wino - 10075 przepisów (strona:331/672)

Obwarzanki z dipami 120

czegoś łatwego i prostego do podania w domu z winem. Zatem moja propozycja to małe kawałki różnych obwarzanków z dwoma dipami. Pieczarkowy: podsmażone na oliwie pieczarki, zmiksowane i doprawione solą, pieprzem. Podczas smażenia sporo wody odparowuje z pieczarek, dlatego do łatwego miksowania blenderem dolałem mleko oraz odrobinę białego półwytrawnego wina. Całość wzmocniłem świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki

Right Behind The Kitchen
KREWETKI Z CZOSNKIEM 144

mojej propozycji. Krewetki królewskie obrałam. Wrzuciłam na patelnię, chwilę smażyłam  żeby odparować nadmiar wody. Można wcześniej polać je białym winem, czekając chwilę, żeby przeszły jego smakiem. Jak nie mamy cierpliwości i czasu można wlać parę łyżek białego wina,  bezpośrednio do krewetek na patelnię. Rozpuściłam sporo masło z odrobiną oliwy z oliwek,żeby masło się nie spaliło

potrawyregionalne
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 165

łyżki masła - 1- 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki miodu - laska cynamonu - gruszka dojrzała - hlust białego wytrawnego wina W rondlu klarujemy masło, dodajemy oliwę, gruszki, przyprawy, podlewamy winem. Odparowujemy masę. Aż się zagęści. Polewamy obficie kluski z dyni. Takie kopytka z dyni mogę jeść codziennie! Mięciutkie i puszyste, aromatyczne i słodziutkie! Pyszne! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI

SMYKWKUCHNI
Goleń wołowaz czerwonym winem w garnku rzymskim 200

sól oliwa z oliwek do pieczenia: 2 cebule - 120 g główka  czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 liści szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu wołowego łyżka masła śmietana  tłuszcz do smażenia  przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć(...)wszystkich stron na oliwie, posypać kminem.   Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego pokrojoną w piórka cebulę, na niej ząbki czosnku, obsmażone mięso, zioła, podlać winem i bulionem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje  się  do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu

Stare Gary
Tokaj, Węgry czyli szlak winny i nie tylko 16-18.10.2015 r 166

Węgry to magiczny kraj winem płynący. Setki urokliwych winnic i klimatycznych winniczek wypełnionych po brzegi beczkami z dojrzewającym nastawem z winogron. Kierując się do mniejszych miejscowości takich jak Pere w której mieszkałam można napotkać hektary pól zasianych dynią i słonecznikiem co tworzy niepowtarzalny krajobraz. Na drzewach dojrzewają aromatyczne pigwy, a pobocza dróg porośnięte są krzewami tarniny. Malowniczy Tokaj kusi wąskimi(...)uliczkami, a każdy zakątek zachęca do smakowania miejscowego wina. Góry Zemplińskie w których paśmie miałam okazje wędrować są dzikie i piękne, ubarwione o tej porze kolorami jesieni, obfitość grzybów w lasach wzbudza mój nie ukrywany zachwyt. Ciekawostki kulinarne to z pewnością pikantna papryka wypełniona kiszoną kapustą, wspaniała kiełbasa z dodatkiem papryki "ala" chorizo oraz słonina grubości

Apetyczna babeczka
Kurczak w pieczarkach 147

udka i skrzydełka z kurczaka 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka garść posiekanego pora pół szkl wina białego wytrawnego  sól(...)szczypta kurkumy szczypta kolendry szczypta lubczyku szczypta pieprzu szczypta imbiru tłuszcz do smażenia W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić poporcjowanego i umytego kurczaka.  Przysmażyć ze wszystkich stron, podlać winem, dodać posiekane warzywa, pieczarki i przyprawy, dusić pod przykryciem, podlać jeszcze trochę wodą lub rosołem.  Kiedy mięso będzie miękkie zestawić z ognia i jeszcze przytrzymać

Gotowanie jest łatwe
Żeberka po farmersku 128

żeberek 1 marchewka 1 cebula 2 jabłka 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków  pół szkl białego wina wytrawnego 1 szkl wody rozmaryn suszony gałązka rozmarynu świeżego kilka ziaren jałowca kilka(...)ziaren ziela angielskiego sól pieprz pieprz ziołowy majeranek świeże oregano Żeberka umyć, podzielić na porcje, obsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę, podsmażyć po czym podlać winem i niewielką ilością wody. Grzybki uprzednio namoczone i wypłukane dodać do mięsa. Dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości, podlewać wodą gdy wyparuje.  Pod koniec dodać pokrojone

Gotowanie jest łatwe
Pęczotto z suszonymi grzybkami na czerwonym winie 99

pęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl wina czerwonego półwytrawnego Grzybki namoczyć i ugotować, odcedzić ale wywar zostawić do kaszy. Mięso pokroić w kostkę niezbyt drobno. posypać pieprzem solą i skropić oliwą, odstawić na ok godzinę, dwie. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu(...)głębokiej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć cebulę i czosnek drobno posiekane. Wsypać kaszę i smażyć mieszając aż zmieni kolor. Podlać wywarem z grzybów, kiedy wywar się wchłonie podlać winem i dodać mięso z grzybkami, oraz przyprawy do smaku. Mieszać i podlewać wodą aż kasza będzie prawie miękka. ok 30 min. Wtedy odparować nieco , wyłączyć ogień

Gotowanie jest łatwe
Jeleń w czerwonym winie z grzybami 126

mięsa z jelenia (gulaszowe) sól -1 łyżeczka pieprz -1/4 łyżeczki 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka papryki suszonej pół łyżeczki kolendry 1 szkl wina czerwonego wytrawnego 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów kilka suszonych grzybów 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku Mięso umyć dobrze pod bieżącą wodą aż woda będzie czysta, osączyć na durszlaku. Przyprawy utłuc w moździerzu. Mięso przełożyć do naczynia, zasypać przyprawami, dodać posiekany czosnek i zalać winem. Przykryć folią i wstawić do lodówki na ok 1 dobę. Mięso wyjąć z marynaty, pozostawiając marynatę do podlania. Podsmażyć je , następnie podlać marynatą, dodać cebulę i pokrojoną marchewkę oraz grzyby

Gotowanie jest łatwe
Żeberka w winie i miodzie z miętą i lubczykiem 165

żeberek w jednym kawałku pół szkl wina czerwonego 2 łyżki miodu 1 cebula 3 ząbki czosnku mięta lubczyk(...)chili sól pieprz 1 łyżka smalcu Żeberka umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać smalec, włożyć żeberka przysmażyć z obu stron, dodać posiekany czosnek i cebulę, po ok 2 min podlać winem, dodać miód i przyprawy do smaku. Dolać pół szkl wody lub rosołu, dusić ok 1 godzinę , w razie potrzeby dolać wody. Żeberka podawać z ziemniakami puree lub pieczonymi i sałatką

Gotowanie jest łatwe
Udko z nadzieniem i kluski śląskie 126

udka  1 jabłko pół papryki ogórek cebula pół szkl białego wina 1 łyżki octu balsamicznego sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano bazylia łyżka masła Udka umyć i wyluzować , (kości przydadzą się na wywar(...)zupy)  Rozłożyć mięso, nadziać kawałkiem jabłka, papryki, cebuli i ogórka, zwinąć skórką do zewnątrz i spiąć wykałaczkami.  W rondelku rozgrzać łyżkę masła przysmażyć roladki i podlać winem, a następnie wodą, dodać posiekaną cebulę i przyprawy. dusić ok 35 min na wolnym ogniu. Roladki podawać z kluskami śląskimi polane sosem który powstał podczas duszenia

Gotowanie jest łatwe
Roladki z pieczarkami i pure z batata i dyni 159

plastry łopatki 200 g pieczarek 200 g papryki 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oleju 1/4 szkl wina czerwonego na pure 1 batat ok 400 g tyle samo dyni ok 400 g sól pieprz 4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwą (1 łyżka) Mięso rozbić jak na kotlety schabowe. Pieczarki zetrzeć na tarce(...)czosnku i papryką, doprawić do smaku i odparować. Na plastry mięsa kłaść porcje nadzienia, zwinąć i obwiązać sznureczkiem. W rondelku do duszenia rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć dookoła roladki, podlać winem. Jeśli zostało coś z nadzienia to dodać do sosu, dodać 100 g papryki i pozostawione pieczarki pokrojone na plasterki oraz 2 ząbki czosnku, podlać pół szkl wody i dusić

Gotowanie jest łatwe
Risotto oskrzydlone - ze skrzydełkami drobiowymi 93

kopru włoskiego (ok 80 g) pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano majeranek sól pieprz szczypta chili szczypta lubczyku szczypta mięty pół szkl białego wina 2 szkl rosołu tłuszcz do smażenia(...)Skrzydełka umyć, i przeciąć na wszystkich zgięciach. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, przysmażyć poporcjowane skrzydełka razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Dodać posiekane warzywa, podlać winem i rosołem, wsypać ryż, przyprawy do smaku i mieszając gotować na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody by risotto nie było zbyt suche. Pod przykryciem zostawić jeszcze

Gotowanie jest łatwe
Szynka w ziołach i warzywach z sosem ziemniakami i buraczkami zasmażanymi 98

marchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła(...)wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić na ok 10 - 15 godzin w lodówce. W głębokim rondlu przysmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i 1 szklanką wody, dodać marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok półtorej godziny, obracając od czasu do czasu i podlewając niewielkimi ilościami wody. Na koniec mięso wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Ośmiornica w sosie winno pomidorowym z makaronem 117

ośmiornica 2 cebule 1 ząbek czosnku 1/2 szkl wina 1 lisc laurowy 3 - 4 pomidory lub sos pomidorowy 1/4 szkl oliwy z oliwek 1/2 pęczka natki pietruszki 500 gr makaronu Ośmiornice umyć oczyścić, wyciąć oczy i otwór gębowy, pokroić na kawałki (ja przedtem sparzyłam ją króciutko we wrzątku, łatwiej się(...)kroi) pozostawić na sitku do osączenia. Cebule pokroić w drobna kostkę wrzucić do większego garnka i podsmażyć chwile następnie dodać ośmiornice i podsmażyć dalej około 3- 4 minut.Ugasić winem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub sos, natkę, sol,pieprz i liść laurowy Dodać 3 szkl wody. Garnek przykryć i na średnim ogniu dusić aż ośmiornica będzie miękka

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania