mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 250 g boczku surowego wędzonego 2 łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka czerwonego wina 1 szklanka bulionu wołowego lub warzywnego 500 g passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy do dań włoskich lub pizzy 2 łyżeczki ziół śródziemnomorskich 2 liście laurowe(...)podsmażamy aż wszystko zmięknie. Następnie dorzucamy pieczarki i dodajemy nieco soli, podsmażamy do momentu aż odparuje cały płyn. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone, podsmażamy chwilę i dodajemy wino oraz bulion. Zagotowujemy i dodajemy przecier pomidorowy, a następnie passatę. Zagotowujemy całość ponownie i dodajemy wszystkie zioła i przyprawy oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Gotujemy całość na wolnym
Cooking Monsterpieczeniowy: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku 1/2 pół pęczka (15 g) świeżych ziół, np.: szałwii, rozmarynu lub tymianku 150 ml białego lub czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie 1 łyżeczka dżemu z owoców jagodowych Masełko ziołowe: 2 ząbki czosnku 30 g natki pietruszki 250 g masła 10 g świeżej szałwii świeżo zmielona(...)talerz i w tym czasie zajęłam się przygotowaniem sosu. Tu garnek z warzywami i sokami uzyskanymi podczas pieczenia postawiłam na palniku ze średnim płomieniem gazu. Powoli podgrzewając wlałam wino, bulion i lekko zredukowałam ilość płynów. Na końcu zmiksowałam wszystko razem uzyskując coś w stylu musu z warzyw. Ten patent od tamtej pory świetnie się sprawdza w moim domu
Blondynka Gotujegrubości ok. 1 cm duża cebula mąka (do oprószenia) łyżeczka słodkiej papryki kilka kulek ziarna angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz olej do smażenia ok 100 ml czerwonego, wytrawnego wina bulion wołowy lub woda PRZYGOTOWANIE : Plastry wołowiny myjemy, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, usuwamy błonki i przerośnięcia tłuszczu. Prószymy pieprzem, solą, papryką słodka, obtaczamy w mące-usuwając nadmiar.Na patelni rozgrzewamy(...)garnka z grubym dnem-zalewamy bulionem-mięso musi być przykryte-dodajemy ziele angielskie i liście laurowe . Na patelnię po smażonym mięsie dodajemy pokrojoną w pióra cebulę, podsmażamy dajemy wino, deglasujemy patelnię, zawartość wlewamy do garnka. Ognień zmniejszamy do minimum. Mięso dusimy ok. 1-1,5 godziny. Wskazówki : Podawać z tłuczonymi ziemniakami, kluskami, czerwoną kapustą, surówką z białej lub buraczkami
Kopystką po garachtaki jak do risotto – ze zwykłym ryżem nie wyjdzie) 3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki tartego parmezanu 1/3 szklanki białego wina sól, pieprz 1 jajko + 2 do panierowania mąka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia FARSZ: 5 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej np. serrano(...)porcję bulionu (ok.1/2 szklanki). Gdy bulion zostanie wchłonięty, dodajemy kolejną porcję,aż do całkowitego zużycia wywaru. Pamiętajcie o częstym mieszaniu.Kiedy ostatnia porcja bulionu się wchłonie, dodajemy świeżo starty parmezan,wino oraz doprawiamy solą i pieprzem. Trzymamy na ogniu jeszcze 1-2 minuty, studzimy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie farszu: Troszeczkę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską,wyciskamy
Kopystką po garachTypowy HIT dla mięsożerców. Kawał mięcha podany z sosem remulada. Czy zachwyci? Smakoszy mięsa na pewno. SKŁADNIKI : 1-1,5 kg rostbefu bez kości szklanka czerwonego, wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 8-10 ziaren jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól(...)morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin ( u mnie na całą noc).Wyjmujemy mięso, dokładnie osuszamy z marynaty, solimy, pieprzymy. W garnku, z grubym dnem, rozgrzewamy olej do smażenia (najlepsze masło
Kopystką po garachprzepisie wykorzystałam filety z kurczaka. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka Opakowanie szynki długo dojrzewającej ( u mnie Szwarcwaldzka) Kilkanaście listków szałwii Kilka pomidorków koktajlowych 1/4 szklanki wytrawnego,białego wina 1/4 szklanki bulionu oliwa i masło 1/2 łyżeczki miodu Cząstki cytryny Sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Filety przekroić wzdłuż na dwa cieńsze. W razie potrzeby rozbić grubsze części-tak,żeby uzyskać(...)patelnię, wlać oliwę. Filety (szałwią do dołu) obsmażać przez 3 minuty, następnie przewrócić i smażyć kolejne 3 minuty. Usmażone mięso odkładamy na talerz i przykrywamy.Na patelnię po kurczaku wlewamy wino i dodajemy miód, gotujemy 2- 3 minuty (sos powinien się zredukować o połowę), wtedy wlewamy bulion, pomidorki koktajlowe. Gdy zmiękną, dodać 2 łyżki masła a następnie włożyć filety. Skropić
Kopystką po garachSKŁADNIKI: (4 -5 porcji) 4-5 młodych ziemniaków 2 pęczki botwinki oliwa ev (ok 1 łyżka-ew. odrobina masła do smaku) 2-3 ząbki czosnku 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina bulion warzywny (ok 1 litr) pęczek posiekanego koperku ocet cukier pieprz majeranek ser kozi (Bulgur) lub feta. Odrobina jogurtu lub śmietany (opcjonalnie) Chipsy z szynki długo dojrzewającej PRZYGOTOWANIE(...)tłuszcz (oliwa lub masło), podsmażamy plastry ziemniaków,aż się troszkę przyrumienią.Dodajemy posiekany czosnek, i cienko pokrojone plastry buraczków-solimy i podsmażamy 5 minut.Następnie dodajemy posiekane łodyżki Wlewamy wino i całkowicie go odparowujemy. Wlewamy bulion i gotujemy, aż buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej
Kopystką po garachprzygotować to pyszne danie. SKŁADNIKI: Pasek dyni-ok. 3-4 cm szerokości 1 szklanka kurek 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 litry bulionu 150-200 ml białego, wytrawnego wina 1 szklanka ryżu Arborio 1/2 cebuli Odrobina tłuszczu do smażenia Ser gorgonzola Sól Pieprz Przyprawa Kurczak złocisty Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę(...)rozgrzany tłuszcz żeby się zeszkliła, po zeszkleniu cebuli dorzucamy kurki i podsmażamy. Dynię kroimy w kostkę ok. 1-1,5 cm i dodajemy do kurek. Obsmażamy a następnie dodajemy wino-po odparowaniu alkoholu-wlewamy bulion i dusimy, aż dynia nie będzie ugotowana al dente. Dodajemy ser gorgonzola. Całość doprawiamy pieprzem i przekładamy do ryżu. W tym samym czasie, wstawiamy
Kopystką po garachpaski,gdyż robiłam Stragonowa) Marynata: 1/2 średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku Oderwane listki z 2-3 gałązek świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/3 szkl. czerwonego, wytrawnego wina Oliwa z oliwek Pieprz ZERO SOLI!!!! PRZYGOTOWANIE: Posiekaną cebulę, czosnek, rozmaryn, kolendrę i pieprz wkładamy do moździerza, dolewamy odrobinę oliwy i rozcieramy, na gładką masę. Wlewamy wino, mieszamy
Kopystką po garachmarchwie, kawałek selera, 1/2 większej pietruszki, por) Pomidory w puszce 1/2 szklanki orzechów włoskich (zblendowanych na proszek) 3 spore ząbki czosnku 1/2 kubka suchego ryżu 2/3 szklanki czerwonego wina Olej 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej (zależy, jaką ostrość lubicie) Mielona kolendrą Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę pozbawiamy przerostów tłuszczowych, kroimy na paski(...)stykały. Mięso ma się smażyć a nie gotować we własnym sosie. Kiedy mięso już podsmażone, dodajemy zawartość talerzyka (czosnek, adżika i przyprawy) oraz pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy. Wlewamy wino i deglasujemy. Następnie dodajemy włoszczyznę i zalewamy to wodą-zmniejszamy ogień i dusimy ok 1 i 1/2 godziny. W tym czasie przesmażamy (robiłam bez tłuszczu) pomidory z puszki-dodałam
Kopystką po garachgłówka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz rozmaryn - wg uznania natka pietruszki bulion warzywny/ woda - ok 500 ml wino białe wytrawne - 100 ml pomidorki koktajlowe Etap I - Kasza(...)patelni rozgrzej masło, wsyp kaszę chwilę podsmaż. Dodaj cebulę pokrojoną w małą kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmaż ( nie dłużej niż minutę, aby masło się nie przypaliło) dodaj wino, poczekaj jak odparuję następnie dodaj łyżkę wazową bulionu lub wody. Gotuj od czasu do czasu mieszając. Gdy płyn odparuję dodaj kolejną łyżkę wody/bulionu i tak dopóki kasza nie będzie
Wylizany RondelPolecam gorąco także na świąteczny czas. Składniki: 5 średnich czerwonych cebul 5 łyżek oleju rzepakowego 3 łyżki miodu wielokwiatowego 100 ml octu balsamicznego 100 ml czerwonego wytrawnego wina Sól himalajska różowa do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Cebulę obrać , włożyć do malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka wlać(...)ogniu około 20 minut, mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się gorzka i będzie do niczego! Następnie dodać miód, wlać ocet balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn odparuje a cebula stanie się szklista. Wystudzić przełożyć do słoiczka. W lodówce może stać do tygodnia-dłużej nie próbowałam
Wanilia i Kardamonkapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam. Składniki: Policzki wieprzowe ( 5 sztuk ) 40 ml sosu sojowego 50 ml miodu 100 ml wina białego wytrawnego 1 czerwona cebula(...)oleju ¼ łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżka masła klarowanego 300 ml bulionu 100 ml słodkiej śmietany Wykonanie: Cebulę drobno siekamy. Z miodu, sosu sojowego, oleju i pieprzu cayenne, wina oraz posiekanej cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe. Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem
Smaki Ewyszklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku jako przyprawy Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy kapustę. Jeżeli jest bardzo kwaśna, należy ją opłukać pod bieżącą wodą do pożądanej kwasowości. Następnie wstawić(...)Przygotować sos: Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory, ogórki oraz przyprawy wedle uznania. Sos powinien na tym etapie mieć wyrazisty smak - złagodnieje podczas pieczenia, oddając aromaty mięsu i kapuście. Doprowadzać do wrzenia jeszcze przez 30 minut
Poezja Smaków - blog kulinarnymiseczek wypełnionych gorącą zupą... S kładniki: 40 g masła seler naciowy, oczyszczony i pokrojony w półksiężyce 2 duże pory oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki 200 ml białego wina 1,2 l bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska czarny pieprz świeżo zmielony Ponadto grzanki z serem camembertem: 4 kromki bagietki 100 g sera camembert pokrojony w plasterki Masło estragonowe(...)Wymieszałam, żeby wszystko połączyło się z masłem. Chwilę smażyłam, około 10 minut. Trzeba mieszać, żeby się warzywa nie przyrumieniły. Mają tylko zmięknąć. Warzywa nadal podgrzewałam na małym ogniu. Wlałam wino. Odparowałam połowę i wlałam bulion. Wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Zostawiłam do gotowania na średnim gazie na około 25 minut. W tym czasie zajęłam się grzankami. Piekarnik
Kuchnia u Krysi