wino - 10075 przepisów (strona:190/672)

Sangria przepis 91

minut? Bo musicie zrobić syrop cukrowy do osłodzenia drinka. Jeśli macie już gotowy będzie prościej! Przygotowanie : 15 minut + min 2 h chłodzenie Składniki: – 1 butelka czerwonego półwytrawnego wina – 1/4 szklanki brandy (możesz zastąpić whisky, ale będzie odrobinę inny smak) – pół pomarańczy – pół cytryny – 1 jabłko – 10-12 truskawek – 500 ml wody gazowanej(...)niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce wsyp do dużego naczynia w którym przygotujesz Sangrię (wybierz naczynie które pomieści 1,5 – 2l). Do owoców wlej wino, dodaj brandy, syrop cukrowy i wodę. Wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 2-3 h do schłodzenia. Na zdrowie! Artykuł Sangria przepis pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog

nietylkopasta.pl
Makaron pełnoziarnisty z mulami / Whole-grain pasta with mussels 139

duża marchew 1 duża pietruszka kawałek selera 1 cebula 3 ząbki czosnku (w łupinkach) 4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/2 małego kopru włoskiego 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 15 cm. kawałek pora 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła sól, pieprz Makaron pełnoziarnisty 1 szkl. mąki pszennej razowej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki wody Marchewkę, pietruszkę, seler(...)warzywa zaczną się lekko przypalać. Dodaj cukier i smaż jeszcze minutę. Wlej około 750 ml. wody, zagotuj. Przykryj częściowo pokrywką i gotuj na malutkim ogniu 40 minut. Wlej wino i gotuj bez pokrywki jeszcze 20 minut. Fond przecedź, dopraw solą i pieprzem do smaku. Mule rozmróź. Cebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Ze składników na makaron zagnieć gładkie

Delicious Place
Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami 101

zmielony pieprz sól 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% 100 ml śmietanki 30% posiekana natka pietruszki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 100 ml półwytrawnego białego wina Na patelnię wrzucam masło i oliwę. Dodaję pokrojone w plastry i na pół chorizo. Chwilę duszę. Dodaję ugotowane brokuły, pokrojoną w plasterki paprykę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dodaję(...)wino i czekam aż alkohol wywietrzeje – wyparuje. Dodaję śmietę 30% i 18%. Doprawiem solą, pieprzem, dodaję rozmiażdżony czosnek. Duszę przez 15 minut by smaki się połączyły. Na talerz nakładam makaron, polewam sosem. Można też wymieszać makaron z sosem. Podajemy z natką pietruszki i startym parmezanem. Pyyycha.   Artykuł Fettuccine z chorizo, papryką palermo i pomidorami pochodzi z serwisu

MojaQchnia.pl
Risotto szafranowe z batatem i grillowany w tajskiej bazylii kurczak 92

obijam, Serdecznie dziękuję, zmobilizowała mnie Pani :)  Składniki: 2/3 szklanki ryżu Arborio  50 g masła  oliwa z oliwek do smażenia  50 g pamezanu  lampka białego wina  litr bulionu  szalotka ząbek czosnku szafran, kilka nitek  sól, pieprz 1 mały batat  3 figi  50 g sera koziego  300 g piersi kurczaka(...)świeże, bazylia tajska  Na oliwie z oliwek podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj pokrojonego w kostkę batata. Wsyp ryż i smaż do momentu aż zeszkli się. Wlej porcję białego wina i zredukuj. Dodaj szafran oraz bulion i gotuj na wolnym ogniu ryż 15- 20 minut. Ryż nie może  być rozgotowany, powinien stawiać delikatny opór podczas gryzienia. Na koniec

Mango Papaja
Zupa serowo-cebulowa 81

Doskonała …do obiadu … na imprezę …lub by dotrzeć przez żołądek do czyjegoś serca Składniki: 2-3 średnie cebule 1,5 l bulionu 100 ml białego wytrawnego wina 3 serki topione śmietankowe (3x 100g) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka kurkumy zioła prowansalskie 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz do podania grzanki(...)rondlu rozgrzej masło z oliwą i przyrumień posiekaną cebulę ( uważaj, by nie przypalić ). Wlej wino i duś aż alkohol odparuje ( ok. 7 minut ). Następnie wlej bulion i serki topione rozdrobnione palcami. Całość gotuj ok. 15 minut mieszając co chwilę. Pod koniec gotowania wlej śmietankę i dopraw zupę solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i kurkumą. Gotową zupę zdejmij z ognia

Kulinarne S.O.S.
Strogonow wołowy z papryką 227

czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie ogórki kiszone 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1/3 szklanki mąki 2 szklanki wody 1/3 szklanki czerwonego wina wytrawnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Przyprawy: sól, ostra papryka, 3 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego, 1 liść laurowy olej do smażenia       *** Mięso dokładnie myjemy(...)laurowe i zagotowujemy . Potrawę dusimy na niewielkim ogniu przez 1 godzinę, co jakiś czas mieszając *** *** Papryki oraz ogórki kroimy w paseczki *** *** Pokrojone warzywa dodajemy do potrawy, mieszamy. Dodajemy również wino oraz sos sojowy (dla koloru). Całość dusimy jeszcze przez około 30 minut *** *** Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy oraz musztardę, mieszamy doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką *** *** Strogonow

Blog z Apetytem
Tabliczki do oznaczania sadzonek – zero waste 92

wysiewałam nasionka usiłowałam zapamiętać gdzie co posiałam w doniczkach, ale po kilku dniach pamięć mnie zawodziła :) Tym razem więc wykorzystałam do oznaczenia nasionek tabliczki przygotowane z korka do wina(...)wykałaczki. W końcu znalazłam sposób na wykorzystanie korków, które jednak mnożą się w domu i żal ich wyrzucać. Prosty sposób, chwila pracy i gotowe. Potrzebować będziemy: korki od wina, pisak pernamenty, wykałaczkę. Na korku piszemy nazwę warzywa – ja pisałam dokładny opis z nasion, wbijamy w korek wykałaczkę i gotowe :) Prawda, że banalnie proste ?   Jak roślinki wyrosną możemy

Kuchnia na wzgórzu
Paella z krewetkami 125

oliwy  2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ szklanki białego wina kilka nitek szafranu opakowanie krewetek lub innych owoców morza  200g ryżu arborio szczypiorek i natka pietruszki Wykonanie: Owoce morza rozmrozić i osuszyć na ręczniku papierowym. Krewetki podsmażyć(...)Patelnię rozgrzać, wlać oliwę, dodać paprykę i smażyć około 4 minuty, dodać czosnek i pomidora, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać koncentrat, paprykę wędzoną i słodką, wlać wino, wymieszać i zagotować. Gotować na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż sos odparuje i zmniejszy objętość o połowę. Wsypać ryż i wyrównać na całej objętości patelni. Wlać bulion

Healthy food explorer
GRECKIE SOUVLAKI 90

podane z ryżem, ogórkiem i sosem tzatziki. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego pokrojonego w grubszą kostkę skórka i sok z 2 cytryn 4 ząbki czosnku 100 m czerwonego wina 300 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka słodkiej papryki świeży tymianek świeża mięta pieprz sól SOS: 500 g jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek(...)Ogórek odsączyć z wody. Dodać do jogurtu. Wymieszać. Sos przykryć folią i wsadzić do lodówki. Przygotowujemy souvlaki: Czosnek posiekać. Do naczynia żaroodpornego dodać sok z cytryny, skórkę cytrynową, czosnek, wino, oliwę z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem, papryką, posiekanym tymiankiem oraz miętą. Wymieszać.  Kawałki mięsa nadziać na patyczki. Włożyć mięso do marynaty, a następnie do lodówki na 3 godziny

Kuchnia w oparach
Walentynkowe desery jogurtowe 179

składzie. Jogurt który sami zrobimy daje nam pewność że jest pozbawiony wszelkich ulepszaczy. Przepis na desery jogurtowe walentynkowe 700 ml jogurtu domowego 200 g wiśni mrożonych 2 łyżki wina czerwonego słodkiego 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pełne żelatyny 3 ciastka kruche Wiśnie przekładam do garnka, dodaję cukier, wino i gotuje na wolnym ogniu aż puszczą sok. Wiśnie

wesoła kuchnia
Restauracja Pod Kopcem 115

Bardzo trudno jest kupić albo dostać w lokalu dobre uszka. Filet z kurczaka na białym winie podany z kurkami. Byłam w szoku, że kurki były duszone w słodkim winie. Bardzo dobre połączenie, którego totalnie się nie spodziewałam. Do tego uwielbiane przeze mnie kiełki. Wspaniała kompozycja. Rolada z indyka nadziewana szpinakiem z sosem serowym. Mięsko miękkie i soczyste

Karola gotuje
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce 164

kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 25 g świeżego, młodego szpinaku 6 ząbków czosnku, posiekanych 2 łyżeczki mielonego chili 2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina 2×400 g puszki krojonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku starty parmezan do podania 500 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego i odcedzonego Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki(...)dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia. Następnie dodaj mięso i czosnek, wymieszaj i podsmażaj kolejne 30 sekund. Dodaj wino i gotuj aż prawie odparuje, po czym wmieszaj pomidory. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut i wmieszaj śmietanę. Gotuj przez kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na minutę

karmelowy
GULASZ WEGETARIAŃSKI 120

batat 1cebula 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 łodyga selera naciowego 1 pęczek natki pietruszki (listki i łodyżki oddzielnie) 3 łyżki czerwonej soczewicy 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżka sosu sojowego, po 1 łyżeczce: słodkiej papryki w proszku, wędzonej papryki(...)przez 5 minut.  Dodajemy pozostałe warzywa (oprócz soczewicy i listków natki pietruszki) i smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy soczewicę oraz wszystkie przyprawy.  Zwiększamy ogień i dolewamy wino, a gdy lekko odparuje dodajemy bulion lub wodę oraz koncentrat pomidorowy.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, aż bataty i soczewica będą miękkie

cool and minty
Risotto Z Dynią I Pokrzywą 144

dyni hokkaido (może być pieczona, gotowana lub mrożona) 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne) około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy) 1/2 kieliszka wina wytrawnego 1/2 główki cebuli około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 % 1 czubata, łyżka posiekanej lub zblendowanej drobno pokrzywy  ( użyłam pasteryzowanej)  <--klik 1 łyżka masła kurkuma (ilość zależna(...)pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także dynię (ja dodaje mrożoną dynię którą upiekłam, pokroiłam w kostkę i zamroziłam) i kurkumę 2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje pokrzywę i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę. Od tej pory co jakiś czas mieszam

Gotowanie...to proste !