Idealnie pasuje do kaczki Składniki 250 g gruszek 2 cebule pół szklanki białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka natki pietruszki kawałek cynamonu goździk liść laurowy 4 łyżki masła 1 łyżka cukru sól pieprz Przygotowanie Gruszki obrałem, pozbawiłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem(...)łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut
R'n'G Kitchennasiennych i pokrojonych w ćwiartki 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 1 główka czosnku, ząbki obrane w całości sól, pieprz 3 gałązki rozmarynu 1/2 szklanki cydru lub białego wina Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC. Przygotuj średniej wielkości naczynie do zapiekania. W naczyniu do zapiekania umieść jabłka, cebulę, czosnek i rozmaryn, dopraw solą i pieprzem
karmelowypierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – 2 garści świeżych liści szpinaku (najlepsze będą małe listki baby) – 6 łyżek śmietany 18% – 50 ml białego wina – 10-12 oliwek bez pestek (zielone lub czarne, obydwa rodzaje będą pyszne) – parmezan lub inny dojrzewający ser do posypania – 1 łyżka oliwy do smażenia – sól, pieprz Makaron(...)dodaj kurczaka, podsmaż około 5-6 minut aż się usmaży i lekko zezłości, wtedy dodaj plasterki czosnku i oliwek, podsmaż ok 1-2 minut i dolej na patelnię wino Dodaj na patelnię śmietanę i wymieszaj sos aby stał się jednolity. Do sosu z kurczakiem włóż ugotowany makaron, lekko wymieszaj i dorzuć liście świeżego szpinaku. Dopraw teraz odrobiną pieprzu
nietylkopasta.plkluseczkami francuskimi - idealnie do siebie pasują. Składniki: 1/2 tuszki królika - poporcjowanego 1 średnia cebula ok 100 g boczku wędzonego musztarda kremska lub sarepska 250 ml białego półwytrawnego wina odrobina mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz, tymianek masło, olej rzepakowy śmietanka 30% - 3 łyżki Porcje mięsa oprószyć solą i pieprzem i nasmarować 2 łyżkami musztardy. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)patelni odsączając tłuszcz. Na patelnię wrzucić porcje królika i podsmażyć całość lekko. Mięso oprószyć odrobiną mąką i podsmażyć. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zeszklić ją. Następnie dodać wino, szczyptę suszonego tymianku i całość dusić przez ok. 40 minut - do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie miękkie należy wyjąć je z patelni. Na patelnię dodać 3 łyżki śmietany, ewentualnie
Ze smakiem bez glutenuGarść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa Sos z szalotek : 10 cebulek szalotek 1/3 szklanki brązowego cukru 2 łyżki masła 1/4 szklanki octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina Kilka listków estragonu, lub łyżka suszonego Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od sosu z szarlotek. Robimy karmel: do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu. Cukier powinien powoli się(...)chcieli. Krok 2 Kiedy cukier zmieni się w przezroczysty płyn natychmiast dodajemy do rondla obrane cebulki, mieszamy, obtaczając w tworzącym się karmelu. Następnie wlewamy do rondla ocet balsamiczny i wino, mieszamy, żeby karmel rozpuścił się w płynie. Dosypujemy na koniec estragon, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Krok 3 Zabieramy się za pastę do bagietek. Siekamy
Niedzielny kucharzdwoje – grzaniec. Grzaniec z piwa dodajmy, który, jak się zdaje, jest polskim wynalazkiem i jednym z naszych najważniejszych kulinarnych odkryć. W UK i US grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem(...)korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki jak my, mieszkańcy kraju, gdzie mrozy bywają
Niedzielny kucharz– spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku Żabie udka Przygotowanie : ok 20 minut Składniki: – żabie udka – mąka do obtoczenia – olej lub oliwa do smażenia – sól, pieprz
nietylkopasta.plkości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina 600 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szklanka bulionu drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 36% 100-150 g mozzarelli, startej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Ugotuj makaron(...)grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Podkręć ogień, wlej wino i gotuj aż prawie odparuje, mieszając i zeskrobując ewentualne drobinki z dna patelni. Następnie dodaj passatę, bulion i szpinak, dopraw cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi do smaku. Doprowadź całość
karmelowycebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego 2 plastry boczku 200ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki mleka zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól , pieprz Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Na patelnię wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Czosnek przeciskamy(...)dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy. Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować. Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy
Słodki Zakątek– spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku przepis na ośmiornicę Przygotowanie : ok 1,5 h Składniki: – ośmiornica – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – sos do podania: 1/3 szklanki oliwy
nietylkopasta.plSkładniki (na kokilkę 10 cm) : około 180 miękkiego sera pleśniowego (np. camembert, brie, munster - najlepiej mieszane) 8-10 mini-pieczarek 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki oliwa sól i pieprz bagietka Wykonanie: Pieczarki pokroić w ćwiartki lub ósemki. Z sera usunąć skórkę i pokroić na kawałki. Czosnek pokroić(...)cieniutkie plasterki. Kokilkę natłuścić oliwą i wymieszać w niej pieczarki, ser i czosnek. Dodać wino, skropić obficie oliwą, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać pietruszką. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 170 stopni. Podawać natychmiast wybierając masę bagietką (najlepiej w dwie osoby
zadanie-gotowaniewieprzowej 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 800 g pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia słodka papryka Natka pietruszki sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru ½ szkl. białego wytrawnego wina 2 łyżki musztardy 1 l bulionu 200 ml śmietany 30% mąka ziemniaczana PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso kroimy w paseczki (w poprzek włókna). Podsmażamy na odrobinie tłuszczu(...)sosie pozostałym ze smażenia mięsa podduszamy ok. 10 min. pieczarki, następnie dodajemy cebulę, potem paprykę. Do warzyw wlewamy puszkę pomidorów bez skóry. Dodajemy cukier, pieprz, sól i białe wino. 6. Mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości. W trakcie gotowania dodajemy sól i cukier do smaku. 7. Do mięsa dodajemy sos z warzywami, ogórki kiszone
Marcepanowa kuchniaobsmażyć cebulkę pokrojoną drobno i czosnek. Cebulka tylko musi zmięknąć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, smażyć aż pieczarki puszczą wodę. Wlać wino i gotować na małym ogniu aż wino prawie wyparuje. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wywarem i wlać na patelnię. Zagotować dokładnie wymieszać. Dodać gałkę. Wlać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso włożyć do żaroodpornego
Kuchnia Pokoleńłyżek śmietany 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka ksylitolu 150 g drylowanych wiśni sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody przyprawa do grzanego wina Składanie tortu: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę połamaną na kawałki wraz w 5 łyżkami śmietany. Jeden krążek cista układamy na talerzu do tortów lub podkładzie cukierniczym do tortów. Najlepiej(...)sztywno. Dekorujemy tą śmietaną górę tortu. Można z części śmietany zrobić rozetki na brzegach dla dekoracji. Wiśnie z wodą i sokiem z pomarańczy podgrzewamy, dodajemy przyprawę do grzanego wina i łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Powstanie jakby kisiel, który po przestudzeniu wykładamy na bitą śmietanę. Tort przechowujemy w lodówce
Przysmaki Karolkikiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do zjedzenia na 101 sposobów. Spaghetti z klopsami, wino i filmowa randka gotowa! Tak jak i salsicca, tak i te klopsy to przejaw tęsknoty włoskich emigrantów za domem. Powstały najprawdopodobniej w 1920 roku w Nowym Jorku. Kopru włoskiego(...)500g mielonej wieprzowiny 50g siekanej lub mielonej słoniny 50g startego parmezanu 2 jajka M 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 60g czerstwej bułki pszennej 2 łyżki octu z czerwonego wina 3 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki nasion kopru włoskiego, podprażone na suchej patelni 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
Karo in the Kitchen