wino - 10075 przepisów (strona:190/672)

Ciasto korzenne z fasoli (fit) z musem z jabłek, sosem z żurawiny i pudrem piernikowym 126

orzechowego  Karmelizowana żurawina: szklanka zamrożonej żurawiny  masło  kilka łyżek syropu klonowego  tymianek świeży (1 gałązka) 1/3 szklanki soku z żurawiny 100% 1 lampka czerwonego słodkiego wina  Fasolę zmiksuj blenderem z jajkami i miodem na gładką masę i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj dokładnie składniki i przełóż je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto(...)kwaśna, dodaj cukier do owoców. Przełóż owoce do kielicha blendera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj całość na gładki mus.  Żurawinę podsmaż na maśle z tymiankiem. Wlej lampkę czerwonego wina. Wlej sok z żurawiny i zredukuj płyn. Na koniec dodaj syrop klonowy i gotuj składniki do zgęstnienia sosu.  Przed podaniem ukroiłam kilka kromek ciasta i podsmażyłam na maśle

Mango Papaja
Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje 135

Według prastarych wierzeń wtedy właśnie otwiera się wnętrze ziemi i jasnym płomieniem świecą ukryte w nim skarby. Na chwilę woda w źródłach, potokach i rzekach zamienia się w wino i miód, a nawet w płynne złoto. Wtedy też srebrną gwiazdką zakwita kwiat paproci (dopiero w późniejszych baśniach „przeniesiony” w noc świętojańską). Źródło: Pixabay W noc wigilijną nawet wyschła zawsze(...)jednak człowiekowi, który wiedziony próżną ciekawością usiłowałby zerwać zasłonę z tajemnic tej niezwykłej nocy. W tradycji ludowej zachowało się mnóstwo opowieści o śmiałkach pochłoniętych przez źródła, których chcieli zaczerpnąć wina, o gospodarzach, którzy od własnych wołów usłyszeli wyrok śmierci, podsłuchując ich tajemną rozmowę, o zagubionych na zawsze, którzy wybrali się szukać kwiatu paproci…” (H.Szymanderska. „Polskie tradycje świąteczne”). Osobiście bardzo

Kate's Kitchen
Łosoś w klarowanej galarecie. Przepis krok po kroku. 184

selera obrana i pokrojona w mniejsze kawałki 1 pietruszka obrana i pokrojona w mniejsze kawałki 3 łyżeczki żelatyny plasterki cytryny do dekoracji 100 ml wina b. półwytrawnego 3 jajka na twardo do dekoracji 1 surowe białko jajka 100 g groszku zielonego mrożonego lub z puszki sałata w doniczce(...)ziele angielskie sól   Sposób przygotowania:   Do garnka wrzuć: marchewkę, pietruszkę, selera, pora, liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 1 l wody i wino, gotuj przez 1 godzinę na małym ogniu. Łososia podziel na 7 kawałków. Dodaj rybę do warzyw, posól i gotuj przez 10 minut

kuron.com.pl
Baranina po turecku 141

Dziś porządnie doprawione czosnkiem i winem mięso czerwone na obiad – baranina podana z warzywami. Marynowana, głaskana, doprawiona, upieczona, krucha, wyjątkowa! Sekretem każdego dobrze przyrządzonego mięsa są – jak dla mnie niewątpliwie – przyprawy, zaprawy i marynaty. Wzbogacają smak, aromat, a także kruchość mięsa. Zawsze marynuję mięso, jest to dla mnie wstępne (konieczne) przygotowanie mięsa do dalszych działań w kuchni(...)mnie dodatkowo kawałki żeberek 80 dag pomidorów 3 duże cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki musztardy łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki oliwy łyżka tłuszczu szklanka czerwonego wina sól, pieprz PRZYGOTOWANIE MIĘSA: Umyć mięso z marynaty w której było przez 2-3 dni, usunąć nadmiar tłuszczu, osuszyć, mocno wygnieść ręką, naszpikować czosnkiem (3-4 ząbki), natrzeć musztardą, wymieszaną

Zasmakuj Kuchni
Wyjątkowe święta, wyjątkowe prezenty od MyGiftDNA 200

imię, monogram itd. Oferta jest naprawdę bogata. Na stronie w kategorii BAR & WINE znajdziecie również kieliszki do wina, karafki i wiele innych. Ja ostatnio nabyłam kieliszki do wina na rocznicę ślubu

Słodkie okruszki
Bitki wołowe z papryką z wolnowaru 126

papryka  puszka pokrojonych pomidorów  1 łyżka słodkiej papryki w proszku  1–2 ząbki czosnku  2 łyżki pasty paprykowej łagodnej  szklanka bulionu wołowego lub czerwonego wina  sól  świeżo zmielony czarny pieprz  natka pietruszki do podania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć(...)lekko ją zezłocić. Zdjąć garnek z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. Dorzucić paprykę pokrojoną w paski, puszkę pomidorów, posiekany czosnek, pastę paprykową. Dodać szklankę bulionu wołowego lub czerwonego wina. Zagotować. Do misy wolnowaru włożyć mięso, zalać je przygotowanym sosem. Gotować w ustawieniu low przez 8-10 godzin. Smacznego

Stare Gary
Roladki tak pyszne, że mamma mia! Z kurczaka zawijane w boczku [PRZEPIS] 6275

zachwycą każdego. Co tu dużo pisać, gotujemy i zajadamy! Przepis na roladki z kurczaka Składniki: piersi z kurczaka, cienkie plastry boczku wędzonego, mozzarella, zielone oliwki, cebula czosnek, trochę białego wina lub wody, sól, pieprz, oregano, oliwa. Zrób tak: każdą pierś przekrój wzdłuż i rozbij tłuczkiem. Kawałki mięsa oprósz solą, pieprzem i oregano, na każdym połóż(...)kostkę mozzarelli, zawiń, zakładając boki, i zepnij wykałaczką. Na patelni przesmaż krótko cebulę pokrojoną w pióra, posiekany czosnek i całe oliwki, dopraw solą i pieprzem, na koniec podlej odrobiną wina lub wody. W brytfance wyłóż zawartość patelni, na niej ułóż roladki i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopnie na 50 min. Do roladek super pasują pieczone ziemniaki

Kulinarna Polska
BIGOS WIGILIJNY 190

świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować go 2-3 dni przed planowanym podaniem(...)czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku

cool and minty
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 166

polędwiczki w sosie grzybowym (ok. 8 osób): 3-4 polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback (2-3 na osobę) średniej wielkości ziemniaki 3 łyżki oleju(...)smaku. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia, po czym dodajemy trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy jeszcze przez minutę i wlewamy białe wino. Powinno się zagotować. Gotujemy przez minutę i dodajemy wywaru grzybowego z kremówką. Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plastry. Każdy plaster lekko dociskamy do deski (otwartą dłonią lub płaską

Poezja smaku
Smażona wątróbka cielęca 172

przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej kilka łyżeczek słodkiej śmietany 18% Instrukcje Ziemniaki(...)kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy winem, pozwalamy przez chwilę odparować. Lekko solimy, dodajemy nieco pieprzu, mieszamy, przestawiamy na mały ogień i bardzo powoli dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut, aż szalotki będą miękkie, a płyn prawie

Kulinarna Pokusa
Nalewka czosnkowa na białym winie ( ma wiele cennych właściwości ). 123

Składniki : 20 dkg obranego z łupin i zmiażdżonego czosnku 10 dkg płynnego miodu ( najlepszy będzie gryczany ) 1 l białego wytrawnego wina 50 ml alkoholu 70 % Sposób wykonania :   C zosnek wrzuć do czystego słoja, wlej wino, 50 ml alkoholu, dodaj miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w nasłonecznione, ciepłe miejsce

Przepisy i porady kulinarne
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 139

ząbek czosnku, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki śmietanki, 2 łyżki domowej wegety, można pominąć jak nie mamy domowej, około 400g ładnych żeberek, ½ szklanki czerwonego wina 4-5 ziarenek jałowca, 1 łyżeczka pokrojonego tymianku, sól i pieprz do smaku, oczywiście woda.     Moczę grzyby w zimnej wodzie. Do garnka wlewam wodę i do gotującej wody(...)wkładam grzyby, które już obciekły, czekając cierpliwie na swoją kolej. Grzybów nie kroję, rzucam w całości, zostały pokrojone przed suszeniem. Podsmażam je na rumiano. Pod koniec smażenia wlewam czerwone wino i czekam aż wyparuje. Usmażone grzyby, cebulkę i tymianek wkładam do zupy. Sprawdzam wcześniej czy ziemniaki i włoszczyzna są już dostatecznie ugotowane. Na patelnię grillową wkładam pokrojone, obsuszone żeberka

Leśny Zakątek
Kaczka duszona z czerwoną kapustą 110

chudsze mięso i troszkę inny smak od tej hodowlanej. Kaczka, tłuszcz (u mnie gęsi), 0,5 kg czerwonej kapusty, 1 cebula, 5 jagód jałowca. 200 ml czerwonego wytrawnego wina, sól, cukier, sok z cytryny, Kaczkę oczyścić, umyć. Podzielić na cztery części. Natrzeć solą i rozgniecionym jałowcem. Obsmażyć na rumiano na tłuszczu ( nie wytopi się tłuszcz z kaczki podczas smażenia(...)kilkanaście minut. Wyjąć z garnka kaczkę, włozyć odciśniętą kapustę, na wierzchu ułożyć kaczkę. Wlać tłuszcz ze smażenia kaczki, oraz wlać 200 ml wody. Dusić aż kaczka będzie miękka. Wać wino, dusić razem aż płyn prawie odparuje. Gdy kaczka będzie gotowa wyjąć ją, a kasputę doprawć do smaku sokiem z cytryny, cukrem i ewentualnie solą. Kapustę można zagęścić zasmażką

królestwo garów
Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote 163

grzybów leśnych, pokrojonych w plasterki lub poćwiartowanych 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 łyżki mąki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki słodkiego wina 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 kawałki folii 2w1 Jan Niezbędny o wymiarach około 25x25cm Przygotowanie: Natrzyj kawałki karpia 1 łyżeczką oleju, solą i pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Rozgrzej(...)następnie włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż

karmelowy
La Paca – hiszpański bar tapas 107

uliczki. Bogate w kolorowe domy. Przed wejściem wita nas napis: „Nada en vano – todo en vino” (co przetłumaczyć można jako: „Nic na próżno, wszystko w winie” ). „La Paca” to kreacja hiszpańskiego tapas baru, a także miejsce spotkań, dlatego każdy poczuje się swobodnie – a później – z chęcią powróci ponownie. Od drzwi(...)Wnętrze pełne artystycznych obrazów i przedmiotów tworzy niepowtarzalny klimat. W otoczeniu którego możemy zjeść tortillę de patatas, patatas parisien oraz wiele innych hiszpańskich specjałów, do których serwowane jest lokalne wino. „La Paca” to oryginalny lokal, gdzie każdy znajdzie coś wyjątkowego dla siebie. Artykuł La Paca – hiszpański bar tapas pochodzi z serwisu Kuchnia hiszpańska - przepisy "Gotuj

Gotuj po hiszpańsku

Proponowane wyszukiwania