czegoś nowego. Mimo, że karta jest mała każdy w niej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną(...)kozim serem, podawane z suszonymi pomidorami i rukolą. Rozebranego i złożonego ponownie faszerowanego kurczaka. Duszoną ośmiornicę w sosie maślanym Małże w pomidorach Na koniec deser gruszka w czerwonym winie, podana z sosem lemon curd i pyszną kruszoną. Wszystko było obłędnie pyszne i zachęcające po to aby tam wrócić ponownie. Taka rada, do tego miejsca najlepiej wybrać się komunikacją
Niezły MłynekŁosoś 800g filetu z łososia bez skóry sok z całej cytryny czarny pieprz cytrynowy czarna sól ziarnista dwie łyżki oliwy z oliwek trzy gałązki bazylii cytrynowej Sos 200ml białego wina półsłodkiego 300g mrożonych malin Dodatkowo 500g czarnego makaronu Listki świeżej bazylii cytrynowej Łososia dzielimy na cztery porcje, skrapiamy sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy łososia, gałązki(...)Łososia pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200*C na środkowej półce w opcji termoobieg, ostatnie 3 minuty pieczemy bez przykrycia i zmieniamy opcję na grill. Mrożone maliny zalewamy winem, blendujemy aż maliny będą całkowicie rozdrobnione. Odstawiamy sos do lodówki. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy. Układamy porcję na talerzu. Upieczonego łososia układamy na makaronie, polewamy przygotowanym sosem, ozdabiamy talerz
Gotowanie i blogowanierazem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie! 500g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 400ml przecieru pomidorowego 4 łodygi selera naciowego 3 duże marchewki 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżeczki suszonego oregano 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina 8 łyżek mleka olej sól, pieprz ser żółty(...)przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy. 3. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy, po czym wlewamy wino, które odparowujemy. 4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut. 5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy
Szefowa kuchnikrzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest w przepisie) 2-3 liście laurowe kilka gałązek świeżego tymianku 150 g boczku surowego wędzonego(...)Dodać cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień na średni i podsmażać mieszając co jakiś czas przez ok. 5 min. Całość oprószyć mąką, wymieszać, aby dobrze pokryła wszystkie składniki. Dodać wino, liść laurowy, tymianek, doprawić solą, pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny (mięso musi być miękkie). W międzyczasie porządnie umyć pieczarki, osuszyć
Pociąg Do Kuchniłyżeczki curry olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek mocno mięsne żeberka łazanki suszona śliwka pieprz i sól świeża z młynka świeży lubczyk żółta papryka, kawałeczek trochę czerwonego wytrawnego wina kuchennego dymka z pióropuszem do dekoracji Żeberka płuczemy , nacieramy solą i pieprzem, startym na tarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy(...)Dosmaczamy pieprzem z młynka , ewentualnie solą i oliwą z oliwek. Podajemy z pokrojonym szczypiorem lub pióropuszem dymki i tartym parmezanem. Czuję , że ser dojrzewający owczy lub kozi i czerwone wino byłyby tu niebiańsko dobre! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchninaszym przypadku brązowe pieczarki (grzybki nie powinny być zbyt duże) 3 ząbki czosnku 70 g suszonych pomidorów pół pęczka pietruszku 4 łyżki oliwy z oliwek 40 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego) 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby czyścimy i kroimy w ćwiartki, czosnek kroimy w cienkie plasterki. Smażymy grzyby i czosnek około 5 minut(...)usmażone i zarumienione. Suszone pomidory odsączamy i kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do smażonych grzybów. Całość jeszcze przez chwilę smażymy. Zdejmujemy patelnię z pieca, dodajemy ocet balsamiczny i wino. Całość dokładnie mieszamy. Siekamy drobno pietruszkę i mieszamy z naszymi grzybkami. Przekładamy danie do miski, zawijamy folią spożywczą i odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.pldania. Ostatnio zrobił nam się apetyt na gulasz wołowy, którego nie przygotowywałam już dość dawno. Jak gulasz, to i kasza, wszak to para idealna. Do wołowiny oczywiście powinno być wino (przynajmniej u mnie tak jest), które nadaje mu kruchości i delikatności, no i pozostawia cudny smak i aromat. Moje najmłodsze dziecię, wielki niejadek mięsny, (jak zje mięso, to wielkie(...)przygotowuję z podwójnej porcji, podsmażam mięso na patelni i dopiero takie dorzucam do rondla. Do garnka z podsmażonym mięsem, dorzucam cebulę z czosnkiem, doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, zalewam winem i przykrywam garnek. Zmniejszam palnik i smażę mięso na malutkim palniku do miękkości. Trwa to ok.2-3h, mięso musi być bardzo miękkie. W trakcie należy kontrolować ilość płynów w garnku
Smaczne Zdroweporcje: - 5 dużych cebuli szalotek - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz biały - 350 ml wody - 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa) - 1 łyżeczka miodu - 1/4 sera Chabert Tomme de Savoie (bez skórki), dostępny w sklepie Lidl - 2 pajdy dobrego pieczywa, np. bagietka pszenna(...)możesz ich przypalić, więc robimy to na małym ogniu, cebula ma się bardziej zeszklić. Co chwilę mieszaj zawartość w garnku. Po około 8 do 10 minut, całość podlej winem i dodaj miód. Dalej gotuj, tak aby cały alkohol odparował, a sosie pozostał aromat. Dodajemy ser i wodę. Doprawiamy sola i białym pieprzem. Gotujemy około 10 minut. zdejmujemy z ognia
SMYKWKUCHNIaromat orzeźwiającej cytryny. Po prostu musicie tego spróbować! SKŁADNIKI (4-6 porcji) 300g mieszanki owoców morza 300g krewetek tiger 1,5 szklanki ryżu arborio 200 -250 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu warzywnego 2 czerwone papryki 1/2 papryczki chilli 1/2 średniej wielkości pora 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 duże pomidory 3-4 łyżki passaty(...)Kiedy cebulka się zeszlki dodajemy paprykę i smażymy 3-4 minuty. Spażone i obrane ze skórki pomidory wrzucamy na patelnie i dusimy 2-3 min. Dodajemy passatę oraz wino, dusimy przez 3-4 minuty aby sos się lekko zredukował. Na patelnię wrzucamy ryż i całość zalewamy bulionem, ale nie całym. 100 -150 ml zostawiamy na później. Dodajemy
DefinicjaSmakupomysłów :) Bardzo aromatyczny i wiosenny! :D Cytrynowy kurczak w białym winie Potrzebujesz: 4 udka z kurczaka pół dużej cytryny pokrojonej na cząstki ok. 7 ząbków czostnku 100ml białego wina garść świeżego tymianku sól, pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia 1. Umyte udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem. ułóż w naczyniu żaroodpornym. 2. Dodaj obrane ząbki(...)czosnku w całości i cząstki cytryny ze skórką. 3. Całość polej 3 łyżkami oliwy z oliwek, dodaj tymianek ( listki) i wymieszaj ( najlepiej rękoma). 4. Całość zalej białym winem. 5. Piecz w 180*C przez 45min przykryte folią aluminiową. 6. Po 45min zdejmij folię i piecz przez kolejne 20min, do zbrązowienia skórki i skarmelizowania się brzegów cytryn. SMACZNEGO
Kuchnia w Słońcu Skąpanaodrobinie masła :) Makaron z krewetkami - składniki: 250g krewetek (mogą być mrożone) ok. 200g makarony spaghetti 1 cebula 1 puszka pomidorów krojonych 2 ząbki czosnku 100 ml czerwonego wytrawnego wina sól pieprz natka pietruszki Makaron z krewetkami - przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby się nie posklejał. Jeśli nabierzemy wprawę, możemy robić(...)odrobinie oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 4-5 łyżek wody z gotowania makaronu i redukujemy płyn. Na patelnię wlewamy wino i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy do sosu. Do sosu dodajemy krewetki, makaron i całość mieszamy. Makaron z krewetkami wykładamy na talerze posypując posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Przepisy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czosnku - 2 łyżki niesolonego masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 6 gałązek tymianku - 2 gałązki natki pietruszki - 3 szczypty kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane(...)opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem i dodajemy pozostałe składniki. Czekamy aż sos odparuje i zgęstnieje. Dodajemy porwaną natkę pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Makaron łączymy z gorącym sosem podajemy od razu, z lampką wina stołowego. Przepis zgłaszam do konkursu: "1000 pomysłów, jedna Lubella" Ściskajcie mocno kciuki
SMYKWKUCHNIfareast-language:EN-US;} Arancini z pesto bazyliowym Składniki – 15 sztuk: Ryż arborio Uncle Ben's – 300g Jajka – 4 sztuk Mozarella – 100g Pesto bazyliowe – 4-5 łyżek Białe wino wytrawne – 120 ml Parmezan – 50g Masło – 50g Bułka tarta lub polenta(...)Oliwa z oliwek Sól Wykonanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie (w proporcjach 1 szklanka ryżu – 1,5 szklanki wody) z dodatkiem masła, a pod koniec gotowania podlej białym winem. Ryż powinien wchłonąć całą wodę i wino. Następnie ryż wymieszaj z potartym parmezanem i pesto bazyliowym. Dopraw do smaku solą i odstaw do przestygnięcia. Gdy ryż będzie już chłodny wymieszaj
Kuchnia Bon Appetitfont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z owocami morza i pomidorami koktajlowymi w sosie z wina marsala Składniki – 2 porcje: Makaron np. spaghetti – 200g Krewetki – 10 sztuk Mule – 20 sztuk Ośmiornica – 2-3 macki Kalmary baby – 6 sztuk Pomidory koktajlowe – 20 sztuk Czosnek – 3 ząbki(...)niej czosnek i papryczkę chili. Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez 3-4 minut. Następie dodajemy krewetki i smażmy przez około 1,5 minuty z każdej strony. Całość podlewamy winem i dodajemy pozostałe owoce morza. Wszystko smażymy na mocnym ogniu przez 3-4 minuty tak aby sos się zredukował. Pod koniec dodajemy masło, drobno posiekaną natkę pietruszki, liście bazylii
Kuchnia Bon AppetitSangrię można robić z każdego wina, także białego. Jeśli mamy więcej gości można zrobić wersję(...)ekonomiczną, gdzie rozcieńczamy podane niżej składniki dodając litr soku np. brzoskwiniowego i uzupełniamy procenty wlewając szklaneczkę rumu. Ja wolę jednak taką bardziej wytrawną, prostszą wersję. Składniki: butelka białego wina 3 dojrzałe brzoskwinie (obrane i pokrojone w plasterki) gałązka rozmarynu Brzoskwinie i rozmaryn zalewamy winem. Odstawiamy na 24 godziny do lodówki. Podajemy z lodem. Artykuł Sangria bianco
Ugotowane pozamiatane