wino - 10075 przepisów (strona:199/672)

Pizza z szynką parmeńską, pomidorkami oraz rucolą i sos z czerwonym winem. 142

wody - 3 łyżki śmietanki 30% - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka oliwy z oliwek - szczypta soli II. Sos: - 3 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów (400g) - szczypta cukru - 25 ml czerwonego wina (wytrawnego) - suszona bazylia - suszone oregano - sól - pieprz - 3 chluśnięcia sosu Chipotle/Tabasco  - oliwa z oliwek III. Dodatki: - parmezan - szynka parmeńska - rucola - pomidorki cherry - oliwa z oliwek Sposób przygotowania(...)obficie oliwą i wrzucamy pomidorki, czosnek oraz suszone zioła. Pieczemy ok 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i miksujemy na gładką masę. Umieszczamy w rondelku, na niewielkim ogniu i dolewamy wino. Odparowujemy ok. 10 minut i przyprawiamy solą, pieprzem oraz Chipotle/Tabasco. Odstawiamy do przestudzenia. Z ciasta formujemy kulkę a następnie okrągły placek. Blachę smarujemy oliwą (można również rozgniecionym ząbkiem czosnku

DominikaDolci
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 201

morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych małży - drobny szczypiorek - pietruszka(...)krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan i mascarpone. Rozpuszczamy, mieszając. Na końcu przyprawiamy Tabasco, sokiem z limonki, solą i pieprzem

DominikaDolci
Lasagne bolognese. 165

oliwa z oliwek - 2 czerwone cebule (duża) - 3 ząbki czosnku - 3 marchwie - 3 średniej wielkości nacie selera - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego   - pół butelki czerwonego, wytrawnego wina - 400 g pomidorów z puszki - 100 g przecieru pomidorowego   - 200 ml bulionu wołowego - sól - pieprz - kumin  - 1/2 łyżeczki cynamonu -  4 chluśnięcia sosu Tabasco. - garść startego parmezanu - suszone(...)kuminem. Smażymy, aż się zarumieni. Następnie dorzucamy marchew, seler, wlewamy bulion i  przecier pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dolewamy pół butelki wina i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odparowujemy sos, wyłączamy go gdy nabierze odpowiedniej dla nas gęstości (ok. 30 minut). Doprawiamy solą

DominikaDolci
Italian Pasta Cooking Class we Florencji. 150

Użyliśmy tylko lokalnych produktów, najwyższe jakości. Każda potrawa smakowała przecudownie! <3 Apple Balsamic Vinegar - cudowny smak. Polecam! Oryginalny Balsamic Vinegar di Modena Nie jestem fanką białego wina, ale to lokalne wino to prawdziwe cudo! Oto dania, które przyrządziliśmy: Karmelizowany ser kozi z grillowaną cukinią i Balsamic Vinegar Pasta z bazyliowym pesto. Mezzelune nadziane ricottą i szczypiorkiem

DominikaDolci
Makaron w pomidorach z anchois i rodzynkami czyli Środowe Rybki odc.70 221

ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki 1 garść orzeszków piniowych 1 duża garść rodzynek 12 filecików anchois pól szklanki krojonych pomidorów z puszki, rozdrobnionych widelcem 150 ml czerwonego wina 50 g bułki tartej 300 g makaronu margherita Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Gdy czosnek zacznie się lekko rumienić dorzucamy piniole, rodzynki(...)anchois. Smażymy 2 minuty aż rybki się roztopią. Dodajemy pomidory, wino, mieszamy a następnie dusimy na niewielkim ogniu ok 5 minut. Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy rumienimy bułkę tartą. Odsączamy ją na ręczniku papierowym. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z sosem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Nakładamy makaron na talerze i posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz chrzanowy z szarą renetą 147

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz Składniki 4 szt szarej renety 1 cebula 1 marchewka 4 ziemniaki 2 pętka białej kiełbasy 1 l bulionu drobiowego 4 jajka kieliszek białego wytrawnego wina pół szklanki śmietany 18 % 3 ząbki czosnku 3 łyżki startego chrzanu 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sok z cytryny 1 łyżka majeranku liść laurowy 5 ziaren pieprzu(...)Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem. Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka. Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły. Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy

R'n'G Kitchen
Lasagne bolognese 294

wieprzowiny / lub 250g wołowiny i 250 wieprzowiny – 2 średnie marchewki – 2 łodygi selera naciowego – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 300 ml czerwonego wytrawnego wina – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże(...)mieszając, a na koniec dodać mięso. Gdy zawartość patelni będzie dobrze przyrumieniona, dodać 1,5 puszki pomidorów lub 0,5 karton passaty i 1 całą puszkę pomidorów. Następnie wlać wino i chwilę poddusić. Dodać do sosy niewielką ilość wody i gotować przez ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem i ziołami. Dodać do sosu pokrojoną świeżą

I LOVE LIFE
Duszona czerwona kapusta 185

większa cebula 2 jabłka 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 czubata łyżka brązowego cukru 3 łyżki octu z czerwonego wina masło sól, pieprz natka pietruszki do przybrania Przygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Kapustę poszatkować, pomijając głąba. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać przyprawy (gałkę muszkatołową, mielone goździki, cynamon), cukier i dokładnie wymieszać. Polać octem z czerwonego wina, na wierzchu ułożyć kilka płatków masła. Przykryć (pokrywką od naczynia lub folią aluminiową) i wstawić do piekarnika. Piec przez około 1,5-2 godziny mieszając od czasu do czasu

Codzienne Gotowanie
Wegański bigos 191

oliwie) 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się(...)kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. 3.   Parówki sojowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu. 4.   Kiedy bigos zacznie się gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia żeby nadmiar płynów wyparował. Pamiętajmy o mieszaniu bigosu, żeby się nie przywarł. Całość doprawiamy jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy

Mój pomysł na
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 224

potrawom. Składniki: 150 gram ryżu Carnaroli lub Arborio 1 litro bulionu warzywanego 2 starte marchewki 200 gram dyni pokrojonej w kostkę 1 cebula Olej kokosowy 150 ml białego wytrawnego wina Lubczyk/ Curry/ Rozmaryn/ Tymianek/Sól himalajska Sok z połowy cytryny Parmezan Przygotowanie: 1) Cebulę kroję bardzo drobno. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i szkle na nim cebulę(...)startą marchewkę, wszystko duszę około 10 minut. 3) Wreszcie wsypuję ryż i mieszam tak długo, aż zostanie dokładnie obtoczony przez wszystkie składniki na patelni (co do ziarenka:)) 4) Dolewa wino i mieszam tak długo, aż odparuje. 5) Bulion dzielę na 3 porcję (szklanki). Wlewam pierwszą szklankę i mieszam tak długo, aż ryż wypije bulion. Powtarzam czynność 3 razy

Pause Gotowanie!
"Duck in black currant sauce with green pease puree" - Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 156

peas blend all than add milk and butter, use nutmeg, salt, pepper to your own preferred taste.  Składniki: - pierś z kaczki - sól, pieprz - sos sojowy - miód - czarna porzeczka - wino wytrawne czerwone - sok z pomarańczy - mrożony zielony groszek - 4 średnie ziemniaki - mleko - gałka muszkatołowa - 2łyżki masła Przygotowanie: 1 . Pierś z kaczki należy oprószyć solą, pieprzem, dodać 3 łyżki sosu(...)2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż sos będzie odpowiednio gęsty. 4. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Przed końcem gotowania ziemniaków należy dodać

Coś z niczego
Czekoladowy tort z chałwą 203

łyżeczka ekstraktu z wanilii •          1 szklanka wytrawnego lub półsłodkiego czerwonego wina Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do dużego naczynia przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek, sól. Do większej miski wlej maślankę, olej, jajka, wanilię, czerwone wino i cukier. Wymieszaj rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Dodaj przesiane

Kulinarna (nie)codzienność
PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI 229

świecie rządzi pełnoziarniste spaghetti z białym winem i grzybami. Smak aromatycznych grzybów idealnie przełamuje cierpkie białe wino. Danie rozbudza zmysły i podsyca apetyt. Artykuł PEŁNOZIARNISTE SPAGHETTI Z BIAŁYM WINEM I GRZYBAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Walentynkowy przepis ratunkowy + ciekawa historia 153

cerkwi, hodowcy winorośli udają w towarzystwie wesołego grajka do winnicy, gdzie na jej środku lub w rogach odcinają jeden lub trzy pędy, a miejsca po odciętych pędach polewają winem, aby przypomnieć winorośli o jej głównej roli, czyli o wydaniu zdrowych, dorodnych plonów. Obecnie również święci się winnice wodą święconą, co ma na celu uchronienie przed złymi mocami i szkodnikami(...)czapki lub przerzucają przez ramię i niosą do domu, gdzie kładą je przy domowej ikonie. Po wszystkich tych obrządkach rozpoczyna się jedna wielka impreza – wszyscy odwiedzają się wzajemnie częstując winem. Tradycyjnie, święto kończy się wieczorem w karczmie, gdzie zbierają się mężczyźni. Bez względu na to, co wolicie świętować, łapcie szybki przepis: Składniki: 200 g migdałów 100-120 g cukru pudru

Kate's Kitchen

Proponowane wyszukiwania