wino - 10075 przepisów (strona:172/672)

Leśny gulasz z jelenia 153

gulasz (do kupienia m.in. w Biedronce, Tesco) 1 cebula, posiekana z grubsza 2 ząbki czosnku, zgniecione nożem 20 g suszonych borowików 300 ml letniej wody 200 ml czerwonego wytrawnego wina 13 owoców jałowca, zgniecionych 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz(...)przekładamy na talerz. Na tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy 3 minuty, dodajemy odsączone grzyby i ząbki czosnku. Przesmażamy przez kolejne 3 minuty. 3. Do cebuli i grzybów wkładamy mięso, wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy wodę z moczenia grzybów, dorzucamy owoce jałowca, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, rozmaryn i łodygi tymianku. Ponownie doprowadzamy

My Culinary Art
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 157

świetne ciasto, dobrze doprawione. Bardzo aromatyczne! Składniki: (dla 3 osób) ok. 400 g piersi kurczaka, 60 g pasty miso, łyżeczka startego imbiru, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego(...)limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości 2 cm. W miseczce wymieszać pastę miso, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i wino do gotowania Shaoxing. Następnie przełóż kurczaka do miseczki z marynatą i wymieszaj, włóż miseczkę do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie w miseczce wymieszaj składniki panierki mąkę

Plate of Joy
Małże / mule świeże – duszone w winie 94

była moja radość zważywszy, że w domu miłośników nie brakuje. Małże udały się jak zwykle dobrze, a może nawet i lepiej. Składniki: 1 kg świeżych małży 2 szklanki białego wina półwytrawnego Biała część z jednego pora 1 zielona papryka(...)cebula ½ pęczka natki pietruszki Wykonanie: Pora kroimy w talarki, cebulę w piórka, paprykę w paseczki a pietruszkę siekamy. Wszystko umieszczamy w garnku i zalewamy winem ( bez soli ). Małże przepłukujemy i dodajemy do wina ( tylko zamknięte , otwarte można raz spróbować zamknąć jeżeli nadal są otwarte – odrzucamy je  ). Garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut od momentu zagotowania

Smaki Ewy
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 193

średnie cebule 2 marchewki 750 g mielonej wołowiny 250 g mielonej wieprzowiny 80 g pancetty (można zostąpić wędzonym boczkiem lub podgardlem) 80 g surowej szynki dojrzewającej 1 szklanka czerwonego wina 1/2 szklanki mleka (opcjonalnie) sól i pieprz szczypta gałki muszkatałowej szczypta oregano kilka łyżek bulionu wołowego lub wody Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Seler, marchewkę(...)gotować kolejne 10 minut. Tak powstanie soffritto, czyli baza smakowa do dania. Dodać mięso. Podsmażyć na średnim ogniu, mieszając i odwracając, aż mięso zmieni kolor i się przyrumieni. Wlać wino, szybko zagotować i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż większość wyparuje. Dodać pomidory, oregano, gałkę. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu 3-4 godziny

Pełny talerz
Gnocchi z marynowanymi karczochami, pomidorkami i zielonym groszkiem 185

najlepszej odsłonie! Musicie spróbować! Składniki: ok. 600 g ziemniaków, 1 żółtko, 6 łyżek mąki, sól 200 g zielonego groszku - u nas mrożony, olej z marynowanych karczochów , 1/4 szklanki białego wina, 1 niewielka cebula, 1 łyżka suszonych pomidorów, 2 drobniej pokrojone marynowane karczochy , garść pomidorków koktajlowych, 250 ml bulionu warzywnego, kilka plasterków szynki typu parmeńska, parmezan, świeża bazylia, sól, pieprz(...)talerz. Na patelni rozgrzać olej z marynowanych karczochów i zeszklić drobno pokrojoną cebulkę. Kiedy cebulka jest już zeszklona następnie dorzucamy zielony groszek i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy białe wino, a po chwili bulion warzywny. Gotujemy przez kilka minut, a następnie dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, pokrojone marynowane karczochy, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Gotujemy całość do czasu, aż groszek

Plate of Joy
Mule -proste i szybkie do zrobienia 139

PODZIELĘ SIĘ Z WAMI SWOIM PRZEPISEM-MUSICIE SPRÓBOWAĆ KONIECZNIE SKŁADNIKI : MULE 1 CEBULA 2 ZĄBKI CZOSNKU ĆWIARTKA MASŁA SOK Z PÓŁ CYTRYNY SÓL PIEPRZ 3/4 SZKL.BIAŁEGO WINA NATKA PIETRUSZKI PRZYGOTOWANIE: NA MASEŁKU W GARNKU PODDUSZAMY CEBULĘ POKROJONĄ W KOSTKĘ I WYCIŚNIĘTY CZOSNEK,JAK SIĘ TROCHĘ ZESZKLI TO WRZUCAMY OPŁUKANE MULE,PODLEWAMY WINEM I SOKIEM Z CYTRYNY,DOPRAWIAMY SOLĄ(...)PIEPRZEM,I DUSIMY TAK OK 15 MIN,AŻ WINO ODPARUJE,POSYPUJEMY NATKĄ PIETRUSZKI,NAJLEPIEJ PODAWAĆ Z PIECZYWEM CZOSNKOWYM (JAK SIĘ JAKAŚ MUSZLA NIE OTWORZY -TO WYRZUCAMY-NIE JEMY) SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Polenta 173

Julijska też jakoś nie za bardzo za polentą..ale Piemont, moi Kochani Piemont to są ludzie, którzy wsuwają polentę ze wszystkim, do wszystkiego i popijają winem. Kochają polentę, kochają wino, dynie, sery- słynny ser o nazwie TOMA, nie ma sobie równych! Kochają kasztany, warzywa i kapustę oraz czosnek! I kochają się u siebie spotykać, obowiązkowo! Na kolacjach! Mieszkając(...)wszystkich wydarzeniach lokalnych, patriotycznych czy gastronomicznych. Tam idąc do lasu mogłam pić wodę bijącą ze zródeł, jeść jeżyny, czy zbierać kasztany na mąkę. Tam kosztowałam w piwnicach najwspanialszych win, prosto z beczek. Pisze ten tekst prosto z serca i wierzcie mi, że jest mi bardzo ciężko. Niektóre posty, aż zieją wspomnieniami. Niektóre są wesołe, niektóre mniej. Ale zawsze jest

Z Kuchni Do Kuchni
Polenta con peperonata e pecorino 178

ostro. Do pokrojonej w kostki polenty dodaje się gulasz, miesza i gotowe. Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom(...)Złocista polenta i przystawka gotowa. Ja polecam, gdyż te smaki są niesamowite. Zimna pepernata zawinięta w jeden z najaromatyczniejszych owczych serów dojrzewających, w towarzystwie chrupiącej polenty i szklaneczką dobrego wina otworzonego pół godziny przed podaniem i w temperaturze 18 stopni...to czysta rozkosz dla podniebienia i darmowa podróż z Piemontu...na Sycylię! Gdyż pecorino tarte jest dodawane do wszystkiego

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś pieczony w białym winie, cytrynie i koperku 167

białka, 27,5 g tłuszczu, 2,7 g węglowodanów oraz 0,5 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla dwóch osób. 350 - 400 g fileta z łososia 150 ml białego, wytrawnego wina 1 cytryna 1 łyżka masła ½ pęczka koperku szczypta chili (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Łososia przekrawamy(...)kawałki, delikatnie obsypujemy pieprzem, solą i chili (opcjonalnie). 2. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Układamy filety z łososia, obkładamy je plasterkami cytryny i gałązkami koperku. 3. Całość zalewamy białym winem, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut. Po upieczeniu można zlać płyn z naczynia na patelnię, dodać odrobinę soku z cytryny

W kuchni Katie
SALISBURY STEAK i INSTA-MASH – FALLOUT – Stek Salisbury i kremowe puree ziemniaczane 219

cienkie plasterki). Dodajemy szczyptę soli i smażymy na małym ogniu do lekkiego zarumienienia. Gdy cebula będzie już miękka i nieco kleista, dolewamy ok. 1/2 szklanki wody, 50 ml wina (można pominąć i zastąpić wodą), dodajemy ketchup, sos worcester i jeszcze nieco soli. Wszystko mieszamy i gotujemy na mocnym ogniu ok. 4 min, aż sos się nieco zredukuje i lekko(...)dusimy na małym ogniu przez ok. 5 min, przewracając je od czasu do czasu na drugą stronę. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możecie dolać nieco wody lub wina. W czasie gdy mięso się poddusza, robimy puree. 6 . PUREE ZIEMNIACZANE (2 min) Ugotowane ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy kremowego serka śmietankowego (musi mieć jednolitą

Nerds Kitchen
Pieczone szparagi z cytrynową gremolatą 115

Szparagi trzeba umyć i odłamać od nich zdrewniałe końcówki. Można je obrać, chociaż najczęściej nie jest to konieczne. Następnie, należy ułożyć je w formie żaroodpornej delikatnie wysmarowanej oliwą. Podlać winem ułożyć na nich masło pokrojone w małe kawałeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą miękkie – ok. 15 minut. Z cytryny zetrzeć żółtą skórkę. Wymieszać(...)wtedy roznosi jest przepiękny! Od razu przywodzi na myśl wakacje we Włoszech. Lubię jeść tę potrawę po prostu z pieczywem, na lekki, letni lunch na tarasie. W towarzystwie białego wina (ja w upalne dni lekko rozcieńczam je wodą), jest boska. Inspiracją dla mojego przepisu była ta propozycja Grzegorza Ostrowskiego. Oryginalnie są pieczone z szynką parmeńską, u mnie w wersji

Patchwork
Polędwiczki z kurkami w winie 123

ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam!   Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej(...)minuty, aż zrobią się błyszczące i troszkę się skurczą. Dodać posiekaną cebulkę dymkę i smażyć jeszcze przez minutkę wszystko mieszając. Posolić, dodać rozmaryn i szczyptę pieprzu. Wlać na patelnię wino, wymieszać wszystko i gotować przez kolejne 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień pod patelnią do minimum. Do miseczki wlać śmietankę, dodać do niej łyżkę kurek z płynem z patelni

Kulinarne Inspiracje
Wołowina z fasolką, sosem sojowym, selerem naciowym i chińskim winem ryżowym 126

FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej - 3 łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry(...)mieszamy przez około 2-3 minuty. Następnie wyciągamy mięso z marynaty, odcedzamy i wrzucamy na patelnię - smażymy i mieszamy przez 3-4 minuty. W miseczce mieszamy: sos sojowy, chińskie wino ryżowe i bulion wołowy. W oddzielnym naczyniu łączymy mąkę kukurydzianą i wodę - dodajemy ją do mieszanki z sosem sojowym i całość wlewamy do mięsa i warzyw. Zagotowujemy i mieszamy

Życie zamknięte w smaku
Karkówka z dzika duszona w czerwonym winie 213

Zadziwia mnie to niezwykle, no ale cóż, człowiek dziwna istota, zrozumieć nie da rady. Dzisiaj przepis prosty, klasyczny można by rzec. I pyszny ;) KARKÓWKA Z DZIKA DUSZONA W CZERWONYM WINIE Składniki: - karkówka z dzika - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - 1 łyżka oleju - sól - pieprz - 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy, solimy oraz doprawiamy pieprzem. Następnie(...)łyżką oleju. Cebulę kroimy i dodajemy do mięsa.  Tak przygotowane marynujemy przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu podsmażamy na głębokiej patelni z obu stron i podlewamy winem. Dusimy do miękkości pod przykryciem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Moules Marinieres/Mule w białym winie 129

częściej w Polsce dostać można dobrej jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka wraz z cebulą, czosnkiem oraz winem. Gotujemy całość 3-4 minut. Wyrzucamy te muszle, które się nie otworzyły. Przyprawiamy solą i pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku