wino - 10075 przepisów (strona:199/672)

KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO 104

łyżka oleju 1 łyżka masła 100 g kiełbaski chorizo  1 cebula 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól(...)ogniu, co jakiś czas mieszając. Dosypujemy kaszę, odprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Smażymy 1 minutę, dodajemy pokrojonego pomidora i fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje. Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.   Otwieramy pokrywę

cool and minty
Leczo ze schabem i kiełbasą 160

duże pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 średnie cukinie 1 duży, dojrzały pomidor – użyłam bawolego serca puszka siekanych pomidorów 150ml czerwonego, wytrawnego wina – można zastąpić wodą sól i pieprz do smaku słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa pół łyżeczki suszonego oregano olej do smażenia Dodatkowo do podania: świeże oregano kwaśna śmietana(...)samą patelnię, po kiełbasie, wrzucamy cebulę, odrobinę ją solimy i smażymy około 5 minut, aż lekko zmięknie. Przekładamy ją do garnka z mięsem.   Na patelnię po smażeniu wlewamy wino – jeśli nie używamy, wlewamy wodę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy cały smak z patelni, a następnie wlewamy cały płyn do garnka z mięsem. Do mięsa dodajemy także około szklanki zimnej

Smaczna Strona
Wątróbka w sosie wiśniowym 137

Soczyste i kwaskowe wiśnie są idealne do tego. 30 dkg wątróbki z indyka 1 cebula sól, pieprz czarny, czerwony natka, koper,mięta 30 dkg wiśni bez pestek 100 ml wina czerwonego 1 łyżka masła 2 gwiazdki anyżu 3 goździki kardamon olej rzepakowy Wątróbkę oczyszczam, myję. Cebulę kroje w piórka i przesmażam na leju, dodaję wątróbkę i dalej smażę(...)końcu posypuję solą, pieprzem. Do garnuszka przekładam wiśnie, dodaje wino, anyż, kardamon, goździki i na wolnym ogniu gotuję aż sok który się wytworzy lekko się zredukuje. Na końcu dodaję masło, doprawiam solą, pieprzem, i chwilę gotuję sos zrobi się gęsty. Dodaję go do wątróbki, całość posypuję koperkiem, natka, miętą, pieprzem czerwonym

wesoła kuchnia
Rozmarynowe risotto z kurkami 117

błonnika w postaci chityny. Kurki Risotto rozmarynowe z kurkami Składniki: 200 g ryżu do risotto 150 g parmezanu 1 duża cebula Ok. 40 masła dobrej jakości 150 ml białego wina (najlepiej wermutu) Ok. 500 ml gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego Szczypta białego pieprzu 1 – 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego rozmarynu Gałązki świeżego rozmarynu Kurki: 20 dag świeżych(...)łyżki masła 1 średnia cebula Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Parmezan ścieramy. Cebulę drobno siekamy, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i lekko podsmażamy. Gdy cebula zeszkli się, wlewamy wino i dusimy do odparowania alkoholu. Następnie wsypujemy ryż i podlewamy chochelką bulionu. Dusimy na wolnym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie bulionu. Dodajemy łyżeczkę rozmarynu. Następnie czynność powtarzamy kilkakrotnie z resztą

Kate's Kitchen
Nalewka wiśniowa na czerwonym winie ( dobra na problemy żołądkowe ). 90

wina 25 dkg cukru ( może być trzcinowy ) 0,25 l ( 1 szklanka ) spirytusu 70 % Sposób wykonania :   W iśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody, wrzuć do słoja, zalej winem. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na 3 tygodnie na mocno nasłoneczniony parapet. Pamiętaj, aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Następnie zawartość słoja przecedź przez gęste sitko, odciśnij(...)owoców. Do soku z winem wsyp cukier, wlej spirytus, wymieszaj. Słój zamknij szczelnie wieczkiem i ponownie odstaw na nasłoneczniony parapet na 3 tygodnie. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub bibułę filtracyjną , rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia nalewki. Nalewka jest gotowa do picia.   S tosowanie naleweczki : Pijemy w przypadku problemów

Przepisy i porady kulinarne
Zupa z wędzonym łososiem 200

łyżki masła – 1 cebula drobno posiekana – 2 spore marchewki obrane i pokrojone w kostkę – 3 łodygi selera naciowego pokrojone w kostkę – 1/2 szklanki białego wytrawnego wina – 6-7 ziemniaków pokrojonych w niewielką kostkę – 1,5 łyżeczki suszonego tymianku – 2 szklanki mleka – 1 łyżka mąki – 200 g śmietany(...)wędzonego łososia (wędzonego na ciepło) Przygotowanie: W głębokim garnku rozpuść masło. Wrzuć cebulę, marchew i selera i smaż kilka minut aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj wino i wymieszaj, podczas deglazowania wszystkie warzywa które przykleiły się do dna garnka powinny łatwo odejść. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, tymianek i 2 szklanki bulionu lub rosołu. Duś całość aż ziemniaki będą miękkie

nietylkopasta.pl
Domowa kostka rosołowa 100

majeranku garść świeżego rozmarynu garść świeżego tymianku 4 liście laurowe 2 suszone kapelusze prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 1 czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka wody 1 szklanka białego wina wytrawnego 120 g grubej soli morskiej Przygotowanie Marchewki, pietruszki, selery myjemy, obieramy. Natki zostawiamy. Pory myjemy. Paprykę kroimy w paski. Pomidory kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do garnka(...)zalewamy wodą, dodajemy białe wino i gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem przez 30 min. Następnie studzimy, mielimy na najmniejszych oczkach, przekładamy do słoiczków, zakręcamy i pieczemy 25 min w temperaturze 130°C , zaczynając od zimnego piekarnika. Studzimy

R'n'G Kitchen
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 239

minut, co jakiś czas mieszając zawartość rondla. W połowie duszenia pokrywę można już zdjąć – grzyby powinny być miękkie. Gotujemy grzyby dalej, żeby odparować część płynu.   Wlewamy do grzybów wino i gotujemy całość bez przykrycia przez kolejne 5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, dokładnie łączymy go z grzybami i płynem. Wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy całość –mąka zacznie się(...)posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych i 250g boczniaków 350ml bulionu grzybowego lub jarzynowego 60ml białego wina (nada się nawet słodkie!) 75g gęstej kwaśniej śmietany albo jogurtu greckiego 2 łyżki masła 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czubata łyżka mąki pszennej T500

Karo in the Kitchen
Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną 150

Polecam! składniki (2 porcje) 1 duży bakłażan 1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab) 200 g pomidorów ok 60 ml białego wina 1 łyżeczka harissy 125 g mozzarelli sól i świeżo zmielony czarny pieprz ostra papryka w płatkach duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji oliwa do smażenia do podania jogurt(...)Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok 5 minut. Dodać pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy bakłażan lekko zmięknie, dodać wino, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dalej.  W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić mielone mięso, dokładnie porozdzielać je na drobne kawałki przy pomocy drewnianej

Stare Gary
Zielone risotto z cukinią i bobem 153

porcje ¾ szklanki ryżu arborio 1,5 szklanki młodego bobu 2 małe cukinie 2 małe cebule 3 ząbki czosnku Około ½ litra warzywnego domowego bulionu 2 łyżki mascarpone ½ szklanki białego wytrawnego wina Pęczek natka pietruszki duża garść startego sera parmezan lub grana padano 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucić na osolony wrzątek(...)oliwą, wrzucić cebulkę i czosnek, zeszklić pod przykryciem 2-3 minuty , dodać pokrojoną na pół plasterki cukinię, wsypać ryż i podsmażyć kilka minut aż ryż nabierze szklistego koloru, wlać wino, dusić do odparowania.  Stopniowo wlewać po pół szklanki gorącego bulionu , każdą następną porcję wtedy gdy ryż całkiem  wchłonie płyn, często mieszać. Gdyby się okazało że ryż jeszcze

Wanilia i Kardamon
Polędwiczki wieprzowe z sosem porowym i kremową polentą 144

czas. Składniki (na 2-3 duże porcje): 500g polędwicy wieprzowej 1 duży por 2 ząbki czosnku 200ml tłustego mleka 3,2% łyżka mąki 150g kremowego serka śmietankowego 50ml białego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła pół łyżeczki suszonego tymianku Kremowa polenta: 150g polenty instant 100g tartego sera o intensywnym smaku – u mnie Cheddar 500ml gorącego(...)zaczną się podpiekać – do 10 minut. Następnie, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę. Do tego dodajemy wino, mieszamy i gotujemy do chwili odparowania – około 3-4 minuty.   Posypujemy pory z wierzchu mąką i dokładnie mieszając, rozprowadzamy mąkę aby się przesmażyła – smażymy około minuty. Następnie

Smaczna Strona
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI 196

burgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul) - 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy) - 80ml octu balsamicznego - 80ml czerwonego wytrawnego wina - 3 łyżki miodu - po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu (u mnie kolorowy) Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, nie mieszając, aż się rozpuści i zrobi się karmel(...)czasie obrać i pokroić cebule. Cebule kroję wzdłuż na pół, a potem w półplasterki. Wrzucić do stopionego cukru i dopiero wtedy całość wymieszać. Podsmażać tak ok.4 minut. Następnie dolać wino i dusić ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając

Smaczne Zdrowe
Kurczak w kremowym sosie z cukinią 162

kurczaka , bez kości i skóry ( lub innej części ) 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka szklarniowego łyżeczka siekanego , świeżego estragonu 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 100 ml białego wina, wytrawnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka cukru sól , biały pieprz do smaku ( można użyć czarnego , jeśli nie lubicie białego , który ma specyficzny zapach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka(...)brzegu , roztapiamy masło , podsmażamy na nim udka , razem z plasterkami czosnku i cukrem. Kiedy lekko się zrumienią , dokładamy cukinie i nadal smażymy , około 5-6 minut . Doprawiamy solą , wlewamy wino i pozwalamy mu lekko odparować , czyli smażymy , mieszając co jakiś czas około 6 minut . Po tym czasie wlewamy śmietanę , pieprz i dusimy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać

Ogrodnik w podróży
Risotto z cukinią i parmezanem 127

PARMEZANEM Czas przygotowania to około 30-40 minut Składniki podane na przygotowanie dwóch porcji 150g ryżu do risotto Pół dużej cukinii Pół białej cebuli Około pół szklanki białego wytrawnego wina Bulion (u mnie warzywny) Parmezan Natka pietruszki Świeży rozmaryn Pieprz, sól Cebulę poszatkować i podsmażyć chwilę na oliwie Wrzucić suchy ryż i smażyć około minutę aż stanie się szklisty(...)Wlać wino i wrzucić posiekane listki rozmarynu Zostawić chwilę na dość dużym ogniu aż alkohol wyparuje Następnie wlać porcję bulionu tak żeby zakryć ryż i pozostawić na wolnym ogniu Kontrolować ilość płynu i uzupełniać jeśli ryż już do wchłonął, ale nie jest jeszcze odpowiednio miękki Kiedy ryż będzie prawie gotowy dorzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię oraz poszatkowaną

HealthyCreations

Proponowane wyszukiwania