wino - 10075 przepisów (strona:206/672)

Domowy burger z konfiturą z cebuli 207

bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę z cebuli 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu olej do smażenia 50 ml czerwonego wytrawnego wina Przepis na konfiturę z cebuli Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym 245

makaronu penne lub innego – 1 pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki parmezanu – 1 kulka sera mozzarella – oliwa do smażenia – sól, pieprz – świeża bazylia do podania Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien(...)Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron

nietylkopasta.pl
Wegański bigos 151

oliwie) 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy.   Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się(...)kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. 3.   Parówki sojowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu. 4.   Kiedy bigos zacznie się gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia żeby nadmiar płynów wyparował. Pamiętajmy o mieszaniu bigosu, żeby się nie przywarł. Całość doprawiamy jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy

Mój pomysł na
Amerykańska kanapka Cudighi Sandwich 175

używam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na  Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki -100 g sera mozzarella -sos pomidorowy lub dobrej jakości keczup -6 łyżek oleju rzepakowego(...)kawałki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Całość przesmażyć. Przełożyć na talerz. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym. Na dół każdej wyłożyć usmażone mięso. Posypać obficie serem. Na ser wyłożyć

Zielona Kuchnia
Bogracz drobiowy na białym winie 136

Kolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić(...)kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym 161

namoczenia kajzerek 2 średnie szalotki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml półsłodkiego czerwonego wina 50 g suszonej żurawiny 1-2 łyżki oleju do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno  1 szalotkę posiekać drobno(...)wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka. Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne krewetki na puree z kalafiora 169

– spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej

nietylkopasta.pl
Karp w sosie słodko-kwaśnym 133

Karp na chiński sposób Składniki 1 kg karpia 200 g imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 90 g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej olej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty(...)imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką

R'n'G Kitchen
Kaszotto pomidorowe 170

być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak 500 ml gorącego bulionu duża cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml wina wytrawnego puszka krojonych pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pierz, chilli natka pietruszki lub świeża bazylia oliwa Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić(...)oliwie w głębokiej patelni. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę. Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion. Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli

wyzwania kuchenne
Szarpana wołowina - idealna do burgerów 165

pomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę

Słodki Kompromis
Makaron z krewetkami na białym winie 168

pozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu. Do tego posiada 10-letnią gwarancję! Składniki: krewetki (świeże lub mrożone) – dowolna ilość masło 82% oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku białe wino (około 100 ml) 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jeśli przygotowujesz świeże krewetki – obierz je z pancerzy zostawiając ogonki, następnie natnij delikatnie(...)oliwą i masłem (około 2 łyżek stołowych). Podsmaż krewetki wraz z czosnkiem maksymalnie 4-5 minut, w połowie smażenia przewróć je na drugą stronę. Zalej je następnie białym winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jeszcze jedną łyżkę stołową masła, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską. Dodaj

Garniec Magalie
Risotto z krewetkami i szpinakiem 230

risotto bardzo pasuje kieliszek białego, schłodzonego wina!     Składniki: 200 g ryżu do risotto 200 g krewetek 200 g szpinaku baby 1 mała cebula 100 ml białego wina 5-6 suszonych pomidorów 1-2 świeże pomidory (opcjonalnie) Czytaj dalej... Artykuł Risotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 149

karkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego(...)patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować. Dodać liść laurowy, łyżkę sosu sojowego, bulion i zagotować. Dołożyć wcześniej wyjęte mięso. Dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wołowina z warzywami 150

antrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki 100 g mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj(...)samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu.   Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso.   Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek

kuron.com.pl
Warzywny wywar w 10 minut... 141

gałazki selera 1 zabek czosnku 1 łyżka oliwy, lub oleju 1 lub 2 listki laurowe gałazka tymianku i/lub kilka łodyżek pietruszki, bez listków kilka ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białego wina, opcjonalnie Zetrzyj cebule, marchewki, selera i czosnek na tarce o dużych oczkach - albo posiekaj wszystko, jeśli wolisz, ale warzywa musza być bardzo drobne. Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku(...)wrzuć wszystkie składniki. Smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez około 5 minut, lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękna (chodzi tu głównie o złagodzenie smaku surowej cebuli). Dodaj wino, jeśli używasz, a następnie 1.75 litra wrzacej wody z czajnika. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, lekko tylko bulgoczace, bez przykrycia. Jeśli warzywa były starte bulion będzie gotowy

Lejdi of the house

Proponowane wyszukiwania