wino - 10075 przepisów (strona:182/672)

Szparagi z sosem holenderskim 112

zawsze wybieram zielone, ale dziś na moim stole zagościły białe :) Prosto z ogródka Madzi :)Składniki sosu holenderskiego:2 żółtka,kostka masła,3 łyżki białego wytrawnego (lub półwytrawnego) wina,sól, biały pieprz,sok z cytryny.Masło roztopić w rondelku na niewielkim ogniu, zagotować i odszumować - czyli gęstą łyżką cedzakową zebrać pianę.Do miski wlać żółtka i wino(...)która musi się delikatnie gotować. Para wodna będzie podgrzewać miskę i zaparzy nasze żółtka.) Stopione masło dodawać stopniowo w niewielkich ilościach do żółtek z winem i łączyć trzepaczką. Odradzam używanie miksera, gdyż dość często masa warzy się. Na koniec dodać sól, świeżo zmielony pieprz i sok z cytryny - do smaku.Z opłukanych szparagów odciąć zdrewniałe końce

Codzienna kuchnia niecodzienna
W malinowym chruśniaku, czyli grillowane rolady z łososia w nori na musie malinowym z letnią sałatką z ogórka 178

łyżki octu z białego wina100 ml białego wina (słodkiego lub półsłodkiego)szczypta pieprzu cayenneszczypta soli morskiejMaliny rozgnieść za pomocą tłuczka lub widelca i umieścić w rondlu. Zalać je winem, miodem oraz octem, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum i redukować sos przez 15-20 minut, aż stanie się gęsty. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotować łososia.Sałatka

Food Square
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 175

SKŁADNIKI 300 g mielonego mięsa 700 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki  oliwy z oliwek pół cebuli 1 marchew seler naciowy papryczka chili pół szklanki bialego wytrawnego wina sól do smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy(...)tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez chwilę podsmażyć na bardzo silnym ogniu.  Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który

zielonacukinka
Wspólne pieczenie: cebulka w pieczywie 160

masła1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru2 łyżki czerwonego wina1 łyżeczka suszonego rozmarynudodatkowo:5 łyżek mlekaCebule pokroić w kosteczkę. Masło rozgrzać, wrzucić cebulę, posolić. Smażyć 3-4 minuty. Wsypać cukier, wlać wino, skarmelizować. Zdjąć z ognia, wsypać rozmaryn, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać mleko, zagnieść gładkie, nielepiące się ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z kalafiora 140

gotowana zupa, rozpuścić masło wraz z oliwą. Wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć, aż do jej zeszklenia.Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do zeszklonej cebuli i zalać białym winem. Gotować, aż do zredukowania 1/3 objętości.Kalafiora umyć, podzielić na bardzo małe różyczki i dodać do zredukowanego wywaru z ziemniaków i cebuli. Zalać bulionem drobiowym.Zupę gotować na średnim ogniu(...)można zastąpić samą oliwą lub olejem, ale zupa może stracić na smaku.Dla wzbogacenia smaku zupy można ją podać z pokruszonym serem z niebieską pleśnią.Z musu paprykowego oraz dodatku wina można zrezygnować, co jednak nieco zmieni smak zupy.Źródło przepisu: Ugotowani. Przepis Macieja Zienia

Gospodyni Miejska
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru,1 łyżka mielonego kuminu,1 łyżka czarnej gorczycy,1 łyżeczka wędzonej papryki,½ łyżeczki kurkumy,1/3 łyżeczki cynamonu,1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,Liść laurowy(...)tłuszczem wytopionym z boczku, dodać łyżkę masła, wsypać pokrojoną dynię i paprykę, jarmuż, kilka igieł rozmarynu, podsmażyć (2-3 minuty). Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, podlać winem, smażyć kolejne 1-2 minuty. Warzywa powinny być al’dente i dobrze przyprawione.Zawartość patelni przełożyć do rondla ze schabem, wymieszać. Schab wyłożyć do naczyń, w których będzie serwowany

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym 214

Składniki: 300 g polędwiczki wieprzowej,200 g żurawiny do mięs Develey,1 cebula, 3 łyżki masła,1 łyżka miodu Wileńskich, 1/2 szklanki wody,1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina,sól,pieprz.  Przygotowanie:   Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy polędwiczkę z każdej strony. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Chwilę podsmażamy i zalewamy wodą(...)woda odparuje, dodajemy żurawinę i podlewamy winem. Dusimy, aż wino odparuje i sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy miód do smaku. Przed krojeniem odkładamy polędwiczkę na chwilę na deskę, by odpoczęła. Polędwiczka będzie idealnie krucha. Talerz ułożyłam na płytkach cementowych. Płytki posłużyły mi jako idealne tło pod zdjęcia, cechuje je różnorodność wszelkich wzorów i ręczna robota.Można tworzyć wszelkie

Aga w kuchni
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 151

Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut.Sos winny:Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą.Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka z roszponki, sera dojrzewającego Saloio Gourmet i granata 179

Któż winem czerwonym raczyć się nie lubi? A co do wina? U nas zwykle sery... camemberty, pleśniowe, dojrzałe i dojrzewające, czasem niezłe śmierduchy :) Poszukujemy i odkrywamy. Ostatnio trafił nam się strzał w dziesiątkę, więc stwierdziliśmy, że warto się takim trafem podzielić. Dostępny w Biedronce przy okazji ostatniej akcji z winami portugalskimi ser Saloio Gourmet - dojrzewający z mleka krowiego

Delicious Titbits
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 198

naciowego 1 łyżka koryntek 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sos. 8 kasztanów 2 łyżki żurawiny świeżej sok spod upieczonych nóg 50 ml wina czerwonego wytrawnego Wykonanie. Z udek usuwamy kości i doprawiamy solą, pieprzem majerankiem. Farsz. Upieczone, obrane i obgotowane kasztany pokroić. 8 zostawić w całości do sosu. Na patelni stopić masło(...)kasztany. Farsz nałożyć na płaty udek. Zeszyć ,zawinąć w rękaw i upiec w temp. 180 o C - 90 minut. Po upieczeniu z rękawa zlać do rondelka wytworzoną ciecz, wlać wino, dołożyć całe kasztany i żurawinę. Gotować parę minut, zagęścić mąką. Dodać majeranku wg uznania. Gęsi - wpis trochę refleksyjny .    Gęś symbolizuje partnerstwo, zew natury i podróże do miejsc

Kulinarny karnet Christophera
KRUSZON 186

Kruszon to nic innego jak lekki alkoholowy  napój  wytwarzany w oryginale z białego wina (lub szampana)  cukru  i pomarańczy , z dodatkiem różnego rodzaju owoców owoców, wody sodowej i lodu.  Oczywiście od wersji oryginalnej są odstępstwa - jak ze wszystkimi przepisami bywa :)  Tak więc i u mnie oryginalny przepis na kruszon uległ delikatnej modyfikacji(...)pomarańcze, limonka lód mięta woda gazowana kilka kropli grenadiny Wykonanie: W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce. Na upalne dni - rewelacja

Walijskie Pichcenie
SANGRIA - WYRÓB DOMOWY 145

zawrócić w głowie, oj potrafi!  Wspominając urlop w Hiszpanii postanowiłam zrobić sobie namiastkę tego pysznego trunku. Składniki: butelka słodkiego czerwonego wina (ja miałam poziomkowe) szklanka czerwonego półsłodkiego wina  woda mineralna lekko gazowana owoce (pomarańcze, brzoskwinie, arbuz, kiwi lub inne dostępne) lód Wykonanie: Jest dziecinnie proste. Owoce dokładnie myjemy, obieramy ze skórki kroimy w plasterki.Wrzucamy do dzbanka(...)zalewamy winem i wstawiamy do lodówki na ok 1h. Po wyjęciu uzupełniamy niewielką ilością wody mineralnej i wrzucamy kilka kostek lodu

Walijskie Pichcenie
Ogórki marynowane w occie koperkowo - winnym 192

natki pietruszki, gałązka świeżego lub łyżeczka suszonego rozmarynu, 2 l osolonej wody w proporcji ( łyżka soli na 1 litr wody). Zalewa Octowo winna: szklanka octu 10 %, szklanka białego wytrawnego wina, 4 szklanki wody (niegazowanej stołowej lub źródlanej), 3 płaskie łyżeczki szarej soli kamiennej, 1/2 szklanki cukru, łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy i pieprzu (pół na pół), liść laurowy, kilka(...)gałązkami kopru, pietruszki, rozmarynu. Następnie przygotowujemy zalewę: zagotowujemy wodę z octem, winem, cukrem i przyprawami, gorącą zalewamy ogórki, zamykamy słój i odstawiamy w chłodne miejsce. Najlepiej smakują 2 tygodnie po przygotowaniu. W ciemnej, chłodnej piwnicy przechowują się przez kilka piwnicy.  /Przepis zaczerpnięty z książki ,, Przetwory, nalewki, wina

Anioły w kuchni
Stek z polędwicy z grilla – średnio wysmażony. 141

łyżeczki  tymianek, rozmaryn, Kilka ziaren czarnego pieprzu, 4 ziarenka  ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 ząbki rozgniecionego i posiekanego czosnku ½  szklanki oliwy Dodatkowo: 100 ml czerwonego wina do zdeglasowania patelni. Tymianek, rozmaryn, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego włożyć  do moździerza  i rozetrzeć . Czosnek rozetrzeć  nożem na desce i posiekać. Oliwę wlać(...)inną patelnię, nakryć   folią aluminiową i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 100 C na około 6 minut. Zdeglasować patelnię czerwonym winem. Zdeglasować – czyli wlać niewielką ilość płynu ( w naszym przypadku wina), po zdjęciu z patelni steków. Chodzi o odzyskanie przypalonych cząstek mięsa i aromatów w celu uzyskania sosu. O czym należy pamiętać: 1.Polędwicę solimy dopiero

Kulinarny karnet Christophera
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 137

pieprzem do smaku .Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem(...)gotować ,aż wino się zredukuje do połowy. Dolać bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo

Kulinarny karnet Christophera