wino - 10075 przepisów (strona:181/672)

Zupa winna 202

ładniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami.  Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać

Stare Gary
Kurczak z czosnkiem i kuskusem 359

zrumieni - około 4 minut.Połączyć  cebulę, czosnek i tymianek w naczyniu wolnowaru,   doprawić solą i pieprzem. ułożyć warstwę kurczaka, skórą do góry. W małej misce wymieszać dokładnie wino i mąkę, tak aby nie było grudek, dodać do naczynia z kurczakiem. Przykryć i gotować ustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 191

podsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
powoli duszona wieprzowina z warzywami - w wolnowarze 206

kawałki375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki400 g puszka pomidorów pokrojonych150 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżka mąki kukurydzianej2-3 gałązki rozmarynu  - igiełki oberwanesól, pieprz.przygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez(...)minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować

Stare Gary
Zupa z białych szparagów 193

przypadku skórek. Tak czy inaczej, szparagi gotujcie, bo sezon na nie krótki.  składniki2 pęczki (po 500 g każdy) białych szparagów1 cebula1200 ml bulionukilka łyżek białego, wytrawnego  wina (opcjonalnie)śmietanka do doprawienia  - użyłam 22%, może być 30%łyżka masłasólpieprzpietruszka do podaniaprzygotowanieSzparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki i obrać ( patrz tutaj). Główki odciąć i odłożyć na bok, resztę(...)się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Wyłączyć gaz i nie gotować już zupy.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać kilka łyżek białego wina. Udekorować natką pietruszki. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 191

już pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa  ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią.  Jeleninę  wyjąć, a na patelnię wlać wino(...)zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Umieść seler, cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.Przełożyć do misy mięso  wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni.Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać  wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać

Stare Gary
Zupa cebulowa z serowymi kluseczkami 159

przypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze i odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak.Polecam, jest naprawdę pyszna! :)Zupa:* cebula biała- 1 kg* bulion- 700 ml** białe wino- 200 ml* masło klarowane- 90 g* odrobina tymianku( świeży lub suszony)* natka pietruszki- do posypaniaKluseczki:* parmezan tarty- 40 g* kasza manna- 40 gZupa:Cebulę obrać i pokroić w piórka(...)stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu- mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 30 minut).Pod koniec smażenia dodać posiekany tymianek.Po tym czasie wlać białe wino i gotować, aż prawie całe odparuje.Wlać bulion i gotować przez około 10 minut.Kluseczki:Posolić i zagotować wodę w garnku.Tarty parmezan dokładnie wymieszać z kaszą manną.Z masy uformować

Kraina Miodem Płynąca
Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną 172

kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.Podajemy z gotową zapiekanką.SMACZNEGO

Kredowe Menu
Świąteczny Kulebiak! 162

ładniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z  boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)nacięć z góry. Górę smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 17min.*jeśli macie normalną kapustę naprawdę zachęcam do użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie! Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały

Kitchens Alphabet
Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym 322

Tradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowymPotrzebne będą:2 piersi z kurczaka200-250 g pieczarek1 cebulaok. 200 ml śmietany 36%1-2 łyżki masła4-5 ząbków czosnkutymianek (suszony lub świeży)ok. 100 ml czerwonego winasól, pieprz, oliwa do pieczenia(...)kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.I czekam aż odparują…Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… SmacznegoPost Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym

UgotujmyTo.pl
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 144

korzystaj!13.05. wybraliśmy się na kolację do Restauracji Gródek  , znajdującej się przy ul. Na Gródku 4 , przy krakowskich plantach.Jest to restauracja , gdzie menu w dużym stopniu inspirowane jest winami Tagliolo i nawiązuje do kuchni piemonckiej.Jest to restauracja należąca do hotelu.W środku kilka sal urządzonych raczej w eleganckim stylu , przyjemny półmrok , a w kącie pianino , na którym można śmiało zagrać(...)purée z zielonego groszku z sosem foie grasNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakowi był to wariant nr.2  czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina dla dwojga.Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej  mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki.Następnie przystawki.Królik

Ostra na Słodko
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 182

przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą(...)GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA.Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła.SOS:Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i  piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki.Dodajemy fondo , bulion warzywny  i redukujemy na wolnym ogniu.Po zredukowaniu dodajemy czarną porzeczkę, mieszamy rozcierając i podgrzewamy ok. 4-5 minut.Po tym czasie

Ostra na Słodko
Szynka ze świeżym rozmarynem, flambirowana na koniaku 225

rozmarynem, flambirowana na koniakuSKŁADNIKI:- 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak)- 500g pomidorów koktajlowych - 4 szarotki - 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina- 3/4 szklanki wody- 50 ml koniaku lub brandy- 1 kostka masła - 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku - 3 czubate łyżki 36%- 1,5 łyżki musztardy rosyjskiej(...)tłuszcz. Zalać  koniakiem i podpalić (uwaga na duży płomień) Wyjmujemy szczypcami mięso z garnka, dodajemy posiekane szarotki i smażymy aż zmiękną trochę. Mieszamy cały czas. Dodajemy wino i wodę. Przy pomocy łyżki zeskrobujemy spaleniznę z garnka. Gotujemy 10 min. Następnie wkładamy z powrotem mięso do garnka i gotujemy 15-20 min. Ponownie trzeba wyjąc mieso

Zainspiruj się kuchnią
Wieprzowina z woka 261

szynki wieprzowej1/2 strąka papryk4 pieczarki1 jabłko2 łyżki oliwyMarynata.1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego1 łyżka płaska mąki ziemniaczanejSos.125 ml bulionu drobiowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego2 łyżeczki cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.Jabłka ze skórką

Kulinarny karnet Christophera