czas. Składniki (na 2-3 duże porcje): 500g polędwicy wieprzowej 1 duży por 2 ząbki czosnku 200ml tłustego mleka 3,2% łyżka mąki 150g kremowego serka śmietankowego 50ml białego wina sól i pieprz do smaku 3 łyżki masła pół łyżeczki suszonego tymianku Kremowa polenta: 150g polenty instant 100g tartego sera o intensywnym smaku – u mnie Cheddar 500ml gorącego(...)zaczną się podpiekać – do 10 minut. Następnie, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę. Do tego dodajemy wino, mieszamy i gotujemy do chwili odparowania – około 3-4 minuty. Posypujemy pory z wierzchu mąką i dokładnie mieszając, rozprowadzamy mąkę aby się przesmażyła – smażymy około minuty. Następnie
Smaczna Stronaburgerów z grilla schodzi u nas zdecydowanie więcej. Przepis znaleziony tutaj Składniki: - 400g czerwonej cebuli (ok.3 cebul) - 40g brązowego cukru (u mnie trzcinowy) - 80ml octu balsamicznego - 80ml czerwonego wytrawnego wina - 3 łyżki miodu - po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu (u mnie kolorowy) Do garnka wsypać cukier i podgrzewać, nie mieszając, aż się rozpuści i zrobi się karmel(...)czasie obrać i pokroić cebule. Cebule kroję wzdłuż na pół, a potem w półplasterki. Wrzucić do stopionego cukru i dopiero wtedy całość wymieszać. Podsmażać tak ok.4 minut. Następnie dolać wino i dusić ok.10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny, miód oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając
Smaczne Zdrowekurczaka , bez kości i skóry ( lub innej części ) 1/2 małej cukinii , takiej wielkości ogórka szklarniowego łyżeczka siekanego , świeżego estragonu 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła 100 ml białego wina, wytrawnego 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 płaska łyżeczka cukru sól , biały pieprz do smaku ( można użyć czarnego , jeśli nie lubicie białego , który ma specyficzny zapach (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Udka(...)brzegu , roztapiamy masło , podsmażamy na nim udka , razem z plasterkami czosnku i cukrem. Kiedy lekko się zrumienią , dokładamy cukinie i nadal smażymy , około 5-6 minut . Doprawiamy solą , wlewamy wino i pozwalamy mu lekko odparować , czyli smażymy , mieszając co jakiś czas około 6 minut . Po tym czasie wlewamy śmietanę , pieprz i dusimy do momentu aż sos zacznie się zagęszczać
Ogrodnik w podróżyPARMEZANEM Czas przygotowania to około 30-40 minut Składniki podane na przygotowanie dwóch porcji 150g ryżu do risotto Pół dużej cukinii Pół białej cebuli Około pół szklanki białego wytrawnego wina Bulion (u mnie warzywny) Parmezan Natka pietruszki Świeży rozmaryn Pieprz, sól Cebulę poszatkować i podsmażyć chwilę na oliwie Wrzucić suchy ryż i smażyć około minutę aż stanie się szklisty(...)Wlać wino i wrzucić posiekane listki rozmarynu Zostawić chwilę na dość dużym ogniu aż alkohol wyparuje Następnie wlać porcję bulionu tak żeby zakryć ryż i pozostawić na wolnym ogniu Kontrolować ilość płynu i uzupełniać jeśli ryż już do wchłonął, ale nie jest jeszcze odpowiednio miękki Kiedy ryż będzie prawie gotowy dorzucić na patelnię pokrojoną w kostkę cukinię oraz poszatkowaną
HealthyCreationsinną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody listek laurowy sól pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno(...)cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce, liść laurowy, wlewamy bulion/wodę, wino i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, w międzyczasie 2 razy mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek
Smakowity Blog Kulinarnyprzygotowanie włoskiego risotto z dodatkiem tego połączenia smaków i wyszło bardzo smacznie. Polecam! Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio cebula 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 50 g sera gorgonzola gruszka garść orzechów włoskich oliwa 2 łyżki masła 2 łyżki startego sera parmezan sól, pieprz Gruszkę i ser pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Cebulę(...)drobno posiekać i zeszklić w głębokim garnku na 2 łyżkach oliwy. Dodać ryż, zamieszać i dokładnie obsmażyć. Wlać białe wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować powoli, a kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcję płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż się nie przypalił. Powtarzać czynność, aż ryż
wyzwania kuchennekurczaka -nowy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI-przepis na 4 osoby 4 udka z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka 4 łyżki oleju z oliwek pół szklanki białego wytrawnego wina 8 plasterków boczku 8 gałązek rozmarynu por,lub cebula sznurek do pieczenia lub bawełniane nici SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem Udko z kurczaka przekroic na pół Usunąć(...)Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na rozgrzanej patelni z olejem układać mięso, dodać poszatkowany por lub cebulę Podrumienić z obydwu stron poczym dodać wino Odparować alkohol a nastepnie dodać wrzątku tyle aby prawie zakryło całe mięso Dusić pod przykryciem do miękkości od czasu do czasu odwracając mięso Po upływie około 30 minut
zielonacukinkamałe cebule 4 ziemniaki 100 g mrożonych podgrzybków 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1/2 szklanki kaszy pęczak 600-700 ml bulionu warzywnego czerwone wino wytrawne sól, pieprz Przygotowanie R Mięso kroimy na dość duże kawałki. Jarzyny kroimy w kostkę. Ziemniaki w większą kostkę. Por w piórka. Cebule na ćwiartki. Większe grzyby kroimy na kawałki(...)Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C . Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche. Do smaku doprawiamy
R'n'G Kitchenmięsny: ok. 1000 g mięsa, mielonego 1 puszka pomidorów, krojonych 1 marchewka 1 cebula ok. 2-3 gałązki selera naciowego 3 ząbki czosnku ok. 100 ml białego wina, wytrawnego sól, pieprz olej lub oliwa do smażenia opcjonalnie ostra papryka wykonanie: Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Selera siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej(...)dodajemy cebulę oraz marchewkę, chwilkę dusimy. Dodajemy mięso mielone, mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany seler naciowy i chwilkę dusimy. Dodajemy wino, gotujemy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy jeszcze ok. 15 min. składniki na sos beszamelowy: 1000 ml mleka 120 g mąki pszennej
Domowy Smak Jedzeniadobrze chłonął smakowity sos. Składniki (na 2-3 porcje): 6 podudzi z kurczaka ze skórą (około 1kg) 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 150ml czerwonego wina 10 suszonych pomidorów z oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy spod pomidorów 150g zielonych oliwek w zalewie sól i pieprz do smaku pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki(...)patelnię po smażeniu mięsa dodajemy pokrojone warzywa i obsmażamy mieszając przez około 5 minut, aż delikatnie zmiękną. Na patelnię z warzywami wkładamy z powrotem kurczaka, dolewamy czerwone wino i gotujemy do chwili gdy płyn odparuje w połowie. Następnie, dodajemy puszkę pomidorów, którą następnie opłukujemy odrobiną wody i także dolewamy. Wszystko mieszamy i zmniejszamy ogień. Suszone pomidory kroimy
Smaczna Stronaświetny przepis - nie wiem czy nie najlepszy. Spróbujcie i dajcie znać czy Wam smakowało. Składniki: 1 królik 1 cebula przyprawa do królika ( ewentualnie do kurczaka) 2 szklanki białego wina 1/2 kg pieczarek 2 łyżki mąki 4 łyżki musztardy rosyjskiej bądź francuskiej 20 ml śmietany 30% Umytego i podzielonego na porcje królika obsypać dość obficie przyprawą(...)lodówki,najlepiej na całą noc. Na patelni roztopić tłuszcz- najlepiej klarowane masło. Królika podsmażyć na złoty kolor wraz z pokrojoną w piórka cebulą. Obsmażone mięso obsypać mąką,dodać musztardę,wino oraz 1 szklankę przegotowanej wody. Pieczarki obrać, mniejsze przekroić na pół,większe na 3 części i podsmażyć. Dodać je do mięsa i całość dusić ok 1,5 godziny
Niespełnione zdolności kulinarneMakaron z łososiem w kremowym sosie winnym. Tym wykwintnym daniem możesz zawsze przyjąć niespodziewanych gości. Będą zachwyceni cudownym aromatem białego wina i strukturą serowego sosu jaką daje gorgonzola. Obiecuję, że będzie wyśmienicie i każdy poprosi o dokładkę. Może od razu przygotuj więcej Jest to danie kuchni włoskiej więc wybrałam klasyczny włoski makaron tagliatelle. Pochodzi z regionu Emilia-Romagna(...)topić się w sosie, wystarczy że jest nim oblepiony. Śmietanka i gorgonzola tworzą delikatny, kremowy sos, który fajnie wtopi się w makaron ale nie obciąży go . Dodatek białego wytrawnego wina i łosoś nadają temu daniu wykwintności i niezwykle eleganckiego stylu. Nie ma w tym nic trudnego a przygotowanie zajmie ci zaledwie 20 minut. Dlatego to idealne, kryzysowe danie
Słodkie Gotowaniefasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry sos typu tabasco/piri-piri (opcjonalnie) Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. przesmażyć boczek przez 2-3 minuty(...)garnka. Cebulę pociekać, marchew i seler obrać i pokroić w kostkę. Przesmazyć na tym samym tłuszczu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojony w kawałki filet z kurczakai wino. Poddusić. Przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać bulionem i wodą i wymieszać i doprawić solą i pieprzem.Dodać ryż. Gotować na małym ogniu około 30 minut. Ziemniaki obrać
Zielona Kuchniaporcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Dodatkowo: świeże listki(...)łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki. 4) Do szalotek dodać suchą kaszę bulgur i mieszając dalej smażyć około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać, aż odparuje (opcjonalnie). 5) Całość zalać szklanką przygotowanego gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty
Fitsweet.meobierz i pokrój w małą kostkę 1/2 korzenia selera, obierz i pokrój w małą kostkę 1 listek laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 200 ml białego wina Sauvignon Blanc 1 grubszy plaster cytryny, okrój dookoła skórkę sól czarny pieprz 2 i 1/2 l zimnej wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Naturalne(...)średniej mocy palnika ok. 3 min dodaj pozostałe warzywa, całość podsmażaj jeszcze parę minut do warzyw dodaj kawałki ryby i całość chwilę podsmażaj co jakiś czas mieszając dolej wino całość zamieszaj od czasu do czasu i poczekaj, aż alkohol ulotni się całkowicie i nie będzie w ogóle czuć jego zapachu dolej zimną wodę i całość zagotuj gdy zaczną
Szybko Szybkowar