wino - 10075 przepisów (strona:227/672)

Bakłażan faszerowany kaszą gryczaną i kurczakiem. 210

Trzeba przyznać, że dzikie! :) Składniki: 2 nieduże bakłażany 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (przed ugotowaniem) 250 g filetu z piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól  pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać kurczaka. Dusić przez chwilę. Następnie wlać na patelnię wino i gotować przez 2-3 minuty. Do podsmażonego kurczaka i cebuli dodać wydrążony z bakłażana miąższ, oregano, tymianek, cukier, wlać passatę i dusić przez 2 minuty. Na końcu dodać

zadanie-gotowanie
Puree-Tłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, szpinakiem, serem kozim i chrupiące pestki dyni - Stamppot met pompoen 213

może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego i nic nie przeszkadza by do takiego obiadu we dwoje na przykład, lub w grupce przyjaciól do "tłuczonych" ziemniaków podać lampkę białego wina. Takie wzbogacone puree więc może to być jednogarnkowym gotowym daniem, ale może być też dodatkiem do sztuki mięsa czy kotleta, ryby czy czegokolwiek innego. Jest to już moja kolejna(...)nieco wody z gotowania ziemniaków. Rozdzielić ziemniaki do miseczek, posypać pestkami dyni i kawałeczkami pozostałego sera. Nic nie stoi na przeszkodzie by do takich tłuczonych ziemniaków podac lampkę białego wina. bron:emte

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jesienna zupa z kurkami i warzywami 131

ząbki czosnku 2 ziemniaki 3 marchewki 1 szklanka kurek (mrożonych, świeżych lub ze słoiczka) 1 łyżka kaparów 100 gram dyni hokkaido 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego wina lub cydru 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, szczypta kuminu i mielonej kolendry gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego grzanki z chleba żytniego do podania Na patelni smażę(...)czosnek. Dodaję kurki, kapary oraz rozmaryn, kumin i kolendrę. Całość smażę kilka minut. Ziemniaki, marchew i dynię kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę warzywa i wlewam białe wino, które redukuję o połowę. Wlewam bulion i gotuję składniki przez 15-20 minut, do miękkości. Kiedy składniki zmiękną doprawiam zupę solą i pieprzem. Ściągam zupę z ognia, wyjmuję gałązkę

Mango Papaja
Pasztet drobiowy bez pieczenia 164

Zniknął w oka mgnieniu! Bardzo polecam! inspiracja: przepis podpatrzony w TV Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 500 g filetów z kurczaka 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml czerwonego wina majeranek pieprz, sól ostra i słodka papryka w proszku imbir w proszku gałka muszkatałowa olej do smażenia(...)łyżka masła Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczona wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut) połowę zawartości patelni przełożyć do blendera i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę przełożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Risotto z podgrzybkami 177

smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina kilka średnich świeżych lub mrożonych podgrzybków 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek sól i świeżo mielony pieprz do smaku posiekana natka pietruszki  W garnku z grubym(...)najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż g otować

Czerwień i błękit
Czosnkowy schab 151

pomysł na schab który jest świetną opcją obiadową i przyznam, że właśnie to był idealny pomysł. Jesień sprzyja przeziębieniom więc tym samym nasz kawałek mięska przyrządziłam w czosnku, podlałam winem i bulionem.  Przyznam, że kiedy takie mięso pozostanie nam z obiadu świetnie sprawdza się również jako dodatek do kanapek więc bywa tak że celowo przygotowuję większy kawałek by mieć(...)domową pieczoną wędlinę. Czosnkowy schab Składniki : 1 - 1,2 kg schabu 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz papryka słodka i ostra czosnek granulowany około 200 ml wytrawnego białego wina bulion do podlania  Przygotowanie : Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem granulowanym, mięso zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na noc.Schab przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kałamarnica duszona w czerwonym winie z pomidorami 218

kałamarnica podana według pomysłu Portugalczyków. Kałamarnica jest jędrna i soczysta a aromat wina i pomidorów podkreśla jej smak. Polecam z ryżem, smakuje wybornie. Kałamarnica duszona w czerwonym winie z pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Risotto z dynią, pieczarkami i rozmarynem 247

risotto 1,5 szklanki puree z dyni 2 pieczarki około 1 litr bulionu gałązka rozmarynu 3/4 szklanki startego sera ( parmezan i ser półtwardy lub sam parmezan ) 1/2 szklanki białego wina 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa do smażenia Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać przez około 1 minutę(...)Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby stał się lekko przezroczysty. Wlać wino i odparować na większym ogniu. Dodać 1 chochlę bulionu i wymieszać. Gotować na małym ogniu przez około 20 min, ciągle mieszając i po trochę dolewać płynu, gdy pierwsza porcja zostanie wchłonięta. W połowie czasu dodać dynię i wymieszać. Gdy ryż będzie miękki, ale lekko twardy w środku

Jaglusia
Czekoladowy tort urodzinowy 134

czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci) – 2 szklanki mąki – 4 całe jajka – 3 łyżeczki proszku do pieczenia W garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Alkohol powinien odparować. W przypadku, gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej. Oczywiście zrezygnować

Szybko Tanio Smacznie
Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze 148

filety z piersi kaczki 200 g ryżu arborio 20 g suszonych grzybów u mnie maślaki główka czosnku bulion z kaczki lub warzywny masło parmezan cydr lub pół wytrawne wino kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek kilka listków laurowych biała część pora Przygotowanie Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet czosnkiem. Skórę(...)kokosowym. Przełożyć do brytfanki z zielonymi liśćmi pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki.  Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma

Gaździnka warzy
Ośmiorniczki duszone w winie z oliwą, czosnkiem i sokiem cytrynowym 241

podobieństwo przepisu "Luciana", jednak bez dodatku pomidorów. Oryginalnie do powstającego sosu dodaje się pomidory, ja jednak tego nie zrobiłam i pyszny sos jest jedynie na bazie wspaniałej oliwy, białego wina, czosnku i soku cytrynowego i wywaru z ośmiorniczek. Oczywiście w podobny sposób zamiast ośmiorniczek, można przygotować jedną dużą ośmiornicę . SKŁADNIKI: 1/2 kg odmrożonych małych (baby) ośmiorniczek do gotowania(...)cebula 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 ząbki czosnku 100 ml octu (najlepiej jabłkowego lub winnego) na sos: 200 ml dobrego białego pół wytrawnego wina 100 ml dobrej oliwy 3 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny garść drobno pokrojonej natki pietruszki wywar z gotowania Wykonanie: W sporym garnku zagotować razem ok. 100 ml wody

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pieczony kurczak z winem 147

ok szkanki Przygotowanie Mięso przyprawić, przełożyć do brytfanki z cebulą i piec w 180 st C ok 45 min z pokrywką. Na ok 15 min przed końcem wlać wino i już bez przykrycia trzymać w piecu jeszcze chwilę.. Smacznego

Gaździnka warzy
Szybki makaron z krewetkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami 143

Makaron tagliatelle – 150 g Krewetki – 200 g Szpinak – 100 g Suszone pomidory – 80 g Masło – 20 g Oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku Białe wino Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedź i odstaw. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż posiekany czosnek(...)suszone pomidory i smaż dopóki szpinak nie zmięknie. Następnie wrzuć krewetki, dopraw solą, pieprzem i smaż około 3 minut, aż krewetki się zarumienią. Na patelnie wlej 1/3 szklanki białego wina i poczekaj, aż odparuje. Następnie wrzuć masło i poczekaj aż się rozpuści. Na koniec wymieszaj wszystko z makaronem i przełóż danie na talerz. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
Ośmiorniczki w czerwonym winie z pomidorami i pietruszką 194

bagietką. Przepis z książki podróży kulinarnych greckich z Małgosią Puzio. Składniki: 2 kg małych ośmiorniczek (mogą być mrożone) 500 g małych cebulek 4 ząbki czosnku 400 ml czerwonego wina szklanka bulionu z kurczaka 100 ml octu winnego 450 g pomidorów bez skórki 2 łyżki suszonego oregano, pół pęczka świeżej natki pietruszki, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie w kilku prostych krokach: 1) Lekko rozmrozić ośmiorniczki, wrzucić na rozgrzany olej i dodać rozgnieciony ząbek czosnku, poczekać aż zmiękną. 2) Następnie dodać drobno posiekaną cebulkę, liście laurowe, wino, bulion, ocet winny, rozgniecione pomidory bez skórki, wymieszać, gotować przez godzinę na małym ogniu. 3) Doprawić przyprawami do smaku (bez pietruszki). Podawać gorące danie posypane świeżo posiekaną natką pietruszki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z dzika 164

gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie półplasterki poddusić na maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania