wykwintne danie znajdziesz poniżej. Składniki 200 g makaronu spaghetti 250 g małży 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki masła Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki ½ szklanki białego wina Sól, pieprz, chili do smaku Przepis na makaron spaghetti z małżami Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Pozostaw ½ szklanki wody z makaronu Małże dobrze umyj, możesz wykorzystać szczoteczkę(...)będzie on miał złoty kolor dodaj masło, oraz małże. Dodaj natkę pietruszki, sól, pieprz, chili. Mieszaj co jakiś czas, by niczego nie przypalić Do tak przygotowanego dania dodaj wino. Smaż wszystko razem przez około 2-3 minuty by alkohol wyparował. Ponadto małże się otworzą. Dodaj makaron, co jakiś czas potrząśnij garnkiem dodając wodę z makaronu. Dopraw do smaku solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki (4 osoby): 4 duże, twarde pomidory 400g mielonej wołowiny 2 duże cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz białe wino oliwa z oliwek oregano tymianek sos beszamelowy żółty ser Pomidorom odciąć górę, od strony ogonka, wydrążyć miąższ łyżeczką. Wydrążone pomidory odłożyć, miąższ i odciente plasterki drobno posiekać. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić(...)pieprząc, dodać mięso, po chwili oregano i tymianek. Kiedy wszystko się przyrumieni, dodać posiekany miąższ z pomidorów, wymieszać, odparować, ponownie dosolić do smaku. Po zredukowaniu dodać dobry kieliszek białego wina i ponownie zredukować, aż prawie cały sos odparuje. Usmażone mięso nakładać do środka wydrążonych wcześniej pomidorów tak, żeby trochę wystawało. Polać beszamelem, posypać tartym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego
stajnia gołębie od kuchnipierwszy raz i muszę przyznać, że jest to bardzo smaczna ryba. 50 dkg zębacza smugowego 1 mango 1 cebula sól, pieprz 1 ząbek czosnku przyprawa do ryb 50 ml wina białego papryczka chili szałwia, estragon, oregano świeże bazylia, oregano, tymianek suszony 150 g sosu jasnego uniwersalnego 2 bataty 1 łyżka masła olej rzepakowy Rybę kroję na kawałki, posypuje solą(...)zmniejszam na temp 170 stopni i piekę około 20 minut. To zależy od tego jak gruba jest ryba. Sos: Cebule kroję drobno, czosnek też i przesmażam na oleju, wlewam wino i redukuje. Dodaje obrane i pokrojone mango. Kawałek owocu zostawiam do dekoracji. Dusze na wolnym ogniu około 3 minuty. Miksuję blenderem, dodaję sos jasny, doprawiam solą, pieprzem, papryczką
wesoła kuchniaząbki czosnku, obrane i posiekane 600 g (ok. 3-4 sztuki) ziemniaków, obranych i pokrojonych w dużą kostkę 1 czerwona papryka pokrojona w paski 125 ml białego wytrawnego wina 1 puszka całych pomidorów 100 g szpinaku baby sól i pieprz do smaku 500 - 600 g filetów z białej ryby, u mnie dorsz, pokrojonej na porcje skórka otarta(...)zmiękną. Dodaj nasiona kopru włoskiego oraz czosnek i smaż jeszcze przez minutę. Następnie dodaj ziemniaki oraz paprykę i smaż warzywa jeszcze przez 3-4 minuty. Na patelnię wlej białe wino i smaż mieszając, aż większość odparuje. Teraz na patelnię dodaj pomidory z puszki oraz szpinak baby. Pomidory rozgnieć na pulpę przy pomocy spodu łyżki. Podlej pół szklanki ciepłej wody
Chilli Czosnek i Oliwadokładnie zebrać z patelni wszystkie soki. Schab podałam z surówką z cykorii i z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 2 kotlety schabowe bez kości 2 szalotki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina ( dałam Sherry ) sól, pieprz farsz pieczarkowy 120 g pieczarek mała cebula sól, pieprz plaster wyrazistego żółtego sera przygotowanie Przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę(...)której smażyliśmy farsz, rozgrzać oliwę z kawałkiem masła. Kotlety dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie dolać 1/2 szklanki wina. Patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte przez 20- 30 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze ok 10 minut. Smacznego
Stare Garywołowiny z udźca 1 cebula czerwona 1 szklanka śliwek suszonych 3 łyżki miechunki i żurawiny suszonej sól, pieprz 2 kromki chleba za zakwasie 1 łyżka sosu balsamico 350 ml wina czerwonego półwytrawne olej rzepakowy pieprz czerwony natka pietruszki Wołowinę kroję na plastry około 1 cm grubości i rozbijam, posypuję pieprzem. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy i wkładam plastry(...)talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule, do cebuli dodaję wołowinę z owocami, podlewam wodą od czasu do czasu i duszę na wolnym ogniu około godzinę. Wlewam wino redukuję, dodaję chleb miąższ pokruszony, sól, sos balsamico i duszę dalej aż wołowina będzie miękka. Na końcu wyjmuję wołowinę ze śliwkami i częścią żurawiny i miechunki. Resztę sosu miksuję blenderem
wesoła kuchniakostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wina 400 g puszka krojonych pomidorów 3 szklanki bulionu drobiowego 300g długiego makaronu (np. spaghetti), połamanego 250g opakowanie mrożonych owoców morza, rozmrożonych garść posiekanej natki pietruszki lub bazylia cukier, sól(...)średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj grzyby, paprykę i czosnek i smaż kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wino i gotuj, aż praktycznie odparuje, dodaj wędzoną paprykę, pomidory i bulion i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj połamane spaghetti i gotuj przez około 7 minut, mieszając
karmelowywędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz 100 g przecieru pomidorowego(...)grzyby razem z wodą z namaczania. Pamiętaj, że wodzie grzybowej może być piasek, warto przelać ją przez drobne sito. Następnie wsyp śliwki suszone. Wlej wino i wodę. Wsyp przyprawy: jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 1 godzinę
kuron.com.plminusową temperaturą za oknem. Aromatyczne i mocno rozgrzewające. Gdy chcemy aby miało większą moc i intensywniejszy aromat, możemy dodać 50 ml czerwonego martini. Składniki 500 ml wytrawnego czerwonego wina 3 plasterki pomarańczy skórka z 1/2 cytryny dobrze umytej kawałek kory cynamonu 2 gwiazdki anyżu 3 goździki 2-3 łyżki … Czytaj dalej grzane wino
gotuj ze mnącebula drobno posiekana 1 por drobno posiekany 1 marchew drobno posiekana 1 pietruszka drobno posiekana Kawałek selera drobno posiekany 1 liść laurowy 1 łyżka oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina 300-500 g ryby morskiej (morszczuk, czarny drosz, łosoś) – może być mrożona 1 łyżka koncentratu pomidorowego Garść posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Pure 1 mała główka(...)czasu. Następnie dołóż do niej posiekaną marchew, pietruszkę, por i selera. Samaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Krok 3 Wlej na patelnię pół szklanki wytrawnego wina, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Wyłóż na patelnię łyżkę pasty pomidorowej i rozprowadź w sosie. Wlej na patelnię około pół szklanki wody, dodaj liść laurowy, doprowadź do wrzenia. Następnie wyłóż
Niedzielny kucharzuliczki. Bogate w kolorowe domy. Przed wejściem wita nas napis: „Nada en vano – todo en vino” (co przetłumaczyć można jako: „Nic na próżno, wszystko w winie” ). „La Paca” to kreacja hiszpańskiego tapas baru, a także miejsce spotkań, dlatego każdy poczuje się swobodnie – a później – z chęcią powróci ponownie. Od drzwi(...)Wnętrze pełne artystycznych obrazów i przedmiotów tworzy niepowtarzalny klimat. W otoczeniu którego możemy zjeść tortillę de patatas, patatas parisien oraz wiele innych hiszpańskich specjałów, do których serwowane jest lokalne wino. „La Paca” to oryginalny lokal, gdzie każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie. Artykuł La Paca pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj po hiszpańsku
Gotuj po hiszpańskubukietu to świetny pomysł na wykwintny świąteczny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 2 pomarańcze 50g żurawiny 2 łyżki masło 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól pieprz Zalewa: 500ml wina cherry półsłodkiego 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)pomarańcze Wykonanie: 1. Zalewa: Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pomarańcze sparzyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego garnka wlać wino, dodać sól, pieprz, papryki, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę, czosnek i pomarańcze z lekko wyciśniętym sokiem. Całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia soli. Następnie włożyć kaczkę piersiami do dołu tak aby cała była zanurzona
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 380g piersi z kaczki ze skórą (2sztuki) 100g masła 3 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu sól pieprz Sos żurawinowy: 200g suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 300ml wody 60ml wina półsłodkiego czerwonego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Sos żurawinowy: Czerwoną cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Żurawinę zalać wodą i odstawić(...)około 15 minut. Po tym czasie żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła zagotować, dodać cebulę, rozmaryn i wino. Całość gotować na mały ogniu pod przykryciem około 10-12 minut. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Pozostawić do wystudzenia, a następnie zmiksować blenderem i ponownie zagotować. 2. Pierś z kaczki umyć i oczyścić, usunąć ewentualne szypułki pozostałe
Szalona Kuchnia Ewelinypietruszki i koperku cytryna Duszone warzywa: kilka różyczek brokuł kawałek dyni hokkaido 2-3 szalotki łyżka lub dwie masła tymianek sól, pieprz lampka białego wina Pstrąga, jeśli pozbawiony jest łusek i wnętrzności, doprawiam solą i białym pieprzem a w miejscu gdzie były wnętrzności teraz powinny znaleźć się zioła razem z łodygami. Całość skrapiam sokiem(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na patelni rozpuszczam masło i smażę na nim szalotki z tymiankiem. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię i brokuł. Smażę minutę warzywa, wlewam wino, redukuję. Przykrywam warzywka pokrywą i duszę 5 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Można dodać do nich więcej masła, będą smaczniejsze. Pstrąga podaję z warzywkami kiedy wszystko jest
Mango Papajaobsmażane w cieście , z książki Marii Kulzowej, Kuchnia polska z 1939 roku. Polecam spróbować. 1 kg jabłek, ciasto naleśnikowe : 2 jajka, 60 g cukru pudru, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 150 – 200 g mąki pszennej, 3 -4 goździki, szczypta soli, tłuszcz do głębokiego smażenia Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzeczne plastry grubości około(...)Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy. Podawać posypane cukrem pudrem. Zjadać i się oblizywać
królestwo garów