dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego 50 ml wina białego sól, pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży 4 suszone pomidory Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję(...)liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz i wykładam do naczynia do zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie
wesoła kuchniarodziny gotowy w 30 minut... Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu arborio 2 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku duża cebula litr gorącego bulionu 100 ml białego wina 5 łyżek masła 5 łyżek startego parmezanu sól, pieprz oliwa Cebulę drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej(...)cebulę. Dodać mięso, które doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając. Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie go obsmażyć. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować powoli aż kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcje płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż
wyzwania kuchennewarto spróbować. Wtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat. Składniki bażant ( u nas mrożony ) 6 plasterków boczku wędzonego 200 g upieczonych buraczków gałązka tymianku 150 ml białego wina 3 świeże figi 150 g suszonych fig sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki(...)tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej
R'n'G Kitchenosób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina mąki 1,5 szklanki wody odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć(...)dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i lekko
UgotowaćDzisiaj przygotowałam pyszne danie, które zjadłam na świeżym powietrzu. To duszone warzywa z czarnuszką i ziołami prowansalskimi. Podałam białe wino Riesling, które idealnie komponuje się z warzywami. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać! To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień(...)kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy, tak jak robią to Włosi, pozostały na danie sos, można zjeść przy pomocy pieczywa właśnie. Kocham słońce, wino i dobre jedzenie! Duszone warzywa z czarnuszką / 2 porcje Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/3 czerwonej papryki 1/3 zielonej papryki lub żółtej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki
Moja smaczna kuchniaInspiracją był ten przepis Składniki (3-4 porcje) ok 600 g schabu bez kości 1 i 3/4 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki 1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru(...)wodą i odstawić na parę minut. Umyty schab obwiązać sznurkiem, włożyć do garnka z grubym dnem. Zalać wrzątkiem, zagotować, a następnie wodę odlać. Do garnka dodać bulion, sos sojowy, wino ryżowe lub sherry, czosnek, imbir, gwiazdki anyżu, szalotki obrane i przekrojone na pół, plasterki marchewki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony szczypior (część zostawić do podania) i pokrojone
Stare GaryWellington Składniki: duży kawałek schabu wieprzowego 1-1,5 kg świeżo mielony pieprz przeciśnięty ząbek czosnku sól łyżka musztardy łyżka topionego masła 200 g mrożonych podgrzybków * 50 ml wytrawnego wina 1 jajko kilka plastrów dobrej jakościowo szybki wieprzowej tłuszcz do podsmażania opakowania ciasta francuskiego (lub składniki na ciasto chlebowe podane poniżej). Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej(...)razie konieczności można ciut je rozcieńczyć wodą, lub dodać mąki. Odstawiamy na minimum pół godziny do podrośnięcia. Rozmrożone grzyby podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i pieprzu oraz wina. Gdy są miękkie, blendujemy je na drobniejsze kawałki. Przestygnięte łączymy z jajkiem. Schab smarujemy musztardą. Ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy, na taką wielkość, by można zamknąć
Poezja Smaków - blog kulinarnytrzcinowy) 5 żółtek 250 ml mleka 150 gram masła 30 g drożdży 200 gram rodzynek pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki. mielonej laski) poncz: 2 łyżki rumu 60 ml wina deserowego 150 gram cukru szklanka wody Roztopić i wystudzić masło.Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Rodzynki przelać wrzątkiem i odsączyć(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Wypieczoną i wystudzoną babę przełożyć na półmisek. Poncz: szklankę wody gotujemy z cukrem, dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz. Lukier: Cukier puder ok 1 szklanki + szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki) oraz sok z cytryny Zrób gęsty lejący się lukier. Oblej szafranowym
AZgotuj!Składniki: 6 kawałków parzonej białej kiełbasy cienkie plastry boczku - mniej więcej po 2 na 1 kiełbasę 2 średnie cebule 1-2 nieduże główki czosnku opcjonalnie: 120 ml półwytrawnego białego wina lub piwa Kiełbasę owinąć szczelnie boczkiem. Formę do zapiekania natłuścić lekko lub wyłożyć papierem do pieczenia. Cebulę obrać i i pokroić w cienkie plastry. Z czosnku zdjąć pierwszą warstwę(...)temperatury 190 stopni. Zapiekać do odpowiedniego (według siebie) zrumienienia się boczku. W połowie pieczenia (mniej więcej wtedy, kiedy cebula będzie już zeszklona i zacznie się rumienić) opcjonalnie wlać białe wino lub piwo. Kiełbasę podawać z pieczywem lub sałatkami. Jest pyszna także na zimno. Co zrobić aby parzona biała kiełbasa była soczysta i delikatna? Najsmaczniejsza jest parzona zawsze
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: Nadzienie 2 marchewki 1 pietruszka 2 gałązki selera naciowego lub kawałek selera korzennego (około szklanki po pokrojeniu) Puszka cieciorki 1 cebula 5-6 boczniaków 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina albo ciemnego piwa 1 szklanka bulionu warzywnego albo wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 2 łyżki oleju Sól(...)patelni. Wlej na patelnię łyżkę oleju i wysyp cebulę. Smaż 5 minut, a następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym
Niedzielny kucharzpaprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól, pieprz Przygotowanie(...)Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami
R'n'G Kitchenszklanki mąki krupczatki 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% szczypta proszku do pieczenia MASA MINCEMEAT: 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki wina czerwonego półsłodkiego 200 g świeżej żurawiny 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki goździków mielonych 100 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 1 łyżka likieru(...)ułożyć na brzegach, smarując w tym miejscu wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C . Piec przez ok 20 min. Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Włożyć do garnuszka, wlać wino, sok z pomarańczy i wsypać cukier. Zagotować i dodać bakalie wraz z wszystkimi przyprawami. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać, a bakalie wchłoną cały płyn
https:KKuchniaMniampapryki żółtej i czerwonej 2 garście pomidorków koktajlowych 2 pędy selera naciowego 1 czerwona cebula 2 cytryny świeży rozmaryn i tymianek sos ostrygowy 100 ml białego, wytrawnego wina (można pominąć) 4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz opcjonalnie: kilka liści kapusty włoskiej Pieczony sandacz z warzywami – wykonanie filety z sandacza umyć i pokroić(...)wolnym ogniu zeszklić cebulę, dodać pozostałe warzywa i gałązkę rozmarynu, dusić pod przykryciem często mieszając po ok. 10 minutach dodać 1 łyżkę sosu ostrygowego, wino i skórkę otartą z drugiej cytryny warzywa powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie, kiedy upiecze się ryba sandacza przed podaniem warto posypać świeżo zmielonym
Patchworkosób Składniki: 250 g mielonego indyka Szalotka lub mała cebula 2 średniej wielkości bakłażany Ząbek czosnku Łyżka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu Łyżka przecieru pomidorowego 1/3 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) Serek kozi 50 g 1/2 szklanki komosy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na połowy i solidnie posól. Odstaw(...)minuty. Dodaj mięsu, podkręć ogień i smaż oddzielając szpatułką duże grudki mięsa od siebie. Kiedy mięso zbrązowieje, dodaj zioła i przyprawy, zamieszaj. Dodaj przecier rozcieńczony wodą oraz wino. Przykryj i duś około 10 minut. Krok 3 Spłucz sól z bakłażanów i osusz je. Przy pomocy łyżki usuń gniazda nasienne, pozostawiając około 1 cm miąższu razem ze skórką. Posiekaj drobno
Niedzielny kucharzklasykę i postawiłam na gulasz podany z kaszą i buraczkami, który może być także propozycją na świąteczny obiad. Smak mięsa połączyłam z suszonymi grzybami, ziołami i nutą czerwonego wina. Gulasz dla nadania smaku wymaga odpowiednio długiego duszenia, co jest dla mnie najbardziej upierdliwą czynnością, stąd wykorzystałam pokazywany Wam już jakiś czas temu sposób przygotowania gulaszu z piekarnika., ale równie(...)grzybowego lub warzywnego Marynata: ½ łyżeczki musztardy ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka oleju 2 ziarna jałowca 3 ziarna ziela angielskiego 30ml czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Z podanych składników przygotować marynatę. Zalać nią mięso. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Suszone grzyby namoczyć
Fabryka pomysłów