wino - 10075 przepisów (strona:171/672)

Łosoś z sosem porowym i kawiorem 186

osób) 2 filety z łososia (po 250-300g) 300g pora (dolna i środkowa część) 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki masła 150ml (pół)wytrawnego białego wina 150ml bulionu warzywnego sól 200g makaronu wstążki (fettuccine, tagliatelle) kilka łyżek oliwy kilka łyżeczek czerwonego kawioru z łososia Instrukcje Łososia lekko solimy i odkładamy na kilkanaście minut. Pora dokładnie opłukujemy, zwłaszcza(...)średnim ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy. Gdy roztopiony tłuszcz zacznie wrzeć, wrzucamy pora i smażymy przez 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Pora dusimy powoli przez ok. 25 minut. W razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy

Kulinarna Pokusa
Zrazy wołowe z pieczarkami. 150

czasu do czasu można sobie pozwolić na lepszy kąsek mięsa. Kupiłam piękny kawałek łopatki wołowej i zrobiłam zrazy z pieczarkami. Ale to nie wszystko:)  Udusiłam je w czerwonym winie i to dopełniło smaku.  Polecam Wam również takie zraziki. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami puree. Składniki: 700 g polędwicy wołowej (ja dałam łopatkę wołową(...)patelni rozgrzać 50 g masła i obsmażyć zrazy na rumiano z każdej strony. W rondlu rozgrzać pozostałe masło przekładamy zrumienione zrazy, dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i zalewamy winem. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Przed podaniem usunąć sznurek lub szpilki. zrazy wołowe z pieczarkami

O kuchni z uczuciem
Ekspresowa zupa rybna 190

mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny 50ml (pół)wytrawnego białego wina natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w dość cienkie (3-4mm) plasterki. Z selera usuwamy dolną łykowatą część i kroimy(...)przed dodaniem do zupy. Gdy wywar zacznie ponownie wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy garnek, aby dość szybko doprowadzić zupę do ponownego wrzenia, po czym gotujemy powoli bez przykrycia przez 5 minut (mięso ryb powinno się zrobić miękkie, ale nie rozgotować). Zupę

Kulinarna Pokusa
Krewetki z czosnkiem i białym winem 111

Składniki na 2 porcje: 1/2 kg krewetek surowych 6 ząbków czosnku 100 ml wina białego pół wytrawnego sól Falksalt pieprz szczypta chilli 1 łyżka masła klarowanego oliwa z oliwek Wykonanie: Krewetki włóż do szklanej miski, wyciśnij czosnek na prasce. Na rozgrzanej patelni dodaj masło i oliwę z oliwek. Smaż krewetki , doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli i zalewamy winem(...)około 10 min, gdy wino odparuje podajemy wraz z sosem, który zostaje na patelni oraz ciepłą bagietką. Gotowe! Smacznego

Bike By Life
Kurczak z boczniakami w cieście francuskim 269

Kieszonki z filetów z kurczaka wypełnione grzybami. A konkretnie to boczniakami, które dusiłam w winie, dzięki czemu nabrały charakterystycznego smaku. Otulone ciastem francuskim i upieczone w piekarniku są chrupiące z wierzchu, a w środku aromatyczne i soczyste. SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 250g grzybów boczniaków 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina białego 1 opakowanie(...)dokładnie przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Odłożyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Kiedy się zeszkli dodać pokrojone boczniaki. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i dusić, aż płyn odparuje. Przyprawić. Ciasto francuskie pokroić na cztery części. Przestudzone grzyby włożyć w kieszonki filetów z kurczaka. Tak przygotowany filet położyć na kawałku ciasta. Połowę ciasta pokroić

https:KKuchniaMniam
Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 181

lubię też wersje bardziej wytrawną. Konfitura z czerwonej cebuli niby tylko cebula niby nic a tak wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych? SKŁADNIKI :   ziemniaki surowe 5-6 szt (większe) 2 jajka  2-3 łyżki mąki pszennej  sól(...)czerwona cebula 4-5  szt  3 łyżki cukru brązowego  olej 2 łyżki  sól do smaku  30 ml octu balsamicznego  80 ml wina czerwonego wytrawnego  SPOSÓB WYKONANIA : Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy cebulę, doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz

Basia w kuchni
Gulasz wołowy na dziko z kluskami śląskimi 147

czarnego pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki ok. 300 ml wywaru (może być z kostki) 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany olej do smażenia sól pieprz Wykonanie: Mięso oczyszczamy z błon, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy(...)cebulę i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut. Do mięsa i cebuli dodajemy posiekany czosnek i dokładnie mieszamy całość. Wołowinę wraz z dodatkami przekładamy do garnka z bulionem. Zalewamy winem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obie papryki oraz pieprz. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby gulasz uzupełniamy wodą lub bulionem

MyCookBook.pl
Mule na maśle z pomidorami i ziołami prosty i szybki przepis 192

Brat zakupił kilogram muli.  Mi pozostawił ich przygotowanie.  Jadałam już mule w różnych wariantach, w białym winie, w sosie serowym, grillowane. Dziś bardzo prosty przepis na mule na maśle i z pomidorami. Zabrakło białego wina ;) Trzeba było improwizować ;) Składniki: 1 kg świeżych lub mrożonych muli 2-3 duże pomidory lub małe opakowanie koktajlowych 1 duża cebula

Jemy Pijemy
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 250

proszku) świeżo zmielona sól i pieprz szczypta kurkumy  mus z buraka: 2 średnie buraki (150-200g) 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1/4 szklanki białego, półwytrawnego wina pół garści listków świeżego tymianku ( lub innych ulubionych ziół) świeżo zmielona sól i pieprz - do smaku  Dodatkowo:  1 łyżka masła, kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki(...)pieprzem i kurkumą, zalewamy kilkoma łyżkami oliwy tak, aby każda cząstka była nią pokryta. Kostkę z buraka wkładamy do drugiego naczynia, skraplamy ok. 1 łyżką oliwy, zalewamy octem balsamicznym, winem i miodem i całość dokładnie mieszamy. Warzywa pieczemy na środkowej półce piekarnika ok. 30-40 minut- do osiągnięcia przez nie co najmniej stanu półmiękkości.  Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę

Symfonia Smaków
Pomidorowy 'gulasz' z fasoli i pieczarek 226

chleba (wrrrrr!) :) 3-4 porcje: * biała fasola- puszka (lub świeża*) * pieczarki- 200 g * marchewka- 1 średnia szt. * cebula- 1 duża szt. * czosnek- 2 ząbki * bulion warzywny- 1 szklanka * białe wino- 1 szklanka * przecier pomidorowy- 2 łyżki * oliwa- 2 łyżki * świeży majeranek posiekany- 1 łyżka * wędzona papryka- 1 łyżeczka * ziele angielskie- 6 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz, suszona(...)plastry (lub kostkę). W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, lekko zeszklić drobno pokrojoną cebulę wraz z poszatkowanym czosnkiem, a następnie dodać pieczarki i marchewkę. Chwilę podsmażyć, wlać bulion oraz wino, w rzucić listek laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 20 minut (do miękkości marchewki). Kiedy już marchewka jest miękka, dodać fasolę, przecier pomidorowy oraz wędzoną paprykę

Kraina Miodem Płynąca
Czerwona kapusta z kasztanami 160

wina 250 ml rosołu mały ziemniak liść laurowy kawałek skórki słoniny pół łyżeczki świeżo posiekanego koperku pół łyżeczki kminku 500 g jadalnych kasztanów 2 łyżki octu z czerwonego wina sól pieprz 2 łyżki cukru łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie   Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu(...)cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut. W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem

R'n'G Kitchen
Cytrynowe roladki i kluski śląskie 164

oliwy na kluski 500 g ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana 1 jajko szczypta soli Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką(...)zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę . Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Gulasz z jelenia w czerwonym winie z podgrzybkami 163

mięsa gulaszowego z jelenia marynata: 1 szkl wina czewonego wytrawnego  ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej papryki szczypta suszonej chili w płatkach 1 łyżeczka rozmarynu kilka ziaren jałowca 3-4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz majeranek 2 cebule tłuszcz do smażenia ziemniaki surówki (ewent. zestaw surówek) 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków Mięso umyć pod bieżącą wodą. Przyprawy włożyć(...)włożyć do miski zalać winem , ok pół szkl (resztę pozostawić) Wymieszać z przyprawami i włożyć do marynaty mięso. Odstawić do lodówki pod przykryciem na ok 1 dobę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć przez kilka minut pokrojoną cebulę. Włożyć mięso razem z marynatą i smażyć aż płyn odparuje i lekko się przyrumieni. Podlać resztą wina i niewielką ilością wody

Gotowanie jest łatwe
Tydzień włoski w LIDL Polska od 19 pazdziernika – DOLCE VITA w zasięgu ręki 134

polec w bitwach. To naród, który jest przywiązany do smaków i potraw swojego regionu.  Tym co łączy wszystkie regiony i ich mieszkańców , to ogromna i czysta miłość do wina i oliwy z oliwek.  Miłość do licznych spotkań przy stole, miłość do gwarnych obiadów i nade wszystko spektakularnych kolacji, które np. na Sycylii, spożywa się nawet(...)swoich tradycji, ziemia rodząca wszystko co najlepsze. Dająca soczyste, słodkie niczym cukier pomidory, czerwone jak serce, życiodajne jak krew. Ziemia, która nawet jak płacze, to się uśmiecha szklaneczką wina do nieznajomych, bijąca cennym sercem karczocha. Kto raz był...kto raz zasmakował..cierpieć będzie i tęsknić. Za oliwą, oliwkami, papryką. Za winem, likierami, kawą. Za makaronem, rybami, szynką. Za serami

Z Kuchni Do Kuchni
Stek z nowej patelni 134

należy odpowienio zmodyfikować). Dodatkiem do mięsa jest sos musztardowy 1 cebula 1 łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego

Codzienne Gotowanie