pysznie. POTRZEBUJEMY: Dwie małe lub jedna duża cebula Dwie świeże marchewki Olej Tofu (może być zwykłe, może być wędzone lub z przyprawami) Kasza gryczana i suszone podgrzybki Pół szklanki wina białego Litr wegebulionu Ser parmezan PRZYGOTOWANIE: Na woku lub głębokiej patelni smażymy cebulę posiekaną na drobno i tofu pokrojone w małe kostki. Całość powinna się dobrze zarumienić(...)patelni. Na ten sam wok lub patelnię wylewamy ponownie olej i wsypujemy kaszę z grzybami oraz przyprawami lub po prostu wrzucamy mieszankę kaszotto z suszonymi podgrzybkami . Po chwili dodajemy wino. Potem marchewkę. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy porcjami bulionu. Ten proces powtarzamy aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Podając danie posypujemy je startym parmezanem. Artykuł Wegegulasz z kaszą
Fleksitarianizm.plzajrzyjcie do książki " Zdrowe strączki ". Składniki: - 70 g ciecierzycy - 4 udka kurczaka - 15 g suszonych grzybów shitake - 100 g boczniaków - 100 g pieczarek brunatnych 100 ml czerwonego wytrawnego wina - 6 suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula - 2 gałązki świeżego rozmarynu - oliwa do smażenia - sól - pieprz Przygotowanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, a następnie gotujemy(...)pieprzem z dwóch stron. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - całość podsmażamy aż warzywa się zezłocą. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki grzyby shitake, pieczarki i boczniaki, suszone pomidory, gałązki rozmarynu oraz ciecierzycę. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy kurczaka. Dusimy
Apetyczna babeczkaKilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się szkliste. Następnie zalej ryż szklanką wina, podkręć temperaturę, zagotuj wino i gotuj aż odparuje. Wtedy zalej ryż niepełną szklanką bulionu i gotuj na średnim ogniu aż ryż wchłonie wilgoć. Wtedy dodaj kolejną porcję wody. Znowu
Niedzielny kucharzpokochać. Składniki na 4 porcje : duża garść młodych pokrzyw lub ich liści z górnych partii roślin 3 szalotki włącznie ze szczypiorkiem łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa ma być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę(...)zeszklić na niej posiekaną szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać pokrzywę i przesmażyć ją z cebulą. Zalać litrem wrzątku, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować około 10 minut. W międzyczasie na drugi palnik wstawić komosę ryżową. Ugotować według przepisu na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Zupę zblendować (ja użyłam blendera ręcznego), doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej
DietologSteki wołowe duszone z wytrawnym winem, świeżym tymiankiem i śliwkami są niesamowicie soczyste i smaczne. W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie. Składniki (4 porcje) -4 steki wołowe -1 łyżeczka masła -2-3 szalotki -150 g suszonych śliwek -1 ząbek czosnku -1 szkl. wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu(...)patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut czesto mieszając. Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie
Zielona Kuchniaprzygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka chwil. Jako baza do sosu użyłem majonezu połączonego pół na pół z jogurtem naturalnym typu greckiego. Do tego musztarda dijon i ocet z białego wina dla podkręcenia smaku. Moją propozycję kremowego sosu a'la Cezar możecie użyć również jako dodatek do dań z grilla lub dip do warzywnych przekąsek . Zachęcam do zapoznania(...)pieprz ( do przygotowania szparagów) SKŁADNIKI na sos Cesarski do sałatki: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego (typu greckiego) 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka octu z białego wina 1 łyżeczka startego parmezanu 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE szparagów do sałatki a'la Cezar: Szparagi myjemy i obłamujemy ze zdrewniałych końcówek. Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli
kulinarnyJastrony Kwestia Smaku 100 g kaszy pęczak 3 łyżki oliwy 1 por 500 g filetów z udka kurczaka 1 pęczek botwinki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/3 szklanki białego wina 1 i 1/2 szklanki bulionu Na rozgrzaną patelnie wlać łyżkę oliwy, dodać kasze i chwile podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnie. Smażyć około 3 minuty. Dodać pokrojonego(...)wlać ostatnią łyżkę oliwy, włożyć filety z udka kurczaka, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki, dodać białe wino, zagotować aż odparuje około 3 minuty. Dodać pokrojone buraczki (liście zachować) oraz wlać gorący bulion. Doprawić. Przykryć pokrywką i gotować około 23 minuty. Po tym czasie dodać liście botwinki
Moja Galeria Smakuogórek, por i nasz polski akcent drobno starta słodka marchewka. #MasterTuńczyk OSZUKANE SUSHI BEZ ZAWIJANIA Składniki: (na 4 porcje) 100 g ryżu jaśminowego 4 łyżki mirin-u (wino ryżowe) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes 1/3 pora (zielona część) 1 mała marchewka 1/2 ogórka(...)łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka sosu sojowego opcjonalnie czarny sezam do posypania Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy, a następnie polewamy mirin-em (wino ryżowe) mieszamy dokładanie. Pora kroimy w cienkie piórka, marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ogórka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Na talerzu układamy małą obręcz
Bon appetit mon amiebardzo fit. Nie ma porówniania z kalorycznym, szparagowym klasykiem, sosem holenderskim. Zapraszam na szparagowa ucztę! Składniki: 500 g zielonych szparagów sól, pieprz 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wina Składniki na dip jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz listki czosnku niedźwiedziego Wykonanie: jogurt wymieszać z musztardą, miodem, solą i pieprzem(...)schłodzenia szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i osuszyć na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć szparagi, oprószyć solą i pieprzem, następnie podsmażyć przez kilka minut. Podlać białym winem, przykryć patelnię pokrywką i dusić pod przykryciem około 8 minut w międzyczasie ugotować ziemniaki i przygotować jajka sadzone podawać szparagi z dipem jogurtowym, młodymi ziemniaczkami i sadzonym jajkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz dodatkowo do podania: jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę(...)oraz pora i podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami
Domowy Smak Jedzeniaziół prowansalskich -1/4 szkl. oliwy z oliwek -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki masła -2 średnie cebule -1 łyżka mąki -2 szkl. bulionu -1/2 szkl. wytrawnego wina -100 ml śmietanki kremówki -sól, pieprz -natka pietruszki Przygotowanie 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę(...)przycisnąć dłonią. Oprószyć solą i pieprzem Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i masło. Smażyć kawalki mięsa po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do garnka. Wlać wino. Podgotować kilka minut na małym ogniu. Cebulę obrać, posiekać, pozostałe 2 ząbki czosnku przecinąć przez praske lub posiekać. Na tym samym tłuszczu zeszklić oliwę z czosnkiem. Dodać pokrojone
Zielona Kuchniaprzygotowanie czegoś do jedzenia po powrocie z pracy. Polecam! Makaron z winnym sosem pieczarkowym Składniki: 250g makaronu 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 300ml białego wina 100ml śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym? Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)Pieczarki obrać i pokroić na większe kawałki Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną pieczarki. Wlać wino, zwiększyć gaz i gotować przez kilka minut. Dolać śmietany, dodać gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać garść posiekanej natki
Codzienne Gotowaniesię bawić, to się bawić! Potrzebujemy (z podanych składników wyjdą 2-3 porcje sałatki): 500 g wątróbki drobiowej 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wytrawnego wina 4 garści rukoli 4 garści szpinaku 1/2 owocu granatu sok z limonki sól Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i sprawdzamy, czy nie mają woreczków żółciowych, bo danie z nimi będzie(...)strasznie strzela, wręcz jak na poligonie :D Wątróbki nie solimy podczas smażenia, bo zrobi się twarda. Wątróbkę obsmażamy szybko z obydwu stron, po 3 minuty. Następnie na patelnię dolewamy wino i je odparowujemy. Na talerze nakładamy rukolę i szpinak, nakładamy gorące wątróbki, solimy je i posypujemy całość pestkami granatu i skrapiamy sokiem z limonki. Pestki granatu to takie małe
MamaOskarkaKuchnia kanadyjska Składniki 300 g bekonu 1 kg wołowiny bez kości pół szklanki mąki 250 g pokrojonych marchewek 450 g małych cebulek półtora szklanki białego wina 1 szklanka burgunda 300 ml bulionu wołowego pół łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu ¾ szklanki wody 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 1 listek laurowy pół szklanki pokrojonych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki ¾ łyżeczki oregano(...)tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem. Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem
R'n'G Kitchenśródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego wina oliwa pieprz dodatkowo: świeże pieczywo np. bagietka Cebulę i czosnek drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pod koniec dodając czosnek. Smażyć jeszcze pół(...)minuty uważając, aby czosnek się nie spalił. Dodać pomidorki i połowę świeżego tymianku, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia. Wsypać małże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić. Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym
wyzwania kuchenne