wino - 10075 przepisów (strona:202/672)

Makaron z winnym sosem pieczarkowym 134

przygotowanie czegoś do jedzenia po powrocie z pracy. Polecam! Makaron z winnym sosem pieczarkowym Składniki:  250g makaronu 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 500g pieczarek 300ml białego wina 100ml śmietany gałka muszkatołowa sól, pieprz natka pietruszki oliwa i/lub masło do smażenia Jak zrobić makaron z sosem pieczarkowym?  Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzać(...)Pieczarki obrać i pokroić na większe kawałki Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną pieczarki.  Wlać wino, zwiększyć gaz i gotować przez kilka minut. Dolać śmietany, dodać gałkę muszkatołową, sól i sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotować do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać garść posiekanej natki

Codzienne Gotowanie
Sałatka z wątróbką w winie 115

się bawić, to się bawić!  Potrzebujemy (z podanych składników wyjdą 2-3 porcje sałatki): 500 g wątróbki drobiowej 2 łyżki oliwy z oliwek 50 ml czerwonego wytrawnego wina 4 garści rukoli 4 garści szpinaku 1/2 owocu granatu sok z limonki sól Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i sprawdzamy, czy nie mają woreczków żółciowych, bo danie z nimi będzie(...)strasznie strzela, wręcz jak na poligonie :D Wątróbki nie solimy podczas smażenia, bo zrobi się twarda. Wątróbkę obsmażamy szybko z obydwu stron, po 3 minuty. Następnie na patelnię dolewamy wino i je odparowujemy. Na talerze nakładamy rukolę i szpinak, nakładamy gorące wątróbki, solimy je i posypujemy całość pestkami granatu i skrapiamy sokiem z limonki. Pestki granatu to takie małe

MamaOskarka
Gulasz trapera 83

Kuchnia kanadyjska Składniki 300 g bekonu 1 kg wołowiny bez kości pół szklanki mąki 250 g pokrojonych marchewek 450 g małych cebulek półtora szklanki białego wina 1 szklanka burgunda 300 ml bulionu wołowego pół łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu ¾ szklanki wody 3 szklanki ugotowanego dzikiego ryżu 1 listek laurowy pół szklanki pokrojonych pieczarek 2 łyżki posiekanej natki ¾ łyżeczki oregano(...)tłuszczu wytopionego z bekonu, zdjąłem z patelni, odłożyłem. Na drugiej łyżce tłuszczu usmażyłem resztę mięsa, bez mąki. Obie porcje mięsa włożyłem do brytfanki, dodałem marchewki, cebulki, zioła ( bez natki ), wino, bulion, sól i ketchup. Przykryłem, zapiekałem 1 godzinę w temperaturze 160 stopni C. Wymieszałem resztę mąki z odrobiną wody, dodałem do mięsa razem z pieczarkami, natką i ryżem. Odkryłem

R'n'G Kitchen
Małże z tymiankiem i pomidorkami 79

śródziemnomorskie danie gotowe. Do podania oczywiście ze świeżą chrupiącą bagietką. Składniki: 1 kg muli 250 g małych pomidorków duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek świeżego tymianku kieliszek białego wytrawnego wina oliwa pieprz dodatkowo: świeże pieczywo np. bagietka Cebulę i czosnek drobno pokroić. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pod koniec dodając czosnek. Smażyć jeszcze pół(...)minuty uważając, aby czosnek się nie spalił. Dodać pomidorki i połowę świeżego tymianku, wymieszać. Wlać wino i doprowadzić do wrzenia.  Wsypać małże i dusić całość pod przykryciem około 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą. Podczas duszenia przemieszać, a te mule które się nie otworzą należy wyrzucić. Doprawić ewentualnie świeżo mielonym pieprzem, przełożyć na talerze i ozdobić pozostałym

wyzwania kuchenne
Tarta chili con carne 153

czosnku • 1 papryczka chili bez pestek lub chili mielone • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400g) • 1 puszka czerwonej fasoli (400g) • 2 łyżki keczupu • 1/2 szklanki bulionu wołowego • 1/2 szkl białego wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy przyprawy, keczup i pomidory i smażymy kolejne 20 minut. Na koniec dodajemy odcedzoną fasolę oraz czekoladę . Smażymy kolejne kilka minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie

KUCHNIA POLSKA
Risotto z pieczarkami 153

pieczarkami. Z dużą ilością pietruszki i z moim ulubionym ryżem arborio. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 3 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 400 g pieczarek 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek sól i świeżo mielony pieprz do smaku posiekana natka pietruszki (przynajmniej pół pęczka) W garnku(...)najlepiej teflonowym dnem rozgrzać masło lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i dusić ok. 1 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion, dodać tymianek i rozmaryn. Na osobnej patelni podsmażyć oczyszczone i pokrojone w plastry podgrzybki. Przełożyć do gotującego ryżu. Ryż gotować

Czerwień i błękit
Co zrobić z jedzeniem po świętach? 155

miesięcy. Ciasta – szarlotka, sernik, baba drożdżowa, makowiec wyśmienicie smakują po rozmrożeniu. Nie mrozimy ciast z galaretką oraz kremami. Ciasta można przechowywać ok 3 miesiące. Zupy – mrozimy czyste bez dodatków. Wino – resztki wina przelane do foremek na kostki lodu można później wykorzystać do drinków lub sosów. Nie należy mrozić sałatek, makaronu, ryżu, ziemniaków, jajek, ogórków, sałat, galaret oraz nabiału

Między kuchnią a pokojem
KONFITURA PORZECZKOWA Z WINEM 106

spiżarnia zapełnia się słoikami w których znajdziemy trochę lata. Dziś zapraszam na konfiturę z porzeczkami 1 kg czarnej porzeczki 400 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny 250 ml wina wytrawnego czerwonego skórka z 1 małej pomarańczy 2 łyżki miodu rozmarynowego Porzeczki opłukać oddzielić od gałązek. Gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez kilka minut. Zostawiamy(...)przykryciem w chłodnym miejscu. Przecieramy porzeczki przez sitko. Dodać miód oraz skórkę z pomarańczy i gotować przez ok 10 minut. Dolać wino i gotować do uzyskania konsystencji dżemu. Przekładamy do ciepłych słoików i pasteryzujemy

Kuchnia w oparach
ŚLEDZIE KORZENNE NA OLEJU RZEPAKOWYM 113

korzenne. Śledzie dzięki przyprawo takim jak anyż, goździk, kardamon i cynamon idealnie pasują na bożonarodzeniowy stół.     Składniki: 200 g filetów śledziowych typu matjas 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml octu winnego 200 ml soku jabłkowego 3 ziarna kardamonu 1 korzeń cynamonu kilka gwiazdek anyżu i całych goździków Olej Rzepakowy Wielkopolski Semco Filety śledziowe namaczamy przez(...)godzin w wodzie (co 2 godziny zmieniamy wodę). Po tym czasie kroimy filety na mniejsze części. Zagotować sok jabłkowy, ocet, wino, przyprawy korzenne . Ostudzić. Śledzie zalać zalewą korzenną  odstawić do lodówki na 2 dni. Następnie odlewamy zalewę, śledzie wkładamy do słoika, zalewamy je Olejem Rzepakowym Wielkopolskim Semco i odstawiamy do lodówki na kolejne 2 dni. Po tym czasie

Kuchnia w oparach
Wątróbka otulona boczkiem z sosem winnym 120

klasyczna wątróbka, to gorąco zapraszamy Was do spróbowania naszej aromatycznej wersji tego dania, w nowej odsłonie. Składniki na dwie porcje: 8 wątróbek drobiowych 8 plasterków boczku 100 ml wina (najlepiej białe półwytrawne) 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1-2 torebki kaszy gryczanej 3 łyzki mąki garść natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz Sposób przygotowania: W pierwszej kolejności gotujemy wodę(...)kiedy całość sie rozpada) przebijamy całość małą wykałaczką. Ponownie przysmażamy wątróbkę z każdej strony na średnim ogniu przez 4 minuty. Przekładamy watróbkę do innego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlewamy wino, a następnie dodajemy musztardę, grubo zmielony pieprz i sól. Całość ma się gotować przez około 5 minut. Pamiętajmy o regularnym mieszaniu sosu. Do miski przekładamy ugotowana kaszę gryczaną, porcję

Pyszny Duet
Lazania - lasagne bolognese 139

200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie makaronu do lazanii Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać(...)Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki na sos beszamelowy: • 6 łyżek masła • 6 łyżek mąki • 3 szkl. mleka • 3 szkl. wody

KUCHNIA POLSKA
Pstrąg z szynką prosciutto 91

Składniki : • 6 plastrów szynki prosciutto • kostka zimnego masła • 12 listków świeżej szałwii • 6 filetów pstrąga • 2 łyżki oliwy • 100 ml białego wina • sok z jednej cytryny Przygotowanie : Na plastrach szynki rozłożyć po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć krótko roladki. W naczyniu(...)się nie stykały. Zapiekać 15 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzać patelnię, wlać sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodać wino, wymieszać, zredukować chwilę. Dodać sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawić solą, podgrzać w sosie chwilę roladki. Podać z bagietką

KUCHNIA POLSKA
Torcik z kapusty – Polskie Skarby Kulinarne 111

smażenia różnych konfektów, ok. 1686 r. Drukuj przepis Porcji: 1 Składniki 400 g masy na ciasto półkruche 1 dynia piżmowa (ok 1 kg) 500 g kapusty kiszonej 200 ml wina białego wytrawnego 100 g masła 100 ml śmietany 36% 2 laski cynamonu 60 ml octu piwnego 100 ml miodu Gałka muszkatołowa Sól/pieprz groch Przepis 1 Dynie piżmową tniemy(...)kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. 2 Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. 3 Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około

Kuchnia Bazylii