czosnku • 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie
KUCHNIA POLSKApieczarkami. Z dużą ilością pietruszki i z moim ulubionym ryżem arborio. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 3 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 400 g pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek sól i świeżo mielony pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka) W garnku(...)najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować
Czerwień i błękitmiesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału
Między kuchnią a pokojemspiżarnia zapełnia się słoikami w których znajdziemy trochę lata. Dziś zapraszam na konfiturę z porzeczkami 1 kg czarnej porzeczki 400 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 ml wina wytrawnego czerwonego skórka z 1 małej pomarańczy 2 łyżki miodu rozmarynowego Porzeczki opłukać oddzielić od gałązek. Gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut. Zostawiamy(...)przykryciem w chłodnym miejscu. Przecieramy porzeczki przez sitko. Dodać miód oraz skórkę z pomarańczy i gotować przez ok 10 minut. Dolać wino i gotować do uzyskania konsystencji dżemu. Przekładamy do ciepłych słoików i pasteryzujemy
Kuchnia w oparachkorzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół. Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml octu winnego 200 ml soku jabłkowego 3 ziarna kardamonu 1 korzeń cynamonu kilka gwiazdek anyżu i całych goździków Olej Rzepakowy Wielkopolski Semco Filety śledziowe namaczamy przez(...)godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie
Kuchnia w oparachklasyczna wątróbka, to gorąco zapraszamy Was do spróbowania naszej aromatycznej wersji tego dania, w nowej odsłonie. Składniki na dwie porcje: 8 wątróbek drobiowych 8 plasterków boczku 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 torebki kaszy gryczanej 3 łyzki mąki garść natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności gotujemy wodę(...)kiedy całość sie rozpada) przebijamy całość małą wykałaczką. Ponownie przysmażamy wątróbkę z każdej strony na średnim ogniu przez 4 minuty. Przekładamy watróbkę do innego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu sosu. Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję
Pyszny Duet200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu do lazanii Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać(...)Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki na sos beszamelowy: • 6 łyżek masła • 6 łyżek mąki • 3 szkl. mleka • 3 szkl. wody
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 6 plastrów szynki prosciutto • kostka zimnego masła • 12 listków świeżej szałwii • 6 filetów pstrąga • 2 łyżki oliwy • 100 ml białego wina • sok z jednej cytryny Przygotowanie : Na plastrach szynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu(...)się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodać wino, wymieszać, zredukować chwilę. Dodać sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawić solą, podgrzać w sosie chwilę roladki. Podać z bagietką
KUCHNIA POLSKAsmażenia różnych konfektów, ok. 1686 r. Drukuj przepis Porcji: 1 Składniki 400 g masy na ciasto półkruche 1 dynia piżmowa (ok 1 kg) 500 g kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy(...)kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 3 Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około
Kuchnia Bazyliidobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego 50 ml wina białego sól, pieprz olej rzepakowy 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki śmietany 30 % koper świeży 4 suszone pomidory Filet z tołpygi kroję na kilka kawałków, solę, pieprzę, posypuję(...)liście szpinaku i przesmażam dosłownie chwilę, dodaję sprasowany czosnek, sól, pieprz i wykładam do naczynia do zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie
wesoła kuchniarodziny gotowy w 30 minut... Składniki na 4 porcje: 200 g ryżu arborio 2 piersi z kurczaka szklanka mrożonego zielonego groszku duża cebula litr gorącego bulionu 100 ml białego wina 5 łyżek masła 5 łyżek startego parmezanu sól, pieprz oliwa Cebulę drobno posiekać, piersi z kurczaka pokroić w kostkę. W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej(...)cebulę. Dodać mięso, które doprawić solą i pieprzem. Całość podsmażyć przez około 3 minuty, często mieszając. Wsypać ryż, zamieszać i dokładnie go obsmażyć. Następnie wlać wino i poczekać, aż odparuje. Gdy płyn się zredukuje, wlać chochelkę gorącego bulionu. Gotować powoli aż kiedy ryż wchłonie cały bulion, dolać kolejną porcje płynu. Mieszać od czasu do czasu, aby ryż
wyzwania kuchennewarto spróbować. Wtedy można wyrobić sobie zdanie na ten temat. Składniki bażant ( u nas mrożony ) 6 plasterków boczku wędzonego 200 g upieczonych buraczków gałązka tymianku 150 ml białego wina 3 świeże figi 150 g suszonych fig sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 160 st. C. Boczek pokroiłem na plasterki Upieczone buraczki pokroiłem w dość grube talarki. Włożyłem boczek, buraki(...)tymianek i suszone figi do żeliwnej brytfanki. Wlałem wino i szklankę wody. Bażanta doprawiłem solą i pieprzem i włożyłem do brytfanki.. Przykryłem folią i piekłem przez ok. 100 minut. Po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem mięso do miękkości, ułożyłem plastry boczku na górze bażanta (10-15 min.). Zlałem sos z pieczenia, zagotowałem, doprawiłem, redukowałem do uzyskania gęstej
R'n'G Kitchenosób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina mąki 1,5 szklanki wody odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć(...)dodać cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler. Warzywa smażyć kilka minut. Pod koniec smażenia dodać listki laurowe i ziele angielskie. Całość wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Do podsmażonych warzyw wlać wino, przełożyć podsmażone mięso i dodać pozostałe składniki (wlać przecier pomidorowy, dodać suszone grzyby, czosnek i powidła śliwkowego). Na sam koniec wlać wodę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i lekko
Ugotować