wino - 10075 przepisów (strona:215/672)

Makaron pappardelle ze szparagami, bobem i winem 132

szybko się kończy! Składniki (2 porcje): 250 g makaronu pappardelle 1 pęczek zielonych szparagów 250 g bobu sól, świeżo zmielony pieprz i gałka muszkatołowa 100 ml białego wina 2 – 3 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula lub szalotka 1 czubata łyżka masła 4 łyżki drobno startego grana padano 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie(...)Bób ugotuj al dente.* Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj wino i gotuj je przez kilka minut – aż większość się zredukuje. Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodaj makaron, szparagi, bób i 3 łyżki grana padano. Całość wymieszaj

Moja pasja smaku
Agrestowy kisiel dla dorosłych 153

tylko dla dorosłych mam dziś deser, gdyż jest to kisiel na bazie wina. Dla dzieci natomiast wystarczy zamienić wino na kompot i będzie znakomity deser także. Taki deser fajnie zmiękcza mięśnie hi hi, wiec na wieczór z przyjaciółmi jak najbardziej się nada. Polecam i zachęcam do wypróbowania, użyjcie swoich ulubionych owoców, ja miałam jeszcze mrożony agrest. Agrestowy kisiel

Moje Małe Czarowanie
DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY 164

polecam na lato! Przygotowanie: 25 min Gotowanie: 20 min Chłodzenie 1 godz. Dla 6 osób: 500 g rabarbaru 300 g truskawek 120 g cukru   1 szklanka białego wytrawnego wina 1 laska wanilii Pieprz Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami(...)oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając. Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Lemoniada z ogórkiem i syropem z czarnego bzu 162

czas na przetwory z kwiatów czarnego bzu i na orzeżwiające lemoniady. Od wieków czarny bez był wykorzystywany w medycynie ludowej jako lek na kaszel i przeziębienie i jako rozweselające wino musujące. Nalewki, napoje(...)syropy z czarnego bzu są też po prostu bardzo smaczne i aromatyczne, stąd ich wielka popularność. Dodatkową atrakcją były naturalne drożdze występujący na kwiatach, które pomagały uzyskać musujące wino. Syrop można zrobić teraz, dopóki czarny bez nie przekwitnie, albo kupić w sklepie ekologicznym. To prawdziwy smak lata i idealny napój na letnie pikniki. Nie trzeba słodzić, bo syrop jest

Ugotowane pozamiatane
Penne z wędzonym łososiem i cukinią 155

wędzonego łososia 1 cukinia 1 cebula 1 papryka  podłużna ramiro 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki białego  wytrawnego wina 150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Kilka gałązek koperku do posypania Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić(...)maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron  penne  gotować  około 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać J Pychaaaa

Wanilia i Kardamon
Tagiatelle z sosem bolognese 141

Dodać czosnek, mięso mielone i smażyć aż mięso lekko się przyrumieni. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, posypać papryką słodką i pieprzem cayenne. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Teraz kolej na mleko, ponownie gotować do całkowitego wyparowania płynu. Wlać pomidory z puszki, pastę z suszonych pomidorów, wodę, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubicie

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 136

prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces.  500g polędwiczek wieprzowych  800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki(...)natkę drobno siekamy.  2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów.  3. Dodajemy śmietanę, przyprawy i musztardę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni
Risotto z zielonymi szparagami 143

Risotto z zielonymi szparagami Składniki : 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego pęczek zielonych szparagów (250g) 20-30g parmezanu startego na tarce o drobnych oczkach 3 łyżki masła oliwa do smażenia Jak zrobić risotto(...)cebulę), powinna być miękka, ale nie brązowa (soffritto). Na patelnię wsypać ryż do risotto (arborio) i dokładnie wymieszać go z cebulą, aby pokrył się tłuszczem. Do ryżu wlać białe wino, wymieszać i gotować przez chwilę, aż cały płyn zostanie wchłonięty (riso).  Przygotować szparagi - odłamać zdrewniałe końcówki, szparagi pokroić na około 2 centymetrowe kawałki.  Do ryżu stopniowo dolewać

Codzienne Gotowanie
Risotto z botwiną i cheddarem 133

risotto: 200 g ryżu do risotto 1 cebula 1 pęczek botwiny 100 g chorizo ( można pominąć ) 70 g sera cheddar ( można zastąpić innym twardym serem ) 100 ml białego wytrawnego wina około 500 ml wody sól, pieprz 1 łyżka masła oliwa do smażenia Przygotowanie risotto z botwiną: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanej(...)chorizo i smażyć 3 minuty. Wszystkie składniki zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię, nie mytą, wsypać ryż. Smażyć 3-5 minut, aż ryż zrobi się szklisty. Wlać wino - odparować. Następnie wlewać po około 100 ml wody i gotować ryż na wolnym ogniu. Gdy płyn odparuje, uzupełnić wodę. Czynność powtarzać, aż ryż się ugotuje. Na samym końcu dodać

kolorowotorcikowo
Polędwiczka wieprzowa po grecku i recenzja "Filozofii smaku" Teo Vafidisa 169

porcje  - 1 porcja 345 kcal) 600 g polędwiczki wieprzowej 150 g pieczarek po 1/2 szt. papryki czerwonej, zielonej i żółtej 2 łyżki miodu 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 cebule dymki 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka świeżego estragonu 1 łyżka świeżego oregano 100 g sera halloumi (u nas tarta mozzarella(...)Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski, dymkę siekamy. Na oliwie podsmażamy mięso, dodajemy dymkę i paprykę, a następnie pieczarki. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem przez 5 minut. Wlewamy wino, miód i ocet , chwilkę dusimy by sos lekko odparował. Dodajemy świeżo posiekane zioła, mieszamy i posypujemy tartym serem. Smacznego :)  1 porcja - 345 kcal - 37 g białka

Moje Kuchenne Rewelacje
Cztery przepisy na zdrowe, wiosenne posiłki. 186

cytryną. 4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi  Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora,  1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, woda(...)posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.  Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kurczak po włosku 232

parmeńskiej 5 dag wędzonego boczku 50 g zielonych oliwek 1 puszka pomidorów 1 cebula ½ cukinii Kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty ajwar -niekoniecznie 100 ml białego wytrawnego wina Zioła włoskie do smaku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Szynkę parmeńską i boczek pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, przykryć, smażyć(...)się wytopi, wyjąć podsmażoną szynkę i boczek łyżką cedzakową na talerz a do tłuszczyku dodać pokrojoną cebulę,oraz por, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, 3-4 minuty, wlać wino, dusić aż odparuje,  włożyć pokrojonego na grubsze kawałki fileta oprószonego wcześniej solą oraz ziołami włoskimi, chwilę razem smażyć.  Dodać pokrojone pieczarki oraz cukinię, wlać pomidory z puszki

Wanilia i Kardamon
Zupa krem z pieczarek brązowych i topinamburu 135

topinamburu  2 ziemniaki  1 łyżka oliwy z oliwek  1 cebula  ząbek czosnku  sól, pieprz litr bulionu warzywnego  1/2 szklanki mleka 1 lampka białego wina lub cydru, ja oczywiście użyłam Prosecco   Dodatkowo do dekoracji: główki szparag zielonych  1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżka posiekanej natki pietruszki  kilka brązowych pieczarek(...)pieprz Na oliwie smażę cebulę i czosnek. Warzywa myję, topinambur i ziemniaki obieram. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Smażę składniki 2-3 minuty. Wlewam wino, redukuję i dodaję bulion. Gotuję składniki do miękkości, następnie wlewam mleko. Gotuję zupę jeszcze 5 minut. Po tym czasie doprawiam solą i pieprzem. Na suchej patelni smażę szynkę parmeńską

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania