wino - 10075 przepisów (strona:222/672)

RISOTTO Z POREM I PIECZARKAMI 161

domu, dodając składniki, na które mam ochotę w danym momencie. Polecam wprowadzenie tego dania do codziennego menu ;)   SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) 200 g ryżu Arborio 100 ml białego wina półwytrawnego ok. 1 L bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g pieczarek 1 mały por lub połowa dużego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 szklanki startego(...)łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż, a gdy zmiękną i cebulka zacznie robić się szklista, wsyp ryż. Smaż go około 3 minut na małym ogniu mieszając. Następnie dolej wina i poczekaj, aż płyn odparuje.  Do ryżu wlewamy gorący bulion warzywny. Wlewamy go stopniowo po jednej łyżce wazowej, za każdym razem mieszając całość. Czekamy, aż płyn wyparuje

Calzonella.com
Śledź z borowikami duszonymi w winie 149

Składniki opakowanie śledzi cebula lub por lampka pół wytrawnego białego wina odrobina masła lub oleju kokosowego kilka listków szpinaku(...)sól, pieprz 50 g borowików Przygotowanie Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje.  Śledzie pokroić

Gaździnka warzy
Kurczak z suszonymi owocami i oliwkami. 147

przełożyć do miski i wymieszać z oliwą, cukrem, sokiem z cytryny, 2 szczyptami soli i 1 łyżeczką tymianku. Odstawić na 1/2 godziny. Suszone owoce pokroić na ćwiartki i zalać winem. Również odstawić na 1/2 godziny. Cebulę drobno posiekać i smażyć w rondelku na średnim ogniu na maśle z dodatkiem szczypty soli około 15 minut. Dodać czosnek roztarty z solą, kapary(...)oraz oliwki przekrojone na połówki i smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Zwiększyć ogień do dużego i wlać owoce wraz z winem. Po 2 minutach zmniejszyć ogień do minimalnego. Kawałki kurczaka wraz z marynatą przenieść na rozgrzaną patelnię (na 2 partie) i usmażyć na rumiano z obu stron. Przenieść do rondelka z owocami i oliwkami i dusić jeszcze 5 - 10 minut

zadanie-gotowanie
Domowy makaron ze szparagami i masłem estragonowym 170

jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy ok 1/4 wody Masło estragonowe 100 g masła 1-2 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu  2 łyżki białego wina 2 łyżeczki soku z cytryny  1 filiżanka listków estragonu sól i świeżo zmielony pieprz Dodatkowo pęczek szparagów parmezan Przygotowanie: 1. Makaron - na stolnicy tworzymy kopczyk z mąki, dodajemy sól(...)masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki nie będą już potrzebne, następnie ostudzone masło włożyć do pojemnika blendera dodać oliwę, miód, sok z cytryny, wino, estragon, szczyptę soli, wszystko zmiksować na gładki sos 6. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku ok 1,5 - 2 min, podajemy z sosem, szparagami i startym parmezanem

Słodki Kompromis
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 183

będzie ryż arborio.  Dobry będzie też ryż vialone nano, carnaroli . Ryż długoziarnisty się nie nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu z kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka(...)patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około 8-10 minut. Dodać ryż i gotować przez 3-4 minut, mieszać , aż ryż staje się przezroczysty. Dodać wino i pozwolić mu odparować. Dodać pomału ,po trochę bulionu ,dodając następna porcję jak tylko płyn zostanie wchłonięty z pierwszej porcji przez ryż . Dodać grzyby gotowane i pokrojone. Gdy ryż

w mojej kuchni
Pijana śliwka 175

też dodałam czekoladę bez rozpuszczania]. 400 g śliwek suszonych  1 szkl. czerwonego wina 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szkl. posiekanej skórki pomarańczowej Śliwki włożyć do garnka, zalać winem, dodać skórkę i gotować aż śliwki wchłoną cały płyn.Następnie dodać ekstrakt z pomarańczy i ewentualnie kieliszek mocnej wódki.Wystudzone śliwki wyłożyć na wierzch przełożonego masą ciasta i polać polewą

Moje domowe kucharzenie
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

cukinia 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki pestek dyni sól ziołowa Sos 2 łyżki syropu klonowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka białego wytrawnego wina sól świeżo mielony pieprz Pestki dyni prażymy na patelni i odstawiamy. Cukinię myjemy i kroimy w półplastry o grubości ok. pół centymetra. Delikatnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi(...)Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem polewamy sałatkę chwilę przed podaniem.  Sałatka brokułowa 1 brokuł 2 jajka

My Chcemy Jeść
Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy 148

Najlepszymi warsztatami na jakich byłam w grudniu (a byłam na 10 różnych), były warsztaty z Agatą Wojdą i niemieckimi winami. Wszystko było pyszne, ale jedno danie na pewno zagości częściej na moim stole, bo jest zdrowe i łatwe do ugotowania. Nie żebym miała nagle przestać chodzić do Opasłego Tomu, ale taki comfort food przyda się na co dzień, kiedy(...)gęsta można dodać trochę wody i zamieszać.   Zupę podajemy z kulką musu (wykrojoną łyżką do lodów), posypujemy zieleniną i polewamy olejem lnianym. Nie zaszkodzi tez kieliszek czerwonego wina. Artykuł Krem z buraków i soczewicy wg. przepisu Agaty Wojdy pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 291

Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto(...)daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą     Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukukła Krówka likier domowy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami w słoiczku 176

Składniki cały słoiczek suszonych pomidorów opakowanie białej fasoli 2-3 ząbki czosnku majeranek, sól, pieprz 2-3 listki laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego lampka białego pół wytrawnego wina 2 cebule jajko 2 łyżki(...)bułki tartej Przygotowanie Fasolę namoczyć z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego, szczyptą majeranku i ząbkiem czosnku. Po kilkunastu godzinach moczenia ugotować do miękkości. Na końcu posolić i wlać lampkę wina.  Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Dodać do fasoli razem z suszonymi pomidorami, wbić jajko i wsypać odrobinę bułki tartej, wszystko dokładnie zmiksować. Doprawić

Gaździnka warzy
Knedle z czerwonej kapusty i kacze udka w sosie własnym 160

kapusty 1 mała cebula 2 goździki 1 łyżeczka ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 laska cynamonu 1 łyżeczka ziarenek pieprzu 1 łyżka masła ghee lub smalcu 200 ml czerwonego wina 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka mączki ziemniaczanej sól bułka tarta 2 jajka 2 łyżki mąki olej(...)frytowania Wykonanie: kapustę oczyścić z wierzchnich liści, przekroić, wyciąć głąb i drobno poszatkować obraną, rozdrobnioną cebule poddusić na smalcu. Dodać kapustę i wszystkie przyprawy zasznurowane w woreczku. Podlać winem, dodać ocet balsamiczny i dusić do miękkości około 45 minut usunąć woreczek z przyprawami. Mącżkę ziemniaczaną wymieszać z 1-2 łyżkami zimnej wody i dodać do gotującej kapusty, wymieszać. Doprawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makowiec 115

rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały 30g suszone morele 45g suszone owoce miechunki 45g skórka pomarańczy (pokrojona w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie: Mleko podgrzewamy z masłem i ksylitolem (nie zagotowujemy, mleko ma być ciepłe). Dodajemy do mleka pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy i łączymy z jajkami. Do oddzielnej(...)zimną wodą, zdejmujemy skórkę i również rozkruszamy. Suszone morele kroimy w plasterki. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę z pomarańczy, bakalie, sok z pomarańczy i wino. Gotujemy ok. 2-3 minuty. Całość przenosimy do maku i mieszamy dokładnie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je i staramy się, aby miało prostokątny kształt. Na ciasto przenosimy masę makową

rabarbarowo
Postna kapusta z suszonymi grzybami i śliwkami 329

Składniki: 3 kg kiszonej kapusty (z marchewką) 3 cebule 50 g suszonych grzybów (borowików) 2 szklanki suszonych śliwek 100 ml półwytrawnego czerwonego wina 1 łyżka oleju roślinnego po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca Sposób wykonania: Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc). Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze(...)minut od czasu do czasu mieszając. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty. Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru

Qchnia po prostu
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 199

pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic(...)content=''; document.write(" "); Do rondelka wsypujemy umytą żurawinę i cukier trzcinowy. Dodajemy skórkę z pomarańczy startą na tarce o drobnych oczkach (wcześniej warto pomarańczę przelać wrzątkiem), cynamon oraz imbir. Wlewamy wino (porto) oraz sok z pomarańczy. Włączamy ogień i zagotowujemy (co jakiś czas mieszając, aby cukier rozpuścił się). Żurawina zacznie pękać. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, aż sos zgęstnieje

Poezja smaku
Pierś gołębia z sosem grzybowym 184

jako przystawkę. Na danie główne to chyba za mało :( 2 gołębie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 suszony prawdziwek, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy 200 ml czerwonego wytrawnego wina, tłuszcz do smażenia (tłuszcz gęsi, smalec), sól, 60 g zimnego masła, Wyciąć z gołębi piersi. Resztę gołębia pociąć na mniejsze kawałki. Sos: kawałki gołębia podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia(...)Dodać przyprawy, cebulę przekrojoną na ćwiartki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Przełożyć do niedużego garnka, wlać wodę (tyle, aby przykryć kawałki gołębia), przykryć i gotować około 40 minut. Wywar przecedzić. Grzyby odłożyć. Gotować wywar, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku solą. Dodać zimne masło, mieszać aż całe masło się roztopić, zdjąć z ognia. Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania