wino - 10075 przepisów (strona:235/672)

Boczek pieczony z cebulą i białym winem/żubrówką 124

pysznym dodatkiem. Piekłam go w różnych wersjach - z żubrówką i białym winem. Obie są pyszne, a tą drugą przygotowałam do sesji kulinarno-zdjęciowej dla pisma "Chwila dla Ciebie". Smakowało! Podkreślam, że alkoholu absolutnie nie czuć. Polecam! 1,2-1,5 kg surowego boczku około 70 ml białego wina wytrawnego lub żubrówki (alkoholu) 4 ząbki czosnku 2 cebule Przyprawy

Di gotuje
Lekki makaron z kurczakiem i brokułami / Light chicken and broccoli pasta 204

pieprz 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka listków tymianku 1 duży brokuł, różyczki oddzielone od rdzenia 2 łyżki białego wina 1 łyżka mąki 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 -1 szklanka mleka 250 g makaronu Przygotowanie: Rozgrzej dużą i głęboką patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu. Dopraw kurczaka solą(...)pokrój go w małą kostkę. Dodaj go do patelni, dopraw dużą szczyptą soli, przykryj i duś na małym ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej wino, gotuj aż prawie odparuje, po czym wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj. Smaż mieszając przez 3 minuty i wlej bulion wraz z 1/2 szklanki mleka. Doprowadź całość do wrzenia

karmelowy
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 223

kurek, 1 polędwiczka wieprzowa ok. 350 g, 2 łyżki masła klarowanego, 1/2 cebuli, 50 ml białego wytrawnego wina, 125 ml śmietanki kremówki 30%, szczypta kurkumy. Ostatnio na straganie zobaczyłam kurki. Wyglądały tak malowniczo, że od razu nabrałam ochoty na jakieś danie z ich wykorzystaniem. I stało się.... na obiad przygotowałam pyszne polędwiczki z kurkami. Danie jest bardzo proste(...)drobną kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją na umiarkowanym ogniu. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Na koniec dodać kurkumę. Odstawić z ognia. Polędwiczkę umyć, dokładnie osuszyć, odciąć błonę na boku, pokroić

Świat Domowej Kuchni
Dorada z patelni, z rybą North Fish 134

Dorada, oliwa, 4 oliwki, 4 pomidorki koktajlowe, ostra papryczka, 100 ml białego wina wytrawnego, pieprz, sól, natka kolendry Jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu z rybą z Nort Fisch.  Podczas spotkania, pod okiem szefa kuchni Wiktora Żybuli przygotowaliśmy doradę z patelni. Przepis bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i smaczny. Rybę oczyść, umyć. Na patelnię wlać oliwę(...)rozgrzać, położyć rybę. Oprószyć pieprzem i solą. Dodać przekrojone na pół oliwki i pomidorki, kilka plasterków ostrej papryczki. Przykryć. Zagotować.  Wlać wino, zagotować, przykryć i dusić około 10- 15 minut, w zależności od wielkości ryby. W razie potrzeby dolać trochę wody. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy metalowym szpikulcem ją nakłuć. Jeżeli szpikulec wyjęty po 10 sekundach

królestwo garów
Makaron rigatoni z brokułami i serem pleśniowym 128

połączenia sera pleśniowego, śmietany z dodatkiem brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie...   Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula 100 ml białego wina 200 ml śmietany ½   łyżeczki ostrej papryki 150 g sera gorgonzola 2 łyżki płatków migdałowych       Wykonanie: Makaron ugotowałam   al dente   (wg instrukcji na opakowaniu(...)ugotowałam krótko   (2 minuty) w lekko osolonej wodzie. Odcedziłam.     W rondlu rozgrzałam oliwę i wrzuciłam do niej pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę się smażyła. Wlałam wino i śmietanę. Wymieszałam i gotowałam około 5 minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam.   Kiedy ser się rozpuścił sos   przyprawiłam

Kuchnia u Krysi
Bigos „wypasiony”... na zimę, na święta.... 165

śliwek bez pestek 3 średnie cebule 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca ½ łyżeczki kminku sól i pieprz cukier lub 1 łyżeczkę miodu 200 ml czerwonego wina słoiczek przetartych pomidorów (najlepsze domowe) lub 2 łyżki przecieru pomidorowego Wykonanie: Grzyby namoczyłam (najlepiej na noc). Potem wstawiłam do gotowania. Kiedy były miękkie (po około 30minutach) zdjęłam(...)Dodałam boczek i kiełbasę. Kiedy kiełbasa się przyrumieniła, wszystko przełożyłam do kapusty. Gotowałam około 1 godzinę. Wymieszałam nie przerywając gotowania.   Pozostało jeszcze dodać pomidory ze słoika i wino.   Wymieszałam i po zagotowaniu wyniosłam w chłodne miejsce.   Zostawiłam do następnego dnia. Bigos im dłużej stoi, tym jest smaczniejszy. Następnego dnia ponownie zagotowałam (około

Kuchnia u Krysi
Schab pieczony w kapuście włoskiej 146

białej rzodkwi . Można podać na ciepło i na zimno.         Składniki: 700 g schabu wieprzowego mała   główka kapusty włoskiej lub 8 liści 200 ml wytrawnego wina białego 3 łyżki oleju gałązki oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 ząbki czosnku sól             Składniki na sos z białej rzodkwi: mały korzeń białej(...)Wrzuciłam pokrojony czosnek i świeże listki rozmarynu. Schab umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą i obsypałam rozmarynem. Przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Obsmażyłam z każdej strony, żeby się przyrumienił. Wlałam wino.   Gotowałam pod przykryciem   około 2-3 minuty.     Piekarnik włączyłam na 180 °C. Liście kapusty rozłożyłam na desce. Położyłam na nich podsmażony schab. Liśćmi obwinęłam cały

Kuchnia u Krysi
Rolada z kurczaka z ziołami 141

Składniki: 3 filety z kurczaka bez skóry, oczyszczone z błon 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki soku   z ¼ cytryny po pęczku : koperku, bazylii i natki pietruszki łyżka   białego wina (można pominąć) pieprz świeżo zmielony sól 1 łyżka zmieszanych drobno posiekanych ziół : czomber, mięta, natka pietruszki, majeranek, koperek, zioła dalmatyńskie, papryka, bazylia       Wykonanie: Filety ułożyłam na desce(...)oprószyłam pieprzem z obu stron.   Suszone zioła wymieszałam. Wszystkie zielone zioła   drobno posiekałam. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Suszone i zielone zioła, sok z cytryny, i olej i wino wymieszałam w miseczce.   Na desce rozwinęłam folię spożywczą i ułożyłam na niej filety. Układałam w ten sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Na filetach rozsmarowałam farsz. Pomagając sobie

Kuchnia u Krysi
Zupa brokułowa z serem pleśniowym 142

Składniki: 3 brokuły o łącznej wadze ok. 800 g 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 115 g sera pleśniowego 750 ml bulionu warzywnego 200 ml białego wina 50 ml gęstej śmietany (18%) sól pieprz świeżo zmielony                         Wykonanie: W mikrofalówce r ozmroziłam kostki bulionowe (oczywiście(...)cząstki. Cebulę drobno posiekałam i zeszkliłam   na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodałam pokrojone łodyżki brokuła.   Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino.   Zostawiłam na   małym gazie, na około 10 minut,   aż brokuł zmięknie. Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił

Kuchnia u Krysi
Zupa krem z brokułów z migdałami 140

bulionu z drobiu wg tego przepisu   * 25 g masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula (duża) 50 g płatków migdałów 150 ml białego wina sól morska pieprz 4 łyżki gęstej śmietany (brak na zdjęciu)         Wykonanie: Brokuła podzieliłam. Różyczki odkroiłam a łodyżki oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Łodygę selera(...)chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru.     W rondlu zagotowałam bulion. Do   warzyw na patelnię wlałam wino. Gotowałam na małym gazie.   Kiedy płyn częściowo odparował dodałam różyczki brokułów. Wymieszałam. Po chwili   warzywa zaczęły lekko brązowieć przełożyłam je więc do rondla do gorącego bulionu. Zagotowałam

Kuchnia u Krysi
Vichyssoise 113

potem smakiem, ponieważ polecam ją wszystkim     Składniki: 400 g ziemniaków 50 g masła (niesolonego) 280 g pora (biała część) 2 łodygi selera naciowego 150 g białego wina 850 ml bulionu z kurczaka sól morska biały pieprz 300 ml śmietany 18% (do zup) szczypiorek do podania         Wykonanie: Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę. Ugotowałam(...)plasterki. W garnku roztopiłam masło,   wrzuciłam por i seler.   Smażyłam na małym gazie około 15 minut często mieszając, żeby się nie przypaliło.   Do garnka wlałam wino i chwilę gotowałam, żeby odparowało. Wlałam bulion. Zagotowałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem i pozostawiłam na małym gazie na około 20 minut.   Ziemniaki przecisnęłam przez praskę. Zupę zmiksowałam

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 193

mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek  2 świeże pomidory  ok 4-5 liści sałaty lodowej  sól, pieprz czarny  Sposób przygotowania:   Kaszę ugotować wg przepisu, zostawić do przestygnięcia(...)Mięso i suszone pomidory pokroić w małe części, dodać ok. 2-3 łyżek oleju z zalewy oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać

pieprzny smaczek
CHŁODNIK TRUSKAWKOWO- RABARBAROWY 192

lato!   Przygotowanie 25 min Gotowanie 20 min Chłodzenie 1 godz.   Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz   Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pierś z kurczaka w sosie kurkowym. 657

chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek  1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30%  100 ml bulionu  drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia sól i pieprz natka pietruszki Wykonanie: Piersi(...)dodając łyżkę oliwy, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka  (3 minuty). Dodać oczyszczone, umyte i osuszone kurki i zwiększając ogień smażyć około 10 minut. Wlać na patelnię wino i zagotować zeskrobując z dna wszelkie przywarte części. Przenieść mięso z powrotem na patelnię, dodać posiekany czosnek, bulion, śmietankę i dusić na małym ogniu około 15 minut. Oprószyć świeżo zmielonym

zadanie-gotowanie
Kaczka z sosem malinowym i flambirowaną pomarańczą 141

Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - maliny - wino wytrawne czerwone - miód - cytryna - pomarańcz - 20ml wódki Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4 . Na średnim ogniu topimy masło i cukier, dodajemy sok z cytryny

Coś z niczego

Proponowane wyszukiwania