wino - 10075 przepisów (strona:197/672)

Drink z białego wina 86

Prosty drink z białego wina z dodatkiem soku z cytryny i świeżej mięty. Żałuję troszkę, że jednak nie jest mi dane popijać taką szklaneczkę na tarasie w jakimś ciepłym miejscu(...)Lato w Anglii raczej się skończyło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by „orzeźwić się” takim drinkiem w pochmurne popołudnie :) Składniki butelka […] Artykuł Drink z białego wina pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Jarmark Bożonarodzeniowy w Bristolu 97

Grzane wino, kiełbaski, gofry, ozdoby choinkowe i mnóstwo domowych wypieków – to mogliśmy spotkać na Jarmarku Bożonarodzeniowym w Bristolu. W samym sercu miasta mamy choinkę (tak wyszło, że nawet jej zdjęcia nie zrobiłam) następnie drewniane domki i specjalnie wyznaczone miejsca, gdyby ktoś chciał sobie zrobić szybki postój i napić się grzanego wina. We Wrocławiu co […] Artykuł Jarmark

Pink Envelope
Orzeźwiające drinki na lato 87

coś dobrego – trzy przepisy na orzeźwiające drinki na lato. Na bazie białego wina, musującego lub czerwonego, w którymś z nich znajdziecie swojego ulubieńca. Przeszukując internety znalazłam kilka ciekawych propozycji i popróbowałam własnych kombinacji. Jeżeli są tutaj wszyscy pełnoletni to zabieram Was na letniego drinka :) 3 przepisy na orzeźwiające drinki na […] Artykuł Orzeźwiające drinki na lato pochodzi

Pink Envelope
Spaghettli alle Vongole 90

tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę.  Składniki: 300 g makaronu spaghetti  1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą wodą, a otwarte wyrzucić. Makaron ugotować al dente(...)według przepisu na opakowaniu. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie.  Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę

wyzwania kuchenne
KASZOTTO MEKSYKAŃSKIE Z KURCZAKIEM 149

ząbki czosnku - 400g pomidorów z puszki ( u mnie domowa passata) - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 2 szklanki (0,5l) bulionu - 2/3 łyżeczki suszonego oregano - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina - 2 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub masła klarowanego - kawałek ostrej papryczki (u mnie chilli z młynka, do smaku) - wędzona, suszona papryka do smaku - sól i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: * awokado(...)przez ok.1 minutę. Następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem oraz oregano i smażymy mieszając ok.5 minut, dokładnie obsmażając mięso. Dolewamy białe wino i chwilę gotujemy, Następnie dodajemy bulion oraz wędzoną paprykę i gotujemy pod przykryciem ok.10 minut. Do garnka dodajemy pomidory, fasolę razem z zalewą oraz kukurydzę, mieszamy do zagotowania. Gotujemy

Smaczne Zdrowe
Tagliatelle z grzybami po toskańsku 178

SKŁADNIKI (na 4 porcje) 400-500 g makaronu tagliatelle  500 g świeżych borowików (lub innych grzybów - mogą też być mrożone) 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz 3 łyżki dobrej oliwy z pierwszego tłoczenia 1/2 pęczka natki pietruszki starty parmezan do posypania PRZYGOTOWANIE  Makaron gotujemy al dente zgodnie z Grzyby tniemy w paski(...)podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy pod przykryciem 5-6 minut. Dodajemy wino i odparowujemy na dużym ogniu 2-3 minuty.  Wrzucamy na patelnię ugotowany makaron i mieszamy z posiekaną natką. Od razu podajemy, posypujemy parmezanem. Smacznego :)  Zapraszam na  fanpage na Facebooku  oraz  Instagram  (tam więcej

Moje Kuchenne Rewelacje
Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską 148

Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu a jedzenie dla Włochów jest bardzo ważne,   potrafią godzinami przebywać w kuchni , rozkoszując się każdym daniem i winem. Najlepsze makarony, najlepsza pizza, bruschetta, obłędne tiramisu, długo by wymieniać-kocham tą śródziemnomorską kuchnię. Z chęcią mogłabym mieszkać w tym bogatym kulinarnie i nie tylko kraju. Z wszystkich włoskich dań na szczególną(...)szynką parmeńską, nie chwaląc się wyszło obłędnie pyszne! Trochę jest z nimi zabawy,ale warto.  Doskonały pomysł na letnią kolację we dwoje z lampką półwytrawnego włoskiego białego wina. Polecam!  Składniki dla dwóch osób: 6 grubych rurek cannelloni 1 opakowanie mozzarella   Galbani 15 dag sera ricotta Galbani 8 dag szynki parmeńskiej w plastrach 5 dag suszonych

Wanilia i Kardamon
Gulasz bawarski z kapusty, kiełbasy, ziemniaków i lagera 193

przez około 30-35 minut.   Próbujemy czy ziemniak już miękkie i czy wywaru nie trzeba dosolić– jeśli tak, dodajemy sól do smaku. Wlewamy do rondla ocet z białego wina i dokładnie mieszamy. Gulasz podajemy gorący, posypany drobniutko posiekaną natką pietruszki, razem z porcją ciemnego, żytniego pieczywa do zagryzania. Piwo na popicie absolutnie nie powinno zaszkodzić! SKŁADNIKI 4 duże(...)czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka kminku 2 liście laurowe 8 kulek jałowca 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego albo oliwy 2 łyżki octu z białego wina (koniecznie!) natka pietruszki ciemne żytnie pieczywo do podania

Karo in the Kitchen
Cielęcina w sosie kurkowym 179

udźca lub łopatki cielęcej ok. 300 g świeżych kurek 2 średnie cebule pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku 400-500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 100 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 30% ok. 3 łyżki masła + 1 łyżka oleju 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu (lub 1/2 suszonego) mąka do obtoczenia(...)mięso będzie usmażone, na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy będzie już szklista – wyciskamy dwa ząbki czosnku i dodajemy kurki. Podsmażamy razem dwie minuty i dolewamy wino. Pozwalamy mu się gotować kolejne dwie minuty i przelewamy zawartość patelni do mięsa w garnku. Dolewamy bulion (tyle, aby mięso było przykryte) i dusimy bez przykrycia

Poezja smaku
Sos cebulowy ze śliwkami 80

cebule, sól, cukier, pieprz, masło, 3 owoce jałowca, 200 ml czerwone wytrawnego wina, 300 ml bulionu* gałązka rozmarynu, 300 g śliwek (mogą być świeże lub mrożone), Cebule pokroić w półplasterki. Na 2 łyżkach masła poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wlać wino i dusić, az płyn prawie odparuje. Dodać rozgnieciony jałowiec, rozmaryn i wlać bulion. Dusić

królestwo garów
10 rzeczy, których nie wiesz o kawie 150

Duńczyk - 8,58 kg. Z kolei Włosi, którzy uchodzą za miłośników "małej-czarnej",  uplasowali się dopiero na dziesiątej pozycji (5,4 kg). 10. Kawa czy wino? Który z tych napojów ma więcej właściwości aromatycznych? Niektóre źródła podają że kawa ma ich aż 1500, w porównaniu do 200 znalezionych w winie

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z małżami 162

spaghetti z krewetkami makaron z małżami Przygotowanie: ok 20 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g makaronu spaghetti lub podobnego – 100 g masła – 100 ml białego wytrawnego wina – pół cebuli – 4 ząbki czosnku – 2 łyżki natki pietruszki – 20-30 muli (mniejsze ja te na zdjęciu lub większe ciemniejsze) – sól oraz pieprz do smaku(...)Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść połowę masła, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek, podsmaż 2-3 minuty, dodaj muszle i białe wino. Duś około 5-7 minut. 3. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, a następnie makaron na patelnię, posiekaj i dodaj natkę pietruszki. 4. Ta przygotowany makaron przekładaj na talerze i podawaj

nietylkopasta.pl
Restaurante Ponto Final - najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie 107

ovelha curado Alentejano  — owczy ser,  pica pau  — smażone kąski wieprzowiny i oliwki, mogą sprawić, że przyjedzie nam to z trudnością. Dlatego lepiej domówić do tego wino i zapomnieć o bożym świecie. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Widok na Lizbonę z Almady.   Restaurante Ponto Final.   Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final. Restaurante Ponto Final(...)ameixa. Ceny Restaurante Ponto Final nie są wygórowane, biorąc pod uwagę widoki, wielkość porcji i smak tych dań .  Za posiłek dla 2 osób (4 przystawki, danie główne, wino i deser), którym najadłyby się również 4, zapłaciłem 90 €, jednak wybrałem chyba najdroższe potrawy z karty. Spokojnie można się zmieścić w 40 € i najeść do syta, a widoki, które

Food Square
Piątek: Danie jednogarnkowe z kuskusu, pomidorów i krewetek 128

różnych pomidorów, najlepiej małych pokrojone na połówki lub ćwiartki 4 plastry bekonu 2 ząbki czosnku posiekane w plastry 2 łyżki sosu sriracha 1 łyżka suszonego tymianku 1 szklanka wina 2 szklanki kuskusu Sok z 1 limonki Szklanka liści bazylii Przygotownie: Krok 1 Rozgrzej w szeroki rondel i wyłóż na niego 4 plastry boczku. Smaż do momentu aż bekon stanie(...)wyłóż obrane z pancerzyków krewetki. Smaż 2 minuty . Dodaj do nich czosnek, przesmaż chwilę, a następnie pomidory, tymianek i sos sriracha. Duś całość przez 2-3 minuty. Wlej szklankę wina, zagotuj. Wysp kuskus, zamieszaj, przykryj i gotuj 5-7 minut aż kuskus będzie miękki. Jeśli kasza jest zbyt gęsta rozrzedź wodą. Skrop sokiem z limonki, dodaj porwane liście bazylii

Niedzielny kucharz
Makaron z kurkami 147

grzyby skarmelizują się i zezłocą. Zmniejszamy płomień, przeciskamy przez praskę do usmażonych grzybów ząbek czosnku i smażymy jeszcze minutę, mieszając, aż czosnek straci ostry zapach. Na patelnię wlewamy wino, wszystko ze sobą mieszamy i na małym ogniu odparowujemy 2/3 płynu. Wsypujemy posiekaną natkę pietruszki i wlewamy śmietankę. Dodajemy 2 łyżki startego parmezanu, pokruszony boczek, mieszamy i zagotowujemy sos – gotujemy(...)ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 pełne (z lekką górką) łyżki startego parmezanu – 2,5 do sosu, 0,5 do podania 60ml wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 130ml śmietanki 30% tłuszczu, rzadkiej, płynnej sól pieprz 200g makaronu bavette lub bucatini

Karo in the Kitchen