ładniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową. Zagotować, zmniejszyć ogień. W kubeczku wymieszać śmietanę z żółtkami. Do śmietany i żółtek dolać parę łyżek gorąej zupy, zamieszać , i dopiero tak zahartowaną mieszankę wlać
Stare Garyzrumieni - około 4 minut.Połączyć cebulę, czosnek i tymianek w naczyniu wolnowaru, doprawić solą i pieprzem. ułożyć warstwę kurczaka, skórą do góry. W małej misce wymieszać dokładnie wino i mąkę, tak aby nie było grudek, dodać do naczynia z kurczakiem. Przykryć i gotować ustawione na wyższą temperaturę , aż kurczak będzie miękki, około 3 1/2 godziny
Stare Garypodsmażyć cebulki z pieczarkami i marchewką. Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją . Do misy wolnowaru nałożyć mięso, boczek, cebulę z pieczarkami, dorzucić suszone grzyby i pozostałe składniki - przyprawy, pastę pomidorową , wino, uzupełnić bulionem tak aby mięso było zakryte. Wolnowar ustawić na program 1 i zapomnieć o daniu na 8 - 10 godzin. Podawać np z ziemniakami, albo z dobrą bagietką . Smacznego
Stare Garykawałki375 g cukinii lub kabaczka, pokrojonej w kostkę1 bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki400 g puszka pomidorów pokrojonych150 ml wina czerwonego lub bulionu1 łyżka mąki kukurydzianej2-3 gałązki rozmarynu - igiełki oberwanesól, pieprz.przygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażać, mieszając, przez(...)minut, aż zacznie się brązowić. Dodać papryki, cukinię, bakłażan i czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać pomidory, wino lub bulion. Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać rozmaryn, doprawić solą i pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować
Stare Garyprzypadku skórek. Tak czy inaczej, szparagi gotujcie, bo sezon na nie krótki. składniki2 pęczki (po 500 g każdy) białych szparagów1 cebula1200 ml bulionukilka łyżek białego, wytrawnego wina (opcjonalnie)śmietanka do doprawienia - użyłam 22%, może być 30%łyżka masłasólpieprzpietruszka do podaniaprzygotowanieSzparagi umyć, uciąć zdrewniałe końcówki i obrać ( patrz tutaj). Główki odciąć i odłożyć na bok, resztę(...)się w główkę . Zmniejszyć ogień i dodać śmietanę. Wyłączyć gaz i nie gotować już zupy.Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można też dodać kilka łyżek białego wina. Udekorować natką pietruszki. Smacznego
Stare Garyjuż pokrojone. Na patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać kawałki mięsa ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumienią. Jeleninę wyjąć, a na patelnię wlać wino(...)zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Umieść seler, cebulę, czosnek i natkę pietruszki w misie wolnowaru.Przełożyć do misy mięso wraz z sokami które puściło, i z winem z patelni.Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie. Wlać wodę lub bulion. Gotować na ustawieniu low przez 7 do 10 godzin. Przed podaniem przełożyć na patelnię, podgrzać
Stare Garyprzypadku nie warto iść na skróty, gdyż dobrze i odpowiednio przygotowana ma fantastyczny i bogaty smak.Polecam, jest naprawdę pyszna! :)Zupa:* cebula biała- 1 kg* bulion- 700 ml** białe wino- 200 ml* masło klarowane- 90 g* odrobina tymianku( świeży lub suszony)* natka pietruszki- do posypaniaKluseczki:* parmezan tarty- 40 g* kasza manna- 40 gZupa:Cebulę obrać i pokroić w piórka(...)stopić masło, wrzucić cebulę i smażyć ją na małym ogniu- mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 30 minut).Pod koniec smażenia dodać posiekany tymianek.Po tym czasie wlać białe wino i gotować, aż prawie całe odparuje.Wlać bulion i gotować przez około 10 minut.Kluseczki:Posolić i zagotować wodę w garnku.Tarty parmezan dokładnie wymieszać z kaszą manną.Z masy uformować
Kraina Miodem Płynącakiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.Na patelni rozgrzewamy olej.Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron.Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy pod przykryciem około 10 min.Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie.Podajemy z gotową zapiekanką.SMACZNEGO
Kredowe Menuładniki:1 opakowanie grzybów suszonych1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!)1 cebula1 łyżka masła1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta francuskiego pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskiePrzygotowanie:Wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy zimną wodą i odstawiamy(...)nacięć z góry. Górę smarujemy białkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na ok. 17min.*jeśli macie normalną kapustę naprawdę zachęcam do użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie! Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały
Kitchens AlphabetTradycyjny sos pieczarkowy znają chyba wszyscy. Wystarczy jednak dodać odrobinę czerwonego wina i tymianku, a sos staje się naprawdę wyjątkowy… Serdecznie zapraszam Kurczak w sosie pieczarkowymPotrzebne będą:2 piersi z kurczaka200-250 g pieczarek1 cebulaok. 200 ml śmietany 36%1-2 łyżki masła4-5 ząbków czosnkutymianek (suszony lub świeży)ok. 100 ml czerwonego winasól, pieprz, oliwa do pieczenia(...)kostkę. Pieczarki i cebulę wrzucam na patelnie na rozgrzane masło i smażę kilka minut aż cebulka zmięknie. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek.Jak pieczarki odparują podlewam winem i dorzucam tymianek.I czekam aż odparują…Dopiero wtedy dolewam śmietanę i jeszcze chwilkę smażę.Podaję upieczonego kurczaka polanego tym wyjątkowym sosem pieczarkowym… SmacznegoPost Kurczak z wyjątkowym sosem pieczarkowym
UgotujmyTo.plkorzystaj!13.05. wybraliśmy się na kolację do Restauracji Gródek , znajdującej się przy ul. Na Gródku 4 , przy krakowskich plantach.Jest to restauracja , gdzie menu w dużym stopniu inspirowane jest winami Tagliolo i nawiązuje do kuchni piemonckiej.Jest to restauracja należąca do hotelu.W środku kilka sal urządzonych raczej w eleganckim stylu , przyjemny półmrok , a w kącie pianino , na którym można śmiało zagrać(...)purée z zielonego groszku z sosem foie grasNasza oferta wyglądała tak :http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/restauracja-grodek-1/38634992?utm_source=customhub&utm_campaign=restauracja&utm_medium=krakowi był to wariant nr.2 czyli : 144,99 zł zamiast 260 zł za kolację z lampką wina dla dwojga.Najpierw na stół wjechało „czekadełko” od szefa kuchni w postaci mojej ukochanej mozzarelli z kremem balsamicznym ( który jak wiecie uwielbiam! ) i ciepłe bułeczki.Następnie przystawki.Królik
Ostra na Słodkoprzepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą(...)GRUBOŚCI ORAZ INDYWIDUALNYCH USTAWIEŃ PIEKARNIKA.Ok. 15-20 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie , odwijamy folię i dopiekamy jeszcze, by skórka się zarumieniła.SOS:Z cukru robimy karmel , zalewamy białym winem i piwem, mieszamy do uzyskania konsystencji śmietanki.Dodajemy fondo , bulion warzywny i redukujemy na wolnym ogniu.Po zredukowaniu dodajemy czarną porzeczkę, mieszamy rozcierając i podgrzewamy ok. 4-5 minut.Po tym czasie
Ostra na Słodkorozmarynem, flambirowana na koniakuSKŁADNIKI:- 1,2 kg szynki lub innego mięsa (może być też kurczak)- 500g pomidorów koktajlowych - 4 szarotki - 3/4 szklanki białego półsłodkiego wina- 3/4 szklanki wody- 50 ml koniaku lub brandy- 1 kostka masła - 2 gałązki świeżego rozmarynu i tymianku - 3 czubate łyżki 36%- 1,5 łyżki musztardy rosyjskiej(...)tłuszcz. Zalać koniakiem i podpalić (uwaga na duży płomień) Wyjmujemy szczypcami mięso z garnka, dodajemy posiekane szarotki i smażymy aż zmiękną trochę. Mieszamy cały czas. Dodajemy wino i wodę. Przy pomocy łyżki zeskrobujemy spaleniznę z garnka. Gotujemy 10 min. Następnie wkładamy z powrotem mięso do garnka i gotujemy 15-20 min. Ponownie trzeba wyjąc mieso
Zainspiruj się kuchniąszynki wieprzowej1/2 strąka papryk4 pieczarki1 jabłko2 łyżki oliwyMarynata.1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego1 łyżka płaska mąki ziemniaczanejSos.125 ml bulionu drobiowego1 łyżka sosu sojowego1 łyżka wina białego wytrawnego2 łyżeczki cukruWykonanie.Mięso pokroić w cienkie paseczki.W miseczce połączyć sos sojowy z winem i mąką i włożyć mięso. Dokładnie wymieszać i odstawić przynajmniej na 20 minut.Jabłka ze skórką
Kulinarny karnet Christophera