80 zł 1 kg ziemniaków - 2 zł 150 ml białego wina - 1,50 zł 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 0,10 zł 1 łyżka cukru muscovado - 0,10 zł 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego - 2 zł 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka(...)Zwiększyć ogień i podsmażać 5 minut mieszając. Wlać bulion i gotować dalej na średnim ogniu. Kapustę odsączyć i poszatkować. Można przepłukać jeśli jest bardzo kwaśna. Zalać w rondelku białym winem i dusić około 20 minut. Połączyć z resztą zupy. Dodać cukier i koncentrat. Gotować jeszcze około 1/2 godziny lub do miękkości wszystkich składników. Ziemniaki ugotować i utłuc z odłożoną częścią
zadanie-gotowanieSkładniki : 1 kg wołowiny na gulasz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina cebula 2-3 ząbki czosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania(...)ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla, podlej gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć
Przepisy i porady kulinarnerybki znane są jako girice albo gavun. Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna, są za to we Francji znane jako aquadelle. Do tego kieliszek pysznego białego wina i można się poczuć jak na wakacjach! Składniki: 1kg ateryny albo innych małych rybek mąka do panierowania sól cytryna w cząstkach olej do smażenia Wykonanie: Małe rybki opłukać(...)mocno olej. Rybki porządnie osolić i panierować w mące. Smażyć na głębokim oleju kilka minut (na złoto). Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna podawać z białym winem. Post Małe smażone rybki – girice albo gavun czyli ateryna pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPrzepis z kuchni chorwackiej Składniki 1,2 kg tołpygi 5 łyżek maki 100 g masła 1 łyżka oliwy sól pieprz pół l wytrawnego białego wina świeży tymianek Przygotowanie Rybę po sprawieniu opłukałem, osuszyłem. Oprószyłem solą(...)pieprzem. Odstawiłem na pół godziny. Na dużej patelni rozgrzałem masło. Obsmażyłem rybę z dwóch stron na złoty kolor. Naczynie żaroodporne skropiłem oliwą Przełożyłem do niego usmażona rybę. Podlałem winem. Na koniec f do naczynia włożyłem kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiłem do piekarnika. Zapiekałem 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Co pewien czas polewałem ryby powstającym sosem. Podałem z młodymi
R'n'G KitchenTaka rolada idealnie pasuje na stół Wielkanocny. Składniki 1 kg szynki cielęcej 1 szklanka białego wina wytrawnego 1 łyżeczka octu szczypta mielonego pieprzu garść świeżego tymianku garść natki pietruszki 2 łyżeczki tartej bułki 5 jajek ugotowanych(...)twardo 1 posiekana cebula 2 ugotowane cienkie marchewki 1 ugotowana czerwona papryka pokrojona w paski 1 1/2 litra bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso po usunięciu błon zalałem winem z octem, solą, pieprzem, posiekanym tymiankiem i natką. Odstawiłem na kilkanaście minut. Osobno zmieszałem bułkę tartą, ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i cebulą przesmażoną na maśle. Wyjąłem mięso z marynaty
R'n'G Kitchenmnie pomidorowy) 500g mięsa mielonego z indyka gałązka bazylii 2 łyżeczki suszonej bazylii cebula 300 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól/pieprz szczypta cukru 50ml czerwonego wytrawnego wina parmezan(...)oliwa Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Cebule wraz z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i delikatnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona
ChilliJemyOdkąd sięgam pamięcią, każde święta na Sycylii , czy to mniejsze, czy to większe, były okraszone pizzą," impanatą "i suto zakrapiane lokalnym winem prosto z drewnianej beczki. Nie będę tutaj wylewna, ale z ręką na sercu mogę stwierdzić, że najlepszą takową pizzę robiła moja teściowa, która pomimo ,iż z pochodzenia jest Rzymianką, to idealnie nasiąknęła zwyczajami tej malowniczej i szalonej wyspy(...)robił teść. Dziś postaram się zrobić pizzę teściowej, już nie pierwszy zresztą raz- w jej formach do pieczenia ale już z naszymi składnikami. Podana -uwaga – z toskańskim winem- na przecudnej drewnianej desce wykonanej przez rzemieślnika Grzegorza z GRACIARNIA . Od razu odsyłam do jego magicznego świata, gdzie zwykła deska nabiera rumieńców, oddycha i staje się czymś więcej niż kawałkiem deski
Z Kuchni Do Kuchnimąki pszennej , który podajemy do rosołu. Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? składniki: 1 cebula dymka kilka g pomidorków koktajlowych garść mrożonego groszku zielonego garść mrożonego bobu 50 ml białego wina oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji opcjonalnie parmezan Ciasto na makaron: 1 szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki ryżowej 2 jajka(...)dosyć cienkie paski. Makaron gotujemy w osolonej wodzie gdy wypłynie wyciągamy go. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę, wrzucamy blanszowany bób i groszek, podlewamy winem, dusimy ok. 3 minuty, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze ok. 2 minuty. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Wykładamy makaron na talerz, dekorujemy listkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię