wino - 10075 przepisów (strona:235/672)

Cynamon, goździki, kolendra, imbir, gałka muszkatołowa i kardamon 178

oddech. Goździki to suszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego - wiecznie zielonego drzewa, które pochodzi z Azji. Obniżają poziom cholesterolu, są dobre na przeziębienie. Świetnie komponują się z słynnym grzańcem z wina. Pasują do marynowanej dziczyzny, wieprzowiny i baraniny. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kwaszonej kapusty. Dobrze komponują się także z potrawami z grzybów i rosołu. Sproszkowaną(...)podobna do kaszanki), oraz potrawom bliskiego wschodu z jagnięciny. Często wchodzi w skład marokańskiej mieszanki przypraw „ras el hanout”. Jest niezastąpionym dodatkiem do ajerkoniaku i licznych grzanych win i poncz. Gałka muszkatołowa stosowana w małych dawkach może zmniejszyć wzdęcia, zredukować problemy trawienne, poprawić apetyt oraz pomaga przy biegunce, wymiotach i nudnościach. (Przyprawowy.pl). Kardamon   Jest jedną

Zasmakuj Kuchni
Ośmiornica po grecku w winie 191

grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni. Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam. Ośmiornica po grecku w winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 201

okazji przygotowałam menu dla kibiców - smaczne i znane Wam już dania, które uprzyjemnią ten wyjątkowy wieczór. Francuska zupa cebulowa 3 białe cebule 1 czerwona cebula 100 ml białego wina 600 ml  bulionu drobiowego lub warzywnego 2 kromki chleba (np. razowego, na zakwasie, z ziarnami) 4 łyżki startego sera gruyère 3 łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek świeżego tymianku(...)piórka. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i mieszając smażymy na małym ogniu. Dodajemy listki świeżego tymianku i smażymy, aż cebula będzie miękka. Następnie dodajemy białe wino, mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż odparuje. Dodajemy bulion drobiowy lub warzywny i gotujemy 10 minut. Następnie zupę blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy do kokilek. Na wierzchu

My Chcemy Jeść
Spaghetti po włosku z zielonym młodym groszkiem ;-) 150

listę składników i zróbcie sobie małą włoską ucztę ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości) - 2- 3 łyżki oliwy z oliwek  - 2- 3 ząbki czosnku - chlust białego wina - chlust cydru - różowy pieprz ewentualnie świeże chili  opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb. W rondlu, bądź na patelni(...)rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość

SMYKWKUCHNI
Kurczak Saltimbocca 191

dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka sól, świeżo mielony pieprz 5 łyżki oliwy 2 łyżki masła listki świeżej szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 łyżeczki miodu 1/4 szklanki bulionu lub rosołu 200 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Każdą pierś kurczaka przekrawamy wzdłuż na 2 cieńsze filety, dodatkowo rozbijamy tłuczkiem najgrubsze części, aby uzyskać(...)łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się o połowę, następnie wlewamy bulion  i gotujemy jeszcze 3 minuty. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i kiedy zmiękną dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pucharek malinowy na winie- szpajza śląska 198

końcu się doczekałam :D Dziś przepis na regionalny deser ślądki- tzw szpajza. Składniki: 3 łyżeczki żelatyny 5 jajek 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 1 cytryna ½ szklanki białego wytrawnego wina ½ kg mrożonych malin świeża mięta do ozdoby Wykonanie: Żelatynę wymieszać w zimnej wodzie. W międzyczasie utrzeć żółtka z ½ szklanki cukru, cukrem waniliowym i sokiem z ½ cytryny. Podgrzać(...)wino, połączyć z żelatyną i masą z żółtek. Wstawić do lodówki i gdy masa zacznie gęstnieć dodać sztywno ubitą pianę z białek. Maliny zagotować z resztą cukru ( kilka malin odłożyć do dekoracji), przetrzeć i wymieszać widelcem z deserem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
CHŁODNIK ARBUZOWO MELONOWY 158

skóry i pestek 30 dag melona sól,pieprz dobre czerwone wino lub ocet winny- łyżka sok z cytryny- 2 łyżki Wykonanie:   Arbuza i melona blendujemy. Dodajemy wino lub ocet, sok z cytryny. Doprawiamy sola i pieprzem. Gotowe dekorujemy kawałkami melona i listkami świeżej miety lub melisy Jeśli jeszcze nie posiadacie blendera, przy pomocy którego możecie przygotować taki

Z Majeczką w kuchni
Pęczotto z fasolą szparagową i pieczarkami 180

jako dodatek do mięsa. Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 dag fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) 1 ostra papryczka opcjonalnie ¼ szkl. białego wytrawnego wina 500 ml bulionu sól, pieprz Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zeszklić i wsypać kaszę pęczak, prażyć ok 5 minut(...)patelnię wlać wino i poczekać, aż wyparuje. Po tym czasie kaszę zalać szklanką bulionu, odczekać, aż się wchłonie, po czym dodawać kolejne porcje bulionu, aż kasza będzie miękka. Następnie wrzucić fasolkę szparagową, papryczkę i pieczarki pokrojone w talarki. Gotować jeszcze chwilę, tak żeby warzywa były jeszcze lekko al dente. Doprawić do smaku pieprzem i solą

Dobra karma
Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 150

porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne mięso) 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 300-500 ml wody 100 ml białego wina (użyłam wytrawnego) 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 listki laurowe papryka słodka   bazylia, majeranek (wg smaku) czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna olej     Szynkę umyć, osuszyć i pokroić(...)słodkiej) w proszku. Mięso przełożyć na patelnię (z rozgrzanym olejem), oprószyć mąką i delikatnie obsmażyć. Dodać pokrojoną (w piórka) cebulę i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem i podlać białym winem. Po odparowaniu połowy płynu - całość przełożyć do garnka. Wrzucić listek laurowy, sporą ilość (chyba, że nie lubicie - to mniej) majeranku, bazylii i wlać 300 ml wody. Gulasz dusić pod przykryciem

Di gotuje
DORSZ W SZYNCE PARMEŃSKIEJ NA CYTRYNOWYM RISOTTO 172

tylko żółta, zewnętrzna część) sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można dać więcej) 125 g ryżu do risotto np. arborio lub carnaroli 500 ml gorącego bulionu  1/3 szklanki białego wina 1 płaska łyżeczka kurkumy 4 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki masła (40 g) sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE DORSZ : Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ bez termoobiegu. Filety(...)grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dorzucamy pokrojoną cebulkę i  smażymy do zeszklenia przez około 2 minuty. Wsypujemy ryż i smażymy mieszając przez 2-3 minuty. Dolewamy wino i odparowujemy. Stopniowo po około 1/3 szklanki wlewamy gorący bulion, co chwilę mieszając i przykrywając potrawę. Kolejną porcję bulionu dolewając  dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Powinno

cool and minty
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 205

kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1/3 szklanki bulionu lub wody 1/4 łyżeczki chili w proszku garść listków kolendry lub natki pietruszki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SALSA Z MANGO 1 małe mango pokrojone(...)minut) - co jakiś czas mieszając. Dodajemy starty na tarce imbir i czosnek oraz oczyszczone mięso z kaczki. Smażymy mieszając przez około 2 minuty. Dolewamy 1/3 szklanki białego wina i chwilę odparowujemy. Wlewamy bulion i dorzucamy gotowane warzywa z rosołu. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i chili w proszku. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Lekko odparowujemy. Zostawiamy do przestygnięcia

cool and minty
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 127

Składniki: 2 sztuki bakłażana 1 puszka czerwonych, krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać(...)odstawić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać zmielone mięso wołowe i smażymy. Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Smażymy na średnim ogniu ok. 10 minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła

Prosto i Smacznie z Anetą
Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem klonowym 181

cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem. Sałatka z soczewicą, grillowaną cukinią i ostrym sosem

My Chcemy Jeść
Chłodnik z arbuza i melona 162

wino Tokaj słodkie pół butelki Porto olejek arakowy sok z cytryny Przygotowanie : Pozbywamy się pestek z arbuza i melonów Owoce blendujemy, ( z części robimy kulki), dolewamy do nich wino, syrop klonowy do smaku, olejek arakowy ( dodajemy kroplami i próbujemy by nie przeholować ), sok z cytryny  do smaku - mieszamy Chłodnik należy zrobić dzień przed podaniem, drugiego dnia najlepszy

Proste Potrawy
Wegańska musaka 179

ziemniaków 300g bakłażanów 4 łyżki oliwy sól i pieprz 220g naturalnego tofu 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 120g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka syropu klonowego 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 duża łyżka (ok.30 g) masła z nerkowców (lub migdałów) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 łyżki wody Piekarnik rozgrzej do 220°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Bataty(...)minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż kolejne 3 minuty, po czym wmieszaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Aby przygotować sos a’la beszamel do małego rondla wrzuć masło, zalej wodą

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania