kcal) 600 g filetu z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 cukinia (ok. 300 g) 2 pory (białe części) 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml pomidorów w zalewie (całe) 6 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżka świeżego majeranku kilkanaście czarnych oliwek 100 g sera feta 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, pieprz(...)plasterki. Suszone pomidory i oliwki siekamy. Pomidory z zalewą miksujemy z czosnkiem. Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i marchewkę i podsmażamy 5 minut. Wlewamy wino i dusimy razem 2 minuty. Dodajemy zmiksowane pomidory, oliwki i suszone pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 5 minut, Na koniec dodajemy posiekane zioła. Gotową potrawę posypujemy
Moje Kuchenne Rewelacjenajlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić(...)grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać porządnie oliwę, włożyć mięso i smażyć na rumiano, 4 do 5 minut. Wyjąć z patelni. Patelnię zdeglasować winem, chwilę odparować. Dolać oliwy, wrzucić czosnek, rozkrojone wzdłuż chili, oliwki, pomidorki, podlać bulionem. Dodać soli i pieprzu. Wrzucić pieczarki, posiekaną natkę pietruszki. Ponownie podlać bulionem. Na wierzchu położyć kurczaka. Zmniejszyć ogień
stajnia gołębie od kuchnibigos to raczej zimowe danie. Jednak pomyślałam, że kupię młodą kiszoną kapustę i bigos będzie wyśmienity. I rzeczywiście jest przepyszny. Dodałam do niego grzyby, ale ze śliwek i wina zrezygnowałam, by bigos miał delikatniejszy smak. Kapusta po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie taki ugotujcie! Składniki: 750 g kapusty kiszonej 750 g młodej kapusty słodkiej(...)garnka. Całość gotować na wolnym ogniu aż mięso całkowicie zmięknie. Suszone śliwki pokroić na cienkie paseczki i dodać do garnka (do tego bigosu nie dodawałam, zrezygnowałam również z wina, bo nie chciałam, by bigos miał ciężki smak). Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy. Po kilkunastu kolejnych
Czerwień i błękitugotowanej czarnej quinoy pół główki czerwonej sałaty 2 garście portulaki zimowej, lub roszponki 10 pomidorków koktajlowych 16 czarnych oliwek 1 nieduża ośmiornica około 600 gram 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 mała cebulka 4 ząbki czosnku 1/4 limonki kilka gałązek rozmarynu kolorowy pieprz pół pęczka kolendry pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka świeżych listków oregano kilka listków(...)przez praskę 1 ząbkiem czosnku, z oliwą z oliwek i octem, doprawiamy solą. Ośmiornicę rozbijamy delikatnie tłuczkiem, po czym zanurzamy trzy razy we wrzątku. Następnie gotujemy - do garnka nalewamy wina wkładamy ośmiornicę, cebulę, 3 ząbki czosnku, dolewamy trochę wody, nie za dużo tylko tyle, aby ośmiornica była przykryta. Gotujemy na małym ogniu, po 30 minutach dodajemy limonkę, kilka gałązek
Quinoa Raz!szybko się kończy! Składniki (2 porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)Bób ugotuj al dente.* Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj
Moja pasja smakutylko dla dorosłych mam dziś deser, gdyż jest to kisiel na bazie wina. Dla dzieci natomiast wystarczy zamienić wino na kompot i będzie znakomity deser także. Taki deser fajnie zmiękcza mięśnie hi hi, wiec na wieczór z przyjaciółmi jak najbardziej się nada. Polecam i zachęcam do wypróbowania, użyjcie swoich ulubionych owoców, ja miałam jeszcze mrożony agrest. Agrestowy kisiel
Moje Małe Czarowaniepolecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaczas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje(...)syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino. Syrop można zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest
Ugotowane pozamiatanewędzonego łososia 1 cukinia 1 cebula 1 papryka podłużna ramiro 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki białego wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Kilka gałązek koperku do posypania Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić(...)maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron penne gotować około 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać J Pychaaaa
Wanilia i KardamonDodać czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie
Kuchnia Pokoleńprostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces. 500g polędwiczek wieprzowych 800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki(...)natkę drobno siekamy. 2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów. 3. Dodajemy śmietanę, przyprawy i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Szefowa kuchniRisotto z zielonymi szparagami Składniki : 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego pęczek zielonych szparagów (250g) 20-30g parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki masła oliwa do smażenia Jak zrobić risotto(...)cebulę), powinna być miękka, ale nie brązowa (soffritto). Na patelnię wsypać ryż do risotto (arborio) i dokładnie wymieszać go z cebulą, aby pokrył się tłuszczem. Do ryżu wlać białe wino, wymieszać i gotować przez chwilę, aż cały płyn zostanie wchłonięty (riso). Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki, szparagi pokroić na około 2 centymetrowe kawałki. Do ryżu stopniowo dolewać
Codzienne Gotowanierisotto: 200 g ryżu do risotto 1 cebula 1 pęczek botwiny 100 g chorizo ( można pominąć ) 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem ) 100 ml białego wytrawnego wina około 500 ml wody sól, pieprz 1 łyżka masła oliwa do smażenia Przygotowanie risotto z botwiną: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej(...)chorizo i smażyć 3 minuty. Wszystkie składniki zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, nie mytą, wsypać ryż. Smażyć 3-5 minut, aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino - odparować. Następnie wlewać po około 100 ml wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje. Na samym końcu dodać
kolorowotorcikowoporcje - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi (u nas tarta mozzarella(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :) 1 porcja - 345 kcal - 37 g białka
Moje Kuchenne Rewelacje