wędzonego boczku, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 1 puszka białej fasolki, 1 pomidor, 5 dag żółtego sra, sól do smaku, pieprz do smaku, 2 łyżki białego wytrawnego wina. Wykonanie: Boczek pokroić, obsmażyć na patelni(...)wyjąć. Cebulę i paprykę pokroić i podsmażyć na tłuszczu z boczku. Dodać z powrotem podsmażony boczek, odsączoną fasolkę, pokrojony pomidor, kawałki sera i przyprawy do smaku. Następnie podlać winem, przytrzymać na wolnym ogniu pod przykryciem do rozpuszczenia się sera. Podawać na ciepło z pieczywem
Tradycyjna Kuchnianaszemu BÓB. We Włoszech kupowany łuskany i suszony. Smakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda(...)małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnioraz owoce dodają wyrazistości daniu. 12 udek kurzych sok z 2 cytryn sól pieprz 6 gruszek bez skórki i pokrojonych w plasterki o grubości 1 centymetra 3/5 szkl.białego wina po 1 łyżce posiekanych ziół świeżych : tymianku , estragonu rozmarynu ******************************************************************************** Udka wkładamy do miski nacieramy solą i pieprzem , zalewamy sokiem(...)cytryny ,mieszamy z częścią ziół. Marynujemy pod przykryciem w lodówce około 30 minut.W tym czasie nagrzewamy piekarnik.Gruszki układamy w głębokim naczyniu żaroodpornym , na nich układamy mięso , polewamy marynatą , winem , posypujemy resztą przypraw . Na czynie nakrywamy folią aluminiową . Pieczemy 1 godzinę , od czasu do czasu polewamy zebranym w naczyniu sosem . Kiedy mięso zmięknie , usuwamy folię i zwiększamy temperaturę piekarnika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiletni dzień, przyjemny delikatny wietrzyk i schowane od głównej ulicy stoliki na placu wewnątrz kamienicy! Miejsce, w którym czas zwalnia i można śmiało spędzić tam wiele godzin popijając świetne wina! Chrupiące kwiaty cukinii, ser kozi, bakłażan, czarna soczewica (28zł) Naszą przygodę z alewino.pl zaczęliśmy od chrupiących kwiatów cukinii faszerowanymi musem z koziego sera i bakłażana, podane na czarnej soczewicy
Plate of JoyInaczej królik duszony w winie. Mięso jest bardzo delikatne i smaczne. Odpowiednio przyrządzone może smakować podobnie do kurczaka. Składniki 600 g mięsa z królika (comber lub udka) 100 g wędzonego boczku … Czytaj dalej Ragout
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykwestii przepisu. I Maria wysłała mi ten przepis. Ale z wersją smażoną z octem. Zaprezentuję ją następnym razem. 1 średnia dynia ( nie polecam makaronowej) 6 łyżek białego wina 3 łyżeczki cukru trzcinowego GARŚĆ LISTKÓW MIĘTY 3-4 ząbki czosnku oliwa z oliwek ok 2 łyżki sól i pieprz do smaku miałka papryka do wyboru Dynię obieramy(...)kolor - powinna być miękka w środku, ale plastry nie powinny się rozpadać. Smażymy dynię partiami. Gotowe plastry układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posypujemy cukrem, pieprzem, solą i papryką. Polewamy winem. Pieczemy ok 20-30 minut w 190 stopniach. Podaję z serem feta lub tłustym twarogiem
AZgotuj!było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :) A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka uprażonych orzechów włoskich Przygotowanie: Do małego garnka (rozgrzanego) wlewamy(...)łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną cebulę (może być w kostkę/ pióra - to tak wszystko będzie zblendowane). Jak już jest szklista dodajemy czosnek. Wrzucamy pokrojoną paprykę, cukinię i dalej smażymy. Zalewamy winem. Czekamy aż trochę odparuję alkoholu. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Wszystko blendujemy na gładką masę razem z garstką świeżej bazylii. Podajemy
Gotowanie, czyli hobby dla każdegopyszne to danie, a przy okazji łatwe dla dzieci do odgrzania popołudniu. Risotto z wieprzowiną ( dla 4 osób ) 250 gram ryżu 1/2 szklanki białego wina 2 szklanki wody 20 dkg wieprzowiny ( u mnie łopatka ) 15 dkg marchewki z groszkiem ( u mnie mrożona ) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju(...)głębokiej patelni ( lepiej się miesza niż w garnku ) rozgrzej olej, dodaj do niego masło a jak się rozpuści dodaj cebulę i czosnek, lekko przesmaż. Dodaj ryż wraz z winem, przesmaż, dodaj wodę oraz wieprzowinę, zamieszaj całość dodaj marchewkę z groszkiem i zamieszaj. Przykryj pokrywką ( żeby płyn za bardzo nie odparował ) – ale pamiętaj mieszaj co chwilę bo ryż
Kuchnia na wzgórzusię samochodem w mini podróż. Zatrzymałam się u znajomego w okolicach San Luis Obispo. Dzięki temu miałam okazję pobyć na prawdziwej, kalifornijskiej wsi. Widziałam dojrzewające na winnicach winogrona. Piłam wina zrobionego z tych, które dojrzały tam kilka lat wcześniej. Najadłam się ręcznie robionych, wymyślnych kiełbas. Jechałam traktorem przez gaje oliwne. Widziałam zdewastowane przez suszę plantacje awokado, drzewa zabezpieczone białym
Jem więc Jestemsmakowo nie odbiega od tradycyjnego z użyciem 30%-owej śmietanki. Składniki na 3 porcje. Składniki: - 250g makaronu razowego - 200g kurek - 1-2 cebule - 80ml śmietany 12% - 50ml wytrawnego białego wina - łyżka oleju kokosowego - łyżka płatków jaglanych/ryżowych - pół natki pietruszki - sól, pieprz *opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i tarty parmezan do dekoracji Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Kurki(...)pokrojoną cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Dorzucamy kurki i smażymy do ich zarumienienia. Dolewamy śmietanę (wcześniej wymieszaną z gorącym sokiem z kurek, by nam się nie zważyła) wraz z winem i posiekaną natką pietruszki. Gotujemy do zredukowania sosu o połowę. Doprawiamy, dosypujemy płatki, by zagęścić sos i podajemy wraz z makaronem. (Sos możemy podawać na makaronie lub wcześniej wymieszać
Be Fit Be Strongzimę, i do ciasta, gotowy) 0,5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego) Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę(...)łyżce chłodnego budyniu (na koniec możemy dodać garść jeżyn). Powstały krem wykładamy na ostudzone ciasto. Przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z winem i mieszamy do uzyskania gładkiej polewy, dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy co najmniej 2 godziny. Gotowe
Rozpustne gotowaniewywaru z mięsa 50 dag kapusty młodej 4 ziemniaki 2 łyżki ryżu 3 łyżki fasoli 3 łyżki keczupu 3 łyżki przecieru z moreli suszonych 2/3 szklanki białego wytrawnego wina sól pieprz przyprawa do zup Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, dodać do kapusty(...)razem z ryżem i ugotować do miękkości. Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny, potem ugotować, połączyć z zupą, keczupem, przecierem z moreli i winem, chwilę pogotować, doprawić do smaku
Camilla w kuchnitego jak słodki lubicie krem) 2 płaskie łyżki żelatyny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +3 dojrzałe figi na mus do przełożenia ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem(...)kremu i energicznie mieszamy, przygotowaną mieszankę wlewamy do kremu i od razu miksujemy na wysokich obrotach. Krem wkładamy do lodówki. Biszkopt przekrawamy na 3 równe spody. Mieszamy wodę z winem (ja użyłam wytrawnego), żeby przygotować poncz. 3 figi miksujemy w blenderze na mus. Nakrapiamy ponczem pierwszy spód, krem przekładamy do worka i wyciskamy kółko na brzegach spodu – dzięki temu
Ciastkozercygdzie miałam przyjemność grać wdzięczne stworzenie leśne, nazywane wiłą. Cały LARP miał na celu głównie dobrą zabawę przy ognisku, w pięknych strojach, z przecudnym klimatem w tle i lampką wina w dłoni. Leśne stworzenia zachwyciły mnie w każdym wymiarze. Poza moją wiłą zobaczyć można było także wiedźmę, jej kotka, satyra, hazardzistę, wietrzycę, latawca, puka, a nawet dwa puki(...)był winien wszystkich śmierci, w związku z czym musiałam skazać go na śmierć. Chłopak grający kupca grał na tyle dobrze, że niemalże do ostatniej chwili nie byłam pewna jego winy. Obok tego wszystkiego pojawił się jeszcze wątek z pogranicza rzeczywistości, z Siewcą zarazy, czyli duchem, któremu ktoś zbezcześcił grób. Ów duch przybrał ludzką postać i postanowił ukarać wszystkich tych, którzy
Przepysznik - BLW i nie tylkopapryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam wędzony) - kilka listków botwinki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - 2 łyżki wina Mirin - sok z ½ cytryny - olej pistacjowy - oliwa cytrynowa (przepis na blogu) - orzechy pistacjowe (dałam niesolone) Umyte bakłażany kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą cytrynową, oprószamy solą himalajską i pieprzem(...)pokrojone w paski surowe liście botwinki, grillowane papryki, cebulę, część zgrillowanych bakłażanów, pokrojony w drobną kostkę czosnek, sok wyciśnięty z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem pistacjowym i winem Mirin. Całość delikatnie mieszamy. Posypujemy posiekanymi orzechami pistacjowymi. Podajemy na grillowanych plastrach bakłażana. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami może być podana na ciepło i na zimno, obie wersje
mojewypiekiinietylko