bułki tartej sól pieprz bułki do hamburgerów pomidor Składniki na konfiturę z cebuli 2 czerwone cebule 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka miodu olej do smażenia 50 ml czerwonego wytrawnego wina Przepis na konfiturę z cebuli Cebulę kroimy w cienkie piórka, a następnie szklimy je na odrobinie oleju. Dodajemy cukier, miód i wino. Całość dusimy przez ok. 15 minut
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu penne lub innego – 1 pierś z kurczaka – 5 ząbków czosnku – pół dużej cebuli – 200 ml passaty pomidorowej – 100 ml białego wina – 1 papryczka chilli – pół szklanki parmezanu – 1 kulka sera mozzarella – oliwa do smażenia – sól, pieprz – świeża bazylia do podania Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien(...)Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż posiekanego w niewielkie paseczki kurczaka. Po usmażeniu dodaj kurczaka do sosu, dodaj także ugotowany makaron
nietylkopasta.ploliwie) 4 ziela angielskie, 3 liście laurowe, 6 jagód jałowca, 1 łyżeczka naturalnej przyprawy do bigosu sól, pieprz, papryka słodka, majeranek 3 parówki sojowe wędzone 125 ml wytrawnego czerwonego wina Wykonanie: Dzień I 1. 1 kg kapusty odcedzamy nad miską i przepłukujmy, 0,5 kg tylko odcedzamy. Uwaga: Dlaczego nad miską? Bo woda z kapusty może nam się(...)kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty. 3. Parówki sojowe kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni dodajemy do bigosu. 4. Kiedy bigos zacznie się gotować dolewamy wina. Całość gotujemy przez około 1 godziny, bez przykrycia żeby nadmiar płynów wyparował. Pamiętajmy o mieszaniu bigosu, żeby się nie przywarł. Całość doprawiamy jeszcze solą, przyprawą do bigosu, pieprzem, dodajemy
Mój pomysł naużywam sosu pomidorowego zrobionego według przepisu na Ryż kubański Składniki (2 porcje) -2 duże pszenne bułki -500 g chudej wołowiny -1 ząbek czosnku -sól, pieprz -2 łyżki czerwonego wina -cynamon -gałka muszkatołowa -100 g pieczarek -1/2 małej cebuli -kawałek zielonej i/lub czerwonej papryki -100 g sera mozzarella -sos pomidorowy lub dobrej jakości keczup -6 łyżek oleju rzepakowego(...)kawałki, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Całość przesmażyć. Przełożyć na talerz. Mięso zmielić i przełożyć do miski. Dodać cynamon, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i wino. Całość dokłądnie wyrobić. Formować burgery. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Bułki rozkroić. Posmarować sosem pomidorowym. Na dół każdej wyłożyć usmażone mięso. Posypać obficie serem. Na ser wyłożyć
Zielona KuchniaKolejny mój przepis na smaczną i aromatyczną przekąskę na zakończenie karnawału. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 4 białe cebule 1 kg pomidorów 3 czerwone papryki ½ butelki białego wytrawnego wina 1 kg ziemniaków sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka lub ostra do smaku 4-5 łyżek oleju Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, zaś mięso i oczyszczoną paprykę pokroić(...)kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić. Na rozgrzanym oleju zrumienić cebulę, wrzucić mięso i zrumienić. Po czym dodać paprykę, pomidory, przyprawić do smaku, wlać wino i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać wodą i ugotować potrawę do miękkości i w razie potrzeby doprawić do smaku i podawać
Tradycyjna Kuchnianamoczenia kajzerek 2 średnie szalotki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml półsłodkiego czerwonego wina 50 g suszonej żurawiny 1-2 łyżki oleju do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno 1 szalotkę posiekać drobno(...)wysmażyć, bo będą suche. Obsmażone przekładać do garnka. Kiedy wszystkie klopsiki będą obsmażone, na patelnię włożyć posiekaną drugą szalotkę i podsmażyć ją przez moment. Powinna tylko się zeszklić. Wlać wino, zagotować - przelać do garnka z klopsikami. Na patelnię wlać około pół szklanki wody, zagotować. (W ten sposób wyciągniemy resztę smaku, który pozostał na patelni. Fachowo nazywa się to deglasacja
Codzienna kuchnia niecodzienna– spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji : 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej
nietylkopasta.plKarp na chiński sposób Składniki 1 kg karpia 200 g imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego 90 g mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej olej Sos : 2 paryki chili 2 dymki 2 ząbki czosnku 100 g imbiru pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki octu 175 ml bulionu półtora łyżeczki mąki kukurydzianej sól Przygotowanie Marynata : połączyłem starty(...)imbir, sos sojowy i wino. Marynatą posmarowałem sprawioną rybę. Marynowałem 25 minut. Po wyjęciu ponacinałem z obu stron w romby. Mąkę przesiałem, wlałem 150 ml wody, zmiksowałem, odstawiłem. W tym czasie oczyściłem i drobno posiekałem czosnek, imbir, dymki i chilli na sos. Rozgrzałem 2 łyżki oleju, włożyłem przygotowane składniki. Smażyłem 2 minuty, zalałem octem. Dodałem bulion wymieszany z mąką
R'n'G Kitchenbyć samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięsaw daniu głównym. Składniki na 2 porcje: 1/2 szkl. kaszy pęczak 500 ml gorącego bulionu duża cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml wina wytrawnego puszka krojonych pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu sól, pierz, chilli natka pietruszki lub świeża bazylia oliwa Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać i zeszklić(...)oliwie w głębokiej patelni. Następnie zmniejszyć ogień, wsypać kaszę pęczak, zamieszać i smażyć około minutę. Dodać wino i nadal smażyć, aż odparuje. Gdy już się zredukuje wlać bulion, zamieszać i przykryć. Gotować około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż kasza wchłonie cały bulion. Wlać pomidory, ponownie gotować kilka minut bez przykrycia. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chilli
wyzwania kuchennepomidorowego 250 ml czerwonego wina 2 liście laurowe 1 laska cynamonu Garść czarnych oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano Kilka gałązek świeżego tymianku 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina * nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów Przygotowanie: 1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę
Słodki Kompromispozwala zmagazynować temperaturę w naczyniu. Do tego posiada 10-letnią gwarancję! Składniki: krewetki (świeże lub mrożone) – dowolna ilość masło 82% oliwa z oliwek 2-3 ząbki czosnku białe wino (około 100 ml) 1/2 pęczka natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jeśli przygotowujesz świeże krewetki – obierz je z pancerzy zostawiając ogonki, następnie natnij delikatnie(...)oliwą i masłem (około 2 łyżek stołowych). Podsmaż krewetki wraz z czosnkiem maksymalnie 4-5 minut, w połowie smażenia przewróć je na drugą stronę. Zalej je następnie białym winem i odczekaj chwilę, aż alkohol wyparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj jeszcze jedną łyżkę stołową masła, skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą morską. Dodaj
Garniec Magalierisotto bardzo pasuje kieliszek białego, schłodzonego wina! Składniki: 200 g ryżu do risotto 200 g krewetek 200 g szpinaku baby 1 mała cebula 100 ml białego wina 5-6 suszonych pomidorów 1-2 świeże pomidory (opcjonalnie) Czytaj dalej... Artykuł Risotto z krewetkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakukarkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle: 500 g maślanki (lub jogurtu) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 700 g maki pszennej 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego(...)patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę oraz startą na tarce marchew. Dolać wina i gotować tak 10 minut, by je odparować. Dodać liść laurowy, łyżkę sosu sojowego, bulion i zagotować. Dołożyć wcześniej wyjęte mięso. Dusić pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika przez
Poezja Smaków - blog kulinarnyantrykot najlepiej z kością 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 korzenia selera 400 g pomidorów z puszki 100 g mąki pszennej 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki powideł śliwkowych 1 główka czosnku kilka suszonych grzybów 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli – jedna do przyprawienia mięsa, drugą dodaj(...)samej patelni, kolejno jak na zdjęciach. Pod koniec smażenia dodaj ziele angielskie i liść laurowy, aby nabrały aromatu. Do przesmażonych warzyw dodaj wino, pogotuj wszystko 1-2 minuty. Przełóż wszystko do naczynia do zapiekania. Ja użyłem żeliwnego. Następnie na warzywach ułóż mięso. Przykryj wszystko pomidorami, ułóż na wierzchu czosnek
kuron.com.plgałazki selera 1 zabek czosnku 1 łyżka oliwy, lub oleju 1 lub 2 listki laurowe gałazka tymianku i/lub kilka łodyżek pietruszki, bez listków kilka ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białego wina, opcjonalnie Zetrzyj cebule, marchewki, selera i czosnek na tarce o dużych oczkach - albo posiekaj wszystko, jeśli wolisz, ale warzywa musza być bardzo drobne. Rozgrzej olej/oliwę w dużym garnku(...)wrzuć wszystkie składniki. Smaż, mieszajac od czasu do czasu, przez około 5 minut, lub do czasu, aż warzywa lekko zmiękna (chodzi tu głównie o złagodzenie smaku surowej cebuli). Dodaj wino, jeśli używasz, a następnie 1.75 litra wrzacej wody z czajnika. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, lekko tylko bulgoczace, bez przykrycia. Jeśli warzywa były starte bulion będzie gotowy
Lejdi of the house